58
NAVRHOVANÉ ČASY VAŘENÍ
Následující potraviny se v páře nejlépe uvaří, když je do parního hrnce vložíte ještě za studena.
Do nádržky nalijte studenou vodu, přidejte ingredience a podle tabulky nastavte časovač.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minuty)
Brokolice Nakrájejte na 1-2 cm růžičky/kousky 13-15
Zelené fazolky Naplocho vložte do koše 13-15
Mrkev Nakrájejte na asi ½ cm tlusté plátky 17-19
Hlávková kapusta Nasekejte nebo nakrájejte na kousky 11-13
Chřest Naplocho vložte do koše 11-13
Cuketa Nakrájejte na asi ½ cm tlusté plátky 9-11
Růžičková kapusta Celé (o průměru asi 2 cm) 13-15
Květák Nakrájejte na 1-2 cm růžičky/kousky 15-17
Sladká kukuřice Celou palici kukuřice 17-21
Brambory
Nové brambory nebo běžné brambory nakrájejte na
1-2 cm kousky
21-23
Následující potraviny by se měly vařit, až když parní hrnec generuje páru. Do koše (košů) vložte
ingredience a přikryjte poklicí, ale koše na odkapávací tác nenasazujte, dokud se nezačne
generovat pára. Až bude hrnec generovat páru, opatrně umístěte koš (koše) s potravinami na
odkapávací tác - použijte rukavice na vaření nebo podobnou ochranu, a zapněte časovač.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minuty)
Vařené vejce Na měkko / Na hniličku / Na tvrdo / Dobře uvařené 5-6/7-8/9-10/11-12
Sázené vejce
Vložte do ramekinu (malá zapékací kulatá miska)
nebo malé mísy
5-6
Kuřecí prsa Vykostěte a nakrájejte na 1-2 cm kostky 12-14
Losos/oblé ryby -
lososovité
Treska, treska skvrnitá atd. 7-9
Ploché bělomasé
ryby - platýsovité
Platýs, mořský jazyk, pangasius atd. 3-4
Ryba na steaky Tuňák, mečoun atd. 7-9
Slávky V půlce vaření zamíchejte 8-10
Velké krevety
Oloupejte. Vařte 2-3 minuty, dokud nebudou krevety dobře uvařené. V
půlce vaření zamíchejte.
RADY, TIPY A BEZPEČNOST POTRAVIN
• S rozvařením si nedělejte přílišné starosti – vaření v páře je relativně šetrná metoda a pár
minut navíc nemůže nijak uškodit.
• Aby pára dobře cirkulovala:
a) Do košů potraviny vkládejte volně
b) Pokud je to možné, vkládejte potraviny jen v jedné vrstvě
c) Mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery
d) Při rozprostírání potravin do koše nechejte mezi jednotlivými kousky v každé vrstvě
mezery, aby mohla pára cirkulovat napříč vrstvami.
• Ujistěte se, že je hladina vody v okénku pro kontrolu hladiny vody vždy nad značkou Min.
• Parní hrnec by měl být po celou dobu vaření přikrytý poklicí.
• Potraviny naskládejte v jedné vrstvě.
• Stejnoměrně nakrájené potraviny se budou v páře vařit rovnoměrněji.
• Aby se potraviny vařily ještě rovnoměrněji, u delších cyklů je v polovině vaření zamíchejte.
• Potraviny, které vyžadují delší časy vaření, by se měly vkládat do nižších varných košů.
• Potraviny, které vyžadují jemnější vaření nebo kratší časy vaření, vkládejte do horních košů.