Electrolux EOB68200X Recipe book

Kategorie
Měření, testování
Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

Tabulky, tipy a recepty
Trouba
Electrolux. Thinking of you.
Více o nás naleznete na adrese www.electrolux.com
Obsah
Použití, tabulky a tipy 2 Recepty pro Podporované vaření 11
Zmĕny vyhrazeny
Použití, tabulky a tipy
Upozorně Viz kapitola „Bezpečnostní
informace“.
Varování k akrylamidu
Důležité Podle nejnovějších vědeckých
poznatků mohou akrylamidy vznikající při
smažení jídel do hněda (zejména u
škrobnatých potravin) poškozovat zdraví.
Doporučujeme proto vařit při nejnižších
teplotách a nenechávat jídlo příliš zhnědnout.
Vnitřní strana dveří
Na vnitřní straně dveří trouby najdete čísla
různých úrovní roštů.
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou
pouze orientační. Závisí na receptu, kva-
litě a množství použitých přísad.
Pečení moučných jídel
Všeobecné pokyny
Nová trouba může péct jinak, než jak jste
byli zvyklí u staré trouby. Svá obvyklá na-
stavení (teplotu, doby pečení) a úrovně za-
sunutí plechu byste měli proto upravit pod-
le doporučení uvedených v tabulkách.
•Při delším pečení můžete troubu vypnout
asi 10 minut před koncem pečení, abyste
využili zbytkového tepla.
Při pečení zmrazeného jídla se mohou
plechy v troubě během pečení zkroutit.
Po ochlazení se opět vyrovnají.
Jak používat tabulky pro pečení
•Doporučujeme vždy nejprve použít nižší
teplotu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro určitý
recept, snažte se vybrat podobné jídlo.
•Při pečení moučníků na několika úrovních
drážek může být doba pečení o 10-15 mi-
nut delší.
•Různě vysoké moučníky a peč
ivo mohou
nejprve nerovnoměrně zhnědnout. Teplo-
tu proto ale hned neměňte. Rozdíly se bě-
hem pečení vyrovnají.
Pečení moučníků na jedné úrovni – pečení ve formě
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka nebo brioška Horký vzduch 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Linecký koláč/biskup-
ský chlebíček
Horký vzduch 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškotová buchta Horký vzduch 1 140 0:25 - 0:40
Piškotová buchta Vrchní a spodní 1 160 0:25 - 0:40
Dortový korpus –
křehké těsto
1)
Horký vzduch 3 170-180 0:10 - 0:25
Dortový korpus – třené
těsto
Horký vzduch 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablečný koláč Vrchní a spodní 1 170 - 190 0:50 - 1:00
2 electrolux
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Jablečný koláč (2 for-
my, Ø 20 cm, polože-
né úhlopříčně)
Horký vzduch 1 160 1:10 - 1:30
Jablečný koláč (2 for-
my, Ø 20 cm, polože-
né úhlopříčně)
Vrchní a spodní 1 180 1:10 - 1:30
Slaný koláč (např. Qui-
che Lorraine)
Horký vzduch 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Tvarohový koláč Vrchní a spodní 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Předehřejte troubu
Pečení moučníků na jedné úrovni – koláče/cukroví/chléb na plechu na pečení
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Kynutá pletýnka/vě-
nec
Vrchní a spodní 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vánoční štola
1)
Vrchní a spodní 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chléb (žitný chléb) Vrchní a spodní 1
- nejprve
1)
230 0:25
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Zákusky z listového
těsta s krémem/ba-
nánky
1)
Vrchní a spodní 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Roláda
1)
Vrchní a spodní 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Drobenkový koláč (su-
chý)
Horký vzduch 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Máslový koláč/koláč s
cukrovou polevou
1)
Vrchní a spodní 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocný koláč (kynuté
těsto / piškotové tě-
sto)
2)
Horký vzduch 3 150 0:35 - 0:50
Ovocný koláč (kynuté
těsto / piškotové tě-
sto)
2)
Vrchní a spodní 3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z
křehkého těsta
Horký vzduch 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kynutý koláč s jemnou
náplní (např. tvaroh,
smetana, pudink)
1)
Vrchní a spodní 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (s velkou náplní)
1)2)
Horký vzduch 1 180 - 200 0:30 - 1:00
electrolux 3
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Pizza (tenká)
1)
Horký vzduch 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Nekvašený chléb Horký vzduch 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Švýcarský jableč
koláč
Horký vzduch 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Troubu předehřejte
2) Použijte hluboký plech na pečení
Pečení na jedné úrovni – sušenky
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Sušenky z křehkého
těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Stříkané pečivo Horký vzduch 3 140 0:20 - 0:30
Stříkané pečivo
1)
Vrchní a spodní 3 160 0:20 - 0:30
Sušenky z třeného tě-
sta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Sněhové pusinky Horký vzduch 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makronky Horký vzduch 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Sušenky z kynutého
těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z listo-
vého těsta
1)
Horký vzduch 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Žemle
1)
Horký vzduch 3 160 0:20 - 0:35
Žemle
1)
Vrchní a spodní 3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
1)
Horký vzduch 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
1)
Vrchní a spodní 3 170 0:20 - 0:30
1) Troubu předehřejte
Pečení moučníků na více než jedné úrovni – koláče/cukroví/chléb na plechu
Druh pečení
Horký vzduch
2 úrovně
Horký vzduch
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Zákusky z listového tě-
sta s krémem / banán-
ky
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Koláč s drobenkou, su-
chý
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Předehřejte troubu
4 electrolux
Pečení moučníků na více než jedné úrovni – sušenky/koláčky/cukroví/rolky
Druh pečení
Horký vzduch
2 úrovně
Horký vzduch
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Sušenky z křehkého tě-
sta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Stříkané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušenky z třeného tě-
sta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Čajové pečivo z vaječ-
ného bílku, sněhové
pusinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makronky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Sušenky z kynutého tě-
sta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z listo-
vého těsta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Žemle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Troubu předehřejte
Tipy k pečení
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče je příliš
světlý
Špatná úroveň drážek Vložte koláč do spodních drážek
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
Příliš vysoká teplota pečení Nastavte nižší teplotu pečení
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
Příliš krátká doba pečení Prodlužte dobu pečení
Dobu pečení není možné zkrátit nasta-
vením vyšší teploty.
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
V těstě je příliš mnoho tekuti-
ny
Použijte méně tekutiny. Dodržujte dobu
tření těsta, zejména používáte-li kuchyňské-
ho robota.
Koláč je příliš suchý Příliš nízká teplota trouby Nastavte vyšší teplotu
Koláč je příliš suchý Příliš dlouhá doba pečení Zkraťte dobu pečení
Koláč nehnědne rovno-
měrně
Příliš vysoká teplota pečení a
příliš krátká doba pečení
Nastavte nižší teplotu pečení a prodlužte
dobu pečení
Koláč nehnědne rovno-
měrně
Směs je nerovnoměrně rozlo-
žena
Směs rovnoměrně rozložte na plech
Koláč není po nastave-
né době upečený
Příliš nízká teplota Nastavte o něco vyšší teplotu pečení
Tabulka Výroba pizzy
Druh pečení Úroveň roštu Teplota °C Čas (min)
Pizza (tenká)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (s velkou náplní) 1 180 - 200 25 - 35
electrolux 5
Druh pečení Úroveň roštu Teplota °C Čas (min)
Ovocné koláčky 1 180 - 200 40 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Lotrinský slaný koláč 1 170 - 190 45 - 55
Tvarohový koláč, kula 1 140 - 160 80 - 90
Tvarohový koláč, na
plechu
1 140 - 160 50 - 60
Jablečný koláč, s horní
vrstvou
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekvašený chléb
1)
1 230 10 - 20
Listové těsto s nápl
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekueche (alsa-
ské jídlo podobné piz-
ze)
1)
1 230 15 - 25
Pirohy (ruské pirohy s
náplní)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Předehřejte troubu
Tabulka pro nákypy a zapékaná jídla
Jídlo Funkce trouby Úro-
veň
roštu
Teplota °C Čas h:min
Zapečené těstoviny Vrchní a spodní 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Vrchní a spodní 1 180-200 0:25-0:40
Zapékaná zelenina
1)
Turbo gril 1 160-170 0:15-0:30
Bagety zapečené s roz-
taveným sýrem
1)
Turbo gril 1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Vrchní a spodní 1 180-200 0:40-0:60
Rybí nákypy Vrchní a spodní 1 180-200 0:30-1:00
Plněná zelenina Turbo gril 1 160-170 0:30-1:00
1) předehřejte troubu
Hotová jídla
Jídlo k
přípravě
Funkce trouby Úroveň roštu Teplota °C Čas
Mražená pizza Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
Hranolky
(300-600 g)
1)
Turbo gril 3 200-220 řiďte se návo-
dem výrobce
6 electrolux
Jídlo k
přípravě
Funkce trouby Úroveň roštu Teplota °C Čas
Bagety Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
Ovocné koláče Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
1) Poznámka: Hranolky při pečení dvakrát až třikrát obraťte.
Pečení masa
Všeobecné pokyny:
•K pečení masa používejte žáruvzdorné
nádoby (dodržujte pokyny výrobce).
•Velké pečeně můžete péct přímo v hlubo-
kém plechu nebo na roštu nad hlubokým
plechem k zachycení tuku. (je-li součástí
vybavení)
Libové maso doporučujeme péct v pekáči
s poklicí. Maso bude šťavnatější.
Všechny druhy masa, které by měly
zhnědnout, nebo mít po upečení kůrčičku,
můžete péct v pekáči bez pokličky.
Maso a ryby doporučujeme péct v troubě
až od hmotnosti 1 kg.
•Přidáte-li do hlubokého plechu na pečení
trochu tekutiny, zabráníte tím připečení
unikající masové šťávy nebo tuku.
•Podle potřeby otočte pečeni (za 1/2 - 2/3
doby pečení).
Velké kusy pečeně nebo drůbeže několi-
krát v průběhu pečení potřete vlastní šť
á-
vou. Lépe se tak upečou.
Troubu vypněte asi 10 minut před koncem
pečení, abyste využili zbytkového tepla.
Hově
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Dušené maso 1 - 1,5 kg Vrchní a spod-
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbíf nebo filet na každý
cm tloušťky
- krvavý
1)
na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- středně propečený na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobře propečený na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) předehřejte troubu
Veprove
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Ramínko, krkovice, kýta v
celku
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlety, žebírka 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 1:00 - 1:30
electrolux 7
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Sekaná pečeně 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Vepřové koleno
(předvařené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Telecí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Telecí pečeně 1 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Telecí koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jehněčí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Jehněčí kýta, jehněčí pe-
čeně
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Jehněčí hřbet 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Zverina
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Zaječí hřbet, zaječí kýty
1)
až 1 kg Vrchní a
spodní
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Hřbet z vysoké zvěře 1,5 - 2 kg Vrchní a
spodní
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Kýta z vysoké zvěře 1,5 - 2 kg Vrchní a
spodní
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) předehřejte troubu
Drůbež
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Kusy drůbeže 200 - 250 g
každý
Turbo gril 1 200 - 220 0:35 - 0:50
8 electrolux
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Půlka kuřete 400 - 500 g
každý
Turbo gril 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kuře, brojler 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kachna 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Husa 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Krůta 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Krůta 4 - 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (dušená)
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota °C Čas
(h:min)
Celá ryba 1 - 1,5 kg Vrchní a
spodní
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabulka pro pečicí sondu
Hově
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Krvavý steak z roštěnce nebo ze svíčkové 45 - 50
Středně propečený steak z roštěnce nebo ze svíč-
kové
60 - 65
Dobře propečený steak z roštěnce nebo ze svíč-
kové
70 - 75
Veprove
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Vepřové plecko, kýta, krkovice 80 - 82
Kotlety (hřbet), uzené maso 75 - 80
Sekaná pečeně 75 - 80
Telecí
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Telecí pečeně 75 - 80
Telecí koleno 85 - 90
electrolux 9
Skopové / jehněčí
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Skopová kýta 80 - 85
Skopový hřbet 80 - 85
Jehněčí pečeně, jehněčí kýta 70 - 75
Zverina
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Zaječí hřbet 70 - 75
Zaječí kýta 70 - 75
Celý zajíc 70 - 75
Hřbet z vysoké zvěře 70 - 75
Kýta z vysoké zvěře 70 - 75
Grilování
Funkci grilování používejte vždy s maxi-
mální teplotou.
Důležité Vždy grilujte se zavřenými dvířky
trouby.
Prázdnou troubu předehřejte po dobu 5
minut pomocí grilovací funkce.
•Rošt zasuňte do úrovně drážek uve-
dené v tabulce pro grilování.
Do první úrovně drážek vždy zasuňte
plech na zachycení šťávy.
Grilujte pouze ploché kousky masa
nebo ryb.
Jídlo ke grilování Úroveň roštu Čas
1. strana 2. strana
Karbanátky 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Vepřový řízek 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Klobásy 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Hovězí steaky, telecí
steaky
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Hovězí filety, hovězí pe-
čeně (okolo 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Topinky
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Toasty s oblohou 3 6 - 8 min -------
1) Nepředehřívejte
Nízkoteplotní pečení
Tuto funkci použijte k přípravě libových, měk-
kých kousků masa a ryb.
Při použití funkce Nízkoteplotní pečení
pečicí nádobu nezakrývejte.
1. Maso k pečení osmahněte na rozpálené
pánvi.
2. Vložte maso do mísy na pečení nebo
přímo na rošt. Pod rošt položte tác k za-
chytávání tuku.
3. Nastavte funkci trouby Nízkoteplotní pe-
čení , v případě potřeby změňte teplotu a
pečte, dokud maso nebude hotové (viz
tabulka).
Jídlo k přípravě Hmotnost g Teplota °C Úroveň roštu Celkový čas v
minutách
Hovězí pečeně 1000-1500 150 1 90-110
Hovězí plátek 1000-1500 150 3 90-110
10 electrolux
Jídlo k přípravě Hmotnost g Teplota °C Úroveň roštu Celkový čas v
minutách
Telecí pečeně 1000-1500 150 1 100-120
Steaky 200 - 300 120 3 20-30
Recepty pro Podporované vaření
V nabídce Podporované vaření jsou jídla roz-
dělena do několika kategorií:
•Vepřové/Telecí
•Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
•Drůbež
•Ryba
•Dort
Pizza/Piroh/Chléb
Polotovary (zmraz./konz.)
Speciality
Automatické programy
Tyto tři automatické programy nabízí opti-
mální nastavení pro jednotlivé typy masa a
další recepty:
Programy pro maso s funkcí Automatická
váha ( nabídka Podporované vaření )
Programy pro maso s funkcí Automatická
pečicí sonda ( nabídka Podporované
vaření )
Automatický recept ( nabídka Podporova-
né vaření )
Podporované vaření s funkcí
Automatická váha
Tato funkce automaticky vypočítá dobu pe-
čení masa. Abyste funkci mohli použít, mu-
síte zadat hmotnost jídla.
Aktivace funkce:
1. Zapněte spotřebič.
2. Zvolte Podporované vaření . Zmáčknutím
OK volbu potvrďte.
3.
Zvolte kategorii a jídlo. Zmáčknutím OK
volbu potvrďte.
4. Zvolte funkci Automatická váha . Zmáč-
knutím OK volbu potvrďte.
5. Zmáčknutím + nebo - nastavte hmotnost
jídla. Zmáčknutím OK volbu potvrďte.
Automatický program se spustí. Hmotnost
můžete kdykoli změnit: Zmáčknutím + nebo
- změňte hmotnost. Po uplynutí času zazní
zvukový signál. Signál vypnete zmáčknutím
některého senzorového pole.
U všech programů pro drůbež je nutné
jídlo po 30 minutách otočit. Na displeji se
objeví upozornění.
Jídla s funkcí Automatická váha
Vepřová pečeně
Telecí pečeně
Hovězí pečeně
Pečená zvěřina
Jehněčí pečeně
Celé kuře
Celá krůta
Celá kachna
Celá husa
Podporované vaření s funkcí
Automatická pečicí sonda
1. Zapněte spotřebič.
2.
Zmáčknutím
nebo nastavte funkci
Podporované vaření , potřebnou katego-
rii a jídlo.
3.
Zmáčknutím
nebo nastavte funkci
Automatická pečicí sonda .
4. Zmáčknutím OK volbu potvrďte.
Na displeji se objeví „ Pečicí sonda “.
5. Instalujte pečicí sondu.
Po skončení programu zazní zvukový sig-
nál.
Signál vypnete zmáčknutím některého
senzorového pole.
6. Vytáhněte pečicí sondu.
Jídla s funkcí Automatická pečicí sonda
Hovězí plátky
Hovězí na skandinávský zp.
Jehněčí peč., stř. propeč.
Drůbež bez kostí
Celá ryba
electrolux 11
Vepřová pečeně
Zadní pe?en? ze zv??inyZadní peèenì ze zvìøiny
Zadní peèenì ze zvìøiny
Podporované vaření s funkcí
Automatický recept
Tento spotřebič má sadu receptů, které mů-
žete použít. Recepty jsou pevně dané a nelze
je změnit.
Aktivace funkce:
1. Zapněte spotřebič.
2. Zvolte nabídku Podporované vaření .
Zmáčknutím OK volbu potvrďte.
3. Zvolte kategorii a jídlo. Zmáčknutím OK
volbu potvrďte.
4. Zvolte Automatický recept . Zmáčknutím
OK volbu potvrďte.
Když nastavíte možnost Ruční , na dis-
pleji se zobrazí automatická nastavení,
která ale můžete změnit.
Na displeji se zobrazí úrovně trouby a
přednastavené doby přípravy pro jedno-
tlivé automatické recepty.
Vepřové/Telecí
Vepřová pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 20–40 mm.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 75 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Vepřové koleno
Přísady:
•1 zadní vepřové koleno 0,8–1,2 kg
2 polévkové lžíce oleje
•1 lžička soli
•1 lžička sladké papriky
•1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
•voda
Příprava:
Nařízněte kůži po celém vepřovém koleni.
Smíchejte olej, sůl, papriku a bazalku a smě
potřete koleno. Vložte koleno do pekáče a
rozprostřete po něm houby. Přidejte polév-
kovou zeleninu a vodu. Spodní část by měla
být ponořena do hloubky 10–15 mm.
–Doba pečení: 160 minut
–Poloha roštu: 1
Vepřové plecko
Přísady:
•1,5 kg vepřového plecka s kůží, z mladého
prasete
•sůl
•pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
150 g jemně nakrájeného celeru
1 pórek, na kolečka
1 malá plechovka s nadrobno nasekanými
rajčaty
250 ml smetany
•2 stroužky česneku, oloupané a rozmač-
kané
čerstvý rozmarýn a tymián
Příprava:
Ostrým nožem do kůže vyřízněte kosočtver-
ce. Osolte a opepřete a ze všech stran
osmahněte v pekáči na plotýnce na olivovém
oleji dozlatova, poté sundejte. Poduste celer
s pórkem na troše oleje v pekáči, přidejte raj-
čata, smetanu, česnek, rozmarýn a tymián,
zamíchejte a na vrch položte vepřové plecko.
Vložte do trouby.
–Doba pečení: 130 minut
–Poloha roštu: 1
Telecí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Přikryjte poklicí.
Telecí koleno
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
•4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
•1 lžička soli
•1 lžička sladké papriky
12 electrolux
Vepřová pečeně
•1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
•voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte 8 podélných
řezů. Rozkrojte 4 plátky vařené šunky na
polovinu a vložte je do zářezů. Smíchejte olej,
sůl, papriku a bazalku a směsí potřete kole-
no. Vložte koleno do pekáče a rozprostřete
po něm houby. K telecímu koleni přidejte po-
lévkovou zeleninu a vodu. Spodní část by
měla být ponořena do hloubky 10–15 mm.
–Doba pečení: 160 minut
–Poloha roštu: 1
Telecí ossobuco
Přísady:
•4 lžičky másla pro opečení dozlatova
4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3–4 cm
silné (nasekané kolmo na kost)
•4 středně velké mrkve, nakrájené na ko-
stičky
4 celerové natě, nakrájené na kostičky
•1 kg zralých rajčat, oloupaných, rozpůle-
ných, bez semínek a nakrájených na ko-
stičky
1 svazek petrželové natě, omyté a nahrubo
nasekané
4 polévkové lžíce másla
2 lžíce mouky na obalení
6 polévkových lžic olivového oleje
250 ml bílého vína
250 ml masového vývaru
•3 středně velké cibule, oloupané a nad-
robno nakrájené
•3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené
na tenké plátky
po 1/2 lžičce tymiánu a oregána
2 bobkové listy
•2 hřebíčky
•sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte 4 lžíce másla v pekáči a poduste
v něm zeleninu. Vyjměte zeleninu z pekáče.
Omyjte plátky z telecí zadní nožičky, osušte,
okořeňte a obalte v mouce. Přebytečnou
mouku oklepejte. Rozehřejte olivový olej a na
st
ředním plameni osmahněte plátky dozlato-
va. Maso vyjměte a zbytek olivového oleje z
pekáče vylijte.
Šťávu z masa v pekáči rozřeďte 250 ml vína,
nalijte do rendlíku a nechte chvíli mírně po-
vařit. Přilijte 250 ml vývaru a přidejte petržel,
tymián, oregáno a nakrájená rajčata. Osolte
a opepřete. Znovu přiveďte k varu.
