84
používání pomalého
hrnce
1 Postupujte podle receptu a vložte
ingredience do nádoby.
2 Vložte nádobu do elektrického
hrnce.
3 Na hrnec nasaďte poklici.
4Vyberte požadované nastavení,
tzn. silný (High) nebo slabý (Low)
stupeň, a potom připojte do
elektrické zásuvky.
5 Nechte vařit po požadovanou
dobu.
6 Po uvaření pomalý hrnec vypněte
a odpojte ze zásuvky.
Následující časy jsou pouze
orientační a závisí na typu
připravovaných potravin.
Při nízkém (Low) stupni se
potraviny budou vařit postupně
přes den nebo přes noc a příprava
trvá přibližně 8 hodin. Tento stupeň
lze rovněž použít pro přípravu
delikátnějších jídel, pro které je
vhodnější nižší stupeň vaření,
například pečená jablka, sázené
ovoce.
Při vysokém (High) stupni je
příprava v porovnání s nízkým
stupněm rychlejší a trvá 3 až 5
hodin.
Ohřívací stupeň (Keep Warm) –
toto nastavení slouží k udržení
teploty již připraveného jídla.
Nedoporučujeme ohřívat jídlo déle
než 1 hodinu po dokončení; po
použití hrnec vypněte.
rady pro používání
pomalého hrnce
1 Připravené přísady by měly mít
pokojovou teplotu, není vhodné je
přidávat přímo z ledničky. Nicméně
přísady jako maso nebo ryby
nenechávejte venku z ledničky
příliš dlouho; vyjměte je z ledničky
pouze na takovou dobu, aby se
vstřebal chlad, a potom přísady
zakryjte přilnavou fólií nebo uložte
do plastového sáčku.
2 Zeleninu jako například mrkev,
cibuli, tuřín atd. krájejte na
dostatečně malé kousky, protože
se připravují déle než maso.
3 Všechny typy přísad krájejte na
rovnoměrné kousky, aby se
připravovaly rovnoměrně.
4 Opečením masa a orestováním
zeleniny předem na samostatné
pánvi odstraníte část tuku z masa
a také se zlepší vzhled a chuť
masa i zeleniny. Není to ovšem
nezbytné.
5 Během vaření zvedejte poklici co
nejméně často, protože přitom
uniká teplo a odpařují se tekutiny.
Podle toho, jak často a na jak
dlouho jste poklici zvedli, bude
třeba prodloužit dobu vaření o 20
až 30 minut.
6 K vaření vždy slouží varná
nádoba. Zásadně nevkládejte
potraviny přímo do elektrického
hrnce.
7 Zásadně neponořujte horkou
varnou nádobu do studené vody
ihned po použití ani nelijte vařící
vodu do prázdné studené varné
nádoby. Náhlá změna teploty
může způsobit prasknutí nádoby.
8 Po několika měsících používání
může glazura na varné nádobě
popraskat: to je u glazovaného
nádobí běžné a nemá to žádný vliv
na fungování pomalého hrnce.
9 Při vaření v pomalém hrnci podle
běžných receptů bude
pravděpodobně třeba používat
méně tekutin. Při pomalém vaření
se tekutiny neodpařují tak rychle
jako při běžném vaření; nicméně
musí být v hrnci určité množství
tekutin, které pomáhají zajišťovat
přenos tepla.
10 Zásadně nenaplňujte pomalý
hrnec na více než 2/3 celkového
objemu.