50
1. Grilování na grilovací desce
P·i p·íprav· po·ítejte na jednu osobu s 200-250 g surovin. Grilovací desKa nabízí velkou
plochu, na které lze p·ipravit maso (nap·. hov·zí steak, mletý steak aj.), ryby a mnoho
dalších lahodných pokrm·. K nim se hodí r·zné p·ílohy, omá·ky a zálivky. Vytéká-li z
pokrm· tuk nebo š·áva, chytá se do ·lábku a nem··e kapat na st·l.
∙ Stupe· prope·ení pokrm· je závislý na druhu masa nebo ryby, doby grilování, po·áte·ní
teplot· pokrmu a na jeho tlouš·ce. Nechcete-li si pochutnat na nedope·ených pokr-
mech, nakrájejte je moc silné.
∙ Doba grilování masa nebo ryby závisí na vaší osobní chuti. ·as od ·asu maso obratle.
∙ Potom m··ete maso nebo rybu osolit nebo p·elít omá·kou. Nesolte p·ed grilováním,
proto·e by maso ztratilo š·ávu.
Smaltovaná grilovací deska (RC 2):
Tato grilovací plocha je oboustranná. Na ·lábkované ploše m··ete výborn· grilovat (obr.
5a). Jednoduchým oto·ením grilovací desky získáte mo·nost p·ipravit na hladké ploše
crepes (velmi tenké pala·inky) apod. (obr. Sb).
Kamenná deska (RC 3):
∙ Na kameni se nepou·ívá ·ádný olej nebo tuk, aby se zachovala p·irozená chu· pokrmu
(s vyjímkou p·ed prvním pou·itím).
∙ Kamennou grilovací desku nasazujte do grilu v·dy hladkou stranou nahoru.
∙ P·i prvním pou·itím spot·ebi·e se m··e maso nebo ryba na kameni pon·kud p·ichytit.
Nem·li byste je otá·et d·íve, ne· se prope·ou natolik, aby se daly lehce uvolnit.
∙ Gnlovací kámen je zvlášt· vhodný pro p·írodní grilování všech druh· š·avnatého masa,
ovoce a zeleniny.
2. Raclett v pánvičkách
Naprosto podle chuti a fantazie m··ete naplnit pánvi·ky nadrobno nakrájenými
p·ísadami, p·ekrýt sýrem a zah·ívat pod grilem tak dlouho, a· se sýr roztaví. Hodí se
všechno, co vás napadne, ·e by se dalo se sýrem zapékat, nap·. malé kousky nakrájené-
ho masa, dr·be·, ryba, plody mo·e, salám, ovoce a zelenina. Jako sýry se zvláš· dob·e hodí
tzv. zapékací raclettové sýry, ale m··ete vyzkoušet také jiné druhy sýr·, jejich· obsah tuk·
by však m·l být alespo· 45%.
3. „Au gratin“ zapékání se sýrem
Pomocí grilu na raclett m··ete pokrmy, které jste p·ipravili na grilu, potáhnout k·upavou
vrstvou gratinovaného sýra. Nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou
jednoduše pokrm posypejte, nebo jej pokryjte plátky sýra. Pánvi·ku vlo·te do grilu.
Na spodní desce je pánvi·ka shora proh·ívána sálavým teplem jako p·i grilování. Nap·ed
se sýr roztaví, potom ztmavne. Ukon·ete gratinování, jakmile je sýr k·upavý a má
zlato·lutou barvu.