Do pekáče vložte zeleninu, na vrch položte
maso a přes ně přelijte šťávu. Zakryjte pekáč
a vložte do trouby.
–Doba pečení: 120 minut
–Poloha roštu: 1
Plněné telecí hrudí
Přísady:
1 houska
•1 vejce
200 g mletého masa
•sůl, pepř
1 nakrájená cibule
nasekaná petržel
1 kg telecího hrudí (s vyříznutou kapsou)
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
50 g slaniny
250 ml vody
Příprava:
Namočte housku ve vodě a vymačkejte z ní
vodu. Smíchejte s vejcem, mletým masem,
solí, pepřem, nakrájenou cibulí a petrželí.
Okořeňte telecí hrudí (s vyříznutou kapsou) a
kapsu naplňte masovou nádivkou. Otvor se-
šijte.
Telecí hrudí vložte do pekáče, přidejte polév-
kovou zeleninu, slaninu a vodu.
–Doba pečení: 100 minut
–Poloha roštu: 1
Sekaná
Přísady:
2 suché housky
•1 cibule
•3 lžičky nasekané petržele
750 g míchaného mletého masa
•2 vejce
•sůl, pepř a paprika
plátky slaniny
Příprava:
Namočte suché housky ve vodě a vodu z
nich vymačkejte. Oloupejte cibuli a najemno
nakrájejte, pak poduste a přidejte nasekanou
petržel.
Smíchejte mleté maso, vejce, vymačkané
housky a cibuli. Přidejte sůl, pepř a papriku,
electrolux 13
vložte do pekáče a zakryjte plátky slaniny.
Přidejte trochu vody a vložte do trouby.
–Doba pečení: 70 minut
–Poloha roštu: 1
Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
Hovězí plátky
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa pro:
Krvavé – 50 °C
•Střední – 65 °C
•Propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Hovězí na skandinávský zp.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa pro:
Krvavé – 50 °C
•Střední – 65 °C
•Propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Hovězí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Přikryjte poklicí.
Marinované hově
Příprava marinády:
•1 l vody
500 ml vinného octa
•2 lžičky soli
•15 kuliček pepře
15 jalovcových bobulí
5 bobkových listů
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pó-
rek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
•1,5 kg hovězí pečeně
Zalijte celé hovězí marinádou a nechte ma-
rinovat 5 dní.
Přísady pro pečení:
•sůl
•pepř
polévková zelenina z marinády
Příprava:
Vyjměte hovězí pečeni z marinády a osušte.
Osolte a opepřete a v pekáči na plotýnce ze
všech stran osmahněte dozlatova a přidejte
polévkovou zeleninu z marinády.
Do pekáče přilijte trochu marinády. Spodek
by měl být ponořený do 10–15 mm. Zakryjte
pekáč a vložte do trouby.
–Doba pečení: 150 minut
–Poloha roštu: 1
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Pečená zvěřina
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Přikryjte poklicí.
Králík
Přísady:
•2 králičí hřbety
6 jalovcových bobulí (drcených)
•sůl a pepř
30 g rozpuštěného másla
125 ml kyselé smetany
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
Příprava:
Potřete králičí hřbety drcenými jalovcovými
bobulemi, osolte a opepřete a potřete roz-
puštěným máslem.
Králičí hřbety vložte do pekáče, polijte zaky-
sanou smetanou a přidejte polévkovou zele-
ninu.
–Doba pečení: 35 minut
–Poloha roštu: 1
Králičí pečeně s hořčicí
Přísady:
14 electrolux
Zadní peèenì ze zvìøiny
2 králíci, každý 800 g
•sůl a pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 nahrubo nakrájené cibule
50 g slaniny na kostičky
2 lžíce mouky
375 ml kuřecího vývaru
125 ml bílého vína
•1 lžička čerstvého tymiánu
125 ml smetany
•2 lžičky dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na 8 podobně velkých ku-
sů, osolte a opepřete a ze všech stran do-
zlatova osmahněte v pekáči na plotýnce.
Vyjměte kousky králíka a dozlatova osmah-
něte cibuli a slaninu. Zaprašte moukou a za-
míchejte. Vmíchejte kuřecí vývar, bílé víno a
tymián a přiveďte k varu.
Přidejte dijonskou hořčici, vraťte zpátky ma-
so, zakryjte a vložte do trouby.
–Doba pečení: 90 minut
–Poloha roštu: 1
Kančí
Příprava marinády:
•1,5 l červeného vína
150 g celeru
150 g karotky
•2 cibule
5 bobkových listů
•5 hřebíčků
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pó-
rek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
1,5 kg kančí pečeně (plecko)
Zalijte celé maso marinádou a nechte ma-
rinovat 3 dny.
Přísady pro pečení:
•sůl
•pepř
polévková zelenina z marinády
1 malá plechovka lišek
Příprava:
Vyjměte kančí pečeni z marinády a osušte.
Osolte a opepřete a v pekáči osmažte do-
zlatova. Přidejte lišky a část polévkové zele-
niny z marinády.
Do pekáče nalijte marinádu. Spodek by měl
být ponořený do 10–15 mm. Zakryjte pekáč
a vložte do trouby.
–Doba pečení: 140 minut
–Poloha roštu: 1
Jehněčí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–30 mm. Přikryjte poklicí.
