Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

TIPY PRO VAŘE
CS
Tipy a rady
VAROVÁNÍ!
Viz kapitoly o bezpečnosti.
Teploty a časy pečení v
tabulkách jsou pouze
orientační. Závisí na
receptu, kvalitě a množství
použitých přísad.
Doporučení k pečení
Vaše trouba může péct jinak, než jak jste
byli zvyklí u staré trouby. Níže uvedené
tabulky zobrazují doporučená nastavení
teploty, délky přípravy a polohy roštu pro
specifické druhy pokrmů.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro
konkrétní recept, snažte se vybrat
podobný.
Více doporučení ohledně vaření
naleznete v tabulkách vaření na naší
webové stránce. Tipy pro vaření
naleznete pomocí výrobního čísla PNC,
které je uvedeno na typovém štítku na
předním rámu vnitřku trouby.
Rada ohledně speciálních
pečicích funkcí trouby
Uchovat teplé
Tato funkce vám umožňuje uchovávat
pokrmy teplé. Teplota je nastavena
automaticky na 80 °C.
Ohřev talířů
Tato funkce vám umožňuje ohřívat talíře
a nádobí před podáváním jídla. Teplota
je nastavena automaticky na 70 °C.
Talíře a nádobí rozložte rovnoměrně na
tvarovaném roštu trouby. Použijte první
polohu roštu. V polovině doby ohřevu je
mezi sebou vyměňte.
Kynutí těsta
Tato funkce vám umožňuje nechat
vykynout těsto. Těsto vložte do velké
nádoby. Použijte první polohu roštu.
Nastavte funkci Kynutí těsta a dobu
pečení.
Rozmrazování
Odstraňte obal z potravin a potraviny
poté položte na talíř. Potraviny ničím
nezakrývejte, abyste neprodloužili dobu
rozmrazování. Použijte první polohu
roštu.
Režim vakuového vaření
Tato funkce využívá nižší teploty přípravy
pokrmů, než jsou běžné při tradičním
vaření.
Doporučení Režim vakuového vaření
Používejte čerstvé syrové potraviny
vysoké kvality. Před přípravou potraviny
vždy očistěte. Při použití syrových vajec
buďte opatrní.
Nízké teploty jsou vhodné pouze pro
takové typy potravin, které lze
konzumovat syrové.
Připravujete-li jídlo při teplotě nižší než
60 °C, nevařte ho dlouho.
Před zabalením do vakuového sáčku
povařte ingredience obsahující alkohol.
Vakuové sáčky položte na rošt vedle
sebe.
Uvařené pokrmy můžete uchovat v
chladničce 2 – 3 dny. Jídlo rychle
ochlaďte (v ledové lázni).
Tuto funkci nepoužívejte k opětovnému
ohřevu zbytků jídel.
Balení do vakuových sáčků
Používejte pouze vakuové sáčky a
komorový vakuový přístroj na
zatavování, které jsou doporučeny k
vakuovému vaření. Pouze tento typ
přístroje dokáže vakuově zabalit tekutiny.
Vakuové sáčky nepoužívejte opakovaně.
Rychlejších a lepších výsledků
dosáhnete nastavením maximálního
stupně vakuování.
Bezpečné uzavření vakuového sáčku
zaručíte ujištěním se o čistotě oblasti
zatavení.
2
Před zatavením vakuového sáčku se
ujistěte, že hrany jeho vnitřní strany jsou
čisté.
Režim vakuového vaření:
Maso
Abyste zabránili propíchnutí vakuových
sáčků, používejte pouze maso bez kostí.
Plátky z drůbeže před zabalením do
vakuového sáčku osmahněte kůží dolů.
Použijte třetí polohu roštu.
