12
Vhodn· teplota uvnit¯ chladniËky je +4 ∞C aû +6∞C. Teplota
je norm·lnÏ v r˘zn˝ch Ë·stech p¯Ìstroje trochu odliön·.
Jestliûe je teplota velmi nÌzk· (chladn·) delöÌ dobu, potraviny
s velk˝m obsahem vody mohou zmrznout. Proto se vyh˝bejte
nastavenÌ termostatu na zbyteËnÏ nÌzkÈ (chladnÈ) teploty.
Pozn·mka: Jestliûe se teplota mÏ¯Ì obyËejn˝m samostatn˝m
teplomÏrem, mÏl by b˝t pono¯en do sklenice s vodou. To z
toho d˘vodu, ûe norm·lnÌ teplomÏr mÏ¯Ì teplotu vzduchu v
mÌstÏ kde se nach·zÌ a nikoli teplotu uvnit¯ potravin. Teplota
uvnit¯ potravin se mÏnÌ pomaleji neû teplota vzduchu.
Uspo¯·d·nÌ potravin v chladniËce h
Je norm·lnÌm jevem, ûe teplota se mezi r˘zn˝mi policemi
r˘znÌ.
Obvykle nejchladnÏjöÌ mÌsto je na polici u dna v˝parnÌku,
kter· je t¯etÌ nebo Ëtvrt· od shora v z·vislosti na modelu a
v nejzazöÌ Ë·sti vedle desky v˝parnÌku.
- MlÈko, maso, ryby, polotovary a jinÈ potraviny, kterÈ se
musÌ uchov·vat v chladu, by se mÏly ukl·dat na
nejchladnÏjöÌ mÌsto v p¯Ìstroji.
Obvykle nejteplejöÌ mÌsto je na dnÏ z·suvky na zeleninu, v
p¯ednÌ Ë·sti hornÌ police a ve dve¯nÌch oddÌlech.
- Potraviny, kterÈ lze skladovat v mÈnÏ chladn˝ch
podmÌnk·ch, vËetnÏ ovoce, zeleniny a s˝r˘, ukl·dejte v
tÏchto mÌstech.
PraktickÈ rady
Skladov·nÌ potravin v chladniËce
JednotlivÈ kusy potravin vkl·dejte lehce oddÏlenÈ, aby
studen˝ vzduch mohl mezi nimi volnÏ proudit. Nikdy
ned·vejte potraviny na zadnÌ stÏnu proti desce
v˝parnÌku.
- Potraviny mohou b˝t p¯Ìliö prochlazenÈ a mohou
zmrznout nebo se mrazem poökodit.
- OdÏrky obal˘ potravin mohou p¯imrznout na desku
v˝parnÌku a mohou pak zacpat odkap·vacÌ kan·lek a
hadiËku odmrazov·nÌ.
ï Nep¯ek·ûejte vzduchov˝m mezer·m okolo polic,
protoûe proudÏnÌ vzduchu v p¯Ìstroji by pak bylo snÌûeno.
ï Nikdy do p¯Ìstroje nevkl·dejte horkÈ potraviny.
PoËkejte, aû se ochladÌ na pokojovou teplotu.
ï Vöechny potraviny zakr˝vejte, aby se v˘nÏ a chutÏ
neö̯ily na jinÈ potraviny. NezakrytÈ potraviny vyschnou.
ï PouûÌvejte plastikovÈ s·Ëky a skladovacÌ n·doby
urËenÈ pro potraviny.
ï Dodrûujte doby skladov·nÌ a teploty skladov·nÌ, podle
doporuËenÌ na obalech potravin.
ï Brambory, cibule, mrkev a jin· zelenina, kter· m˘ûe
b˝t zneËiötÏna hlÌnou, by se mÏla skladovat oddÏlenÏ od
jin˝ch potravin.
ï Sal·t se udrûÌ v ËetstvÈm stavu dÈle, kdyû se opl·chne
a vloûÌ do plastikovÈho s·Ëku.
ï Ban·ny jsou citlivÈ na chlad a v chladniËce by se nemÏly
skladovat.
ï »erstvÈ maso a ryby by se mÏly skladovat v
nejchladnÏjöÌ Ë·sti p¯Ìstroje. Jestliûe nem·te v ˙myslu je
zpracovat jeötÏ t˝û den co jste je koupili, bude t¯eba
nastavit termostat na chladnÏjöÌ teplotu.
ï DezertnÌ s˝ry by se mÏly skladovat p¯i teplotÏ kter· je
uvnit¯ chladniËky pouze tehdy, kdyû jsou vyzr·lÈ a
chcete zabr·nit jejich dalöÌmu zr·nÌ.
ZdravotnÌ a bezpeËnostnÌ instrukce
Na z·kladÏ poûadavku spot¯ebitel˘ byly u mnoha polotovar˘
odstranÏny konzervaËnÌ prost¯edky.
To spoleËnÏ se zmÏnami v n·vycÌch nakupovat a s nakupov·nÌm
na t˝den znamen·, ûe bezpeËnÈ zpracov·nÌ a skladov·nÌ potravin
je jeötÏ d˘leûitÏjöÌ neû d¯Ìve.
N·sledujÌcÌ rady by V·m mÏly pomoci zajistit, ûe potraviny doma
uchov·v·te v co moûn· nejlepöÌm stavu.
ï Dbejte, aby doba mezi n·kupem chlazen˝ch a zmrazen˝ch potravin
a jejich uloûenÌm do chladniËky/mrazniËky byla co nejkratöÌ. Zkouöky
uk·zaly, ûe teplota 1 litru pomeranËovÈho dûusu bÏhem hodiny mezi
supermarketem a dom·cnostÌ stoupla na 22∞C. Pak trv· 11 hodin,
aby se v chladniËce dûus ochladil na 7∞C.
ï BuÔte p¯ipraveni na nastavov·nÌ termostatu chladniËky podle
okolnostÌ. Jestliûe p¯id·te vÏtöÌ mnoûstvÌ Ëerstv˝ch potravin, pouûijte
funkci INTENZIVNÃ CHLADIT.
ï Dve¯e chladniËky mÏjte co nejvÌce zav¯enÈ. Pamatujte, ûe zatÌmco se
dÌv·te do chladniËky a uvaûujete co si vezmete k Ëaji, dovnit¯ proudÌ
tepl˝ vzduch.
ï NestlaËujte potraviny p¯Ìliö k sobÏ, nechte kolem kaûdÈho kusu
potravin proudit vzduch.
ï UpravenÈ potraviny ochlazujte co nejrychleji, ale nevkl·dejte je do
chladniËky nebo mrazniËky dokud nejsou chladnÈ. (Uloûte potraviny
na co moûno nejchladnÏjöÌm mÌstÏ, aby se co nejd¯Ìve mohly vloûit
do chladniËky nebo mrazniËky).
ï NemÌchejte ËerstvÈ a kuchyÚsky upravenÈ maso, tato se musÌ
ukl·dat do n·dob oddÏlenÏ. Dbejte, aby öù·va z masa nekapala na jinÈ
potraviny. Jestliûe maso kape, vöechno vyjmÏte a ¯·dnÏ vyËistÏte.
ï Neskladujte v p¯Ìstroji nezakrytÈ potraviny.
ï NejlepöÌ zp˘sob jak odmrazit potraviny je vloûit je do chladniËky a
nechat volnÏ odmrazit.
ï VyjmÏte podez¯elÈ potraviny z VaöÌ chladniËky a vyËistÏte vnit¯ek
roztokem sody v horkÈ vodÏ (jednu tabletku na jeden litr vody).
ï Nikdy nenechte zbytky potravin vyschnout a ztvrdnout.
ï UjistÏte se, ûe potraviny umÌstÏnÈ do mrazicÌho boxu jsou oznaËeny
datem, oznaËeny a vyjÌm·ny v ËasovÈm po¯adÌ, aby byla zajiötÏna
jejich spot¯eba v dobÏ, kdy jsou nejlepöÌ.
ï Je nanejv˝ö d˘leûitÈ, aby se potraviny spot¯ebovaly p¯ed datem
oznaËen˝m na nich jako "nejlepöÌ do" ("best before").
ï Vejce ukl·dejte do sekce pro vejce, kter· je ve dve¯Ìch chladniËky.
Vöechna praskl· nebo naötÌpnut· vejce odstraÚte.
ï PravidelnÏ kontrolujte dve¯nÌ tÏsnÏnÌ chladniËky, aby bylo ËistÈ a
prostÈ jak˝chkoli zbytk˘.
ï P¯ed zach·zenÌm s potravinami si vûdy omyjte ruce m˝dlovou vodou
a vyt¯ete je do sucha Ëist˝m ruËnÌkem.
ï Udrûujte pracovnÌ povrchy ËistÈ a vyh˝bejte se p¯en·öenÌ neËistoty
pouûÌv·nÌm stejnÈ pracovnÌ plochy nebo noûe pro ËerstvÈ a kuchyÚsky
upravenÈ potraviny, aniû byste je ¯·dnÏ mezitÌm neomyli.
ï Pro ËiötÏnÌ potravin pouûÌvejte v p¯ÌpadÏ pot¯eby ËistÈ kuchyÚskÈ
ubrousky. Jestliûe pouûÌv·te textilnÌ utÏrky, p¯esvÏdËte se, ûe jsou
Ëasto vyv·¯enÈ.
PohyblivÈ police a dve¯nÌ oddÌly g
Police lze v p¯Ìstroji p¯emisùovat a uspo¯·d·vat. SklenÏn·
police nad z·suvkou pro zeleninu by vöak vûdy mÏla b˝t v
nejniûöÌ poloze.
VyjmÏte dve¯nÌ oddÌly zatlaËenÌm smÏrem nahoru. NejniûöÌ
dve¯nÌ oddÌl m· pruûn˝ drû·k lahvÌ, kter˝ m˘ûe podrûet l·hve
r˘zn˝ch velikostÌ. Tento dve¯nÌ oddÌl by mÏl b˝t vûdy v nejniûöÌ
poloze.
Z·suvka na zeleninu se dvÏma oddÌly
(UrËitÈ modely).
NÏkterÈ z·suvky na zeleninu jsou rozdÏleny do sekcÌ pro
jednotlivÈ druhy zeleniny. Toto rozdÏlenÌ lze umÌstit buÔ
uprost¯ed z·suvky nebo ˙plnÏ vzadu.
POUéÕV¡NÕ VAäÕ CHLADNI»KY