bezpeïnost
bezpeïnost p¡i obsluze spot¡ebiïe
Tento spot¡ebiïe produkuje páru,
která hrozí opa¡ením.
Dávejte pozor, abyste se neopa¡ili
párou vycházející z pa¡áku, zejména
p¡i snímání poklice.
Buďte opatrní při manipulaci s:
jakoukoli tekutinou, část přístroje,
kde probíhá vaření v páře a
kondenzace, bude velmi horká.
Použijte rukavice na vytahování
nádobí z trouby.
Nedovolte dětem, aby se
přibližovaly k přístroji. Nikdy
nenechávejte viset šňůru tam, kde
by za ni mohly zatáhnout děti.
Nepou¥ívejte po•kozenƒ spot¡ebiï.
Dejte ho zkontrolovat a opravit: blí¥e
viz ïást "servis a slu¥ba
zákazníkºm".
Propa¡ovací va¡iï, jeho napájecí
kabel, ani zástrïku nikdy nedávejte
do vody mohli byste bƒt zasa¥eni
elektrickƒm proudem. Dbejte, aby
ovládací prvky spot¡ebiïe byly ïisté
a suché.
Proparovací varic v¥dy odpojte od
síte, kdy¥ jej nepou¥íváte.
Pa¡ák nedávejte na sporák ani do
trouby.
Pa¡ák nep¡ená•ejte, je-li v nêm nêco
horkého.
Nedovolte dêtem, aby si s tímto
spot¡ebiïem hrály.
Pou¥ívejte tento spot¡ebiï v
domácnosti pouze k têm úïelºm, k
nim¥ je urïen.
bezpeïnost p¡i zpracovávání
potravin
Maso, ryby a mo¡ské produkty ¡ádnê
prova¡te. P¡ed va¡ením je v¥dy
nechte rozmrazit.
V p¡ípadê, ¥e pou¥íváte více ne¥
jeden ko•ík, vlo¥te maso, drºbe¥ ïi
ryby do spodního ko•íku, aby z nich
syrové •flávy nemohly kapat na
¥ádné potraviny.
V proparovacím varici neohrívejte
uvarenou rĴi.
p¡ed zapnutím do zásuvky
P¡ekontrolujte, zda síflové napêtí
uvedené na typovém •títku na
spodku spot¡ebiïe odpovídá napêtí v
síti.
Tento spot¡ebiï splñuje Direktivu
Evropského hospodá¡ského
spoleïenství 89/336/EEC.
p¡ed prvním pou¥itím
1 Spot¡ebiï vybalte a sundejte z nêj
v•echny nálepky.
2 Mytí dílº: viz 'péïe a ïi•têní'.
3 Nádr¥ku na vodu vyt¡ete navlhïenƒm
had¡íkem a pak vysu•te.
4
Nadbyteïnou ïást napájecího
kabelu zasuñte do zadní ïásti
spot¡ebiïe.
popis parního hrnce
Kenwood
víko
nádoba na rýži
odnímatelné misky
kruhy pro košíky
parní trubice
kotouč
odkapávač
zásobník na vodu
vnější plnicí tunel
základna
kontrolky
cedník
postup pou¥ití parního
hrnce
Pa¡ák nestavêjte do blízkosti stên a
pod kuchyñské sk¡íñky: unikající
pára by je mohla po•kodit.
Va¡ená jídla ochucujte a¥ po
uva¡ení. Kdyby se ko¡ení dostalo
do vody, mohlo by po•kodit topnƒ
ïlánek.
Prostudujte si "návody k va¡ení" na
str. 79 - 80.
75
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
1 Připevněte cedník do zásobníku na
vodu. (Zachycuje částečky, aby se
nedostaly do přístroje.)
2 Vodní nádr¥ku naplñte studenou
vodou. Dbejte, aby hladina vody
byla mezi znaïkami ‘Min’ a ‘Max’.
(Jestli¥e je nádr¥ka naplnêna vodou
do znaïky ‘Max’, pára se bude
tvo¡it p¡ibli¥nê 60 minut.)
Přístroj pro vaření v páře se
připevňuje společně s tepelným
prvkem chráněným proti vodnímu
kameni, čímž se prodlouží životnost
a účinnost přístroje pro vaření v
páře. V závislosti na tvrdosti vody
ve vašem regionu doporučujeme
použít filtrovanou vodu. (Společnost
Kenwood nabízí velký výběr
vodních filtrů.)
Do vody nic nep¡idávejte (ani sºl ïi
pep¡)-mohlo by dojít k po•kození
topného têlesa.
Aby hladina vody v nádr¥ce
neklesla pod znaïku ‘Min’, mº¥ete
ji bêhem va¡ení doplñovat. Vodu
jednodu•e p¡idávejte p¡es vnêj•í
plnicí hrdlo a dbejte, abyste
nádr¥ku nep¡elili.
3 Položte odkapávač na základnu
tak, aby byla držadla usazena v
drážkách v základně.
4 Nasaďte odnímatelné misky,
okrajem co nejvýše do
odpovídajících kruhů pro košíky
obě části jsou pro lepší orientaci
očíslovány.
5 Umístěte kotouč do středu misky 2.
6 Vložte potraviny, a pak poskládejte
košíky na sebe na základnu.
Začněte tím s nejnižším číslem,
které bude vespodu. Nahoře bude
košík s nejvyšším číslem .
pou¥ití misky na rƒ¥í
Nalijte do nádoby na rýži vodu a
nasypte rýži. Vložte nádobu na rýži
do košíku. (V případě potřeby
můžete vařit i v ostatních košících.)
7 Nasaďte víko a zapněte do
zásuvky. Displej se rozsvítí a
rozezní se bzučák. (Pokud by se
displej nerozsvítil, stiskněte tlačítko
START.)
výběr z nabídky
Stiskněte tlačítko ‘MENU’
(NABÍDKA). Při každém tisknutí
tlačítka se bude nabídka posunovat
tak, aby zobrazovala předvolený
čas a navrhované použití. Jsou
nabídnuty následující možnosti:- 10
minut ‘KEEP WARM’ (UDRŽOVAT
TEPLÉ) a jak se vaří následující
potraviny: mořské plody 10 minut,
vejce 12 minut, ryby 15 minut,
zelenina 20 minut, porce kuřete 35
minut a rýže 40 minut. Jakmile se
čas zobrazí na displeji, lze jej v
případě potřeby nastavit na vyšší
nebo nižší hodnotu užitím tlačítek
‘+’ a ‘-’. Po zvolení požadovaného
času stiskněte tlačítko ‘START’ (I).
Pro ukončení vaření v páře
stiskněte a podržte tlačítko ‘STOP’
(O).
jak zvolit čas
Pro zvolení času odlišného od
zobrazeného času 45 minut
stiskněte tlačítko ‘+’ nebo ‘-’, kterým
se hodnota zvyšuje nebo snižuje.
Když je zobrazen požadovaný čas,
stiskněte tlačítko ‘START’, přístroj
pro vaření v páře se zapne a
symbol vaření začne blikat. Pro
ukončení procesu vaření v páře
stiskněte a podržte tlačítko ‘STOP’.
Po 1 minutě, je-li zobrazen
čas/nabídka, ale nebylo stisknuto
tlačítko ‘START’, se displej vypne.
Pro novou volbu programu
stiskněte tlačítko ‘START’.
Při každém stisknutí tlačítka
‘START’ i při vypnutí přístroje pro
vaření v páře zazní bzučák.
funkce udr¥ování teploty
Vůně a nutriční hodnota jídla
vařeného v páře je nejlepší, když je
čerstvě uvařené. Když však chcete
na krátkou dobu udržet jídlo teplé,
vyberte z nabídky ‘KEEP WARM’
(UDRŽOVAT TEPLÉ) a nastavte
76
čas na požadovanou hodnotu.
8 Po pou¥ití spot¡ebiï odpojte od sítê
a oïistête.
dule¥ité
Na konci cyklu varení proparovací
varic automaticky nastaví funkci
udr¥ování teploty po dobu 20 minut.
Behem této doby budte opatrní,
jeliko¥ se proparovací varic bude
strídave zapínat a vypínat, tak¥e se
mu¥e vytvorit pára, kdy¥ to
nebudete ocekávat.
Pro vypnutí přístroje pro vaření v
páře nebo zrušení nastavení na
udržení teplého jídla stiskněte a
podržte tlačítko ‘STOP’.
rady
Sra¥ená pára kape z horního
ko•íku do dolního. Dbejte tedy na
to, aby se chutê navzájem
doplñovaly.
Tekutina nashromá¥dêná v
odkapávací misce je vhodná k
p¡ípravê polévek a vƒvaru. Ale
pozor: tekutina je po dova¡ení velmi
horká.
Mísu na rƒ¥i mº¥ete té¥ pou¥ít k
va¡ení v tekutinê (nap¡. zeleniny v
omáïce nebo ryb ve vodê-
"poaching").
Mezi jednotlivƒmi kousky potravin
nechte mezery. Vêt•í kousky
umístête blí¥e k okrajºm.
Va¡íte-li vêt•í mno¥ství, v polovinê
va¡ení jídlo promíchejte.
Malá mno¥ství se uva¡í rychleji, ne¥
velká mno¥ství.
Kousky jídla stejné velkosti se
prova¡í stejnê.
Podobnê jako u bê¥né trouby, i do
parního hrnce mº¥ete p¡idávat dal•í
potraviny bêhem va¡ení. Pokud
nêkteré potraviny vy¥adují krat•í
dobu va¡ení, p¡idejte je do hrnce
pozdêji.
V p¡ípadê, ¥e zvednete poklici,
unikne pára a va¡ení pak potrvá
déle.
Jídlo se va¡í dál i po automatickém
vypnutí pa¡áku; proto ho z pa¡áku
okam¥itê vyndejte.
Doby va¡ení uvedené na stranê 79-
80 slou¥í jako vodítko p¡i pou¥ití
spodního ko•íku. ïím vƒ•e jsou
potraviny v hrnci umístêny, tím
pomaleji se va¡í. Dobu va¡ení v
ko•íku, kterƒ je umístên p¡ímo nad
spodním ko•íkem. je proto pot¡eba
prodlou¥it o 5-10 minut. P¡ed
podáváním jídla se v¥dy
p¡esvêdïte, ¥e je jídlo ¡ádnê
prova¡ené.
Pokud p¡ipravované pokrmy nejsou
dostateïnê uva¡ené, nastavte
znovu ïas va¡ení. Zároveñ bude
pravdêpodobnê zapot¡ebí doplnit
vodu.
užití parní trubice
Parní trubice se používá, chcete-li
vařit velké množství stejného jídla,
jako je např. ovoce nebo zelenina,
současně.
1 Vložte do každé řady stejné
množství téhož jídla. (Je-li to
možné, potraviny by měly být
rozřezány na kusy o stejné
velikosti.)
2 Použijte přístroj pro vaření v páře
podle kroků 1 4.
3 Nasaďte do přístroje pro vaření v
páře sestavenou misku s číslem 1.
4 Umístěte parní trubici směrem
vzhůru do středu spodní misky, pak
nasaďte sestavenou misku číslo 2
přes parní trubici. Používáte-li parní
trubici, kotouč by měl být vyjmut.
5 Nasaďte nahoru sestavenou misku
3.
6 Připevněte víko.
důležité
Parní trubice musí být použita
společně se všemi třemi košíky.
77
údr¥ba a ïi•têní
P¡ed ïi•têním v¥dy spot¡ebiï
nejd¡íve vypnête, zástrïku
vytáhnête ze zásuvky a nechte v•e
vychladnout.
Têleso pa¡áku nikdy nepono¡ujte do
vody a dbejte na to, aby se •ñºra
ani zástrïka nenavlhïily.
ïi•têní vodní nádr¥ky
Nádr¥ku vyprázdnête a potom ji
opláchnête teplou vodou a osu•te.
ïi•têní vnêj•ího povrchu
Povrch ot¡ete vlhkƒm had¡íkem a
potom jej osu•te.
ostatní souïásti
Umyjte, a pak vysu•te.
Komponenty nemyjte v myčce na
nádobí.
Při skladování položte na sebe
složené košíky tak, že začnete
košíkem s nejvyšším číslem a
skončíte košíkem číslo 1.
Nadbyteïnou ïást napájecího
kabelu zasuñte do zadní ïásti
propa¡ovacího va¡iïe.
odstrañování vodního kamene
Odstranění vodního kamene
zvyšuje výkon páry a pomáhá
prodloužit životnost přístroje pro
vaření v páře.
1 Po znacku 'Min' nalijte do nádr¥ky
cistƒ ocet. Nepou¥ívejte
prostredek k odstranování
vodního kamene.
2 Nasaďte odkapávač, sestavené
košíky a víko.
3 Prístroj pripojte k síti a casovƒ
spínac nastavte na 20-25 minut.
Zajistete nále¥ité vetrání místnosti.
Jestli¥e ocet pretece, odpojte
prístroj od síte.
4 Vypojte ze zásuvky a když přístroj
pro vaření v páře vychladne, vylijte
ocet a propláchněte nádobu
několikrát vodou. Umyjte
odkapávač, košíky, misky a víko.
servis a slu¥ba
zákazníkºm
Vƒmênu po•kozené •ñºry síflového
p¡ívodu smí z bezpeïnostních
dºvodº provézt pouze firma
KENWOOD nebo firmou
KENWOOD autorizovaná opravna.
Pokud pot¡ebujete pomoc s:
pou¥itím pa¡áku nebo
servisem ïi opravou,
obraflte se na obchod, v nêm¥ jste
spot¡ebiï zakoupili.
78
79
návody k va¡ení
Uvedené doby vaření slouží jen jako vodítko, používá-li se spodní košík.
P¡eïtête si ïást "bezpeïnost p¡i zpracovávání potravin" na str. 75 a "rady" na
str. 77.
zelenina
Zeleninu p¡ed va¡ením oïistête. Odstrañte z stonky a p¡ípadnê ji oloupejte.
* Vaříte-li vejce, vložte je do zabudovaných držáků na vejce v miskách.
zelenina mno¥ství p¡íprava minuty
Brambory, nové 454g ot¡ít 40
Brokolice 454g rozkrájet na rº¥iïky 20
Celer 1 najemno nakrájet 15
Cukíny 454g najemno nakrájet 15
Hrách 454g vyloupat 15
Ch¡est 454g oïistit 17
Jarní hrá•ek (lusky) 227g oïistit 15
Kvêták 1st¡ední rozkrájet na rº¥iïky 25
Mrkev 454g najemno nakrájet 20
Pastiñák 454g nakrájet na kostky/najemno 15
Pórek 3-4 najemno nakrájet 15
Rº¥iïková kapusta 454g oïistit a zespodu o¡ezat 25
Zelené fazolky 454g oïistit 15-20
Zelené fazolky 454g oïistit a najemno nakrájet 15-20
Zelí malá hlávka nakrouhat 25
¥ampióny 454g ot¡ít 10
vejce p¡íprava minuty
Va¡ení* nebo K va¡ení 10-12 namêkko
du•ení "ztracenƒch" 15-20 natvrdo
vajec pou¥ijte
•álek nebo misku
80
návody k va¡ení pokraïování
drºbe¥ a ryby
Ko•íky nep¡eplñujte
obilniny a rĴe
Do nádr¥ky na vodu musí dát vodu, i kdy¥ pou¥íváte mísu na rƒ¥i. Ale do
mísy na rƒ¥i pak mº¥ete dát rƒ¥i va¡it v jiné tekutinê, jako nap¡íklad ve vínê
nebo ve vƒvaru. Do mísy mº¥ete dále p¡idat ko¡ení, nasekanou cibuli,
zelenou petr¥elku, mandle nebo na plátky nakrájené houby.
ku¡e/ryba mno¥ství minuty poznámky
H¡ebenatky 227g 15 Va¡te, a¥ jsou horké a mêkké
Humr, ocas 2-4 20 Va¡te v pá¡e do ïervena
Krevety (st¡ední) 340g 12 Va¡te v pá¡e do rº¥ova
Ku¡e, prsa 4-5 30 Va¡te v pá¡e, a¥ je maso zcela
bez kostí prova¡ené a mêkké
Mu•le 454g 15 Va¡te, dokud se neotev¡ou
‡keble 454g 10 P¡estat va¡it jakmile se otev¡ou
Ryba, filé 227g 10 Va¡te, se maso loupat
Ryba, ¡ízky 2,5cm silné 15-20 Va¡te, a¥ se maso dá loupat
Ryba, vcelku 340g 15-20 Va¡te, a¥ se maso loupat
Úst¡ice 6 15 Va¡te, dokud se neotev¡ou
potravina mno¥ství tekutina k minuty
p¡idání do
misky na rĴi
Bílá dlouhozrnná 100g 125ml 25
rƒ¥e (nap¡. Basmati 200g 250ml 30
ïi "easy cook") 300g 375m 35
Hnêdá rƒ¥e 100g 125ml 40
200g 250ml 45
300g 375ml 50
Kuskus 200g 150ml 15-20
teplé vody
Ovesná ka•e 75g 450ml 40 (v polovinê
mléko/voda va¡ení promíchat)
Rƒ¥ovƒ pudink 75g 25g jemného 80 (po 60 min.
pudinková cukru a promíchat a znovu
rĴe 375-500ml nastavit minutku.
mléka V p¡ípadê pot¡eby
p¡idat vodu.
/