Steba RC 3 PLUS Uživatelský manuál

Kategorie
Racletty
Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

48
P·ed uvedením do provozu je bezpodmíne·n· nutné, abyste si p·esn·
pro·etli návod k pou·iti!
Bezpečnostnípokyny
Spot·ebi· smí t p·ipOJen pouze k takové elektrické síti, její· nap·tí
souhlaší s údajem na typovém štítku (obr. 2 H).
P·ed všemi pracemi, spojenými s ·išt·ním a údr·bou, bezpodmíne·n·
spot·ebi· vypn·te a vytáhn·te sí·ovou záštr·ku ze zásuvky.
Sí·ovou zástr·ku nikdy nevytahujte taháním za p·ívodš··ru.
Pozor! Nesahejte na grilovací desku, dokud Je ješhorká Pro
o·išt·ní sundávejte grilovací desku teprve po dostate·ném vychlad-
nutí (viz pokyny pro ·išt·ní).
Základní t·leso spot·ebi·e nikdy neomývejte pod tekoucí vodou
nebo dokonce pono·ením do vody.
Nikdy nenechávejte spot·ebi· zapnutý bez dozoru a zvláš· vel
pozor dávejte na d·ti.
Pozor! P·ívodní kabel se nesmí dostat do styku s horkými díly
spot·ebi·e. P·ed pou·itím v·dy kabel zcela odmotejte z navíje·e. t
Zapojujte spot·ebi· jen do zásuvky s ochranným kontaktem.
Pou·íváte-li prodlu·ovací kabel, musí t ur·en pro proud minimáln·
10 ampér. P·i nejasnostech se prosím obrat·e na odborníka.
as od ·asu zkontrolujte, zda p·ívodkabel ne poškozen. Uká·e-
li se, ·e ano, nechte jej u odborníka ihned vym·nit.
Po skon·ení grilování je nutné spot·ebi· vypnout a vytáhnout
sí·ovou zástr·ku.
Pozor! Dávejte pozor na st·íkající tuk, pokud grilujete š·avnaté
maso anebo pou·íváte hodn· tuku. Vu·ty p·ed grilováním
propíchn·te - hrozí nebezpe·í popálení'
Nikdy nekrájejte maso nebo jiné pokrmy na grilovací ploše,
p·edejdete tak p·ípadnému poškození (obr. 4).
V p·ípad· nutné opravy v·etn· náhrady p·ívodního kabelu je nutné
spot·ebi· zaslat odbornému prodejci, kde byl zakoupen.
Opravy elektrických spotčebičč smčji provádčt pouze odbor-
nici. V dčsledku neodborných oprav mohou pro učivatele
vzniknout váčná nebezpečí.
49
V p·ípad· chybné obsluhy nebo pou·ití k jinému ú·elu ne· je spot·ebi·
ur·en, ne lze p·evzít ·ádné záruky za p·ípadné škody.
Popis spotčebiče
Seznamte se prosím nyní s vaším novým spot·ebi·em (obr. 1-2).
A = spína·
B = regulátor teploty
C = sv·telná kontrolka
D = pánvi·ka (8 kus·)
E = grilovací deska
(RC 2: smaltovaná, oboustranná litinová deska)
(RC 3: kamenná deska)
F = spodní plocha grilu
G = navíjení kabelu
H = typový štítek
Pčed prvním poučitím
Ne· za·nete grilovat ...
1. O·ist·te p·ed pou·itím všechny díly spot·ebi·e. Kamennou desku (RC 380) a základní
t·leso spot·ebi·e m··ete ot·ít vlhkou ut·rkou, smaltované pánvi·ky a smaltovanou grilo-
vací desku umyjte v roztoku mycího prost·edku. Všechny díly dob·e osušte.
2. Je-li u vašeho modelu pou·ita jako grilovaplocha kamenná deska (RC 380), pot·ete
p·ed prvním pou·itím povrch jedlým olejem (obr. 3). Pak se p·i grilování nem··e nic
p·ichytit.
Pčedehčáti spotčebiče
Spína·em zapn·te spot·ebi· (obr. 1 A). Gnlovací plocha se musí p·ed pou·itím rozeh·át tak-
to: Smaltovaná grilovací deska (RC 2) cca 10 min., kamenná deska (RC 3) cca 30min.
Regulátor teploty (obr. 1 B) nastavte na po·adovanou teplotu takto:
Na vysokou teplotu pro rychlé grilování, má-li maso uvnit· z·stat ·ervené a· r··ové.
Na nízkou teplotu, má-li se maso dob·e propéci.
St·ední poloha je ideální pro zapékání a p·ípravu raclettu (tavení sýra). Pou·ívejte jen
maso osušené ut·rkou.
Močnosti poučití/praktické tipy
Zakoupením tohoto grilu jste získali ideální kombinovaný spot·ebi·: v pánvi·kách m··ete
p·ipravovat raclett a na grilovací desce sou·asn· grilovat. V tomto návodu bychom vám
cht·li poskytnout n·které hlavní rady pro p·ílemny ve·er spoje s raclettem a grilo-
váním. V moderních kucha·kách a ·asopisech najdete mnoho daršk‘h 1nsp1raé1. Dbejte
u recept· p·i pou·ívání pánvi·ek na to, abyste je nenaplnili p·íliš vysoko, proto·e by se pak
nevešly do grilu.
50
1. Grilování na grilovací desce
P·i p·íprav· po·ítejte na jednu osobu s 200-250 g surovin. Grilovací desKa nabízí velkou
plochu, na ktelze p·ipravit maso (nap·. hov·zí steak, mletý steak aj.), ryby a mnoho
dalších lahodných pokrm·. K nim se ho r·zné p·ílohy, omá·ky a zálivky. Vytéká-li z
pokrm· tuk nebo š·áva, chytá se do ·lábku a nem··e kapat na st·l.
Stupe· prope·ení pokrm· je závislý na druhu masa nebo ryby, doby grilování, po·áte·ní
teplot· pokrmu a na jeho tlouš·ce. Nechcete-li si pochutnat na nedope·ených pokr-
mech, nakrájejte je moc silné.
Doba grilování masa nebo ryby závisí na vaší osobní chuti. ·as od ·asu maso obratle.
Potom m··ete maso nebo rybu osolit nebo p·elít omá·kou. Nesolte p·ed grilováním,
proto·e by maso ztratilo š·ávu.
Smaltovaná grilovací deska (RC 2):
Tato grilovací plocha je oboustranná. Na ·lábkované ploše m··ete výborn· grilovat (obr.
5a). Jednoduchým oto·ením grilovadesky získáte mo·nost p·ipravit na hladké ploše
crepes (velmi tenpala·inky) apod. (obr. Sb).
Kamenná deska (RC 3):
Na kameni se nepou·ívá ·ádný olej nebo tuk, aby se zachovala p·irozená chu· pokrmu
(s vyjímkou p·ed prvním pou·itím).
Kamennou grilovací desku nasazujte do grilu v·dy hladkou stranou nahoru.
P·i prvním pou·itím spot·ebi·e se m··e maso nebo ryba na kameni pon·kud p·ichytit.
Nem·li byste je otá·et d·íve, ne· se prope·ou natolik, aby se daly lehce uvolnit.
Gnlovací kámen je zvlášt· vhodný pro p·írodní grilování všech druh· š·avnatého masa,
ovoce a zeleniny.
2. Raclett v pánvičkách
Naprosto podle chuti a fantazie m··ete naplnit pánvi·ky nadrobno nakrájenými
p·ísadami, p·ekrýt sýrem a zah·ívat pod grilem tak dlouho, se sýr roztaví. Hodí se
echno, co s napadne, ·e by se dalo se sýrem zapékat, nap·. malé kousky nakráje-
ho masa, dr·be·, ryba, plody mo·e, salám, ovoce a zelenina. Jako sýry se zvláš· dob·e hodí
tzv. zapékací raclettové sýry, ale m··ete vyzkoušet také jiné druhy sýr·, jejich· obsah tuk·
by však m·l být alespo· 45%.
3. „Au gratin“ zapékání se sýrem
Pomocí grilu na raclett m··ete pokrmy, které jste p·ipravili na grilu, potáhnout k·upavou
vrstvou gratinovaného sýra. Nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou
jednoduše pokrm posypejte, nebo jej pokryjte plátky sýra. Pánvi·ku vlo·te do grilu.
Na spodní desce je pánvi·ka shora proh·ívána sálavým teplem jako p·i grilování. Nap·ed
se sýr roztaví, potom ztmavne. Ukon·ete gratinování, jakmile je sýr k·upavý a
zlato·lutou barvu.
51
4. Raclette v pčvodní podobč
St·edem pozornosti vaší ve·erraclette-party je v tomto p·ípaop·t sýr. Po·ítejte na
osobu asi 200-250 g ra a brambor a k tomu ješt· p·ílohy. Do pánvi·ky vlo·te asi ‚12 cm
silný, pat·i·n· p·i·íznutý plátek sýra a vlo·te ji do grilu. Jakmile je sýr krémovit· roztavený,
vyjm·te jej pomod·ev·né st·rky a podávejte nap·. s brambory na loupa·ku nebo pe·enými
v alobalu, baqetou nebo toastem.
Jen pro RC 3
Grilovací kámen se b·hern oh·ívání roztahuje. Tak mohou vzniknout na povrchu malé
viditelné trhlinky, ktenijak neovliv·ují jeho funkci. Z tohoto d·vodu je grilova-
men vylou·en ze záruky!
·
Cištční
P·ed ·išt·ním vytáhn·te v·dy sílovou zástr·ku ze zásuvky.
Pokud mo·no o·ist·te spot·ebi· co nejd·íve po pou·ití, avšak grilova plochu nechte
dostate·n· vychladnout. ·išt·ní je nejsnadn·jší, dokud je spot·ebi· ještrochu teplý. P·i
vyjímání grilovaplochy ji jednou rukou zespodu pon·kud p·izvedn·te. Potom ji lze
bez problému vyjmout (obr. 6).
kladtčleso spotčebíče: Pro ·išt·ní pou·ijte vlhkou ut·rku. Nikdy nepono·ujte spot·ebi·
do vody. Dohlédn·te také na to, aby do spot·ebi·e nenatekla voda. Dbejte v tomto
srn·ru také bezpe·nostních pokyn·.
Pánvičky: Podle pot·eby namo·te pánvi·ky na n·jakou dobu do vody s p·ídavkem my-
cího prost·edku.
Smaltovaná grilovaci deska (RC 2): Smaltovanou grilovadesku m··ete také um-
ývat v roztoku mycího prost·edku, krom· toho je p·izp·sobená také k myv my·ce
nádobí.
Kamenná deska (RC 3): Grilovací kámen namá·ejte n·jakou dobu v horké vod· (bez
mycích prost·dk·!). Potom jej omyjte ·istou teplou vodou a podle pot·eby ·istíhou-
bou. Nepou·ívejte ·ádné pra ani my prost·edky nebo drát·nky, proto·e p·iroze
vlastnosti kamene by se tak mohly narušit.
Pro lepší čivotprostčedí
Obaly jednoduše nevyhazujte. Dodr·ujte prosím následujÍCí pokyny:
Obalový materiál z karnu lze odevzdat do sb·rny starého papíru.
Pokud jsou pou·ity:
Plastikový sá·ek z polyetylénu (PE) odevzdat k recyklaci do sb·rny PE.
Vycpávky z p·n·ného polystyrénu (PS)
neobsahují freony. Informujte se prosím u vašeho komunálního závodu na p·íslnou
sb·rnu recyklovatelných materiál·.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Steba RC 3 PLUS Uživatelský manuál

Kategorie
Racletty
Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro