10
Podle statistik sní každý z nás
denně v průměru čtyři až šest kra-
jíců chleba. Celkem tedy téměř čtvrt
kilogramu každý den.
Je to dobře, protože chléb, pře-
devším ten celozrnný, obsahuje
v koncentrované podobě velmi
mnoho látek, které člověk potřebuje
k životu. Semena, slupky a plevy
neloupaných obilnin obsahují
životně důležité vitamíny, minerály
a vlákninu.
Doba, po kterou chléb vydrží čerstvý,
závisí na druhu a především na způ-
sobu skladování. Největším nepří-
telem chleba jsou plísně. A plísním
nejvíce prospívá teplo. Když správně
podle následujícího návodu k použití
skladujete v chlebníku celý bochník,
je hrozba vzniku plísně minimální.
Bochníky není potřeba konzervovat
kyselinou sorbovou.
Předem nakrájený a zabalený chléb
se ale chová jinak. Chybí mu uza-
vřená ochranná kůrka. Krajíce nabí-
zejí plísním rozsáhlou živnou půdu.
Ve vestavném kameninovém
chlebníku ritter je chléb uložen
biologicky správně a zdravě.
Ve vestavném chlebníku ritter
chléb stárne přirozeně a uvolňuje
přirozené vonné látky. Chlebník
ritter je pro chléb přirozeným
místem. Ještě po několika dnech
v chlebníku je výživnou a zdravou
pochoutkou.
Víko chlebníku zachycuje vlhkost
vycházející z čerstvého chleba
a podle potřeby ji chlebu vrací.
Proto je víko na spodní straně
porézní. Chová se jako houba.
Zvenčí je stejně jako chlebník
glazováno a vyhovuje předpisům
pro skladování potravin. Vlhkost
uchovaná ve víku se nemůže odpa-
řovat. Přirozená vlhkost chleba tak
zůstane dlouho zachována a chléb
předčasně nevysychá.
Chléb je přírodní potravina a ke
svému přirozenému stárnutí potře-
buje kyslík. O potřebnou cirkulaci
vzduchu, aby se chléb nedusil, se
postarají postranní větrací otvory,
za které lze chlebník také uchopit.
Kamenina je známá svými izolač-
ními vlastnostmi při proměnlivé
teplotě. Vestavný chlebník ritter
z kameniny udržuje chléb v dlou-
hodobě stabilní teplotě. To je velmi
důležité pro správné biologické
uchovávání, protože chléb vyžaduje
konstantní teplotu.
INFORMACE KE KAMENINOVÉMU VESTAVNÉMU CHLEBNÍKU
10