HOVĚZÍ
Hovězí / telecí
plátek
(°C) (min)
Středně prope‐
čený, 4 cm silný,
0,8 kg
60 110 - 120
Dobře propeče‐
ný, 4 cm silný,
0,8 kg
65 90 - 100
JEHNĚČÍ/ZVĚŘINA
(°C) (min)
Nepropečené
jehněčí, 3 cm sil‐
né, 0,6 - 0,65 kg
60 180 -
190
Středně prope‐
čené jehněčí, 3
cm silné, 0,6 -
0,65 kg
65 105 -
115
Kančí, 3 cm sil‐
né, 0,6 - 0,65 kg
90 60 - 70
Králičí, 1,5 cm
silné, 0,6 - 0,65
kg
70 50 - 60
DRŮBEŽ
(°C) (min)
Kuřecí prsa, 3 cm
silná, 0,75 kg
70 70 - 80
Kachní prsa, 2 cm
silná, 0,9 kg
60 140 -
160
Krůtí prsa, 2 cm sil‐
ná, 0,8 kg
70 75 - 85
Režim vakuového vaření:
Ryby a mořské plody
Filety z ryb před vložením do vakuového
sáčku osušte papírovou utěrkou.
Při přípravě slávek přidejte do
vakuového sáčku šálek vody.
Použijte třetí polohu roštu.
RYBY A MOŘSKÉ PLODY
(°C) (min)
Filé z pražmy, 4 filety 1
cm silné, 0,5 kg
70 25
Filé z kanice, 4 filety 1
cm silné, 0,5 kg
70 25
Treska, 2 filety 2 cm sil‐
né, 0,65 kg
65 70 -
75
Mušle, 0,65 kg 60 100 -
110
Slávky s lasturou, 1 kg 95 20 -
25
Krevety bez krunýře,
0,5 kg
75 25 -
30
Chobotnice, 1 kg 85 100 -
110
Pstruh, 2 filety 1,5 cm
silné, 0,65 kg
65 55 -
65
3
RYBY A MOŘSKÉ PLODY
(°C) (min)
Losos, 3 cm silný filet,
0,8 kg
65 100 -
110
Abyste zabránili úniku bílkovin, namočte
pstruha nebo lososa do 10% roztoku soli
(100 g soli na 1 l vody) po dobu 30 min a
poté ji před vložením do vakuového
sáčku osušte papírovou utěrkou.
Režim vakuového vaření:
Zelenina
Barvu artyčoků zachováte tak, že je po
jejich očištění a nakrájení vložíte do vody
s citronovou šťávou.
Použijte třetí polohu roštu.
ZELENINA
Nastavte teplotu 90 °C.
(min)
Zelený chřest, celý, 0,7 - 0,8
kg
40 - 50
Bílý chřest, celý, 0,7 - 0,8 kg 50 - 60
Cuketa, 1cm plátky, 0,7 - 0,8
kg
35 - 40
Lilek, 1cm plátky, 0,7 - 0,8 kg 30 - 35
Dýně, 2 cm silné kousky, 0,7 -
0,8 kg
25 - 30
ZELENINA
Nastavte teplotu 95 °C.
(min)
Pórek, proužky nebo kroužky,
0,6 - 0,7 kg
40 -
45
Paprika, proužky nebo čtvrtky,
0,7 - 0,8 kg
35 -
40
Celer, 1cm kroužky, 0,7 - 0,8
kg
40 -
45
Mrkev, 0,5cm plátky, 0,7 - 0,8
kg
35 -
45
Celerový kořen, 1cm kroužky,
0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Fenykl, 1cm plátky, 0,7 - 0,8 kg 35 -
45
Brambory, 1cm plátky, 0,8 - 1
kg
35 -
45
Artyčoky, srdíčka, čtvrtky, 0,4 -
0,6 kg
45 -
55
Režim vakuového vaření:
Ovoce a cukroví
Barvu jablek a hrušek zachováte tak, že
je po jejich očištění a nakrájení vložíte do
vody s citronovou šťávou.
Použijte třetí polohu roštu.
OVOCE
(°C) (min)
Broskve, 4, napůl 90 20 - 25
Švestky, napůl, 0,6
kg
90 10 - 15
4
OVOCE
(°C) (min)
Manga, 2, nakrájená
na 2 cm silné kostič‐
ky
90 10 - 15
Hrušky, 4, napůl 90 15 - 30
Nektarinky, 4, napůl 90 20 - 25
Ananasy, 1cm plát‐
ky, 0,6 kg
90 20 - 25
Jablka, 4, čtvrtky 95 25 - 30
Vanilkový krém x2,
350 g v každém sáč‐
ku
85 20 - 22
Vaření v páře
Používejte pouze žáruvzdorné nádobí
odolné proti korozi nebo nádobí z
chromované oceli.
