58
RADY A TIPY
• Nakrájejte maso na malé kousky, když ho vaříte společně s předvařenými potravinami, jako jsou
fazole, ovoce či lehká zelenina, např. houby, na kostičky nakrájená cibule, lilek nebo nadrobno
nakrájená zelenina. Umožní se tak, aby se všechny přísady vařily stejně dlouho.
• Při vaření zmraženého masa je nutné nejprve přidat minimálně 1 hrnek teplé tekutiny. Daná
tekutina bude fungovat jako jakási izolační vrstva, jež zabrání náhlým změnám teplot. Běžně
je zapotřebí vařit další 4 hodiny na hodnotě LOW (NÍZKÁ) nebo 2 hodiny na teplotě HIGH
(VYSOKÁ). V případě větších kusů masa může doba rozmražení a změknutí být mnohem delší.
RYBY:
• Ryby se vaří rychle, a proto je vhodné je přidat ke konci vaření v posledních patnácti minutác
až hodině vaření.
TEKUTINY:
• K dosažení nejlepších výsledků a k zabránění vysušení či spálení pokrmů používejte patřičné
množství tekutin dle receptu.
• Ujistěte se, že kameninový hrnec je vždy plný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin,
a dodržujte doporučenou dobu vaření.
RECEPTY
TRHANÉ VEPŘOVÉ BBQ Počet porcí: 6–8
1,1–2,3 kg vepřové panenky, ořezaný tuk
0,475–0,95 l omáčky barbecue
2–3 cibule, nakrájené
6–8 hamburgerových housek či housek s tvrdou kůrkou
1. Vložte vepřovou panenku do pomalého hrnce Crock-Pot
®
. Posypte je cibulí a zalijte omáčkou
barbecue.
2. Přikryjte poklicí a vařte při nízké teplotě 8 hodin nebo při vysoké teplotě po dobu 4 hodin, či
dokud maso nezměkne.
3. Vyjměte vepřové z pomalého hrnce Crock-Pot
®
a rozdělte ho na vlákna vidličkou. Vraťte maso
zpět do pomalého hrnce a zalijte ho omáčkou.
4. Trhané vepřové BBQ servírujte na hamburgerových houskách či houskách s tvrdou kůrkou.
HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU Počet porcí: 6–8
3 polévkové lžíce mouky
mořská sůl a pepř
1,4 kg hovězího plecka, nakrájeného na 2,5centimetrové kostičky
3 velké mrkve, ostrouhané a nakrájené na kolečka
1 střední cibule, nakrájená na kolečka
6 plátků uvařené slaniny nakrájené na kusy 2,5-5 centimetrů dlouhé
1 x 0,284 l hovězího vývaru v konzervě
0,475 l červeného nebo burgundského vína
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky namletého česneku
3 větvičky čerstvého tymiánu, bez stonků
1 bobkový list
0,45 kg čerstvých hub, nakrájených
2 velké brambory, nakrájené na 2,5centimetrové kousky
1. Obalte hovězí v osolené a opepřené mouce. Osmahněte maso na pánvi na vařiči (volitelné).
2. Vložte maso do pomalého hrnce Crock-Pot
®
a přidejte zbývající přísady.
3. Přikryjte poklicí a vařte při nízké teplotě 8–10 hodin nebo při vysoké teplotě po dobu 6 hodin, či
dokud maso nezměkne.