c
62
Rady pro lepší výsledky
Rady pro grilování
•
Jemné odřezky masa jako je
skotský
plátek a svíčková jsou ideální pro
grilování. Tužší kousky masa jako je
libový plátek nebo biftek je zapotřebí
zjemnit marinádou po dobu několika
hodin nebo přes noc.
•Zabraňte rozvaření masa, protože
struktura pak ztuhne.
• Doporučené řezy:
–Hovězí: Svíčková, kýta, žebírko,
řízek, s kostí
–Jehněčí: Stehenní steak, řízek,
roštěnka nebo kotlety
–Vepřové: Steaky, žebírka,
stehenní steaky nebo plátky
•Rovněž můžete grilovat pokrájené
maso na špejlích pro kebab.
• Gril/lis může grilovat maso až do
tloušt’ky 2,5 cm.
•
Je ideální pro úpravu různých druhů
masa, včetně hovězího, ryb a
drůběže. Při grilování ryby buďte
opatrní a použijte plastikovou
špachtli.
•
Skloněný grilovací povrch umožňuje
tuku a št’ávě odtékat do odkapní
mísy pro zdravé a beztukové vaření.
•Při přípravě masa, kuřat, zeleniny
a/nebo darů moře na kebab,
rozkrájejte maso na stejné a
rovnoměrné části, aby došlo k
rovnoměrnému uvaření.
• Nikdy nemíchejte potraviny:
Nekrájejte syrovou zeleninu a
syrové maso stejným nožem nebo
na stejném prkénku.
Pokuste se oddělit prkénka na maso,
zeleninu a mořské živočichy.
Nekrájejte uvařené maso na stejném
prkénku, jako jste použili k přípravě
syrového masa, pokud prkénko a
nůž nebyli důkladně umyté v horké
mýdlové vodě.
• Velká nepřilnavá plochá (spodní)
varní plotna je ideální k přípravě
různých jídel jako jsou vejce,
slanina, houby, rajčata a cibule.
Rady k přípravě toastů
• Sendvi
č
s vysokým obsahem cukru
(ovocný koláč atd.) se upeče rychleji
než čistý sendvičový chléb.
•Můžete použít jakýkoli typ chleba -
bílý, celozrnný, pšeničný.
• Pro sladké občerstvení rozprašte
práškový cukr na natřené strany
chleba.
• Pokud používáte hrozinkový chléb,
briošku nebo jiné sladké pečivo,
které obsahuje vysoké procento
cukru, zapamatujte si, že rychleji
zhnědnou než jiný chléb.
• Pro zdravé jídlo lze toastovat veliké
kousky focaccia s požadovanou
nádivkou.
•Rovněž lze toastovat i rohlíky.
• Lze opékat i žemle pro lehkou a
chutnou, či sladkou svačinku.
• Není nutné natírat máslem vnější
stranu chleba, protože gril/lis má
nepřilnavé povrchy. Nicméně jako
pomůcka pro rovnoměrné opečení
chleba, nebo pokud používáte
oschnutý chléb, se doporučuje
natření malým množstvím másla.
1
Buďte opatrní při kousaní sendvičů
naplněných sýrem, rajčetem nebo
džemem, protože udržují horko a
můžou popálit, když se jedí příliš
rychle.
Čištění a údržba
1
Nepoužívejte drhnoucí čistící
prostředky nebo houby.
Po každém použití vždy zařízení
vyčistěte, aby na grilu nedocházelo
k usazování zbytků po vaření.
Čištění varných ploten
Varné plotny jdou pokryté
nepřilnavou vrstvou, na kterou se
nezachycuje nečistota a proto se
vyžaduje pouze minimální čištění.
822 949 427_ECG8000_Elux.book Seite 62 Freitag, 23. Mai 2008 8:57 08