Pečete-li na více než jedné úrovni
trouby, ujistěte se, že mezi rošty je
dostatek místa pro cirkulaci páry.
Pokud není v tabulce níže doporučeno
předehřátí trouby, zahajte přípravu jídla
se studenou troubou.
Vaření V Páře
Je-li funkce zapnutá, buďte při otevírání
dvířek trouby opatrní. Může dojít k úniku
páry.
Sterilizace
Pomocí této funkce lze sterilizovat
nádoby (např. dětské lahve).
Čisté nádoby vložte dnem vzhůru
doprostřed roštu v první poloze.
Naplňte zásobník po maximální hladinu a
nastavte dobu na 40 minut.
Pečení
Tato funkce umožňuje přípravu všech
druhů čerstvých či zmražených potravin.
Můžete ji použít k přípravě, ohřívání,
rozmrazování, pošírování nebo
spařování zeleniny, masa, ryb, těstovin,
rýže, krupice a vajec.
Můžete připravit jídlo sestávající z
několika pokrmů v rámci jednoho vaření.
Aby byly všechny pokrmy připraveny ve
stejnou dobu, začněte s jídlem s nejdelší
dobou přípravy a poté v příslušný čas
podle tabulek vaření přidávejte zbývající
pokrmy.
Příklad: Celková doba tohoto vaření
je 40 min. Nejprve vložte Vařené
brambory, čtvrtky, po 20 minutách
přidejte Losos, filety a Brokolice, rů‐
žičky po 30 minutách.
(min)
Vařené brambory,
čtvrtky
40
Losos, filety 20
Brokolice, růžičky 10
Když připravujete více pokrmů najednou,
použijte největší potřebné množství
vody.
Použijte druhou polohu roštu.
ZELENINA
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
8 - 10 Brokolice, růžičky,
předehřejte prázdnou
troubu
10 Loupaná rajčata
10 - 15 Špenát, čerstvý
10 - 15 Cukety, plátky
15 Zelenina, spařená
15 - 20 Houby, plátky
5
ZELENINA
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
15 - 20 Paprika, proužky
15 - 25 Brokolice, celá
15 - 25 Chřest, zelený
15 - 25 Lilek
15 - 25 Dýně, kostičky
15 - 25 Rajčata
20 - 25 Fazole, spařené
20 - 25 Polníček, listy
20 - 25 Kapusta, kadeřavá
20 - 30 Celer, kostičky
20 - 30 Pórek, kroužky
20 - 30 Hrášek
20 - 30 Hrách velkoplodý / Hrách
velkoplodý
20 - 30 Sladké brambory
20 - 30 Fenykl
20 - 30 Mrkev
25 - 35 Chřest, bílý
25 - 35 Růžičková kapusta
25 - 35 Květák, růžičky
25 - 35 Kedluben, proužky
25 - 35 Bílé fazole
30 - 40 Kukuřičný klas
35 - 45 Černý kořen
35 - 45 Květák, celý
35 - 45 Zelené fazolky
40 - 45 Bílé nebo červené zelí,
proužky
ZELENINA
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
50 - 60 Artyčoky
55 - 65 Sušené fazole, namoče‐
né, poměr vody k fazolím
2:1
60 - 90 Kyselé zelí
70 - 90 Červená řepa
PŘÍLOHY
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
15 - 20 Kuskus, poměr vody ke
kuskusu 1:1
15 - 25 Těstoviny tagliatelle, čer‐
stvé
20 - 25 Krupicový pudink, poměr
vody ke krupici 3,5:1
20 - 30 Čočka, červená, poměr
vody k čočce 1:1
25 - 30 Špecle
25 - 35 Bulgur, poměr vody k bul‐
guru 1:1
25 - 35 Kynuté knedlíky
30 - 35 Aromatická rýže, poměr
vody k rýži 1:1
30 - 40 Vařené brambory, čtvrtky
35 - 45 Houskový knedlík
35 - 45 Bramborové knedlíky
6
PŘÍLOHY
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
35 - 45 Rýže, poměr vody k rýži
1:1, poměr vody k rýži
může být odlišný v závi‐
slosti na typu rýže
40 - 50 Polenta, poměr vody 3:1
40 - 55 Rýžový pudink, poměr
mléka k rýži 2,5:1
45 - 55 Neloupané brambory,
střední
55 - 60 Čočka, hnědá a zelená,
poměr vody k čočce 2:1
OVOCE
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
10 - 15 Jablečné plátky
10 - 15 Horké bobulovité plody
10 - 20 Rozpouštění čokolády
20 - 25 Ovocný kompot
RYBY
(min) (°C)
15 -
20
Tenký plátek ryby 75 - 80
RYBY
(min) (°C)
20 -
25
Krevety, čerstvé 75 - 85
20 -
30
Slávky 100
20 -
30
Losos, filety 85
20 -
30
Pstruh, 0,25 kg 85
30 -
40
Krevety, mražené 75 - 85
40 -
45
Pstruh, 1 kg 85
MASO
(min) (°C)
15 -
20
Klobásy chipolatas 80
20 -
30
Bavorská telecí klo‐
bása / Bílá klobása
80
20 -
30
Vídeňské párky 80
25 -
35
Pošírovaná kuřecí
prsa
90
55 -
65
Vařená šunka, 1 kg 100
60 -
70
Kuře, pošírované, 1
- 1,2 kg
100
70 -
90
Uzené maso, poší‐
rované
90
80 -
90
Telecí / Vepřová ký‐
ta, 0,8 - 1 kg
90
7
MASO
(min) (°C)
110 -
120
Hovězí tafelspitz 100
VEJCE
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
10 - 11 Vejce, naměkko
12 - 13 Vejce, na hniličku
18 - 21 Vejce, natvrdo
Kombinovaná funkce: Turbo
gril + Vaření V Páře
Můžete tyto funkce zkombinovat a
připravovat maso, zeleninu i přílohy
současně.
1. Nastavte funkci: Turbo gril k pečení
masa.
2. Přidejte připravenou zeleninu a
přílohy.
3. Nechte teplotu trouby klesnout na
cca 90 °C. Můžete otevřít dvířka
trouby do první polohy na přibližně
15 minut.
4. Nastavte funkci: Vaření V Páře.
Pečte všechny pokrmy společně,
dokud nebudou hotové.
Použijte první polohu roštu pro maso a třetí polohu roštu pro zeleninu.
Turbo gril
První krok: upečte maso
Vaření V Páře
Druhý krok: přidejte zeleninu
(°C) (min) (°C) (min)
Hovězí pečeně,
1 kg / Růžičko‐
vá kapusta, po‐
lenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Vepřová peče‐
ně, 1 kg /
Brambory / Ze‐
lenina, omáčka
180 60 - 70 100 30 - 40
Telecí pečeně,
1 kg / Rýže /
Zelenina
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Vysoká Vlhkost
Použijte druhou polohu roštu.
(°C) (min)
Tenký plátek
ryby
85 15 - 25
Zapečená ve‐
jce
90 - 110 15 - 30
Malé ryby, až
0,35 kg
90 20 - 30
Silný plátek
ryby
90 25 - 35
Celá ryba, až
1 kg
90 30 - 40
Krém, koláč v
malých mi‐
skách
90 35 - 45
Paštiky terrine 90 40 - 50
Knedlíky 120 - 130 40 - 50
Střední Vlhkost
Použijte druhou polohu roštu.
(°C) (min)
Sladké kynuté
pečivo
170 - 180 20 - 35
Bagety/kaiser‐
ky
180 - 200 25 - 35
Pečené rybí filé 170 - 180 25 - 40
Sladký chléb 160 - 170 30 - 45
Pečená ryba 170 - 180 35 - 45
Sladká jídla z
trouby
160 - 180 45 - 60
Různé druhy
chleba, 0,5 - 1
kg
180 - 190 45 - 60
Použijte druhou polohu roštu.
(°C) (min)
Vepřová žebír‐
ka
140 - 150 75 - 100
Dušené / Duše‐
né maso
140 - 150 100 -
140
Nízká Vlhkost
Použijte druhou polohu roštu, není-li
uvedeno jinak.
(°C) (min)
Housky či rohlíky k
pečení
200 15 - 20
Bagety k pečení,
40 - 50 g
200 15 - 20
Bagety k pečení,
zmrazené, 40 - 50
g
200 25 - 35
Sekaná, syrová,
0,5 kg
180 30 - 40
Zapečené těstoviny 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Chléb, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Zapečené brambo‐
ry
160 -
170
50 - 60
Kuře, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Vepřová kýta, uze‐
ná, 0,6 - 1 kg, dvě
hodiny namáčet
160 -
180
60 - 70
Hovězí pečeně, 1
kg
180 -
200
60 - 90
9
(°C) (min)
Kachna, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Telecí pečeně, 1 kg 180 80 - 90
Vepřová pečeně, 1
kg
160 -
180
90 - 100
Husa, 3 kg, použijte
první polohu roštu
170 130 -
170
Regenerace
Použijte druhou polohu roštu.
(°C) (min)
Jídla na jeden talíř 110 10 -
15
Těstoviny 110 10 -
15
Rýže 110 10 -
15
Knedlíky 110 15 -
25
Funkce jogurtu
Tato funkce vám umožní připravovat
jogurt.
Smíchejte 0,25 kg jogurtu s 1 litrem
mléka. Směs naplňte do sklenic na
jogurt.
Používáte-li syrové mléko, nejprve ho
přiveďte do varu a poté nechte
vychladnout na 40 °C.
Použijte druhou polohu roštu.
(h)
Krémový jogurt 5 - 6
Tučný jogurt 7 - 8
Steamify
Pára pro parní přípravu
Použijte druhou polohu roštu.
ZELENINA
Nastavte maximální teplotu 100
°C.
(min)
8-10 Brokolice, růžičky,
předehřejte prázdnou
troubu
10 Loupaná rajčata
10-15 Špenát, čerstvý
10-15 Cukety, plátky
15 Zelenina, spařená
15-20 Paprika, proužky
15-20 Houby, plátky
15-25 Lilek
15-25 Květák, celý
15-25 Brokolice, celá
15-25 Chřest, zelený
15-25 Rajčata
15-25 Dýně, kostičky
20-25 Polníček, listy
20-25 Kapusta, kadeřavá
20-25 Fazole, spařené
20-30 Sladké brambory
20-30 Hrášek
20-30 Fenykl
20-30 Mrkev
20-30 Pórek, kroužky
20-30 Celer, kostičky
20-30 Hrách velkoplodý
10
ZELENINA
Nastavte maximální teplotu 100
°C.
(min)
25-35 Květák, růžičky
25-35 Kedluben, proužky
25-35 Růžičková kapusta
25-35 Chřest, bílý
25-35 Bílé fazole
30-40 Kukuřičný klas
35-45 Zelené fazolky
35-45 Černý kořen
40-45 Bílé nebo červené zelí,
proužky
50 - 60 Artyčoky
55-65 Sušené fazole, namo‐
čené
60-90 Kyselé zelí
70-90 Červená řepa
PŘÍLOHY
Nastavte maximální teplotu 100
°C.
(min)
15-20 Kuskus, poměr vody ke
kuskusu 1:1
15-25 Těstoviny tagliatelle,
čerstvé
20-25 Krupicový pudink, po‐
měr vody ke krupici
3,5:1
PŘÍLOHY
Nastavte maximální teplotu 100
°C.
(min)
20-30 Čočka, červená, poměr
vody k čočce 1:1
25-30 Špecle
25-35 Bulgur, poměr vody k
bulguru 1:1
25-35 Kynuté knedlíky
30-35 Aromatická rýže, poměr
vody k rýži 1:1
30-40 Vařené brambory,
čtvrtky
35-45 Bramborové knedlíky
35-45 Rýže, poměr vody k rý‐
ži 1:1, poměr vody k rý‐
ži může být odlišný v
závislosti na typu rýže.
35-45 Houskový knedlík
40-50 Polenta, poměr vody
3:1
40-55 Rýžový pudink, poměr
mléka k rýži 2,5:1
45-55 Neloupané brambory,
střední
55-60 Čočka, hnědá a zelená,
poměr vody k čočce 2:1
OVOCE
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
10-15 Jablečné plátky
11
OVOCE
Nastavte teplotu 100 °C.
(min)
10-15 Horké bobulovité plody
10-20 Rozpouštění čokolády
20-25 Ovocný kompot
RYBY
(min) (°C)
15-20 Tenký plátek ry‐
by
75-80
20-25 Krevety, čerstvé 75-85
20-30 Silný plátek ryby 75-85
20-30 Pstruh, 0,25 kg 75-85
20-30 Slávky 100
30-40 Krevety, mraže‐
75-85
MASO
(min) (°C)
15-20 Klobásy chipola‐
tas
80
20-30 Bavorská telecí
klobása
/ Bílá klobása
80
20-30 Vídeňské párky 80
25-35 Pošírovaná
kuřecí prsa
90
MASO
(min) (°C)
55-65 Vařená šunka, 1
kg
100
60-70 Kuře, pošírova‐
né, 1 - 1,2 kg
100
70-90 Uzené maso,
pošírované
90
80-90 Telecí / Vepřová
kýta, 0,8 - 1 kg
90
110-120 Hovězí tafelspitz 100
VEJCE
(min) °C
10-11 Vejce, naměkko 100
12-13 Vejce, na hnilič‐
ku
100
18-21 Vejce, natvrdo 100
35-45 Krém / Koláč s
náplní
85
40-50 Paštiky terrine 85
Pára pro dušení
(min) (°C)
15 - 20 Zapečená vejce 110
20 - 30 Celá ryba, až 1
kg
120 -
130
40 - 50 Knedlíky 120 -
130
50 - 60 Dušené / Duše‐
ná ryba
130
12
(min) (°C)
60 - 90 Dušené / Duše‐
né kuřecí
130
100 - 140 Dušené / Duše‐
né maso
130
Pára pro křupavou kůrku
(min) (°C)
20 - 40 Zapékaná ryba 150
35 - 50 Plněná zelenina 150
35 - 45 Zapečené těsto‐
viny / Dušená/
zapékaná jídla
150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Zapečené
brambory
150
75 - 100 Vepřová žebírka 140 -
150
Pára pro pečení
(min) (°C)
15 - 20 Bagety k peče‐
ní, 0,04 - 0,05
kg
200
15 - 25 Sušenky 155-170
20 - 35 Sladké kynuté
pečivo
170 -
180
25 - 35 Bagety k peče‐
ní, zmrazené,
0,04 - 0,05 kg
200
25 - 35 Bagety/kaiserky 180 -
200
25 - 40 Pečené rybí filé 170 -
180
30 - 40 Sekaná, syrová,
0,5 kg
180
(min) (°C)
30 - 40 Zapečená mísa 160
30 - 40 Omeleta 160-170
30 - 45 Sladký chléb 160 -
170
35 - 45 Pečená ryba 170 -
180
45 - 60 Různé druhy
chleba, 0,5 - 1
kg
180 -
190
45 - 60 Sladké pokrmy 160 -
180
50 - 60 Kuře, 1 kg 180-210
60 - 70 Vepřová kýta,
uzená, 0,6 - 1
kg
160-180
60 - 90 Hovězí pečeně,
1 kg
180-200
70 - 90 Kachna, 1,5 - 2
kg
180
80 - 90 Telecí pečeně, 1
kg
180
90 - 100 Vepřová peče‐
ně, 1 kg
160-180
Použijte první polohu roštu.
(min) (°C)
15-30 Pizza / Italský
chléb Focaccia
190 -
210
30-45 Malé listové pe‐
čivo / Slaný ko‐
láč / Pečivo
155 -
180
45-60 Křehké těsto 155 -
170
130-170 Husa, 3 kg 170
13
Pečení moučných jídel
Použijte vždy nejprve nižší teplotu.
Pokud pečete koláče na několika
polohách roštů, můžete dobu pečení
prodloužit o 10–15 minut.
