19
Vaření s ventilátorem
ROUBU S VENTILÁTOREM použijte
pro přípravu pokrmů na více úrovních
najednou, např. sekaná, masové
kuličky a hotová jídla (předkrm, hlavní
chod, dezert). Nezapomeňte vybrat
pokrmy které potřebují stejnou teplotu
přípravy. Pokrmy které mají odlišnou
dobu pečení, vložte do trouby až podle
toho, kdy je chcete mít hotové.
Pečení masa
Použití HORNÍHO/SPODNÍHO
OHŘEVU i PEČENÍ S VENTILÁTOREM
e pro pečení masa praktické. Kusy
hovězího masa jako je např. svíčková,
zadržují svoji šťávu a je vhodné je péci
při teplotě 125°C. Naproti tomu se
prodlužuje doba pečení oproti přípravě
při vyšších teplotách.
Používejte pečící nádobu, která má
vhodný prostor pro pečeni, takže se
šťáva tolik nevysušuje. Pokud pečete
kýtu, používejte velkou pečící pánev
nebo nádobu vhodnou do trouby,
protože se během pečení uvolní mnoho
šťávy. Buďte opatrní při vyjímání
pokrmů z trouby. Pokud používáte
pečící sáčky, vytvořte v jednom jeho
rohu otvor, než jej vložíte do trouby.
Takto předejdete možnému opaření
párou, která by se mohla náhle
uvolnit při otevírání sáčku.
Grilování
Pozor: funkciu grilu používajte pri
max. teplote 230°C.
Velikost, tvar, množství, tučnost,
marináda a také teplota masa,
mohou ovlivnit výsledek a čas
grilování. Ryby, drůbež, telecí a
vepřové maso nezhnědnou do
takové míry, jako tmavší masa jako
hovězí a zvěřina. Rostlinný olej nebo
dochucovací prostředky ovlivní barvu,
avšak také zvyšují riziko vzplanutí
povrchu pokrmu.
Pro lepší výsledek se vyvarujte
grilování masa vyjmutého přímo
z chladničky. Osušte povrch masa ,
umístěte ho na zásuvnou pozici a
dochuťte kořením. Umístěte nádobu
pro trouby, ideálně s teflonovým
povrchem, pod zásuvnou pozici kde
grilujete tak, aby se v ní zachytával
odkapávající tuk. Kousky vepřového
masa, plátky masa a ryby mohou být
grilovány na horní zásuvné úrovni,
zatímco širší kusy je lépe grilovat
níže.