Bezpečnostní návody při
každodenním používání
přístroje
V dalším textu jsou uvedena některá pravidla a
bezpečnostní opatření, na která stejně jako u
jiných přístrojů musí být brán zřetel, aby přístroj
fungoval bezvadně, účinně a dlouhodobě bez
problémů:
1. Pokud je mikrovlnná trouba v činnosti, musí
být skleněný talíř, držáky válce, spojka a
drážky vždy na svém místě.
2. Nepoužívejte troubu pro žádné jiné účely než
pro přípravu jídel; v mikrovlnné troubě nesušte
oblečení, papír nebo jiné předměty a
nepoužívejte ji pro sterilizaci.
3. Nikdy nezapínejte troubu, pokud je prázdná,
protože byste ji mohli poškodit.
4. V mikrovlnné troubě neskladujte žádný
předmět: např. papír, recepty atd.
5. Nevařte pokrmy s blánou nebo slupkou, např.
vaječné žloutky, brambory, kuřecí játra atd.,
aniž byste předtím blánu nebo slupku na více
místech před vařením propíchli.
6. Nevkládejte žádné předměty do otvorů na
vnější straně trouby.
7. Nikdy nedemontujte části trouby, např. patky,
zámek, šroubky atd.
8. Nevařte pokrmy přímo na skleněném talíři v
troubě. Než pokrm vložíte do trouby, dejte jej
do vhodné nádoby.
DŮLEŽITÉ: Kuchyňské nádobí, jehož použití
v mikrovlnné troubě je zakázáno:
- Nepoužívejte kovové pánve nebo nádoby
s kovovými držadly.
- Nepoužívejte nádobí s hranami potaženými
kovem.
- Nepoužívejte papírem potažené kovové
drátky k zavírání igelitových sáčků.
- Nepoužívejte nádobí z melaminu, protože
obsahuje materiál, který absorbuje
mikrovlnné paprsky. To může způsobit, že
nádoba praskne nebo se spálí, kromě toho
může zpomalit proces ohřívání nebo vaření.
- Nepoužívejte nádobí bez vhodné ochrany,
která je určená k používání v mikrovlnné
troubě. Nepoužívejte ani uzavřené nádobí
s rukojetí.
- Nepřipravujte pokrmy nebo nápoje v nádobí
se zúženým okrajem, např. láhev, která
může při ohřívání prasknout.
- Nepoužívejte klasické teploměry na maso a
cukroví. Používat můžete pouze teploměry,
které jsou určeny k použití v mikrovlnných
troubách.
9. Pomůcky pro mikrovlnnou troubu používejte
pouze v souladu s návody jejich výrobce.
10. Nepokoušejte se v mikrovlnné troubě smažit
potraviny.
11. Dbejte na to, aby se v troubě ohřál pouze
obsah nádoby a ne samotná nádoba, ve které
se obsah nachází. Může se totiž stát, že po
nadzvednutí pokličky se obsah v nádobě
odpařuje nebo z něj stříkají kapky, přestože
samotná poklice není horká.
12. Před použitím vždy zkontrolujte teplotu
pokrmu, obzvlášť pokud je pokrm určen
dětem. Doporučujeme vám, abyste nikdy
neochutnávali pokrmy přímo z trouby.
Nejdříve nádobu vyjměte a obsah
promíchejte, aby se teplota rovnoměrně
rozdělila.
13. Pokrmy, které obsahují emulzi omastku a
vody, např. polévkový základ, musejí v troubě
zůstat ještě 30 až 60 sekund po vypnutí.
Vývar přestane vřít a nebude bublat, pokud jej
promícháte, nebo do něj vložíte polévkovou
kostku (např. masox).
14. Při přípravě pokrmů dávejte pozor, aby se
některé druhy pokrmů, např. vánoční pudink,
marmeláda nebo mleté maso, neohřály příliš
rychle. K ohřívání nebo vaření pokrmů, které
obsahují větší množství tuku, nepoužívejte
umělohmotné nádobí.
15. Pomůcky, které používáte při přípravě pokrmů
v mikrovlnné troubě, se mohou velmi zahřát,
protože pokrmy vylučují teplo. Zejména to
platí v případě, kdy je horní část nádoby
přikrytá umělohmotnou poklicí nebo krytem.
Na přenesení takové nádoby budete
potřebovat kuchyňské rukavice.
16. Abyste snížili riziko požáru v mikrovlnné
troubě:
a) Dejte pozor, abyste pokrmy nevařili příliš
dlouho. Pečlivě kontrolujte průběh ohřívání,
pokud se v troubě nacházejí papírové nebo
umělohmotné pomůcky, případně nádobí
z hořlavého materiálu.
b) Než položíte sáček do mikrovlnné trouby,
odstraňte drátky, které slouží k jeho
uzavírání.
c) Pokud předmět v troubě začne hořet,
nechte dvířka trouby zavřená, vypněte
troubu, vytáhněte zástrčku ze zásuvky nebo
vypněte hlavní pojistku na pojistkovém
panelu.