15
Plech na pečení se může dočasně zdeformovat vlivem výkyvů teploty, nebo tehdy, když
je na jeho povrchu nerovnoměrně rozmístěno jídlo (pizza atd.). Po zchladnutí plech
znovu získá svůj původní tvar.
Jak mám vědět, které funkce trouby mám použít v různých situacích? Dále naleznete
praktické rady k efektivnímu používání funkcí trouby při různých způsobech pečení:
Pečení pečiva
U piškotové buchty zkontrolujte špejlí přibližně 5 minut před koncem pečení, jestli je
buchta hotová. Dobu pečení potom můžete zkrátit nebo prodloužit. Výsledky může
kromě receptu ovlivnit i materiál, barva, tvar a velikost forem na pečení. HORNÍ/DOLNÍ
OHŘEV dodává rovnoměrné zbarvení.
Konvekční pečení
KONVEKČNÍ TROUBA se používá při pečení na několika policích současně, např.
karbenátky, masové koule a kompletní jídla (předkrm, hlavní chod a zákusek).
Nezapomeňte vybrat jídla, která vyžadují stejnou teplotu. Jídla, která musí být v troubě
různě dlouhou dobu, budete muset vložit v závislosti na tom, kdy je chcete mít hotová.
Pečení masa
Použití HORNÍHO/DOLNÍHO OHŘEVU a KONVEKČNÍ TROUBY k pečení masa je snadné a
praktické. Velké kusy hovězího (např. libový plátek z kýty a svíčková) si nejlépe
zachovají svou přirozenou šťávu při pečení na 125°C. Doba pečení je však o trochu
delší než při vyšší teplotě. U velkých kusů masa by měla velikost použité nádoby
odpovídat velikosti masa, aby se nevypekla šťáva. Na velké kusy kýty použijte velký
pekáč nebo žáruvzdornou nádobu, neboť toto maso obvykle obsahuje hodně šťávy. Při
vyndávání z trouby buďte opatrní. Použijete-li na pečení masa sáček, před vložením do
trouby vystřihněte v jednom rohu otvor. Bude tak menší pravděpodobnost, že vás při
otevření sáčku popálí horká pára.
Grilování
Upozornění: u této funkce lze nastavit maximální teplotu 230°C.
Velikost, tvar, množství, míra prorostlosti tukem a dokonce i výchozí teplota masa
společně ovlivňují výsledek a dobu grilování. Ryby, drůbeží, telecí a vepřové
nezhnědnou tolik jako tmavší masa jako hovězí a zvěřina. Rostlinný olej nebo koření
zlepší barvu, současně však zvýší riziko spálení povrchu.
Abyste dosáhli nejlepších výsledků, negrilujte maso vyndané přímo z chladničky. Osušte
povrch masa, položte ho na polici trouby a ochuťte kořením. Pod polici umístěte
žáruvzdornou nádobu, nejlépe vyloženou alobalem, aby zachytila vytékající tuk atd.
Vepřové kotlety, plátky masa a ryby se musí grilovat nahoře v troubě, zatímco maso
jako silná vepřová žebírka je lépe umístit dolů.