Ritter EBT Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze
Einbaubrottopf EBT
de
Wissenswertes zum ritter
Einbaubrottopf und Einbauanleitung
en
Everything you need to know about
the ritter built-in bread bin and
installation instructions
cs
Informace k vestavnému chlebníku
ritter a návod k vestavbě
hu
Fontos információk a ritter beépíthető
kenyértartóról és beépítési útmutató
pl
Co warto wiedzieć o chlebaku do
zabudowy ritter oraz instrukcja
montażu
ru
Встраиваемая хлебница.
Необходимая информация для
встраиваемой хлебницы ritter и
Руководство по монтажу
de
Wissenswertes zum ritter Einbaubrottopf und
Einbauanleitung
2
en
Everything you need to know about the ritter
built-in bread bin and installation instructions
6
cs
Informace k vestavnému chlebníku ritter

10
hu

kenyértartóról és beépítési útmutató
14
pl


18
ru



22
10
Podle statistik sní každý z nás
denně v průměru čtyři až šest kra-
jíců chleba. Celkem tedy téměř čtvrt
kilogramu každý den.
Je to dobře, protože chléb, pře-
devším ten celozrnný, obsahuje
v koncentrované podobě velmi
mnoho látek, které člověk potřebuje
k životu. Semena, slupky a plevy
neloupaných obilnin obsahují
životně důležité vitamíny, minerály
a vlákninu.
Doba, po kterou chléb vydrží čerstvý,
závisí na druhu a především na způ-
sobu skladování. Největším nepří-
telem chleba jsou plísně. A plísním
nejvíce prospívá teplo. Když správně
podle následujícího návodu k použití
skladujete v chlebníku celý bochník,
je hrozba vzniku plísně minimální.
Bochníky není potřeba konzervovat
kyselinou sorbovou.
Předem nakrájený a zabalený chléb
se ale chová jinak. Chybí mu uza-
vřená ochranná kůrka. Krajíce nabí-
zejí plísním rozsáhlou živnou půdu.
Ve vestavném kameninovém
chlebníku ritter je chléb uložen
biologicky správně a zdravě.
Ve vestavném chlebníku ritter
chléb stárne přirozeně a uvolňuje
přirozené vonné látky. Chlebník
ritter je pro chléb přirozeným
místem. Ještě po několika dnech
v chlebníku je výživnou a zdravou
pochoutkou.
Víko chlebníku zachycuje vlhkost
vycházející z čerstvého chleba
a podle potřeby ji chlebu vrací.
Proto je víko na spodní straně
porézní. Chová se jako houba.
Zvenčí je stejně jako chlebník
glazováno a vyhovuje předpisům
pro skladování potravin. Vlhkost
uchovaná ve víku se nemůže odpa-
řovat. Přirozená vlhkost chleba tak
zůstane dlouho zachována a chléb
předčasně nevysychá.
Chléb je přírodní potravina a ke
svému přirozenému stárnutí potře-
buje kyslík. O potřebnou cirkulaci
vzduchu, aby se chléb nedusil, se
postarají postranní větrací otvory,
za které lze chlebník také uchopit.
Kamenina je známá svými izolač-
ními vlastnostmi při proměnlivé
teplotě. Vestavný chlebník ritter
z kameniny udržuje chléb v dlou-
hodobě stabilní teplotě. To je velmi
důležité pro správné biologické
uchovávání, protože chléb vyžaduje
konstantní teplotu.
INFORMACE KE KAMENINOVÉMU VESTAVNÉMU CHLEBNÍKU

10

11

Čerstvý chléb musí před uložením
řádně vychladnout.
Pravidelně odstraňujte staré
drobinky a čistěte chlebník vlhkým
hadříkem.
Občas chlebník vytřete octovou
vodou, která představuje další
prevenci tvorby plísní.
Chléb ukládejte do chlebníku bez
jakýchkoli obalů.


vysychá?
U nového nebo dlouho nepoužíva-
ného chlebníku se může stát, že
v sobě víko chlebníku nemá dosta-
tek vlhkosti.
Postavte do chlebníku misku
s vodou, nejlépe přes noc.
Víko absorbuje potřebné množství
vlhkosti, kterou později uvolní na
chléb.

Ke vzniku plísní může dojít při příliš
vysoké vlhkosti a malé výměně
vzduchu.
Vyčistěte chlebník octovou vodou
a vložte ho přibližně na hodinu do
trouby vyhřáté na 250 stupňů.
Tím plíseň odstraníte.
Pozor!
Ponechejte chlebník v troubě
a vyjměte ho až po vychlazení!
Pokud plíseň napadne víko, obraťte
se na oddělení služeb zákazníkům
společnosti ritter.

Bílé pečivo v keramickém chlebníku
změkne, ale po krátkém dopečení
je opět křupavé a jako čerstvé.
11
12
OBSAH DODÁVKY
Obrázek A:
Popis 
1 Chlebník 1x
2 Víko chlebníku 1x
3 Nosná tyč 1x
4 Upevňovací šroub
(již namontovaný)
2x
5 Upevňovací šroub
(již namontovaný)
4x
6 Držák víka (již namontovaný) 2x
7 Větrací růžice 1x
8 Upevňovací prvek 6x
9 Podložka 12x
10 Postranní držák
(pro nosnou tyč)
2x
11 Podpěra víka 1x
12 Upevňovací šroub
Hlava ASPA, 3,5 x 17
(bez podložky)
Hlava ASPA, 3,5 x 25
(jedna podložka)
Hlava ASPA, 3,5 x 30
(dvě podložky)
9x
9x
9x
13 Upevňovací šroub 4 x 13 2x
14 Upevňovací šroub 6 x 13,5 1x
15 Vějířovitá podložka 3x
- Montážní šablona 2x

Vytáhněte všechny zásuvky umístěné nad
zásuvkou určenou pro chlebník.

CHLEBNÍK
Obrázek B:
Pomocí úhelníku vyznačte na dně
zásuvky ve vzdálenosti 43 mm od vnitřní
stěny skříňky pravou referenční čáru.
Obrázek C:
Položte montážní šablonu spodní stranou
k vnitřní stěně čela zásuvky a pravou
stranou na referenční čáru.
Vyvrtejte otvory pro upevňovací prvky (8).
Změřte maximální výšku bočnic. Pokud
jsou vyšší než 150 mm, musíte upevňo-
vací prvky podložit jednou podložkou (9).
Při větší výšce než 158 mm použijte dvě
podložky.
Oba pravé a přední upevňovací prvek
připevněte vždy dvěma šrouby (12).
Oba levé a zadní upevňovací prvek
připevněte vždy jedním šroubem (12)
s vějířovitou podložkou (15).
Tyto šrouby zatím neutahujte napevno,
protože budete nastavovat přesnou
polohu upevňovacích prvků.
Nasaďte na upevňovací prvky chlebník:
Nápis „ritter“ musí být čitelný zepředu
Položte chlebník na pravé a přední
upevňovací prvky.
Nastavitelné upevňovací prvky vlevo
a vzadu nastavte tak, aby mezi ně bylo
možné chlebník lehce vložit a vyjmout,
avšak bez větší vůle.
Utáhněte levé a zadní upevňovací prvky.

Čeština
13

Vložte chlebník (1) do (nasazené)
zásuvky.
Je-li to třeba, zkraťte nosnou tyč (3) na
správnou délku (vnitřní rozměr skříňky
mínus 8 mm).
Je-li to třeba, vložte nosnou tyč do držáku
víka (6).
Nastavte nosnou tyč paralelně s víkem
chlebníku (2), do vzdálenosti 16 mm od
víka (obrázek D).
Položte víko na chlebník:
Nápis „ritter“ musí být čitelný zepředu
Víko se musí dotýkat čela zásuvky.
Obrázek D:
Vytáhněte zásuvku natolik, až bude
nosná tyč na přední hraně skříňky.
Na levé i pravé vnitřní stěně skříňky
vyznačte polohu horní hrany nosné tyče.
Vyjměte víko i chlebník.
Vytáhněte zásuvku.
Obrázek E:
Podle montážní šablony vyznačte důlčí-
kem na pravé vnitřní stěně skříňky tyto
body:
Otvory pro pravý postranní držák (10)
Otvory pro podpěru víka chlebníku (11)
Obrázek F:
Podle montážní šablony vyznačte důlčí-
kem na levé vnitřní stěně skříňky otvory
pro levý postranní držák (10).
Vyznačené otvory vyvrtejte
(Ø4,5 mm x 10 mm).
Čeština

Vyvrtejte otvor pro větrací růžici (7)
(Ø44 mm):
na zadní straně skříňky,
uprostřed výšky chlebníku.
Nasaďte větrací růžici na místo.
SESTAVENÍ
Nasaďte postranní držáky (10) do otvorů
a upevněte je šrouby (13).
Nasaďte do postranních držáků víko
chlebníku (2) s nosnou tyčí (3).
Pomocí šroubu (14) připevněte podpěru
víka (11).
Nasaďte zásuvku na místo.
Vložte do zásuvky chlebník.
Zkontrolujte polohu podpěry víka:
Podpěra víka musí vpředu přesně dolé-
hat na chlebník
Podpěra víka se nesmí při vytahování
zásuvky pohybovat po straně chlebníku
Podle potřeby upravte polohu držáku
víka (6).
Utáhněte všechny šrouby.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Ritter EBT Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze