Russell Hobbs 23480-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Míchačky
Typ
Uživatelský manuál
2
e
f
g
k
l
j
o
`
`
`
`
m
n
`
i
A B C
H B
73
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před použitím
odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat osoby se sníženými fyzickými, senzorickými
či mentálními schopnostmi nebo osoby, které výrobek nikdy nepoužívaly
nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/byly poučeny a rozumí
souvisejícím rizikům. Přístroj nesmí používat děti nebo si s ním hrát. Přístroj
i kabel udržujte mimo dosah dětí.
Přístroj vždy vypojte ze sítě, pokud ho necháváte bez dozoru, a také před
montáží, demontáží či čištěním.
Při vyprazdňování a čištění je třeba s ostrým sekacím nožem manipulovat
opatrně.
Nesprávné použití zařízení může vést ke zranění.
h Nepřidávejte horkou tekutinu (nad 40°C), může vystříknout z důvodu
prudkého odpaření.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce
nebo osoba podobně kvalikovaná, aby nedošlo k riziku.
b Tento přístroj nepoužívejte v blízkosti van, sprch, umyvadel či jiných nádob obsahujících vodu.
Nenechávejte přístroj běžet déle než 10 minut. Po 10 minutách ho alespoň na 20 minut vypněte.
Jednotku motoru nenamáčejte.
Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
KRESY
1. Šlehač
2. Metla
3. Hák na těsto
4. Pohon pro nástavce*
5. Rameno
6. Hnací hřídel a čep
7. Páčka pro uzamčení ramene
8. Ovládání rychlosti
9. Kryt proti rozstřiku
10. Mísa
11. Mixovací nádoba
12. Klobouček
13. Víčko
14. snění
15. Jednotka s noži
` Vhodné pro mytí v myčce
*Pohon pro nástavce slouží pro další příslušenství, které je možné na tomto přístroji použít. Pro více
informací se podívejte na internet.
SPRÁVNÁ POLOHA
1. Přístroj umístěte na voděoodolný, suchý, stabilní a rovný povrch.
2. Kabel veďte tak, aby nepřečníval a aby o něj nebylo možno zakopnout či se o něj zachytit.
3. Nezapojujte do sítě, dokud není přístroj zcela smontován.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
74
ŠLEHAČ/HNĚT
MONŽ
Zvedání ramene:
1. V rameni jsou silné pružiny, takže je třeba položit na horní část ramene ruku a pohyb ramene korigovat.
2. Otočte páčkou pro uzamčení ramene do polohy Ua přidržte ji tam. Rameno se zvedne.
Snižování ramene:
1. Otočte páčkou pro uzamčení ramene do polohy Ua přidržte ji tam.
2. Rameno stlačte do dolní polohy, tam je přidržte a uvolněte páčku pro uzamčení ramene.
Nasazování mísy
Před nasazováním nebo vyndáváním mísy rameno zvedněte. Používejte jen originální mísu.
1. Mísu vsaďte do zahloubení v základně a otočte ve směru hodinových ručiček, až zacvakne.
2. Mísu ze základny vyjmete otočením proti směru hodinových ručiček, pak ji ze základny vyzvedněte.
Nasazování/snímání nástavců
Před nasazováním či snímáním nástavců přístroj vypněte, vypojte ze sítě a zvedněte rameno.
1. Srovnejte otvor na nástavci s čepem hnací hřídele (Obr. A).
2. Nasuňte nástavec na hnací hřídel a otočte jím proti směru hodinových ručiček, aby se uzamknul (Obr.
B).
Nástavec vyjmete tak, že na něj zespodu lehce zatlačíte a potom jím otočíte ve směru hodinových ručiček
a z hřídele ho vytáhnete.
Kryt proti rozstřiku
Kryt proti rozstřiku zabraňuje rozlití a rozstřiku během mixování, ale přitom můžete neustále přidávat
ingredience. Před nasazováním/snímáním krytu proti rozstřiku šlehač/hnětač vypněte a vypojte ze sítě.
Když je nasazená mísa a rameno je v dolní poloze:
1. Kryt proti rozstřiku nasuňte mezi rameno a mísu.
2. Srovnejte tak, aby otvor byl po vaší pravé straně (Obr. C).
Před zvednutím ramene vždy sejměte kryt proti rozstřiku.
POUŽITÍ ŠLEHAČE/HNĚTE
1. Ujistěte se, že je ovládání rychlosti nastaveno na O.
2. Zapojte zástrčku do zásuvky (zásuvku zapněte, pokud je vypínatelná).
3. Ovládáním rychlosti otočte ve směru hodinových ručiček a nastavte požadovanou rychlost.
4. Rozsah je od 1 (nízká) do 10 (vysoká). Motor vypnete tak, že ovládání rychlosti vrátíte do polohy O.
5. Pokud chcete, aby motor pracoval v krátkých záběrech, otočte ovládáním rychlosti do polohy Y.
Motor vypnete, když ovládání rychlosti uvolníte.
Doporučené rychlosti
Nástavec Rychlost K čemu slouží:
Metla 7-10 šlehání/kypření krému, bílků, těstíčka, jemných směsí
Šlehač 4-7 vyšlehání másla a cukru, středně hustých směsí na buchty
Hák na těsto 1-3 husté směsy, chléb, pečivo
MIXÉR
MONŽ
1. Vysuňte kryt hřídele pro mixovací nádobu (Obr. D).
2. Nádobu vložte do otvoru hřídele tak, aby značka t na nádobě byla v rovině se značkou Una
šlehači/hnětači (Obr. E).
3. Nádobou otočte ve směru hodinových ručiček tak, aby značka t na nádobě byla v rovině se značkou
Lna šlehači/hnětači (Obr. F).
75
4. Do nádoby vložte ingredience a nasaďte víko a klobouček (Obr. G). Neplňte nad značku max
uvedenou na nádobě. Nádobu nikdy nepoužívejte bez nasazeného víka.
POUŽITÍ MIXÉRU
1. Ujistěte se, že je ovládání rychlosti nastaveno na O.
2. Zapojte zástrčku do zásuvky (zásuvku zapněte, pokud je vypínatelná).
3. Ovládáním rychlosti otočte ve směru hodinových ručiček a nastavte požadovanou rychlost.
4. Rozsah je od 1 (nízká) do 10 (vysoká). Motor vypnete tak, že ovládání rychlosti vrátíte do polohy O.
5. Pokud chcete, aby motor pracoval v krátkých záběrech, otočte ovládáním rychlosti do polohy Y.
Motor vypnete, když ovládání rychlosti uvolníte.
6. Pokud během mixování potřebujete přidat další ingredience, otočte kloboučkem proti směru
hodinových ručiček a zvedněte ho. Přidejte ingredience a potom dejte klobouček zpátky a otočte jím
ve směru hodinových ručiček, aby se uzamknul.
7. Až s mixováním skončíte, otočte ovládáním rychlosti na O a počkejte, dokud se nůž nedotočí, a až
potom sejměte víko z nádoby či nádobu ze šlehače/hnětače.
8. Nádobu vyjmete otočením proti směru hodinových ručiček tak, aby značka
t
byla v rovině se
značkou
U
.
PÉČE A ÚDRŽBA
Přístroj před čištěním vypněte (O) a vypojte ze sítě.
Šlehač/hnětač:
1. Přístroj po použití vyčistěte hned, jak to bude možné, aby se uvnitř mísy neusadily zbytky potravin.
2. Mísu, kryt proti rozstřiku a nástavce umyjte v teplé mýdlové vodě, opláchněte a osušte.
3. Mísu a nástavce můžete umýt i v myčce na nádobí, ale pozor: agresivní prostředí uvnitř myčky má vliv
na povrchovou úpravu. Ovšem takové poškození by mělo být pouze kosmetické a nemělo by mít vliv
na provoz přístroje.
4. Vnější povrchy přístroje otřete čistým vlhkým hadříkem.
Mixovací nádoba:
1. Mixovací nádobu, klobouček a víko umyjte v teplé mýdlové vodě. Opláchněte a osušte.
2. Nádobu, klobouček a víko můžete umýt i v myčce na nádobí. Avšak doporučujeme před mytím v
myčce vyjmout nůž.
Snímání nože:
1. Nádobu otočte vzhůru nohama.
2. Nožem otočte ve směru hodinových ručiček směrem k symbolu U(Obr. H).
3. Opatrně jednotku s nožem vytáhněte (Obr. J). Dávejte pozor, nůž má velmi ostré hrany.
4. Sejměte těsnění a opatrně nůž i těsnění umyjte v teplé mýdlové vodě. Opláchněte a osušte.
5. Nasaďte na nůž zpět těsnění, nůž vložte zpět do nádoby a otočte jím co nejvíc to půjde proti směru
hodinových ručiček směrem k symbolu L(Obr. H). Ujistěte se, že je nasazené těsnění a že nůž je zcela
dotažen, jinak by mohla nádoba během provozu propouštět.
RECYKLACE
W
Aby nedocházelo k ničení životního prostředí a zdraví kvůli obsaženým nebezpečným
látkám, přístroje a dobíjecí i nedobíjecí baterie označené jedním z těchto symbo
nesmějí být vyhazovány do směsného komunálního odpadu. Elektrické a elektronické
výrobky, a pokud to přísluší, i dobíjecí i nedobíjecí baterie, vždy likvidujte na ociálním
recyklačním/sběrném místě.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
76
RECEPTY PRO ŠLEHAČ/HNĚT
STO NA PIZZU
hák na těsto
250 ml voda
400 g silná bílá chlebová mouka
25 ml olivový olej
7 g sušené kvasnice
2,5 g cukr
5 g sůl
Prosejte mouku do mísy. Přidejte kvasnice, cukr a sůl. Přidejte vodu a olej. Mixujte na nízkou až střední
rychlost, dokud nebude těsto jemné. Mísu přikryjte vlhkým hadrem a dejte ji někam do tepla, dokud
obsah nenabude dvojnásobného objemu (30-40 minuty). Těsto několik minut ručně hněťte. Těsto
rozkrojte na půl. Těsto na ploše posypané moukou uválejte do tvaru dvou kruhů. Kruhy umístěte na pečící
plech, který se nelepí. Kruhy potřete omáčkou, která bude mít jako základ rajčata, a přidejte ozdoby. Pečte
v předehřáté troubě na 200°C po dobu 18-20 minut. Povrch by měl získat zlatohnědou barvu.
RYBÍZOVÝ BOCHÁNEK
hák na těsto
500 g celozrnné mouky
150 g másla (změklého)
15 g prášku do pečiva
2,5 g soli
150 g cukru
150 g rybízu
50 g kandované citrusové kůry
2 vejce (střední)
30 ml mléka
Do mísy dejte mouku, přidejte změklé máslo a smíchejte při rychlosti 1. Když se začnou mouka s máslem
spojovat, přidejte cukr, sůl, rybíz, kůru a prášek do pečiva. Nechte míchat a během toho rozmíchejte vejce
a mléko, poté přidejte směs vajec a mléka do mísy. Nastavte rychlost 2 a nechte míchat, aby se vše dobře
smíchalo. Přelijte do vymazané nádoby na chléb a pečte v předehřáté troubě na 180°C/350°F/plynová
stupeň 4 po dobu 35 minut. Vyklopte na mřížku a před krájením nechte zchladnout. Podávejte opečený s
máslem.
LÝ CHB
hák na těsto
600 g silná bílá chlebová mouka
7 g aktivní suché kvasnice (1 sáček)
345 ml teplá voda
15 ml slunečnicový olej/máslo
5 g cukr
10 g sůl
Prosejte mouku do mísy. Přidejte kvasnice, cukr a sůl. Přidejte vodu a olej. Mixujte na nízkou až střední
rychlost, dokud nebude těsto jemné. Mísu přikryjte vlhkým hadrem a dejte ji někam do tepla, dokud
obsah nenabude dvojnásobného objemu (30-40 minuty). Těsto několik minut ručně hněťte. Ingredience
dejte na plech, na kterém lze upéct 1 kg chleba. Plech zakryjte a dejte na dalších 30 minut do tepla. Pečte v
předehřáté troubě na 200°C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl získat zlatohnědou barvu. Když
poklepete na spodek, měly byste slyšet dutý zvuk.
SOUFFLÉ S HORKOU ČOKOLÁDOU
metla
75 g máslo
50 g jemná pšeničná mouka
20 g kakaový prášek
450 g mléko
4 vejce - oddělit bílek a žloutek
50 g moučkový cukr
Na malém plameni rozpusťte v hrnci máslo. Vmíchejte mouku a kakao. Přidejte mléko. Míchejte, dokud
směs nezhoustne. Sejměte z plamene. Nechte 30 minut vychladnout. Vyšlehejte žloutky. Vyšlehejte bílky
– po dobu několika sekund a na vysokou rychlost. Přidejte cukr a šlehejte, dokud směs neztuhne. Směsi
slijte na 1,2 l pečící mísu vymazanou máslem. Mísu dejte na pečící plech do půlky naplněný vroucí vodou.
Pečte v předehřáté troubě na 190°C po dobu 40-45 minut.
77
OBYČEJNÉ SUŠENKY
metla
100 g máslo
150 g moučkový cukr
5 ml esence vanilky
1 vejce
100 g jemná pšeničná mouka
100 g samokynoucí mouka
Máslo, cukr a esenci vanilky dejte do mísy. Šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs nadýchaná
(1-2 minuty). Snižte rychlost. Přidejte vejce. Postupně zvyšujte rychlost, dokud se všechno nepromísí.
Mouky společně prosejte a pak je zapracujte do směsi. Ze směsi uválejte kuličky. Umístěte je na vymaštěný
pečící plech a udělejte z nich placičky. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 12-15 minut. Nechte
na plechu několik minut vychladnout, pak přendejte na kovovou mřížku.
KLASICKÝ VIKTORIÁNSKÝ PIŠKOT
metla
100 g máslo/margarín
100 g moučkový cukr
2 vejce
100 g samokynoucí mouka
1 kapka esence vanilky
Vymažte dvě 180 mm dortové formy. Dna plechů vyložte pečícím papírem potřeným máslem. Do mísy
dejte máslo a cukr. Šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs nadýchaná (1-2 minuty). Snižte
rychlost. Postupně přidávejte vejce, pak vanilku a potom mouku. Jakmile se začnou ingredience slučovat,
zvyšte rychlost na střední. Směs nalijte do dortových forem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu
25 minut. Povrch by měl získat zlatohnědou barvu. Nechte vychladnout na kovové mřížce. Jeden piškot
otočte vzhůru nohama. Vrchní část potřete vrstvou malinové marmelády. Druhý piškot položte na první na
stranu namazanou marmeládou. Malinovou marmeládu můžete nahradit jinou nádivkou, např. máslovým
krémem.
ČOKOLÁDOVÝ DORT
šlehač
50 g másla, změklého
30 g zlatého sirupu (golden syrup)
50 ml mléka
2 vejce, rozšlehaná
125 g cukru krupice
100 g čokolády na vaření, rozpuštěné
10 ml vanilkového extraktu
100 ml vroucí vody
35 g kakaového prášku
125 g samokypřící mouky
30 ml lehkého rostlinného oleje (slunečnicový
atd.)
Rozpusťte kakao ve vroucí vodě a nechte vychladnout. Máslo s cukrem míchejte několik vteřin při rychlosti
1, přidejte polovinu vajec, pak polovinu mouky. Postupně zvyšujte rychlost až na 3 a pak přidejte zbylá
vejce a mouku. Míchejte, dokud nedocílíte hladké konzistence, pak přidejte ostatní ingredience a znovu
míchejte do hladké konzistence. Vložte do vhodné nádoby, zakryjte alobalem a pečte v páře 1 hodinu,
anebo dokud špejli po vpíchnutí do dortu nevytáhnete čistou.
FARMÁŘSKÁ OVOCNÁ BUCHTA
šlehač
150 g másla
150 g cukru krupice
75 g kandovaných višní, nakrájených
75 g rozinek z bílých i červených hroznů
25 g kandované citrusové kůry
300 g samokypřící mouky
špetka soli
5 g směsi koření
45 ml mléka
3 vejce
Vymažte pekáč na buchty o rozměru 20 cm. Vystelte papírem na pečení. Předehřejte troubu na
180°C/350°F/plynová stupeň 4. Do mísy dejte máslo, cukr, sušené ovoce a koření a promíchejte při
rychlosti 3, aby se vše dobře smíchalo. Přidejte vejce a mléko a několik vteřin šlehejte. Postupně přidávejte
mouku a pokračujte ve šlehání, dokud se vše dobře nepromísí. Pečte na pekáči asi 1½ hodiny. Nechte v
pekáči 15 minut zchladnout a pak vyklopte na mřížku.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
78
PIŠKOTOVÉ TĚSTO
šlehač
500 g hladké mouky
250 g měkkého másla nebo margarínu
250 g cukru
2 kapky vanilkového extraktu
4 vejce
15 g prášku do pečiva
125 ml mléka
špetka soli
Vymažte a vystelte hluboký kulatý pekáč o rozměru 23 cm. Předehřejte troubu na 190°C/375°F/plynová
stupeň 5. Vložte všechno do mísy a míchejte při rychlosti 1 po dobu 30 vteřin, potom při rychlosti 3 po
dobu 3 minuty, aby se vše dobře smíchalo. Směs nalijte do pekáče a pečte uprostřed trouby asi 50-60
minut, dokud špejli po vpíchnutí do těsta nevytáhnete čistou. Nechte vychladnout na mřížce. Základní
recept můžete obměnit přidáním 100 g rozinek, nasekaných ořechů nebo nastrouhané čokolády.
RECEPTY PRO MIXÉR
PÓRKOVOBRAMBOROVÁ POLÉVKA
75g pórek
75g brambory
2 masox
400ml voda
sůl a pepř
Pórek a brambory mixujte po dobu 2 sekund. Přelijte do většího hrnce. Přidejte vodu a masox. Přiveďte k
varu za stálého míchání. Ztlumte plamen. Hrnec přikryjte. Zvolna vařte 20 minut. Sejměte z plamene.
Nechte 30 minut vychladnout. Mixujte do hladka. Ohřejte na servírovací teplotu (ne do varu). Dochuťte.
Podávejte s chlebem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Russell Hobbs 23480-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Míchačky
Typ
Uživatelský manuál