Různě vysoké moučníky a pečivo mohou
zhnědnout nerovnoměrně. Je-li
zhnědnutí nerovnoměrné, není nutné
měnit nastavení teploty. Rozdíly se
během pečení vyrovnají.
Plechy v troubě se mohou během pečení
zkroutit. Po ochlazení se opět vyrovnají.
Tipy k pečení moučných jídel
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče není
dostatečně propečený.
Nesprávná poloha roštu. Vložte koláč na nižší rošt.
Koláč klesl a je mazla‐
vý či nerovnoměrný.
Teplota trouby je příliš vy‐
soká.
Příště nastavte o něco nižší te‐
plotu trouby.
Příliš krátká doba pečení. Příště nastavte delší dobu pe‐
čení a nižší teplotu trouby.
Koláč je příliš suchý. Teplota trouby je příliš ní‐
zká.
Příště nastavte vyšší teplotu
trouby.
Příliš dlouhá doba pečení. Příště nastavte delší dobu pe‐
čení.
Koláč se peče nerov‐
noměrně.
Teplota trouby je příliš vy‐
soká a doba pečení je
příliš krátká.
Nastavte nižší teplotu pečení a
prodlužte dobu pečení.
Těsto na koláč není rozlo‐
ženo rovnoměrně.
Příště těsto na koláč rozložte na
plech na pečení rovnoměrně.
Koláč není při délce
pečení uvedené v re‐
ceptu hotový.
Teplota trouby je příliš ní‐
zká.
Příště nastavte o něco vyšší te‐
plotu trouby.
Pečení na jedné úrovni
PEČENÍ VE FORMĚ
(°C) (min)
Kulatý koláč /
Briošky
Pravý horký
vzduch
150 - 160 50 - 70 1
Linecký koláč /
Ovocné koláče
Pravý horký
vzduch
140 - 160 70 - 90 1
14
PEČENÍ VE FORMĚ
(°C) (min)
Dortový korpus -
křehké těsto,
předehřejte prázd‐
nou troubu
Pravý horký
vzduch
150 - 160 20 - 30 2
Dortový korpus -
piškotové těsto
Pravý horký
vzduch
150 - 170 20 - 25 2
Tvarohový koláč Horní/spodní
ohřev
170 - 190 60 - 90 1
KOLÁČE / SLADKÉ PEČIVO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
Není-li uvedeno jinak, prázdnou troubu předehřejte.
(°C) (min)
Kynutá pletýnka /
Věnec, předehřátí
není zapotřebí
Horní/spodní
ohřev
170 - 190 30 - 40 3
Drážďanská štola Horní/spodní
ohřev
160 - 180 50 - 70 2
Žitný chléb: Horní/spodní
ohřev
nejprve: 230 20 1
potom: 160 - 180 30 - 60
Krém. zákusky z
list. těsta / Banán‐
ky
Horní/spodní
ohřev
190 - 210 20 - 35 3
Roláda, Horní/spodní
ohřev
180 - 200 10 - 20 3
Drobenkový ko‐
láč, předehřátí
není zapotřebí
Pravý horký
vzduch
150 - 160 20 - 40 3
Máslový mandlo‐
vý koláč / Cukro‐
vé koláčky
Horní/spodní
ohřev
190 - 210 20 - 30 3
15
KOLÁČE / SLADKÉ PEČIVO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
Není-li uvedeno jinak, prázdnou troubu předehřejte.
(°C) (min)
Ovocné koláče,
předehřátí není
zapotřebí
Horní/spodní
ohřev
180 35 - 55 3
Kynutý koláč s
jemnou náplní
(např. tvaroh,
smetana, pudink)
Horní/spodní
ohřev
160 - 180 40 - 60 3
SUŠENKY
Použijte třetí polohu roštu.
(°C) (min)
Křehké těsto / Piškoto‐
vé těsto
Pravý horký vzduch 150 - 160 15 - 25
Pusinky Pravý horký vzduch 80 - 100 120 - 150
Makronky Pravý horký vzduch 100 - 120 30 - 50
Sušenky z kynutého
těsta
Pravý horký vzduch 150 - 160 20 - 40
Malé listové pečivo,
předehřejte prázdnou
troubu
Pravý horký vzduch 170 - 180 20 - 30
Pečivo, předehřejte
prázdnou troubu
Horní/spodní ohřev 190 - 210 10 - 25
16
Nákypy a zapékaná jídla
Použijte první polohu roštu.