Jehněčí peč., stř. propeč.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Jehněčí kýta
Přísady:
•2,7 kg jehněčí kýty
30 ml olivového oleje
•sůl
•pepř
•3 stroužky česneku
1 svazek čerstvého rozmarýnu (nebo 1
lžička sušeného rozmarýnu)
•voda
Příprava:
Jehněčí kýtu omyjte a přebytečnou vodu
oklepejte, vetřete olivový olej a do masa udě-
lejteřezy. Osolte a opepřete. Česnek olou-
pejte a nakrájejte na plátky, spolu se snítkami
rozmarýnu zatlačte do zářezů v masu.
Jehněčí kýtu vložte do pekáče a přidejte vo-
du. Spodek by měl být ponořený do 10–15
mm.
–Doba pečení: 165 minut
–Poloha roštu: 1
Drůbež
Celé kuře
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 900 do 2100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Celá krůta
electrolux 15
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1700 do 4700 g.
Příprava:
Krůtu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Celá kachna
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1500 do 3300 g.
Příprava:
Kachnu vložte do zapékací mísy a podle chu-
ti okořeňte. Asi po 30 minutách pečení ob-
raťte. Na displeji se objeví příslušné upozor-
nění.
Celá husa
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 2300 do 4700 g.
Příprava:
Husu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Drůbež bez kostí
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 75 °C.
Příprava:
Krůtí prsíčka (vykostěná) podle chuti
okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do
zapékací mísy.
Kuřecí stehna
Přísady:
•4 kuřecí stehna po 250 g
250 g crème fraîche
125 ml smetany
•1 lžička soli
•1 lžička papriky
•1 lžička kari
•1/2 lžičky pepře
250 g hub na plátky v plechovce
•20 g mouky
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče.
Zbytek přísad smíchejte a nalijte na stehna.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Kohout na víně
Přísady:
•1 kuře
•sůl
•pepř
1 lžíce mouky
50 g přepuštěného másla
500 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
•4 lžičky sojové omáčky
•1/2 svazku petržele
•1 snítka tymiánu
150 g slaniny na kostičky
250 g očištěných a rozčtvrcených hně-
dých žampionů
12 oloupaných šalotek
•2 stroužky česneku, oloupané a rozmač-
kané
Příprava:
Kuře omyjte, osolte, opepřete a zaprašte
moukou.
Přepuštěné máslo rozpusťte v pekáči na plo-
týnce, kuře ze všech stran osmahněte do-
zlatova. Přilijte bílé víno, kuřecí vývar a sojo-
vou omáčku a přiveďte k varu.
Přidejte petržel, tymián, nakrájenou slaninu,
houby, šalotky a česnek.
Znovu přiveďte k varu, zakryjte a vložte do
trouby.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Peč. kachna na pomerančích
Přísady:
1 kachna (1,6–2,0 kg)
•sůl
•pepř
•3 pomeranče, oloupané, bez pecek a na-
krájené na kostičky
•1/2 lžičky soli
•2 pomeranče na šťávu
150 ml šery
Příprava:
Kachnu omyjte, osolte, opepřete a potřete
pomerančovou kůrou.
Naplňte kachnu nakrájenými a osolenými po-
meranči a zašijte.
Kachnu vložte do pekáče prsíčky dolů.
Vymačkejte šťávu z pomerančů, smíchejte s
šery a nalijte na kachnu.
Vložte kachnu do trouby, po 30 minutách
obraťte (zazní zvukový signál).
–Doba pečení: 90 minut
16 electrolux
–Poloha roštu: 1
Plněné kuře
Přísady:
•1 kuře, 1,2 kg (s drůbky)
1 polévková lžíce oleje
•1 lžička soli
•1/4 lžičky papriky
50 g strouhanky
3–4 polévkové lžíce mléka
1 nakrájená cibule
1 svazek nasekané petržele
•20 g másla
•1 vejce
•sůl a pepř
Příprava:
Kuře omyjte a osušte. Smíchejte olej, sůl a
papriku a vetřete do kuřete.
Nádivka: Smíchejte strouhanku s mlékem.
Do pekáče dejte nakrájenou cibuli, petržel a
máslo a poduste. Jemně nakrájejte srdce,
játra a žaludek a přidejte vejce. Smíchejte vše
dohromady a osolte a opepřete.
Položte kuře prsíčky dolů do pekáče, vložte
do trouby, po 30 minutách otočte. (Ozve se
zvukový signál.)
–Doba pečení: 90 minut
–Poloha roštu: 1
Ryba
Celá ryba
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 70 °C.
Příprava:
Rybu podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Rybí filé
Přísady:
600–700 g filé z candáta, lososa nebo
mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
•1 lžička estragonu
nasekaná petržel
•sůl, pepř
•citron
•máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filety citronovou šťávou a ne-
chte chvíli marinovat, pak zbytek šťávy osu-
šte papírovým ubrouskem. Rybí filé z obou
stran osolte a opepřete. Poté vložte rybí filé
do máslem vymazané zapékací mísy.
Smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu, strou-
hanku, estragon a nasekanou petržel. Tuto
směs naneste na rybí filé a navrch dejte malé
kousky másla.
–Doba pečení: 35 minut
–Poloha roštu: 3
Treska
Přísady:
800 g sušené tresky
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 velké cibule
6 oloupaných stroužků česneku
•2 pórky
•6 červených paprik
1/2 plechovky nakrájených rajčat
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru s vínem (court
bouillon)
•pepř, sůl, tymián, oregáno
Příprava:
Sušenou tresku přes noc namočte. Další den
namočenou tresku osušte a vložte do rendlí-
ku s vodou, postavte na plotýnku a přiveďte
k varu. Pak z plotýnky odstavte a nechte vy-
chladnout.
Do pánve dejte olivový olej a zahřejte. Olou-
pejte a na tenká kolečka nakrájejte cibuli,
rozmačkejte oloupané stroužky česneku, na
kolečka nakrájejte pórek a omyjte. Nasypte
do rozpáleného oleje a krátce orestujte. Z
paprik odstraňte semínka a nakrájejte na pro-
užky. Pak spolu s nakrájenými rajčaty přidejte
do pánve.
Přidejte bílé víno a court bouillon a chvíli ne-
chte mírně povařit. Opepřete, osolte, přidejte
tymián, oregáno a nechte v pekáči mírně po-
vařit dalších 15 minut.
Vychladlou sušenou tresku vyjměte z rendlí-
ku a osušte papírovým ubrouskem. Odstraň-
te kůži, kosti a ploutve. Rybu rozdělte na
kousky a vložte do zapékací mísy se zeleni-
nou.
–Doba pečení: 30 minut
–Poloha roštu: 1
Ryba obalená v soli
electrolux 17
Přísady:
celá ryba, asi 1,5–2 kg
2 nevoskované citrony
1 hlíza fenyklu
•4 snítky čerstvého tymiánu
3 kg kamenné soli
Příprava:
Očistěte rybu a vetřete do ní šťávu ze dvou
nevoskovaných citronů.
Nakrájejte fenykl na tenké plátky a spolu se
snítkami čerstvého tymiánu vložte do ryby.
Polovinu kamenné soli nasypte do zapékací
mísy a navrch položte rybu. Rybu zasypte
druhou polovinou soli a pevně stlačte.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Plněná oliheň (Calamari)
Přísady:
•1 kg středně velkých očištěných olih
1 velká cibule
2 polévkové lžíce olivového oleje
90 g dlouhozrnné rýže
4 polévkové lžíce piniových oříšků
4 polévkové lžíce rozinek
•2 lžičky nasekané petržele
•sůl, pepř
•citronová šťáva
4 polévkové lžíce olivového oleje
150 ml vína
500 ml rajčatové šťávy
Příprava:
Olihně pořádně odrhněte solí a opláchněte
pod tekoucí vodou.
Oloupejte cibuli, nadrobno nakrájejte a pod-
uste se dvěma polévkovými lžícemi olivového
oleje, dokud nezesklovatí. K cibuli přidejte
dlouhozrnnou rýži, piniové oříšky, rozinky a
nasekanou petržel, osolte, opepřete a ochuť-
te citronovou šťávou. Olihně volně naplňte
směsí a zašijte otvory.
Do pekáče nalijte čtyři polévkové lžíce olivo-
vého oleje a olihně osmahněte na plotýnce.
Přidejte víno a rajčatovou šťávu.
Zakryjte pekáč a vložte do trouby.
–Doba pečení: 60 minut
–Poloha roštu: 1
Dušená ryba
Přísady:
400 g brambor
2 svazky jarních cibulek
•2 stroužky česneku
1 malá plechovka s nasekanými rajčaty
4 filety z lososa
•citronová šťáva
•sůl a pepř
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bílého vína
•1 snítka čerstvého rozmarýnu
150 ml vína
•1/2 svazku čerstvého tymiánu
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte na
čtvrtky a povařte ve slané vodě 25 minut, pak
slijte a nakrájejte na plátky.
Jarní cibulky umyjte a nakrájejte na tenká ko-
lečka. Oloupejte stroužky česneku a nakrá-
jejte na kousky. Smíchejte cibuli a česnek s
nakrájenými rajčaty.
Pokapejte filety z lososa citronovou šťávou a
nechte marinovat. Pak osušte a osolte a
opepřete.
Smíchejte zeleninu a brambory a vložte je do
vymaštěné zapékací mísy, okořeňte a navrch
položte lososa.
Zalijte zeleninovým vývarem a bílým vínem,
navrch rozložte rozmarýn a tymián.
–Doba pečení: 30 minut
–Poloha roštu: 3
Ančovičky s bramborem
Přísady:
8–10 brambor
•2 cibule
125 g filet z ančoviček
300 ml smetany
2 polévkové lžíce strouhanky
•pepř
čerstvě nasekaný tymián
2 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na
tenké plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na
kolečka.
Vymazejte zapékací mísu máslem. Do mísy
vložte třetinu brambor a cibule. Navrch po-
ložte polovinu filet z ančoviček a pokryjte dru-
hou třetinou cibule a brambor. Navrch roz-
ložte zbytek filet z ančoviček. Na ně položte
zbytek cibule a brambor tak, aby horní vrstvu
tvořily brambory.
Posypte pepřem a vrch posypte nasekaným
tymiánem.
Zalijte nálevem z ančoviček a přidejte sme-
tanu. Posypte strouhankou a navrch dejte
kousky másla.
–Doba pečení: 60 minut
18 electrolux
–Poloha roštu: 3
Dort
Citrónový koláč
Ingredience na těsto:
250 g másla
200 g cukru
•1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Ingredience na polevu:
125 ml citronové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Černá hranatá forma, dlouhá 30 cm
•Margarín k vymaště
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr
a sůl dáme do mísy na míchání těsta a vymí-
cháme do pěny. Pak přidáme postupně ve-
jce a znovu vymícháme do pěny.
Mouku a škrob smícháme s práškem na pe-
čení a vmícháme do pěnové masy.
Těsto dáme do vymaštěné a strouhankou
vysypané formy na pečení, srovnáme povrch
a postavíme do trouby.
