6
Zmrazov·nÌ Ëerstv˝ch potravin
Kdyû je t¯eba rychle zmrazit potraviny a spot¯ebiË
nebyl v provozu, zapnÏte mrazniËku a nechte ji bÏûet
s nastavenÌm na rychlozmrazov·nÌ nejmÈnÏ t¯i hodiny
a teprve pak do oddÌlu vkl·dejte potraviny urËenÈ ke
zmrazov·nÌ.
Jestliûe spot¯ebiË uû je v provozu, mÏl by bÏûet s
nastavenÌm na rychlozmrazov·nÌ nejmÈnÏ 24 hodin
p¯ed vkl·d·nÌm potravin do mrazniËky. Po vloûenÌ
potravin do mrazniËky je moûnÈ povaûovat operaci
zmrazov·nÌ za ukonËenou o 24 hodin pozdÏji.
Jakmile je zmrazov·nÌ dokonËeno, mrazniËka by se
mÏla znovu nastavit na norm·lnÌ uchov·v·nÌ.
Potraviny urËenÈ ke zmrazov·nÌ by se mÏly ukl·dat do
vrchnÌho oddÌlu.
Maxim·lnÌ mnoûstvÌ potravin, jakÈ lze zmrazit za
24 hodin, je uvedeno na typovÈm ötÌtku. Ten se nach·zÌ
na levÈ stranÏ podstavce.
Nikdy byste nemÏli zmrazovat vÌce potravin
najednou, neû je maximum, uvedenÈ na typovÈm
ötÌtku spot¯ebiËe.
Abyste ze zmrazovacÌho procesu dostali co nejvÌce,
zde je nÏkolik rad:
Zmrazujte jen ËerstvÈ, dob¯e oËiötÏnÈ potraviny dobrÈ
kvality.
RozdÏlte je na malÈ Ë·sti, aby se urychlilo zmrazov·nÌ
a nebylo nutnÈ rozmrazovat vÏtöÌ mnoûstvÌ, neû budete
pot¯ebovat.
Je d˘leûitÈ mÌt na pamÏti, ûe jakmile se potraviny
rozmrazÌ, rychle ztr·cejÌ na kvalitÏ.
Jin· d˘leûit· skuteËnost je, ûe netuËnÈ potraviny se
lÈpe a dÈle uchov·vajÌ neû tuËnÈ. S˘l rovnÏû zkracuje
dobu uchov·v·nÌ.
Zabalte potraviny do polyetylÈnovÈ fÛlie tak, aby obal
p¯ilÈhal tÏsnÏ na potraviny.
TÌm se vyhnete styku se vzduchem a barva, chuù a
nutriËnÌ hodnota potravin z˘stanou nedotËeny.
BÏhem procesu zmrazov·nÌ nep¯id·vejte dalöÌ
potraviny ke zmrazov·nÌ ani neotevÌrejte dve¯e
mrazniËky. Potraviny urËenÈ ke zmrazov·nÌ by se mÏly
ukl·dat do speci·lnÌho oddÌlu pro zmrazov·nÌ, nikoli
tak, ûe by se dot˝kaly jiû zmrazen˝ch potravin. TÌm se
zabr·nÌ, aby teplota jiû zmrazen˝ch potravin zaËala
stoupat. Nikdy do mrazniËky nevkl·dejte öumivÈ
n·poje, protoûe se mohou roztrhnout.
TakÈ do oddÌlu mrazniËky nevkl·dejte û·dnÈ teplÈ
pokrmy nebo tekutiny. N·doby p¯ikrytÈ pokliËkou
nenaplÚujte po okraj.
Je uûiteËnÈ oznaËit si balÌËky potravin datem zaË·tku
zmrazov·nÌ, abyste mohli kdykoli kontrolovat dobu
uchov·v·nÌ.
Na vnit¯nÌ stranÏ dve¯Ì mrazniËky jsou symboly potravin
a zv̯at s ˙dajem maxim·lnÌ doby uchov·v·nÌ
(v mÏsÌcÌch), poËÌnaje datem zmrazov·nÌ.
D˘leûitÈ
Kdyû dojde k nechtÏnÈmu rozmrazov·nÌ - nap¯Ìklad v
d˘sledku v˝padku nap·jenÌ - potraviny se musÌ co
nejrychleji spot¯ebovat nebo v jinÈm p¯ÌpadÏ ihned
zpracovat a pak zmrazit. Jestliûe je v˝padek pomÏrnÏ
kr·tk˝, (od 6 do 8 hodin) a oddÌl mrazniËky je zcela
naplnÏn, zmrazenÈ potraviny neutrpÌ û·dnou ökodu.
Uchov·v·nÌ komerËnÏ zmrazen˝ch
potravin
Abyste ze svÈ mrazniËky dostali opravdu to nejlepöÌ,
mÏli byste se u komerËnÏ zmrazen˝ch potravin
p¯esvÏdËit, ûe:
ñ v˝robky byly v obchodÏ spr·vnÏ uchov·v·ny;
ñ mezi okamûikem nakoupenÌ a uloûenÌm v˝robk˘ do
mrazniËky uplynula velmi kr·tk· doba;
ñ neuchov·v·te potraviny dÈle neû ud·v· doporuËenÌ
jejich v˝robce;
KromÏ toho, jestliûe mrazniËka byla nÏjakou dobu
mimo provoz, p¯ed vloûenÌm v˝robk˘ do oddÌlu nechte
mrazniËku bÏûet s nastavenÌm na rychlozmrazov·nÌ
("SUPER") alespoÚ dvÏ hodiny. Pak vraùte mrazniËku
na norm·lnÌ nastavenÌ.
NeotevÌrejte Ëasto dve¯e a kdyû je otev¯ete, nechte je
otev¯enÈ jen tak dlouho, jak je nezbytnÏ nutnÈ.
Nakonec varov·nÌ p¯ed konzumacÌ zmrazen˝ch krÈm˘:
ty by se nemÏly jÌst hned po vyjmutÌ z mrazniËky,
protoûe by mohly zp˘sobit mrazovÈ pop·leniny.
Rozmrazov·nÌ potravin
P¯ed pouûitÌm se silnÏ zmrazenÈ a mraûenÈ potraviny
mohou rozmrazovat buÔ v chladniËce nebo p¯i
pokojovÈ teplotÏ, podle toho, kolik Ëasu na takovou
operaci m·te k dispozici.
MalÈ kousky potravin, jako jsou nap¯Ìklad hamburgery,
¯Ìzky a rybÌ prsty, se mohou tepelnÏ upravovat p¯Ìmo
z mrazniËky, bez jakÈhokoli p¯edchozÌho rozmrazov·nÌ.
Je jasnÈ, ûe doba tepelnÈ ˙pravy bude troöiËku delöÌ,
neû u potravin rozmrazen˝ch.