Russell Hobbs 18036-56 Uživatelský manuál

118
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před použitím
odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se sníženými
fyzickými, senzorickými či mentálmi schopnostmi nebo osoby, které
výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/
byly poučeny a rozumí souvisejícím rizikům. S přístrojem si nesmějí ht
děti. Děti nesmějí provádět čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly
věku alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte
mimo dosah dětí mladších 8 let.
ístroj nepřipojujte přes časovač nebo systém dálkového ovládání.
¬ Povrchy přístroje budou pálit.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servis
zástupce nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
b Tento přístroj nepoužívejte v blízkosti van, sprch, umyvadel či jiných nádob obsahujících vodu.
Přístroj nepoužívejte blízko či pod hořlavými materiály (např. záclonami).
Nezakvejte spotřebič a nic na něj nestavte.
Když spotřebič nepoužíváte, před přesunem a čištěním jej odpojte.
Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
Nepoužívejte spotřebič pro jiný účel, než je uvedeno v těchto pokynech.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
Chcete-li pekárnu zastavit, stiskněte tlačítko I a přidržte je stisknuté po dobu 2 sekund.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
NÁKRESY
1. Průzor
2. Ovládací panel
3. Držadlo
4. Pečicí nádoba
5. Hřídel
6. Hnětač
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
Pekárnu očistěte, abyste odstranili prach z výroby apod.
JAK PRACUJE  STRUČ
1. Vyberte recept.
2. Do pečicí nádoby vložte přísady ve správném pořadí – to je velmi důležité.
3. Pečicí nádobu vložte do pekárny a uzavřete víko.
4. Pro výběr programu použijte tlačítko menu Z (1-12).
5. Pomocí tlačítka barvy kůrky ghh posuňte šipku do horní části displeje, aby se rozsvítila světlá g ,
středh nebo tmavá h.
6. Pomocí tlačítka velikosti FGH posuňte šipku do spodní části displeje na malý F (500g), střední G
(750g) nebo velký H (1kg).
7. Pomocí tlačítek + a – nastavte časovač (volitelné).
8. Stiskněte tlačítko I a program se spustí.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
119
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
9. Displej bude odpočítávat, a když bude hotovo, pípne.
10. Po pípnutí bude pekárna u programů 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10, a 11 asi hodinu teplá.
PŘÍPRAVA
1. Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2. Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
3. Otevřete víko.
4. Pomocí držadla vytáhněte pečicí nádobu nahoru a ven z pekárny.
5. Hnětač nasaďte na hřídel na dně pečicí nádoby.
6. ídel a otvor v hnětači mají tvar D.
7. Nachystejte si drátěný podnos (na chléb), žáruvzdornou podložku odolnou (pod pečicí nádobu) a
chňapky.
8. Je důležité, aby byly přísady přesně odměřeny.
Na všechny přísady používejte stejné odměrné lžíce.
Odměrné lžíce zarovnejte pomocí tupé strany nože.
Nepoužívejte odměrku – elektronická váha je mnohem přesnější, proto vodu odvažte.
1 mililitr vody váží 1 gram, proto jsme v receptech uváděli vodu spíše v gramech (g) než
mililitrech (ml).
Pokud přesto chcete používat odměrku, 1 mililitr vody váží 1 gram, můžete tedy nahradit gramy
„g“ za mililitry „ml“, ale výsledky nemusí být vždy stejné.
Pokud používáte recept odjinud, nahraďte kvůli přesnosti mililitry (ml) vody gramy (g)
9. Je důležité, abyste přísady přidávali ve správném pořadí.
10. Abychom to usnadnili, očíslovali jsme je.
11. Nejdříve vložte tekutinu.
12. Obvykle se jedná o vodu, ale může to být i mléko anebo vejce.
13. Voda/mléko musí být teplé (20 °C-25 °C/68 °F-77 °F).
14. Horká i studená voda zpomalují účinky droždí.
15. Pokud třeba, přidejte cukr a sůl.
16. Přidejte vlhké přísady – med, sirup, melasu…
17. Přidejte suché přísady – mouku, sušené mléko, bylinky, koření…
18. Nakonec – přidejte sušené droždí (nebo prášek do pečiva/jedlou sodu).
19. Vysypte ho na přísady a nedovolte, aby se smočilo, protože by začalo působit příliš brzy.
20. Pokud používáte časovač, je ještě důležitější, aby bylo droždí od vody řádně odděleno.
21. Ořechy, rozinky atd. se obvykle přidávají během druhého hnětení.
VLOŽE
Očistěte jakékoli uniklé materiály z pečicí nádoby.