Po upečení smícháme citronovou šťávu s
práškovým cukrem. Upečený koláč vyklopí-
me na hliníkovou fólii.
Hliníkovou fólii na stranách koláče zahneme
nahoru, aby poleva nemohla vytéct. Koláč
propíchneme dřevěnou špejlí a polevu nane-
seme štětcem. Pak koláč necháme chvíli na-
sáknout polevu.
–Doba pečení: 75 minut
–Poloha roštu: 1
Švédský koláč
Přísady:
•5 vajec
340 g cukru
100 g rozpuštěného másla
360 g mouky
•1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
•1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
200 ml studené vody
Ostatní:
Černá kulatá rozkládací pečicí forma o prů-
měru 28 cm, dno vyložené papírem na pe-
čení.
Příprava:
Cukr, vejce, vanilkový cukr a sůl dáme do
mísy na míchání těsta a šleháme 5 minut, až
vznikne pěna. Pak do směsi přidáme a vmí-
cháme rozpuštěné máslo.
Smícháme mouku s práškem na pečení a
vmícháme do našlehané směsi.
Nakonec přidáme studenou vodu a vše
dobře promícháme. Těsto dáme do pečící
formy, uhladíme a vložíme do trouby.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Sušenky
Přísady:
•4 vejce
2 polévkové lžíce horké vody
50 g cukru
•1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
100 g cukru
100 g mouky
100 g škrobu
2 zarovnané lžičky prášku na pečení
Ostatní:
Černá kulatá rozkládací pečící forma o prů-
měru 28 cm, dno vyložené papírem na pe-
čení.
Příprava:
Oddělíme žloutky od bílků. Našleháme žlout-
ky s horkou vodou, 50 g cukru, vanilkovým
cukrem a solí. Bílky šleháme se 100 g cukru,
až začnou tuhnout.
Prosejeme dohromady mouku, škrob a prá-
šek na pečení.
Opatrně smícháme bílky se žloutky. Pak
opatrně vmícháme směs mouky. Těsto dá-
me do pečící formy, uhladíme a vložíme do
trouby.
–Doba pečení: 30 minut
–Poloha roštu: 3
Tvarohový koláč
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
•1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
•1 vejce
electrolux 19
•70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
•3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
•3 vaječné žloutky
200 g cukru
•šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche
•1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou
příchutí
Ostatní:
Černá rozkládací pečící forma o průměru
26 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme zbytek
přísad a promícháme pomocí ručního mixé-
ru. Těsto dáme na 2 hodiny do ledničky.
Pokryjeme vymazané dno formy na pečení
přibližně 2/3 těsta a několikrát propíchneme
vidličkou.
Pomocí zbytku těsta vytvoříme přibližně 3 cm
vysoký okraj.
Pomocí ručního mixéru ušleháme sníh z bíl-
ků, až začnou tuhnout. Promyjeme hrozinky,
necháme je pořádně okapat, pokapeme ru-
mem a necháme nasáknout.
Dáme nízkotučný tvaroh, vaječné žloutky,
cukr, citronovou šťávu, crème fraîche a pu-
dinkový prášek do mísy na míchání a vše
ř
ádně promícháme.
Nakonec do tvarohové směsi vmícháme sníh
z vaječných bílků a hrozinky.
–Doba pečení: 85 minut
–Poloha roštu: 1
Biskupský chlebíček
Přísady:
200 g másla
200 g cukru
•1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•3 vejce
300 g mouky
•1/2 balíčku prášku do pečiva (asi 8 g)
125 g rybízu
125 g hrozinek
60 g nasekaných mandlí
60 g kandované citrónové kůry nebo kan-
dované pomerančové kůry
60 g nasekaných kandovaných tř
70 g celých spařených mandlí
Ostatní:
Černá rozkládací forma na pečení, průměr
24 cm
•Margarín k vymaště
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dáme do
mísy na míchání těsta a našleháme směs.
Pak přidáme postupně vejce a znovu našle-
háme. Mouku smícháme s práškem na pe-
čení a vmícháme do pěnové masy.
Do směsi vmícháme také ovoce.
Dáme směs do připravené formy a její okraje
vytvarujeme o trochu výš než střed. Okraj a
střed moučníku ozdobíme celými spařenými
mandlemi. Vložíme moučník do trouby.
–Doba pečení: 100 minut
–Poloha roštu: 1
Koláč s drobenkou
Ingredience na těsto:
375 g mouky
20 g droždí
150 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 špetka soli
•2 vaječné žloutky
75 g měkkého másla
Ingredience na drobenku:
200 g cukru
200 g másla
•1 lžička skořice
350 g mouky
50 g nasekaných oříšků
30 g rozpuštěného másla
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek. Rozdrobíme droždí,
dáme ho do důlku, vmícháme s mlékem a
trochou mouky z okrajů. Zasypeme moukou
a necháme kynout na teplém místě, dokud
se v mouce, kterou jsme zasypali povrch,
nezačnou ukazovat praskliny.
Na okraj mouky přidáme cukr, vaječné žlout-
ky, máslo a sůl. Vše zpracujeme na vláč
kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě, do-
kud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Vyválíme těsto, uložíme na namaštěný pečící
plech a znovu necháme kynout.
Do mísy na míchání přidáme cukr, máslo a
skořici a vše smícháme.
Přidáme mouku a oříšky a hněteme, dokud
nevznikne směs na drobenku.
20 electrolux
1 / 1

Electrolux EOB68200X Recipe book

Kategorie
Měření, testování
Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích