ätÌtkov·nÌ
OznaËenÌ balÌËk˘ je velmi d˘leûitÈ; musÌ na nÏm b˝t
uvedeno, o jakou potravinu jde, jejÌ hmotnost,
mnoûstvÌ nebo poËet dÌl˘, datum zmrazenÌ a
p¯ÌpadnÏ i datum spot¯eby (viz Ë·sti o dobÏ
konzervace v mÏsÌcÌch).
Doba konzervace se r˘znÌ podle druhu potravin.
Je nutnÈ vÈst si invent·¯ zmrazen˝ch potravin,
aby se konzumovaly ve spr·vnÈm po¯adÌ.
Jak rozmrazovat
Rozmrazov·nÌ je velmi d˘leûit· f·ze, neboù vöechna
zklam·nÌ prov·zÌ Ëasto i öpatnÈ rozmrazov·nÌ.
MusÌme se u kaûdÈ potraviny, podle druhu, formy
nebo jednoduöe receptu, rozhodnout pro
nejvhodnÏjöÌ metodu rozmraûenÌ.
ObecnÏ byste mÏli vÏdÏt, ûe nejhoröÌ je nechat
potraviny volnÏ rozmrznout na vzduchu, coû je
nejvhodnÏjöÌ prost¯edÌ pro mnoûenÌ mikrob˘. Vûdy
kdyû je to moûnÈ zvolte rozmraûenÌ va¯enÌm, ËÌmû
navÌc uöet¯Ìte i Ëas.
Nikdy znovu nezmrazujte jiû rozmraûenÈ
potraviny, kromÏ syrov˝ch, kterÈ jste mezitÌm
uva¯ili.
Z·roveÚ rozmrazujeme a va¯Ìme
Vöechny v˝robky, kterÈ se majÌ konzumovat va¯enÈ,
pokud nejsou p¯Ìliö objemnÈ, m˘ûeme va¯it bez
p¯edchozÌho rozmraûenÌ:
Zeleninu ve vroucÌ vodÏ, ryby ve fritÈze nebo kr·tk˝m
varem, masa na peËenÌ v tlakovÈm hrnci nebo v
troubÏ, malÈ kousky p¯Ìmo na grilu nebo na p·nvi.
JedinÈ, co musÌme uËinit u masa a ryb, je, ûe je
va¯Ìme p¯i niûöÌ teplotÏ po dobu delöÌ asi o 50%.
U objemn˝ch kus˘ (nap¯Ìklad u velkÈ dr˘beûe) se
doporuËuje rozmrazit je alespoÚ Ë·steËnÏ v
chladniËce nebo lÈpe v mikrovlnnÈ troubÏ a teprve
pak je zaËÌt p¯ipravovat.
RozmrazenÌ v chladniËce
Tento postup, kter˝ se doporuËuje u velk˝ch kus˘
masa nebo objemnÈ dr˘beûe, se hodÌ takÈ pro
rozmrazov·nÌ v˝robk˘, kterÈ se konzumujÌ syrovÈ,
jako nap¯Ìklad ovoce Ëi m·slo...
Doba rozmrazov·nÌ se m˘ûe podle povahy a tlouöùky
v˝robk˘ pohybovat od dvou do dvaceti hodin.
V tom p¯ÌpadÏ nech·te v˝robek v tom obalu, v nÏmû
byl zmraûen.
Rozmrazov·nÌ v mikrovlnnÈ troubÏ
Dnes nem˘ûeme hovo¯it o rozmrazov·nÌ a
neuvaûovat o mikrovlnnÈ troubÏ. Je to ide·lnÌ
neodluËiteln˝ doplnÏk mrazniËky.
RozmrazenÌ v mikrovlnnÈ troubÏ je velmi rychlÈ,
coû m· dvojÌ v˝hodu: vylouËÌ se mikrobi·lnÌ
kontaminace a zmraûen˝ v˝robek je moûnÈ tÈmϯ
okamûitÏ pouûÌt. Nap¯Ìklad pro rozmraûenÌ
jednokilovÈho ku¯ete je zapot¯ebÌ asi patn·ct hodin
v chladniËce, ale dvacet minut v mikrovlnnÈ troubÏ.
RADY PRO PÿÕPRAVU
P¯i mrazenÌ a rozmrazov·nÌ
OVOCE
P¯i mraûenÌ ovoce musÌme postupovat mimo¯·dnÏ
opatrnÏ, protoûe je choulostivÈ.
Ovoce, kterÈ Ëern·
- Postup 1
ï Barva hruöek, jablek a broskvÌ se rychle zkazÌ,
pokud je loupete, kr·jÌte nebo zbavujete jader a
pecek.
ï Ovoce oloupejte a nakr·jejte. Zbavte j·d¯inc˘,
pokud je to nutnÈ.
ï NaplÚte n·dobu vodou se öù·vou z jednoho
citronu.
ï Pono¯te oloupanÈ a nakr·jenÈ ovoce do tÈto
vody.
ï Potom je smÌchejte v jednom litru vody s cukrem
a öù·vou ze dvou citron˘ nebo se sirupem
(viz postup 4.).
Ovoce v krystalickÈm cukru
- Postup 2
ï Poloûte omytÈ ovoce na t·c. Ovoce musÌ z˘stat
vlhkÈ.
ï Posypte ho cukrem (1 dÌl cukru na 3 dÌly ovoce)
300 gr/kg ovoce.
ï OpatrnÏ ovoce obraùte, aby se cukr spr·vnÏ
rozdÏlil.
ï Potom ovoce posypanÈ cukrem zmrazte.
Postup s cukrovou vodou
- Postup 3
ï Rozpusùte 650 gr. cukru v jednom litru vody
(40% roztok)
ï Vloûte ovoce do speci·lnÌch n·dobek, t·ck˘ a
mÌs na sal·t urËen˝ch ke zmraûenÌ.
ï ⁄plnÏ ho zalijte tÌmto roztokem, kter˝ musÌ b˝t
co moûn· nejstudenÏjöÌ.
ï Dejte zmrazit (ovoce v sirupu).
Ovoce v sirupu
- Postup 4
ï Dejte rozpustit 800 gram˘ cukru v 1/2 litru vody,
abyste zÌskali asi jeden litr sirupu.
8