Pečicí nádobu vložte do spotřebiče.
Možná budete muset pohon trochu pootočit, aby nádoba zapadla.
ko uzavřete.
ZAPÍNÁNÍ
Zasuňte zástrčku do zásuvky.
Spotřebič pípne.
Na displeji se zobrazí 1P (program 1 se střední kůrkou), potom 3:20 (trvání programu).
Pro výběr programu použijte tlačítko menu Z (1-12).
BARVA KŮRKY
Pomocí tlačítka barvy kůrky ghh posuňte šipku do horní části displeje, aby se rozsvítila světlá g ,
středh nebo tmavá h.
Světlá g (displej = L), střední h (displej = P), tmavá h (displej = H)
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
120
Tato funkce je aktivní jen u programů 1, 2, 3 a 5.
VELIKOST
Pomocí tlačítka velikosti FGH posuňte šipku do spodní části displeje na malý F (500g), střední G
(750g) nebo velký H (1kg).
Tyto velikosti jsou přibližné – považujte je za malou, střední a velkou.
Tato funkce je aktivní jen u programů 1, 2, 3, 5 a 8.
ČASOVAČ
Pokud nepoužíváte časovač, přejděte k bodu 63.
Časovač používejte na nastavení času dokončení až na 13 hodin dopředu (včetně času receptu).
Tato funkce je aktivní jen u programů 1, 2, 3 a 5.
Časovač nepoužívejte s receptem, který obsahuje čerstvé mléko, jogurt, sýr, vejce, ovoce, cibuli nebo
cokoli, co by se mohlo zkazit, pokud se to ponechá několik hodin ve vlhkém a teplém prostředí.
Když se nechají přísady delší dobu společně, samozřejmě dojde k určité vzájemné reakci, zejména v
horkých nebo deštivých dnech
Nepoužívejte vlhké přísady jako je ovoce.
Jakékoli ořechy nebo rozinky přidávejte až po mouce
Rozhodněte, kdy chcete, aby byl chléb hotový, např. v 18.00.
Podívejte se, kolik je teď hodin, např. 7.00.
Vypočítejte rozdíl mezi těmito dvěma časy, např. 11 hodin.
Pomocí tlačítek + a – změňte čas zobrazený na displeji z času programu na čas, který jste právě
vypočítali (např. 11 hodin).
Každým stisknutím - se zobrazený čas sníží nebo stisknutím + zvýší o 10 minut
Čas nemůžete snížit na dobu kratší, než je čas programu.
Maximální čas, který lze na displeji zobrazit, je 13 hodin.
ZAPNĚTE PEKÁRNU
Stiskněte tlačítko I a program se spustí.
Spotřebič pípne.
Displej bude odpočítávat, a když bude hotovo, pípne.
Pokud používáte program 3, hnětení začne až po 30 minutách, po dobu kterých se přísady
zahřívají.
Po 30 minutách hnětení se na těsto podívejte (průzorem).
Pokud uvidíte nezapracované přísady okolo stěn pečicí nádoby, víko otevřete, špachtlí je setřete do
těsta a potom víko zavřete.
Setřete jen stěny, abyste se nedotkli hnětače.
HOTOVO?
Chcete-li pekárnu zastavit, stiskněte tlačítko I a přidržte ho po dobu 2 sekund.
Nejlepšího výsledku dosáhnete, když chléb vytáhnete hned, jakmile je hotový.
Pokud pekárnu nezastavíte, bude udržovat chléb teplý po dobu jedné hodiny.
Potom 10krát pípne a vypne se.
Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
Po zvednutí poklice bude unikat pára a horký vzduch.
Používejte chňapky.
Otevřete víko.
Pomocí držadla vytáhněte pečicí nádobu nahoru a ven z pekárny.
Pečicí nádobu obraťte dnem vzhůru a zatřepejte s ní, aby se chléb uvolnil.
Možná budete muset chléb uvolnit od stěn uvnitř pečicí nádoby žáruvzdornou plastovou nebo
dřevěnou špachtlí.
121
Chléb položte na drátěný podnos, aby se před krájením po dobu 20-30minut chladil.
Pečicí nádobu položte na žáruvzdornou podložku.
Zkontrolujte, jestli je hnětač stále v pečicí nádobě.
okud je hnětač v chlebu, vytáhněte jej pomocí plastové nebo dřevěné špachtle.
Před dalším použitím nechejte pekárnu zchladnout a očistěte ji.
Pokud je pekárna příliš horká, na displeji se bude zobrazovat chybové hlášení.
OŘECHY, ROZINKY ATD.
Ořechy, rozinky atd. se obvykle přidávají během druhého hnětení.
Když bude pekárna vyžadovat jejich přidání, 15krát zapípá.
Pípání se ozve přibližně 22 minut po spuštění programů 1 a 5, ale 47 minut po spuštění programu 3.
Tato funkce je aktivní jen u programů 1, 3 a 5.
Pokud používáte čerstvé ovoce nebo zeleninu, osušte je kuchyňským papírem.
Když bude pekárna vyžadovat jejich přidání, 15krát zapípá:
Otevřete víko.
Nové přísady rozprostřete na těsto.
ko uzavřete.
PROGRAMY
ZÁKLADNÍ BASIC
Pro základní bílý chléb nebo recepty z bílého chlebového těsta.
FRANCOUZSKÝ FRENCH
Pro pečení chleba francouzského typu, s lehčí texturou a křupavější kůrkou. Recepty vhodné pro tento
program obvykle nepoužívají máslo (nebo margarín) nebo mléko. Chléb zůstane čerstvý jen několik hodin.
CELOZRNNÝ WHOLEWHEAT/WHOLEMEAL
Těžší mouka se musí před hnětením přibližně 30 minut předehřívat. Bochníky bývají menší a hustší. S
časovačem příliš dobře nefungují.
KOLÁČ CAKE
Na recepty na koláče a pečivo z hněteného těsta se na rozdíl od kynutého těsta obvykle používají jako
kypřidlo spíše kypřicí prášek do pečiva nebo jedlá soda než droždí.
SLADKÉ SWEET
Pro sladké recepty na pečivo, často obsahující ovoce nebo sušené ovoce.
STO DOUGH
Tento program pekárnu využívá jako míchací/hnětací stroj.
Těsto vyjměte, jakmile program skončí.
Promačkejte je klouby na prstech, zakryjte a než je začnete krájet/tvarovat, nechejte je deset minut
odpočívat.
DŽEM JAM
Tento program přísady předehřeje a uvaří. Pro vaření nechejte džemu hodně místa, aby mohl zvětšit
objem. Pokud se džem dostane do pekárny, bude se těžko čistit.
Buďte opatrní – horký džem může způsobit ošklivou popáleninu.
SENDVIČ SANDWICH
Tento program vyrábí bochník s volnou texturou a tenkou kůrkou, ideální na sendviče.
BEZLEPKOVÝ GLUTENFREE
Bezlepkový chléb používá na zajištění pružnosti a vykynutí těsta jiné látky. Tento chléb je hustší a hrubší
než chléb vyrobený z chlebové mouky.
RYCHLÉ PEČENÍ I FASTBAKE I
RYCHLÉ PEČENÍ II FASTBAKE II
Jedná se o variace základního programu s kratší dobou hnětení, kynutí a pečení.
Čas programu zkracují na 55 resp. 80 minut.
Bochníky budou menší, hustší a hrubší než normálně a jakékoli přísady (rozinky, ořechy atd.) mohou být
rozmačkány nebo nerovnoměrně rozloženy
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
122
SPECIALITA SPECIALITY
Tento program je speciálně určen pro recept na sladový chléb.
PŘÍSADY
MOUKA
Typ použité mouky je důležitý. Na pečení chleba nemůžete používat „obyčejnou“ hladkou mouku. Kupujte
mouku, která má v názvu „tvrdá“ nebo „chlebová“. Nejběžnější se obvykle prodává jako tvrdá bílá mouka.
Tyto „tvrdé“ nebo „chlebové“ mouky obsahují větší množství lepku než běžná mouka na pečení. Lepek je
lkovina, která chlebu dodává jeho strukturu a texturu. Uchovává oxid uhličitý vytvářený droždím, čímž
dodává těstu elasticitu a zabraňuje spadnutí chleba po nakynutí.
JINÉ CHLEBOVÉ MOUKY
Jedná se o tvrdou hnědou mouku, tvrdou celozrnnou a celozrnnou pšeničnou chlebovou mouku. Tyto
mouky mají menší obsah lepku než tvrdá bílá mouka. Hnědé bochníky bývají menší a hustší než bílé.
Obecně platí, že jestliže v receptu nahradíte tvrdou bílou mouku polovinou hnědé mouky, můžete vyrobit
chléb s příchutí „hnědého chleba“ a texturou „ bílého chleba“.
DROŽDÍ
Droždí jsou živé organismy. Když se droždí dodá vlhkost, potrava a teplo, uvolňuje oxid uhličitý, který
způsobuje kynutí těsta.
Doporučujeme používat „sušené aktivní droždí“ známé jako „suché aktivní droždí“, „instantní droždí“
nebo „snadno smísitelné sušené droždí“. Obvykle se prodává v sáčcích o hmotnosti 7 gramů a nemusí se
předem rozpouštět ve vodě.
Pokud droždí ze sáčku nespotřebujete, zbytek vyhoďte.
Nepoužívejte čerstvé nebo konzervované droždí – s vaší pekárnou nebude působit.
Na sáčku s droždím zkontrolujte „datum doporučené spotřeby“.
Můžete se setkat i s droždím „rychle působícím“ nebo „pekárenským“ droždím – skutečně silným droždím,
které může urychlit kynutí těsta až o 50 %. Pokud je budete používat, budete muset pro dosaže
nejlepšího výsledku experimentovat. Mohli byste je začít zkoušet s programy 10 a 11.
TEKUTINA
Tekutou přísadou je obvykle voda nebo mléko nebo jejich směs.
Díky vodě je kůrka křupavá. Při použití mléka je kůrka jemnější.
Voda/mléko musí být teplé (20 °C-25 °C/68 °F-77 °F).
Některé recepty vadují vlažnou vodu (tj. 35 °C –50 °C/95 °F – 122 °F), aby se proces urychlil. Tuto teplotu
snese jen rychlé droždí.
Mléko nepoužívejte s časovačem.
MÁSLO/TUK
Tyto přísady těsto zjemňují, zlepšují chuť a uchovávají vlhkost, takže chléb bude déle čerstvý. Místo másla
lze použít margarín nebo olivový olej, ale ty jsou méně účinné.
NEPOUŽÍVEJTE TUK S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU.
CUKR
Cukr je pro droždí potravou, zlepšuje chuť, texturu a pomáhá při hnědnutí kůrky. Některé sáčky s droždím
cukr k aktivaci nepotřebují.
Místo cukru můžete použít med, sirup nebo melasu, pokud však snížíte obsah tekuté složky.
Nepoužívejte umělá sladidla.
SŮL
Sůl zlepšuje chuť a pomáhá regulovat droždí, aby chléb příliš nevykynul a potom nespadl.
VEJCE
Vejce chléb obohacují, dodávají mu živiny, barvu a pomáhají se strukturou a texturou. Pokud přidáváte
vejce, upravte ostatní tekuté přísady.
BYLINKY A KOŘE
Mohou se přidávat na počátku spolu s hlavními přísadami.
Sušená skořice, zázvor, oregano, petržel a bazalka zlepšují chuť a aroma. Používejte je v malém množst
(čajová lžička).
123
Čerstvé byliny, jako je česnek a pažitka, mohou obsahovat dost tekutin, a tím narušit rovnováhu receptu,
proto obsah tekutin upravte.
OŘECHY, ROZINKY ATD.
Suché ovoce a ořechy by se měly jemně nasekat; sýr by se měl nastrouhat; čokoládové chipsy musí být
chipsy, ne hrudky. Nepřidávejte jich mnoho, jinak chléb nemusí vykynout.
Při použití čerstvého ovoce a ořechů možná budete muset snížit množství tekutých přísad.
SKLADOVÁNÍ CHLEBA
Chléb uchovávejte několik dnů při teplotě místnosti v mikrotenovém sáčku s vytlačeným vzduchem.
Chcete-li chléb zamrazit, nechejte ho zchladnout, vložte do mikrotenového sáčku, ze sáčku odsajte
všechen vzduch a potom ho těsně uzavřete.
Chléb nevkládejte do chladničky. Chemické reakce působící při stárnutí chleba probíhají nejlépe při
teplotách v chladničce.
TEPLOTA KUCHYNĚ
Pekárna funguje nejlépe v kuchyni s teplotou 15–34 °C (59–93 °F).
VÝPADKY PROUDU
Pokud trvá výpadek proudu méně než 7 minut, pekárna ho vyrovná.
Pokud trvá výpadek proudu déle než 7 minut, program bude zrušen.
Pekárnu odpojte ze zásuvky, vyprázdněte a očistěte.
CHYBOVÁ HLÁŠENÍ
Pokud je pekárna příliš horká, na displeji se bude zobrazovat chybové hlášení.
Bude se jednat o podivný sled písmen anebo číslic.
Chcete-li pekárnu zastavit, stiskněte tlačítko I a přidržte je stisknuté po dobu 2 sekund.
Pekárnu nechejte zchladnout a znovu ji vyzkoušejte.
Pokud to nepomůže, pekárna neohřívá, je pokažená.
PÉČE A ÚDRŽBA
1. Přístroj vypojte ze sítě a nechte vychladnout.
2. Pokud se hnětač přilepil ke svému hřídeli, naplňte pečicí nádobu teplou vodou, aby se změkčily
zbytky těsta a umožnilo vytažení hnětače. Nenechávejte ji promočit.
3. Pokud se vnitřek hnětače ucpe moukou, namočte ho teplou vodou a potom vyčistěte dřevěným
párátkem.
4. Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
5. Pečicí nádobu a hnětač ručně umyjte, opláchněte a osušte.
` Tyto díly můžete umýt v myčce na nádobí.
6. Hnětač umístěte samostatně do přihrádky košíku na příbory.
7. Extrémní prostředí uvnitř myčky může ovlivnit povrchovou úpravu zařízení.
8. Poškození je pak pouze kosmetického rázu, čili nemělo by dojít k ovlivnění provozu přístroje.
RECEPTY
Chuť a texturu chleba ovlivňuje mnoho vnějších faktorů (např. typ droždí, typ mouky, typ cukru, teplota v
kuchyni, dokonce i tlak vzduchu a nadmořská výška).
Dodávané recepty jsou určeny speciálně pro tuto pekárnu.
Pokud chcete experimentovat, používejte recepty jako návod, ochutnávejte výsledky a veďte si poznámky.
Nejlepší je ve stejnou dobu změnit jen jednu věc, abyste věděli, co způsobuje výsledek, který dostáváte.
Pokud již recepty na chléb máte nebo je hledáte v jiných publikacích, porovnejte je s recepty uvedenými
zde, abyste nejdříve zjistili, který program zkusit, a potom experimentujte, dokud výsledek neodpovídá
vašim představám.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
124
Při použití jiných receptů buďte opatrní s množstvím. Při prvním pokusu nenaplňujte pečicí nádobu více
než jednu čtvrtinu objemu, určitě maximálně do jedné třetiny. Pokud pečicí nádobu naplníte příliš,
mohou se přísady připálit na topné těleso a zablokovat pohon.
JE DŮLEŽITÉ, ABYSTE PŘÍSADY PŘIVALI VE SPRÁVNÉM POŘADÍ.
Abychom to usnadnili, očíslovali jsme je.
PROBLÉMY
CHLÉB SPADL
Těsto může být příliš vlhké. Mírně snižte obsah tekutin v receptu. Pokud jste použili ovoce, možná že
nebylo řádně osušené.
Když ponecháte chléb při chlazení v pečicí nádobě, může to způsobit, že se vlhkost uvolňovaná v průběhu
pečení nasaje zpět do chleba.
Mouka byla možná příliš hrubě pomletá. Zkuste použít jemnější mouku.
CHLÉB NENAKYNUL
Množství přísad bylo chybné – přesnost je velmi důležitá.
Droždí je staré – zkontrolujte „datum doporučené spotřeby“.
STŘED CHLEBA JE PŘÍLIŠ VLHKÝ
Těsto bylo možná příliš vlhké.
Mouka byla možná příliš těžká. Tento problém může vzniknout s rýžovou, otrubovou a celozrnnou
moukou. Určité množství těžké mouky nahraďte bílou moukou.
CHLÉB PŘÍLIŠ NAKYNUL
Možná, že jste použili příliš mnoho droždí; zkuste množství trochu snížit.
Příliš mnoho cukru může způsobit, že droždí působí příliš rychle a chléb příliš vykyne. Zkuste snížit
množství cukru. Pokud přidáváte sladké/cukrové přísady, jako je sušené ovoce, med nebo melasa, snižte
objem cukru, abyste množství cukru vyrovnali.
Těsto může být příliš vlhké. Mírně snižte obsah tekutin v receptu. Pokud jste použili ovoce, možná že
nebylo řádně osušené.
Použijte hrubší mouku. S hladkou moukou je potřeba méně droždí než se stejným typem hruběji mleté
mouky.
CHLÉB MÁ NEVÝRAZNOU CHUŤ
Zkuste zvýšit obsah soli až o ¼ čajové lžičky.
RECYKLACE
W
Aby nedocházelo k ničení životního prostředí a zdraví kvůli obsaženým nebezpečným
látkám, přístroje a dobíjecí i nedobíjecí baterie označené jedním z těchto symbolů
nesmějí být vyhazovány do směsného komunálního odpadu. Elektrické a elektronické
výrobky, a pokud to přísluší, i dobíjecí i nedobíjecí baterie, vždy likvidujte na
oficiálním recyklačním/sběrném místě.
125
1
Základní (basic)
i j k
1
Vlažná voda
1 9 0g 2 6 0g 3 6 0g
2
Olivový olej
1 T
1 T + 1 t
2 T
3
Sůl
1 t t 2 t
4
Cukr
1 T
1 T + 1 t
2 T
5
Sušené mléko
1 T T 2 T
6
Silná bílá chlebová mouka
3 5 0g 5 0 0g 6 5 0g
7
Sušené kvasnice
t 1¼ t 2 t
4 Koláč (cake)
1
Citrónová šťáva
1 t
2
Vejce, malé (do 53 g)
2
3
tažek z vanilky
¼ t
4
Máslo, rozpuštěné
5 0g
5
Smíšené sušené ovoce (namočené)
1 7 5g
6
Jemná pšeničná mouka
2 5 0g
7
Cukr
1 5 0g
8
Mletá skořice
¼ t
9
Mletý muškátový oříšek
¼ t
10
Prášek do pečiva
2 t
11
Brandy (volitelné)
3 d
Pokud nebude máslo rozpuštěné, recept nebude fungovat.
