EMM21000 CZ
5
• Umístěte nádobí do mikrovlnné trouby spolu se
sklenicí do poloviny naplněnou vodou. Ohřívejte ji
po dobu 1 minuty při výkonu 800W (100%).
Jestliže se vám nádobí zdá horké, neměli by jste je
pro přípravu pokrmů v mikrovlnné troubě používat.
Jestliže se vám zdá vlažné, můžete je používat pro
opětovný ohřev, ale ne pro vaření. Má-li pokojovou
teplotu, je vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.
• Velice vhodné pro použití jsou papírové ubrousky,
voskový papír, papírové utěrky, kelímky, krabičky,
tácky a kartóny zmrazených potravin. Vždy se
přesvědčete, zda jsou plné potravin, aby mohly
absorbovat energii a nedocházelo tak k přehřívání.
• Také mnoho typů plastových talířků, tácků, šálků a
krabic, spolu s plastovými obaly zmrazených
potravin lze v mikrovlnné troubě používat. Vždy
dbejte návodu výrobce, budete-li plast používat v
troubě. Nepoužívejte plastikové nádobí pro
potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukru.
Tento typ potravin se ohřeje na vysokou teplotu a
plastové obaly by se mohly začít deformovat nebo
tavit.
• Nikdy nenechávejte troubu bez dozoru, když v ní
ohříváte nebo vaříte pokrmy uložené v papírových,
plastových nebo jiných hořlavých materiálech.
Když zpozorujete kouř unikající z trouby, tak ji
neotvírejte, ale troubu vypněte a počkejte do doby
než tvorba kouř
e ustane.
• Kovové nádobí nebo nádobí s kovovými díly a
ozdobami nesmí být v mikrovlnné troubě
používáno, není-li výslovně určeno pro toto použití.
• Obaly nebo zásobníky s pevnými uzávěry (např.
lahve) nesmějí být v troubě používány pro vaření
mikrovlnným zářením.
• Buďte opatrní při snímání vík či poklopů nádob po
tepelné přípravě pokrmu či nápoje, náhle uniklá pára
by
mohla způsobit opaření.
• Nikdy neohřívejte v troubě potraviny v
plechovkách. Vždy přendejte potravinu do vhodné
nádoby.
• Mikrovlnná trouba není vhodná pro smažení na
tuku, protože nelze dobře kontrolovat teplotu oleje
a tím by mohlo docházet k nebezpečným situacím.
• Popcorn lze připravovat pouze v nádobí k tomu
určenému nebo v originálním balení, které je
výslovně určeno pro mikrovlnný ohřev. Přípravu
popcornu mějte vždy pod dohledem.
• Potraviny s pevnou slupkou, kůží propíchejte, aby
jste tak zabránily roztržení způsobeným
nahromaděnou párou pod povrchem. Jablka,
brambory, kuřecí játra a vaječné žloutky jsou
typické příklady potravin, které musí být
propíchané.
Upozornění: Ohříváte-li v troubě kapaliny, jako
např. polévky, omáčky a nápoje které se mohou ohřát
nad teplotu varu bez typického projevu varu
(bubláním). Jedná se o tzv. utajený var a ten se
projevuje okamžitým prudkým varem. Aby jste
zabránili tomuto efektu, postupujte dle tohoto návodu:
1. Nepoužívejte nádoby s ostrými vnitřními hranami a
úzkými hrdly.
2. Pokrmy nepřehřívejte.
3. Zamíchejte kapalinu v nádobě, před jejím
vložením do trouby. Opětovně ji zamíchejte v
polovině doby plánované doby ohřevu.
4. Po ohřátí ponechejte nádobu s kapalinou chvíli v
troubě "odpočinout", poté ji před opatrným
vyjmutím z trouby opět zamíchejte.
• Některé potraviny, jako například celá vejce ve
skořápce nebo uzavřené zavařovací sklenice mohou
v troubě explodovat. Proto je nikdy v troubě
neohřívejte. Někdy i ztracená vejce (vajíčka bez
skořápky) mohou v troubě během přípravy
explodovat. Proto vždy propíchněte žloutek,
přiklopte víko a po přípravě jej nechejte ještě 1
minutu přiklopené.
• Nepokoušejte se silou otáčet otočným talířem
uvnitř trouby. Můžete tím způsobit její vážné
poškození.
• Jestliže při mikrovlnném ohřevu použijete kovové
nádobí, tak se bude uvnitř trouby obvykle jiskřit.
Zatavte probíhající ohřev a zkontrolujte nádobí.
Budete-li pokračovat v přípravě pokrmu během
jiskření , můžete troubu vážně poškodit.
• Dbejte, aby nedocházelo k ucpání ventilačních
otvorů, umístěných na horní, spodní, zadní a obou
bočních stranách trouby.
Nepoužívejte tuto troubu pro komerční účely.
Tato mikrovlnná trouba je vyrobena a určena
pouze pro použití v domácnostech.
Dodržujte tento návod k použití.
Zkoušení vhodnosti kuchyňského nádobí
Poznámka:
Bezpečnost potravin