24180-56

Russell Hobbs 24180-56 Uživatelský manuál

39
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před použitím
odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se sníženými
fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi nebo osoby, které
výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/
byly poučeny a rozumí souvisejícím rizim. S přístrojem si nesjí ht
děti. Děti nesmějí provádět ční a běžnou údržbu, pokud nedosáhly
věku alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte
mimo dosah dětí mladších 8 let.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní
zástupce nebo osoba podobně kvalikovaná, aby nedošlo k riziku.
b Tento přístroj nepoužívejte v bzkosti van, sprch, umyvadel či jich
nádob obsahujících vodu.
¬ Povrchy přístroje budou pálit.
Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
Když spotřebič nepoužíváte, před přesunem a čištěním jej odpojte.
Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
NÁKRESY
1. Víčko
2. Hrnec
3. Držadlo
4. Kontrolka
5. Přepínání pracovního režimu
6. Křída
DŮLEŽITÉ:
Než na svůj pomalý vařič začnete psát dodanou křídou, musíte plochu k psaní připravit. Pokud tak
neučiníte, křída pak může jít těžko smazat. Plochu pomalého vařiče uzpůsobíte k psaní tak, že po ní
rovnoměrně přejedete křídou na plocho (Obr. A). Tento povlak pak setřete jemným hadříkem — plocha je
teď uzpůsobena a připravena k použití. Vnějšek pomalého vařiče bude během použití horký. Na pomalý
vařič pište jen před vařením nebo až poté, co přístroj vychladne.
VÝHODY POMALÉHO VAŘENÍ
Zdraví: Jemný způsob vaření neničí tolik vitamíny a zachovává více živin a chutí.
Úspora: Při dlouhém pomalém vařením změknou i levnější tužší plátky masa a je zapotřebí jen čtvrtina
energie malé plotýnky běžného sporáku.
Pohodlí: Ingredience si připravte už večer před vařením. Před odchodem je dejte do pomalého vařiče a až
se vrátíte domů, bude na vás čekat lahodné jídlo.
REŽIMY VAŘENÍ
1 pro tradiční pomalé vaření (typicky 8-10 hodin).
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
40
2 pro rychlejší vaření (typicky 4-5 hodin).
O
pro udržování teploty potravin před servírováním (až poté, co jídlo bylo v pomalém hrnci zcela
uvařeno).
POZOR Funkci
O
nepoužívejte k ohřívání potravin.
POUŽITÍ
1. Do nádoby na vaření vložte připravené ingredience.
2. Nádobu na vaření vložte do pomalého hrnce a potom přikryjte poklicí.
3. Pomalý hrnec zapojte do sítě.
4. Podle potřeby otočte ovladačem pracovního režimu na 1 nebo 2. Hrnec začne vařit.
5. Až hrnec dovaří, otočte ovladačem pracovního režimu do polohy
O
. Pokud chcete jídlo hned
servírovat, přepněte ovladač do polohy OFF a vypojte pomalý hrnec ze sítě. Hrnec v poloze
O
nepoužívejte déle než 4 hodiny.
6. Při manipulaci s poklicí či nádobou na vaření používejte vždy rukavice na vaření.
OBECNÉ
Napřed zmražené potraviny úplně rozmrazte a teprve potom je dejte do nádoby na vaření.
Maso osmahněte do hněda a zeleninu orestujte na pánvi nebo v tomto hrnci.
Maso
Při pečení masa šťáva neprská ani se neodpaří, čili chuť a nutriční hodnota masa je zachována.
Rozměr a tvar pečeně, její kvalita a podíl libového masa, tuku a kostí ovlivňuje dobu vaření. Brzy
získáte zkušenost a budete vědět, jak si s tím poradit.
Snažte se nepoužívat maso, které má velký podíl tuku, anebo přebytečný tuk odřízněte.
Drůbež
Drůbež omyjte, osušte a okořeňte zevnitř i zvenku.
Kůži pečte dozlatova ve vlastní šťávě nebo na troše oleje. Použijte velkou pánev.
Ryba
Aby zůstala zachována chuť a konzistence, nemůžeme rybu vařit příliš dlouho.
Dno nádoby na vaření vymažte máslem nebo margarínem.
Rybu očistěte, okrájejte a umyjte. Pak ji osušte a dejte do nádoby na vaření.
Okořeňte a pokapte citrónovou šťávou. Potom přidejte horký vývar, vodu či víno.
Na rybu dejte plátek másla a vařte 2-3 hodiny na nízkou teplotu (1).
Zelenina
Zeleninu, která se vaří krátce, jako je zmrzlý hrášek a kukuřice, je třeba napřed rozmrazit a přidat až
půl hodiny před koncem vaření.
Vaření kořenové zeleniny, hlíz a cibulové zeleniny (mrkev, brambory, cibule) trvá déle, než vaření
masa. Čili nakrájejte zeleninu na asi 5 mm tlusté plátky, nudle či kostky, a předtím, než je dáte do
nádoby na vaření, je asi 2-3 minuty osmažte .
Luštěniny (fazole, hrášek a čočka)
Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alespoň 10 minut
povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
Sušený hrášek a fazole dejte před vařením namočit asi na 8 hodin (nebo přes noc), aby změkl.
Čočku není třeba namáčet přes noc.
Pokud vaříte rýži, použijte alespoň 150 ml vody na každých 100 g rýže. Zjistili jsme, že nejlepších
výsledků lze dosáhnout s předpařenou rýží.
Těstoviny jsou příliš jemné na pomalé vaření. Pokud máte podle receptu použít těstoviny, vmíchejte
je do nádoby až 30-40 minut před koncem vaření.
Polévka
Chutnou domácí polévku můžete nechat zvolna vařit celý den či přes noc.
Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
Pokud je třeba jídlo zahustit, vmíchejte obyčejnou mouku nebo kukuřičnou mouku a pak postupně
41
přidávejte vývar.
Přiveďte k varu, dochuťte a přendejte do nádoby na vaření.
Mléko přidejte až v poslední půlhodině vaření. Smetanu či žloutek lze přidat těsně před servírováním.
Pudinky
Použijte žáruvzdornou pudinkovou misku, která se vejde do nádoby na vaření, aniž by se dotýkala
jeho stěn.
Do nádoby na vaření nalijte takové množství vody, aby hladina sahala do poloviny misky.
PÉČE A ÚDRŽBA
1. Přístroj vypojte ze sítě a nechte vychladnout.
2. Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
3. Umyjte poklici a nádobu na vaření v teplé mýdlové vodě a použijte hadřík nebo houbu. Pak nádobu
vypláchněte a dobře osušte.
RECYKLACE
W
Aby nedocházelo k ničení životního prostředí a zdraví kvůli obsaženým nebezpečným
látkám, přístroje a dobíjecí i nedobíjecí baterie označené jedním z těchto symbo
nesmějí být vyhazovány do směsného komunálního odpadu. Elektrické a elektronické
výrobky, a pokud to přísluší, i dobíjecí i nedobíjecí baterie, vždy likvidujte na
ociálním recyklačním/sběrném mís.
Recepty naleznete na našich internetových stránkách http://eu.russellhobbs.com/recipes/
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
/