(°C) (min)
Zapečené těstoviny Horní/spodní ohřev 180 - 200 45 - 60
Lasagne Horní/spodní ohřev 180 - 200 25 - 40
Zapékaná zelenina,
předehřejte prázdnou
troubu
Turbo gril 170 - 190 15 - 35
Bagety s roztaveným
sýrem
Pravý horký vzduch 160 - 170 15 - 30
Mléčná rýže Horní/spodní ohřev 180 - 200 40 - 60
Rybí nákypy Horní/spodní ohřev 180 - 200 30 - 60
Plněná zelenina Pravý horký vzduch 160 - 170 30 - 60
Pečení na více úrovních
Použití funkce: Pravý horký vzduch.
Pro dva plechy použijte první a třetí
polohu roštu.
KOLÁČE / SLADKÉ PEČI‐
VO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
(°C) (min)
Krém. zákusky z list. tě‐
sta / Banánky,
předehřejte prázdnou
troubu
160 -
180
25 -
45
Koláč s drobenkou, suchý 150 -
160
30 -
45
SUŠENKY
(°C) (min)
Sušenky z křehkého
těsta
150 -
160
20 -
40
Pusinky 80 -
100
130 -
170
Makronky 100 -
120
40 -
80
Sušenky z kynutého tě‐
sta
160 -
170
30 -
60
Malé listové pečivo,
předehřejte prázdnou
troubu
170 -
180
30 -
50
Pečivo 180 20 -
30
Tipy k pečení masa
Používejte žáruvzdorné nádoby.
Libové maso pečte přikryté.
17
Velké pečeně pečte přímo na plechu
nebo na tvarovaném roštu nad tímto
plechem.
Na plech nalijte trochu vody, zabráníte
tím připečení kapajícího tuku.
Pečeni otočte za 1/2 - 2/3 doby pečení.
Maso a ryby pečte ve větších kusech
(minimálně 1 kg).
Kusy pečeně několikrát v průběhu
pečení potřete vlastní šťávou.
Pečení masa
Použijte první polohu roštu.
HOVĚZÍ
(°C) (min)
Dušené maso 1 - 1,5 kg Horní/spodní
ohřev
230 120 - 150
Hovězí pečeně
nebo filet, nepro‐
pečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 190 - 200 5 - 6
Hovězí pečeně
nebo filet, středně
propečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 180 - 190 6 - 8
Hovězí pečeně
nebo filet, dobře
propečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 170 - 180 8 - 10
VEPŘOVÉ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Plecko / Krkovice / Ký‐
ta v celku
1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Kotlety / Vepřová že‐
bírka
1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
18
VEPŘOVÉ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Sekaná 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Vepřové koleno,
předvařené
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
TELECÍ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Telecí pečeně 1 160 - 180 90 - 120
Telecí koleno 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
JEHNĚČÍ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Jehněčí kýta / Jeh‐
něčí pečeně
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Jehněčí hřbet 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
19
ZVĚŘINA
(kg)
(°C) (min)
Hřbet / Zaječí
kýta,
předehřejte
prázdnou trou‐
bu
1 Turbo gril 180 - 200 35 - 55
Hřbet z vysoké
zvěře
1.5 - 2 Horní/spodní
ohřev
180 - 200 60 - 90
Kýta z vysoké
zvěře
1.5 - 2 Horní/spodní
ohřev
180 - 200 60 - 90
DRŮBEŽ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Kusy drůbeže 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Půlka kuřete 0,4 - 0,5 190 - 210 40 - 50
Kuře, brojler 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Kachna 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
Husa 3,5 - 5 160 - 180 120 - 180
Krůta 2,5 - 3,5 160 - 180 120 - 150
Krůta 4 - 6 140 - 160 150 - 240
RYBY
(kg)
(°C) (min)
Celá ryba 1 - 1,5 Turbo gril 180 - 200 30 - 50
Pečení chleba
Předehřátí se nedoporučuje.
Použijte druhou polohu roštu.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro