IM001
www.scarlett.ru SC-095
8
· Pi ohívání pomocí mikrovlnné trouby potravin v nádob z holavých hmot, jako teba plast a papír, pozorujte mikrovlnnou troubu, aby nedolo
k jejímu vzplanutí.
· Pro zamezení poáru v peící troub je teba:
dbát na to, aby se pokrmy nepipekly kvli píli dlouhé dob pípravy;
dávat do peící trouby pokrmy bez balení, vetn alobalu;
v pípad poáru v troub, neotevírejte dvíka, vypnte peící troubu a odpojte ji od elektrické sít.
· Nezapínejte prázdnou mikrovlnnou troubu. Nepouívejte jí na uschovávání ehokoliv.
· Mikrovlnná trouba není urena pro konzervování potravin.
· Nedávejte potraviny pímo na dno trouby, pouívejte odnímatelnou mku nebo peka.
· Vdy kontrolujte teplotu pípravených pokrm, obzvlá jsou-li ureny pro dti. Nedávejte pokrmy ne stl hned, pokejte a trochu vychladnou.
· Mete se ídit kuchaskými recepty, pamatujte si vak, e se nkteré potraviny (demy, pudink, nádivky z mandlí, cukru nebo kandovaného
ovoce) zahejí velice rychle.
· Pro zamezení zkratu a pokození peící trouby dbjte na to, aby se do vtracích otvor nedostala voda.
UPOZORNNÍ:
· Pokrmy se pipravují ve speciálním nádobí, nedávejte je pímo na sklennou mísu, krom pípadu, které jsou zvlátn popsány v receptech.
· Pouívejte jen nádobí, které je ureno pro mikrovlnnou troubu.
· Vhodného pro pípravu v mikrovlnné troub nádobí pouívejte pesn v souladu s návodem výrobce nádobí.
· Pamatujte si, e se v mikrovlnné troub pokrmy ohívají mnohem rychleji ne nádobí, a proto pro zamezení popálenin dávejte pozor, kdy
vyndáváte nádobí s pokrmem z trouby a zvedáte poklici.
· Pedem odstrate z potravin nebo jejich obal kovovou stuku nebo alobal.
· V mikrovlnné troub nelze pipravovat vejce ve skoápkách.
NÁDOBÍ PRO MIKROVLNNOU TROUBU
UPOZORNNÍ! Sledujte informaci na nádobí a pokyny výrobce.
VHODNÉ
· áropevné sklo nejlepí látka nádobí pro mikrovlnnou troubu.
· Teplovzdorný plast v takovém nádobí nelze pipravovat pokrmy s velkým obsahem tuku nebo cukru. Nepouívejte nádobí, které se
hermeticky zavírají.
· Fajáns a porcelán vhodné pro pípravu v mikrovlnné troub, krom nádobí s pozlacením, postíbením namo ozdobnými kovovými elementy.
· Speciální obaly (papírové, plastové aj.) urené pro mikrovlnné trouby pesn splujte pokyny výrobce.
NEVHODNÉ
· Folie a teplovzdorné plastové sáky nejsou vhodné pro smaení masa a jekýchkoliv jiných potravin.
· Kovové nádobí (hliníkové, nerez aj.) a alobal* - stíní mikrovlny; pi kontaktu se vnitní plochou trouby mohou zpsobit jiskení a zkrat bhem
ípravy pokrm.
· *Mete pouívat na jednovrstvé balení nkterých ástí pokrm pro zamezení pehátí a pipalování. Dbejte na to, aby se alobal nedotýkal
vnitní plochy trouby, minimální vzdálenost je 2 cm.
· Tavitelné plasty jsou nevhodné pro pípravu pokrm v mikrovlnné troub.
· Lakované nádobí psobením vysoké teploty se me lak roztavit.
· Obyejné sklo (vetn tvarového a silného) psobením vysoké teploty se mohou deformovat.
· Papír, sláma, devo psobením vysoké teploty mohou zaít hoet.
· Melaminové nádobí me pohltit mikrovlnné záení, mohlo by to zpsobit pukání nebo termodestrukci nádobí a prodlouit dobu pípravy
pokrm.
JAK ZJISTÍTE, E TOTO NÁDOBÍ JE VHODNÉ PRO MIKROVLNNOU TROUBU?
· Zapnte mikrovlnnou troubu a nastavte pepína provozních reim na maximální výkon (maximální teplotu), dejte do troubu na dobu 1 minuta
nádobí a vedle nho postavte sklenici s vodou (~ 250 ml).
· Nádobí vhodné pro pípravu pokrm v mikrovlnné troub bude mít stejnou teplotu, jako ped tím, co jste ho dali do trouby, a voda ve sklenici se
oheje.
PRAKTICKÉ RADY
· Pro rovnomrné ohívání pokrm obracejte je bhem pípravy.
· Nepouívejte nádobí s úzkým hrdlem, láhve, protoe mohou explodovat.
· Nepouívejte teplom pro mení teploty pokrm. Pouívejte pouze speciální teplomry urené pro mikrovlnné trouby.
NE SE OBRÁTÍTE NA SERVISNÍ SREDISKO
· Nezapíná-li se trouba, pekontrolujte, zda:
je zásuvka v provozu a v elektrické sít je proud;
je asova nastaven správn;
dvíka dolehla.
RADIOVÉ PORUCHY
· Mikrovllné trouby mohou zpsobit poruchy pi píjemu televizního a rozhlasového signálu.
· Aby poruchy byly minimální:
pravidelnistte dvíka a kovové tsnicí podloky;
stavte televizor co nejdále od mikrovlnné trouby;
nastavte pijímací anténu pro nejlepí výsledek.
pipojte mikrovlnnou troubu a pijíma do rzných línek elektrické sít.
NASTAVENÍ
· Pekontrolujte, zda uvnit peící trouby nejsou balicí materiál a jiné pedmty.
· Pekontrolujte, zda nejsou pokozeny bhem peváení:
dvíka a kovové tsnicí podloky;
tleso spotebie nebo przor;
vnitní plochy trouby a dvíek.
· Má-li nová mikrovlnná trouba jakékoliv vady, obrate se k prodejci.
· Postavte mikrovlnnou troubu na rovnou horizontální plochu. Musí být dost pevná, aby vydrela váhu trouby (i s potravinami a nádobím).
· Neumísujte mikrovlnnou troubu v blízkosti zdroj tepla.
· Nestavte nic na mikrovlnnou troubu ani nezavírejte vtrací otvory.
· Pro normální provoz peící trouby je poteba volná prostora minimáln 20 cm shora, 10 cm zezadu a 5 cm z bok.
ÍPRAVA POKRM V MIKROVLNNÉ TROUB
· Silní vrstvy potravin dávejte na okraje mísy.
· Kontrolujte dobu pípravy, nastavujte minimální as a postupn ho pidávejte, pokud je to teba. Je-li doba pípravy píli dlouhá, pokrmy zanou
kouit a hoet.
· Pikrývejte pokrmy zajistí to rovnomrní ohívání a zamezí roztikování.
· Pro rovnomrní ohívání a rychlejí pípravu obracejte a míchejte pokrmy.
· Kulaté/zaoblené mísy na rozdíl od htanatých/obdélníkových také zajiují rovnomrní ohívání.