6 sto (dough)
1
Vlažná voda
2 5 0g
2
Olivový olej
1 T
3
Sůl
1 t
4
Cukr
2 T
5
Silná bílá chlebová mouka
4 0 0g
6
Sušené kvasnice
1 t
7
Sušená směs bylin
1 t
Těsto vypracujte na pomoučeném podkladu do kulatého bochníku. Nechte 15
minut odpočívat. Těsto na ploše posypané moukou uválejte do tvaru dvou
kruhů. Kruhy umístěte na pečící plech, který se nelepí. Kruhy potřete omáčkou,
která bude mít jako základ rajčata, a přidejte ozdoby. Pečte v předehřáté trou
na 190°C po dobu 15-20 minut. Povrch by měl získat zlatohnědou barvu.
2
FRANCOUZSKÝ FRENCH
i j k
1
Vlažná voda
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Sůl
1 t t 2 t
3
Silná bílá chlebová mouka
3 6 0g 5 4 5g 7 2 5g
4
Sušené kvasnice
1 t t 1 S
5
Sladké (sweet)
i j k
1
Mléko
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olivový olej
1 T T 2 T
3
Sůl
1 t t 2 t
4
Cukr
2 T 3 T 4 T
5
tažek z vanilky
½ t ¾ t 1 t
6
Chlebová celozrnná mouka
3 0 0g 45 0g 6 0 0g
7
Kakaový prášek
2 5g 4 0g 5 0g
8
Sušené kvasnice
t 2 t 1 S
9
Nasekané lískové ořechy
7 T 5 T 3 T
3
Celozrnný (wholewheat/wholemeal)
i j k
1
Vlažná voda
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olivový olej
1 T 1 T 2 T
3
Sůl
¾ t t 2 t
4
Cukr
2 t 1 T
T
5
Sušené mléko
1 T T 2 T
6
Chlebová celozrnná mouka
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
7
Silná bílá chlebová mouka
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
8
Sušené kvasnice
½ t ¾ t
1 t
T
polévková lžíce (15 ml)
t
čajová lžička (5 ml)
d
kapka
g
gramy
S
sáček (7 g)
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
126
9 Bezlepkový (gluten-free)
1
Vlažná voda
3 5 0g
2
Olivový olej
T
3
Sůl
½ t
4
Cukr
1 T
5
Směs na přípravu bezlepkového chleba
4 0 0g
6
Sušené kvasnice
1 t
8
Sendvič (sandwich)
i j k
1
Mléko
2 5 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olivový olej
1 T T 2 T
3
Sůl
1 t t 2 t
4
Cukr
T 2 T 3 T
5
Silná bílá chlebová mouka
3 7 0g 45 0g 6 0 0g
6
Sušené kvasnice
t 2 t 1 S
7 Džem (jam)
1
Jahody
5 0 0g
2
Citrónová šťáva
2 T
3
Cukr
1 0 0g
4
tažek z vanilky
¼ t
5
Mletá skořice
¼ t
6
Likér (volitelné)
3 d
Všechny přísady smíchejte a potom je přidejte do nádoby na bochník.
12 Specialita (speciality)
1
Vlažná voda
2 7 0g
2
Olivový olej
1 T
3
Sůl
1 t
4
Sušené mléko
1 T
5
Jemná pšeničná mouka
4 5 0g
6
Sušené kvasnice
t
7
Rozinky sultánky
2 0 0g
8
Med
1 T
9
Sladový extrakt
2 T
10
Černá melasa
T
11 Rychlé pečení ii (fastbake ii)
1
Vlažná voda
4 0 0g
2
Olivový olej
2 T
3
Sůl
2 t
4
Cukr
2 T
5
Silná bílá chlebová mouka
6 3 0g
6
Sušené mléko
2 T
7
Sušené kvasnice
1 S
10 Rychlé pečení i (fastbake i)
1
Vlažná voda
3 0 0g
2
Olivový olej
1 T + 1 t
3
Sůl
t
4
Cukr
1 T + 1 t
5
Silná bílá chlebová mouka
47 0g
6
Sušené mléko
1 T + 1 t
7
Sušené kvasnice
2 t
/