Moulinex Bread Maker Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze

Tato příručka je také vhodná pro

69
POPIS
Bas
iq
ue
F
ran
çais
C
om
p
let
Rap
ide
Sa
ns
glu
t
e
n
Sa
ns
s
e
l
R
ic
he
e
n o
m
é
ga
3
D
a
m
pe
r
C
a
k
e
Suc
ré
C
onfit
ur
e
Pasta
P
âte le
v
é
e
C
ui
sson
A - víko s okénkem
b6 - volba programů
b4 - klávesy pro nastavení
odloženého startu a
nastavení času u
programu 14
b1 - displej
b3 - volba váhy
b2 - tlačítko
zapnout/vypnout
b7- světelná kontrolka
"zapnuto/vypnuto"
b5- volba barvy
kůrky (vypečení)
B - ovládací panel
C - nádoba
na chléb
D - mísicí zařízení
E - pohárek se stupnicí
F - dvojitá odměrka
f1 - polévková lžíce
f2 -vová lžička
G - příslušenství „háček“
na vytažení mísicích háků
CS
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page69
70
• Pokyny uvedené v této příručce si důklad prostudujte
íve, než troubu poprvé uvedete do provozu;robce
nenese odpovědnost za škody zsobené nespvným
používáním tohoto spotřebiče nebo nerespektováním
pokynů uvedených v této příručce.
• Výrobek vyhovujeem standardům a edpisům, které se
k tomuto typu výrobku vztahu (směrnice o elektrických
spotřebičích, elektromagnetic kompatibilita, materiály v
kontaktu s potravinami, životní prostředí, atd.)
• Tato domácí pekárna není navena pro ovdání pomocí
externího časovače nebo dálkoho ovladače.
• Pernu nesmí poívat osoby fyzicky či menlně postiže-
, ani osoby se zhoršeným smyslom vnímáním a děti.
Tyto osoby smě pekárnu používat pouze pokud je způso-
biosoba dostatečně poučila o poívání, nebo pokud na
způsobi osoba dohlíží. Děti je eba hlídat, aby si s í-
strojem nehrály.
• Domácí pekárnu umíste na stabilní pracovní plochu,
která ne v dosahu stříkající vody. Nelze ji umístit do blíz-
kosti hořlach před, např. do prostoru vestavěné
kuchyňské linky s místem na odkládání novin a dopi.
• Zkontrolujte si, že elektrické parametry pekárny odpovída
parametm elektrické sítě, do které bude připojena. V pří-
pa chyb provedené instalace ruka poskytovaná
robcem zaniká.
• Tento elektrický spotřebič musí být připojen do uzemně
suvky. V opném případě hrozí riziko úrazu elektricm
proudem. Uzemnění zásuvky musí být provedeno v soula-
du s bezpečnostmi předpisy platnými ve Ví zemi.
• Tento výrobek je určen pro použi v domácnosti.
Nepoívejte toto elektrické zízení ve venkovm prostředí.
Na použití pro komerční účely, nespvné použi ani na
vady vzniklé v důsledku nedodržení pokyuvedech v
to příručce se záruka poskytovaná výrobcem nevztahuje.
• Tento spotřebič dy po použití vypněte. Před čištěním
musí spotřebič být spolehlivě vypnutý!
• Tento ístroj je určen pouze pro domácí použití. Nesbýt
používan v následujících zařízeních, jinak nelze uplatnit ruku:
- v kuchyňských koutech obchodů, kanceláří a jiných
pracovišť
- farmách
- pro poívání klienty hotelů, motelů a jich ty ubyto
vacích zařízení.
- v ubytování typu bed and breakfast.
• Tuto domácí pekárnu nepoužívejte v následujících přípa-
dech:
- Je-li přívod šňůra vad nebo poškoze,
- Pokud přístroj upadl na zem a vykazuje viditel známky
poškození, anebo pokud nefunguje.
V každém případě pak je nut takospoeb odeslat do
nejblšího autorizovaného servisního střediska na servis
prohdku nebo opravu. Další podrobpokyny jsou uvede-
ny v záručním listu.
• Pokud dojde k poškození přívodní šňůry, její výměnu mu
provést výrobce nebo autorizovaný servis pracovník,
anebo jiná řádně kvalifikovaná osoba.
Jakékoliv zásahy do tohoto výrobku, ji než běž čiš
a každodenrutinní údržba, musí provádět autorizova
servisní střediska.
• Tento elektric spoeb nesmí přijít do kontaktu s vodou.
Nenamáčejte do vody či jiné kapaliny ani přívod šňůru,
ani zástrčku.
• Nenechávejte přívodní šňůru viset volně tak, aby byla v
dosahu dě.
• Přívodní šňůra nesmí být v blízkosti ani v kontaktu s rozpá-
lemi částmi perny, v blízkosti jiných zdrojů tepla ani v
dosahu předmě s ostmi hranami.
• Nepřemísťujte přístroj pokud je zapnu.
Za provozu pekárny ani bezprostředně po vypnuse
nedotýkejte průzoru, může být horký.
• Pernu nevypínejte trhnutím za přívodní šňůru.
• Je-li nutné poít prodlužova kabel, musí t v perfektním
stavu, mumít uzemněnou zástrčku a musí t vhodně
dimenzovaný.
• Tento spotřebič nepokládejte na jiné elektrické spotřebiče.
• Domácí pekárnu nepoužívejte jako topné těleso.
• Nepoužívejte zaříze k ípravě jiných pokrmů než jsou
chleby, moučníky a džemy.
• Do spotřebiče nevkládejte papír, lepenku ani plast.
Nepokdejte na tento spotřebžádné edty, ani ho
nepřikvejte.
• Pokud by došlo k požáru, nepokoušejte se tento spoebič
hasit vodou. V případě požáru spotřebič odpojte ze zásuv-
ky a plameny uhaste vlhkou utěrkou.
• Poívejte výhradíslušenst a náhrad díly od výrobce.
Na konci programu dy poijte kuchyňské rukavice
pečící nádoba i části pekárny jsou rozlené. Za provo-
zu se perna zaívá na velmi vysokou teplotu.
• Dbejte na to, aby ventilační otvory nebyly zakryté.
• Na konci programu postupujte opatrně: když otevřete ko,
že se vyvalit ven horká pára!
Když používáte Program č. 11 (emy, kompoty), při
otvírání víka dejte dobpozor na horkou ru a stří-
kance.
• Nepřekračujte doporuče množství ingrediencí, která jsou
uvedena v receptech.
- nepřekrujte celkové mnství 1500 g těsta;
- neekračujte celkové množství 900 g mouky a 13 g droždí.
• Naměřená hodnota hluku tohoto výrobku je 55 dBA.
PODÍLEJME SE NA OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ!
Váš přístroj obsahuje četné materiály, které lze dále zhodnotit nebo recyklovat.
Svěřte jej sběrně surovin, aby byl odpovídajícím způsobem zpracován.
BEZPEČNOSTNÍ POKYNY
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page70
71
ÚVOD
RADY A TRIKY, ABY SE VÁM CHLÉB PODAŘIL
1. Přečtěte si pozorně návod k použití: v tomto přís-
troji se chléb nedělá stejným způsobem, jako
když se připravuje ručně!
2. Všechny používané přísady mají mít teplotu okolí
(není-li uvedeno jinak) a je třeba je přesně zvážit.
Tekutiny odměřujte pomo dodávaho
pohárku se stupnicí. Dvojitou odměrku, která
je též soás bale, používejte k
odměřování na jedné straně kávových lžiček a
na druhé straně polévkových lžic. Budete-li
měřit špatně, projeví se to špatným výsledkem.
3. Používejte přísady, u nichž nevypršelo datum
doporuče spotřeby, a uchovávejte je na
chladných a suchých místech.
4. Je důležitá přesnost měření ohledně množství
mouky. Z tohoto důvodu je třeba mouku vážit na
kuchyňské váze. Používejte sené aktivní
pekařské droždí v sáčku. Není-li v receptech uve-
deno jinak, nepoužívejte prášek do pečiva. Když
otevřete sáček s droždím, je třeba obsah
spotřebovat do 48 hodin.
5. Abychom se vyhnuli narušení kynutí ipravo-
vaných produktů, radíme vám umístit všechny
přísady do pečicí nádoby hned na začátku a
během používání se vyhýbat zvedání víka (není-li
uvedeno jinak). Dodržujte přesně pořadí přísad
a množství udávaná v receptech. Nejprve teku-
tiny, potom pevné látky. Droždí se nesmí dostat
do kontaktu s tekutinami ani se solí.
OBECNÉ POŘADÍ, KTERÉ JE TŘEBA DODRŽOVAT:
Tekutiny (máslo, olej, vejce, voda, mléko)
Sůl
Cukr
První polovina mouky
Sušené mléko
Konkrétní pevné přísady
Druhá polovina mouky
Droždí
Z vnitřní i vnější strany přístroje odstraňte všechny
obaly, samolepky nebo různá příslušenství - A.
Všechny části pekárny otřete vlhkou utěrkou.
PŘED PRVM POUŽITÍM
Rozmotejte ívodní šňůru a zapojte ji do
uzemněné zásuvky.
Při prvním uvedení do provozu můžete zazname-
nat velmi slabý zápach, který není na závadu.
POUŽITÍ
Přístroj odpojte od sítě.
Vyčistěte všechny části, těleso samotné
i vnitřní plochy nádoby na pečení vlhkou utěrkou.
Důkladně osušte - B.
Nádoby na pečení i hnětací lopatky můžete umýt
horkou vodou a dlem.
Pokud se hnětací lopatky přilepí do nádoby na
pečení, nechte je 5 až 10 minut odmočit.
Pokud je potřeba, sundejte víko a umyjte ho hor-
kou vodou.
Žádnou část nedávejte do myčky nádobí.
Nepoužívejte ani kuchyňské čisticí prostředky, ani
abrazivní houbičku, ani alkohol.
Používejte měkký a vlhký hadr.
Nikdy tělo přístroje ani víko neponořujte do vody.
ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA
B
A
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page71
RYCHLÝ START
72
Vyjměte pečicí nádobu nadzvednutím rukojeti a
zatáhnutím vzhůru tak, aby se jedna po druhé
uvolnily obě strany.
Potom vložte mísicí zařízení.
idávejte ísady do pící nádoby ve
stanoveném pořadí. Ubezpečte se, že všechny
přísady byly přesně zváženy.
Pečící nádobu vraťte na místo. Přitlačte na pečicí
nádobu na jedné straně a potom na druhé, aby
byla dobře nasazena na unášeč a tak, aby dobře
zapadly spony na obou stranách.
Domácí pekárnu zapněte. Po zvukovém signálu se
jako výchozí zobrazí program 1, tedy 1000 g se
středním vypečením.
Stiskněte tlačítko .
Rozsvítí se světelná kontrolka chodu.
Oba body časového spínače blikají.
Cyklus začíná.
V závěru pečícího cyklu domácí pekárnu vypněte.
Vyjměte pečící nádobu nadzvednutím rukojeti a
zahnum vzru. Používejte dy izolační
rukavice, neboť rukojeť pečící nádoby i vnitřek víka
jsou horké. Vyklopte chléb z formy a položte jej na
hodinu na rošt, aby vychladl.
Abyste se seznámili se svou domácí pekárnou, doporučujeme nejprve vyzkoušet recept na
ZÁKLADNÍ CHLÉB.
ZÁKLADNÍ CHLÉB
(program 1) SLOŽENÍ
káv. lž. > kávová lžička - pol.lž. > polévková lžíce
STUPEŇ VYPEČENÍ = STŘEDNÍ
-
OLEJ = 2 pol. lž.
-
VODA = 325 ml
-
SŮL = 2 káv lž.
-
CUKR = 2 pol. lž.
-
SUŠENÉ MLÉKO = 2,5 pol. lž.
-
MOUKA = 600 g
-
DROŽDÍ = 1,5 káv lž.
VÁHA = 1.000 g
ČAS = 3 : 20
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page72
73
1 > základní chléb
2 > francouzský chléb
3 > celozrnný chléb
4 > sladký chléb
Tlačítko MENU Vám umožňuje zvolit si určitý počet různých programů.
Zobrazí se doba odpovídající programu. Kdykoliv na panelu stisknete číselné tlačítko , změní se
zobrazení na následující program, což se děje od 1 do 10:
B
as
i
q
u
e
F
r
an
ç
ai
s
C
om
pl
e
t
R
ap
i
d
e
S
a
n
s
g
lu
t
e
n
S
a
n
s
s
e
l
R
i
c
h
e
e
n
om
é
ga
3
D
a
mp
e
r
C
a
ke
S
u
c
r
é
C
on
f
i
tu
r
e
P
as
t
a
Pâte
l
e
v
é
e
C
u
i
s
s
on
U každého programu se
zobrazí výchozí nastavení.
Vámi požadovaná nastavení
si musíte zvolit ručně.
VYBÍRÁME PROGRAM
Volba programu vyvolává sled etap, které probíhají automaticky jedna po druhé.
1. Program Základní chléb umožňuje realizovat
většinu receptů na chléb z pšeničné mouky.
2. Program Francouzský chléb odpovídá receptu
na tradiční francouzský bílý chléb.
3. Program Celozrnný chléb zvolte v případě, že
používáte mouku na celozrnný chléb.
4. Program Sladký chléb je přizpůsoben receptům,
které obsahují více tuků a cukru.
Jestliže používáte hotové směsi na briošky nebo
jogurtochléb, nepřekračujte celkomnožství
těsta 1000 g.
5. Program Superrych chléb je konkrétně
izpůsoben pro recept na SUPERRYCHLÝ
chléb. U tohoto programu nejsou k dispozici
nastavení váhy a zbarvení.
6. Bezlepkový chléb je třeba připravovat výhradně z
hotoch směsí bez lepku. Vyhovuje osobám,
které nesnáše lepek nacházející se v růzch
obilninách (pšenice, ječmen, žito, oves, kamut,
špalda atd…). Podívejte se na konkrétní
doporučení udávaná na balení. Pečicí nádobu
bude eba systematicky čistit, abyste se vyhnuli
riziku přimíšení jiných druhů mouky. V případě
ísné bezlepkové diety se ujistěte, že ani
používané kvasnice neobsahu lepek.
Konsistence bezlepkové mouky neumožňuje
5 > superrychlý chléb
6 > bezlepkový chléb
7 > chléb bez soli
8 > chléb bohatý na omega 3
9 > nekynuté těsto
10 > moučník
11 > zavařenina
12 > těstoviny
13 > kynutá těsta
14 > jen pečení
POUŽÍVÁME DOMÁCÍ PEKÁRNU
optimální mísení. Při hnětení je proto třeba
shrnovat těsto z okrajů stěrkou z pružného plastu.
Chléb s lepkem bude mít hustší konsistenci a
světlejší barvu než normální chleba.
7. Chléb je jednou z potravin, která ináší největší
denní dávku soli. Omeze spotřeby soli
umožňuje snížení kardiovaskulárních rizik.
8. Tento chléb je bohatý na mastnou kyselinu
Omega 3 ky vyvážemu receptu, kte
obsahuje vše potřebné z hlediska výživných
hodnot. Mastné kyseliny Omega 3 ispívají k
dobré funkci kardiovaskulárního systému.
9. Nekynu sto je inspirováno australsm
receptem tradičně realizovaným na horkých
kamenech. Výsledkem je kompakt chléb
připomínající briošku.
10. Umožňuje připravovat cukrovinky a dorty s
použitím prášku do pečiva.
11. Program Zavařenina uvaří zavařeninu
automaticky v pečicí nádobě.
12. Program 12 pouze hněte. Je určen pro nekynutá
těsta. Příklad: nudle.
13. Program na kynutá těsta nepeče. Odpovídá
programu pro hnětení a vzejití u všech kynutých
těst. Příklad: těsto na pizzu.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page73
74
VO
LÍME VÁHU CHLEBA
Váha chleba se standardně nastavuje na 1000 g.
Váha se udává orient. ce upřesnění a
podrobností najdete v receptech. Programy 5, 9, 11,
12, 13, 14 nemají nastavení váhy. Stiskem tlačítka
nastavíte zvolený výrobek 750 g, 1000 g nebo 1500
g. U zvoleho nastavení se rozsvítí světelná
kontrolka. Pozor : některé recepty se nedoporučují
pro chléb o váze 750g (viz kniha receptů).
VO
LÍME BARVU KŮRKY
(V
YPEČENÍ
)
Barva kůrky se nastavuje standardně na STŘEDNÍ.
Programy 5, 9, 11 nemají nastavení barvy.
Jsou možné i volby: SVĚTLÁ/STŘEDNÍ/TMAVÁ.
Jestliže siejete změnit výchozí nastavení, držte
stisknu tak dlouho, dokud se u zvoleného
nastavení nerozsvítí světelná kontrolka.
SPUŠTĚNÍ / ZASTAVENÍ
Stiskněte tlačítko a uveďte přístroj do chodu.
Začíná odpočítávání. Chcete-li program vypnout
nebo zrušit odlože start programu, idržte
tlačítko stisknuté po dobu 5 vteřin.
HNĚTENÍ
Umožňuje
vytvořit strukturu
těsta a tím i jeho
schopnost dobře
vykynout.
ODPOČINEK
Umožňuje, aby
pokleslo napětí
těsta, čímž se
zlepšuje kvalita
hnětení.
KYNUTÍ
Doba, po kterou
působí droždí,
aby chléb vykynul
a uvolnila
se jeho vůně.
PEČENÍ
Mění těsto ve
střídu a umožňuje
vypečení
a tvorbu křupavé
kůrky.
UCHOVÁNÍ V TEPLE
Umožňuje uchovat chléb
po upečení teplý.
V každém případě se
doporučuje vyklopit chléb
ihned po dopečení z formy.
>> > >
14. Program pečení umožňuje pečení v intervalu 10
70 minut nastavitelném po 10 minutách pro
vypečení světlé, střední nebo tmavé. Může být
vybrán samostatně a použít se:
a) společně s programem pro kynutá těsta,
b) k rozpečení nebo dopečení již upečeného
a vychladlého pečiva,
c) k dokončení pečení v případě delšího výpadku
elektrického proudu během chlebového cyklu.
Domácí pekárnu nelze nechávat bez dozoru,
používá-li se program 14.
Chcete-li přerušit cyklus před ukončením, zastavte
program ručně dlouhým stiskem tlačítka .
CYKLY
Tabulka na stránkách 78 a 79 Vám poskytuje rozpis různých cyklů podle zvoleného programu.
HNĚTENÍ: těsto je v 1. nebo 2. cyklu hnětení nebo v
období zrání mezi cykly kynutí. V průběhu cyklu a u
programů 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10 máte možnost
přidávat přísady: sušené ovoce, olivy, slaninu atd. …
Zvukový signál Vám udává okamžik vhodný k
zásahu. Nahlédněte do přehledné tabulky časů
přípravy (stránka 78 a 79) a do sloupku „extra“.
Tento sloupek udává čas, který bude zobrazen na
displeji přístroje v okamžiku, kdy zazní zvukový
signál. Chcete-li se dozvědět přesněji, za jakou dobu
zazní zvukový signál, postačí odečíst čas udaný ve
sloupku „extra“ od celkové doby pečení.
Příklad: „extra“ = 2:51 a „celkový čas“ = 3:13,
přísady lze tedy přidat za 22 minut.
KYNUTÍ: těsto je v 1. nebo 2. cyklu kynutí.
PEČENÍ: chléb se nachází v závěrečném cyklu
pečení. Vpředu se zobrazí světelná kontrolka „END“
udávající konec cyklu.
UCHOVÁNÍ V TEPLE: u programů 1, 2, 3, 4, 5, 6,
7, 8, 9, 10 můžete ipravovaný produkt ponechat
vpřístroji. Vpředu se rozsvítí světel kontrolka.
Vnávaznosti na pečení se automaticky zapne hodi-
nový cyklus uchování vteple. Vpředu se rozsvítí
světelná kontrolka. Zobrazovač zůstápo dobu této
hodiny uchování vteple na 0:00. Vpravidelných inter-
valech zaznívá pípnutí. Na konci cyklu se přístroj
automaticky zastaví po trojím pípnutí.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page74
75
V případě výpadku proudu: probíhá-li právě cyklus
a program se výpadkem proudu nebo chybným
zásahem přeruší, nabízí přístroj ochranu po dobu 7
minut, během nichž zůstává nastavení programu
uloženo. Cyklus bude pokračovat od bodu, v němž
se zastavil. Nad rámec této doby se nastavení
programu vymazává.
Použíte-li dva programy těs po sobě,
vyčkejte 1 hodinu před spuštěním druhého z nich.
Vyklopení chleba z formy: může se stát, že po
vyklope chleba z formy zůstanou mísicí háky
zachyceny v chlebu.
V takovém případě použijte příslušenství „háček“
takto:
> jakmile se chléb vyklopí z formy, položte jej ještě
teplý na bok a idržujte jej rukou v izolační
rukavici,
> zasuňte háček do osy mísicího háku
(výkres 1),
> lehce zatáhněte a vytáhněte mísicí
hák (výkres 2),
> postup opakujte s druhým mísicím
hákem,
> chléb postavte normálně a nechte
jej na mřížce vychladnout.
PRAKTICKÉ RADY
Svůj přístroj můžete naprogramovat tak, aby byl
připravovaný produkt hotov v hodinu, kterou jste
zvolili, a to až s patnáctihodinovým předstihem.
Program s odloženým startem nelze použít pro
programy 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14.
Tato etapa ichází po výběru programu, úrovně
vypečení a váhy. Zobrazí se čas trvání programu.
Vypočtěte si časový rozdíl mezi okamžikem, kdy
spouštíte program, a hodinou, kdy si přejete mít
ipravovaný produkt hotový. Stroj automaticky
obsahuje trvání cyklů programu.
Pomocí tlačítek a zobrazte zjištěný čas (
směrem nahoru a směrem dolů). Krátké stisky
umožňují posuv v desetiminutových skocích + krátké
pnutí. Dlou stisk vyvolává spojitý posuv v
desetiminutových skocích.
Příklad: je 20 hodin a Vy chcete mít chléb hotový v 7
hodin následující ráno. Naprogramujte 11 hodin 00
minut tlačítkami a .
Stiskněte klávesu . Zazní zvukosignál. Naproti
se zobrazí světelná kontrolka a 2 body
časového spínače se rozblikají. Začíná odpočítávání.
Rozsvítí se světelná kontrolka chodu. Uděláteli
chybu nebo přejete-li si upravit nastavení času,
stiskněte dlouze tlačítko , dokud nevydá zvukový
signál. Zobrazí se výchozí čas. Opakujte operaci.
které ísady snadno podléhají zze.
Nepoužívejte program s odloženým startem pro
recepty obsahující: čerstvé mléko, vejce, jogurt, sýr,
čerstvé ovoce.
TUKY A OLEJ: tuky činí chb měkčím a
chutnějším. Rovněž se pak lépe a déle uchová.
Přílišné množství tuku zpomaluje kynutí. Používáte-li
máslo, rozdělte je na malé kousky, aby bylo možno
ho do ipravovaného produktu rovnoměrně zamí-
chat nebo ho nechte změknout. Nikdy nevmíchá-
vejte teplé máslo. Zabraňte kontaktu tuku s droždím,
neboť tuk může zabránit rehydrataci droždí.
VEJCE: vejce obohacují těsto, zlepšují barvu chleba
a ma klad účinek na vývoj střídy. Jestliže
používáte vejce, snižte podle toho množství tekutiny.
Rozbijte vejce a doplňte tekutinou tak, abyste získali
množství tekutiny uvedené v receptu. V receptech se
počítá s vejcem o průměrváze 50 g, jsou-li vejce
větší, idejte trochu mouky; jsou-li vejce menší, je
třeba dát mouky o něco méně.
MLÉKO: můžete použít čerstvé mléko nebo sušené
mléko. Použijete-li sušené mléko, přidejte původně
předpokládané množství vody. Použijete-li čerstvé
mléko, můžete rovněž přidat vodu: celkový objem se
musí rovnat objemu, s nímž počítá recept. Mléko
i emulgační účinek, který umožňuje docílit pravi-
delnější komůrky a tím i pěkný vzhled střídy.
VODA: voda rehydratuje a aktivizuje droždí. Rovněž
hydratuje škrob v mouce a umožňuje tvorbu střídy.
Vodu lze nahradit částečně nebo zcela mlékem
nebo jinými tekutinami. Používejte tekutiny, které
mají teplotu prostředí.
MOUKA: váha mouky se značně liší podle typu
použité mouky. Podle kvality mouky mohou být
výsledky pečení chleba rovněž různé. Mouku ucho-
vejte v hermetickém obalu, neboť mouka bude
ODLOŽENÝ START PROGRAMU
SLOŽENÍ
1
2
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page75
76
Příprava chleba je velmi citlivá na teplotní a
vlhkostní podmínky. V případě velkého horka se
doporučuje použít chladnějších tekutin než obvykle.
Stejně tak je možné, že v chladu bude třeba vodu
nebo mléko zvlažnět (nikdy však nepřekročte 35°C).
Někdy je též užitečné ověřit stav těsta uprostřed
hnětení: těsto tvořit homogenní kouli, která se
ochotně odděluje od stěn.
> zůstává-li nezapracovaná mouka, je třeba přidat
trochu vody,
> může být třeba trochu mouky přidat.
Korekci je třeba provádět velmi pomalu (maximálně
po 1 polévkové lžíci) a ed dalším zásahem vyčkat,
zda došlo nebo nedošlo k požadovanému zlepšení.
Běžnou chybou je myslet si, že když se přidá více
droždí, chléb více vykyne. Je tomu spíše tak, že
příliš množství droždí sníží pevnost struktury
těsta, které hodně vykyne a pak se při pečení
propadne. Skuteč stav sta před pečem
můžete posoudit lehkými dotyky konečky prstů:
těsto musí klást mírný odpor a otisky prstů se musejí
po chvíli ztratit.
PRAKTICKÉ RADY
reagovat na kolísání klimatických podmínek absorpcí
nebo naopak ztrátou vlhkosti. Přednostně používejte
mouku s vyšší „pevností“, určenou „k pečení chleba“
nebo „k pečení“ spíše než běžnou mouku.
Přidáním ovsa, otrub, obilných klíčků, žita nebo i
celých zrn do chlebového těsta docílíte chleba
těžšího a méně objemného.
Doporučuje se mouka číselným značením T55,
není-li v receptech uvedeno jinak. Naše recepty
jsou optimalizovány na používání stejného druhu
mouky T55. Jestliže používáte speciální hotové
směsi na chléb, briošky nebo jogurtový chléb,
nepřekračujte celkové množství těsta 1 000 g.
Na výsledky vliv i prosetí mouky: čím vyšší
stupeň celozrnnosti má mouka (tedy o co větší podíl
otrub obsahuje), tím méně těsto nakyne a tím
hutnější bude chléb. V obchodní síti rovněž najdete
hotové směsi na chleba ipravené k použití.
Prostudujte si doporučení výrobce o tom, jak tyto
směsi používat. Obecně řečeno se volba programu
prová v závislosti na použité směsi. Příklad:
Celozrnný chléb – program 3.
CUKR: dávejte přednost bílému nebo surovému
cukru nebo medu. Nepoužívejte rafinovaný nebo
kostkový cukr. Cukr dodává energii droždí, dodává
chlebu dobrou chuť a zlepšuje vypečení kůrky.
SŮL: dodává potravině chuť a umožňuje regulovat
činnost droždí. Nesmí se dostat do styku s droždím.
Díky soli je těsto pevné, kompaktní a nekyne příliš
rychle. Sůl též zlepšuje strukturu těsta.
KVASNICE:
Pekařské kvasnice existují v několika
podobách: čerstvé kvasnice v malých kostkách, dále
sušené kvasnice, kterým je potřeba dodat vodu, aby
mohly být aktivní, anebo potom kvasnice sušené a
instantní (schopné reagovat okamžitě). Čerstvé kvas-
nice jsou k dostání v supermarketech (v oddělení
pečiva a čerstvých produktů), ale čerstvé kvasnice
můžete koupit i od Vašeho místního pekaře. Všechny
druhy kvasnic se však musí přidávat přímo do pečící
nádoby Vaší pekárny, spolu s ostatními surovinami.
Zapamatujte si, že čerstvé kvasnice je potřeba rozdro-
bit - potom se snadněji rozpustí. Pouze aktivní sušené
kvasnice (v granulích) je potřeba před použitím promí-
chat v malém množství vlažné vody. Volte teploty
blízké hodnotě 37°C, studená voda brzdí kynutí, příliš
teplá voda ničí schopnost kvasnic kynout. Dodržujte
doporučená množství tekutin a mějte na paměti, že
množství kvasnic závisí na jejich formě (viz převodní
tabulka ekvivalentních množství níže).
Porovnání množství, hmotnosti a objemu: sušené
kvasnice, čerstvé kvasnice a tekuté kvasnice:
PŘÍSADY (OLIVY, SLANINA ATD.): své recepty
můžete přizpůsobit podle svého vkusu pomocí
veškerých přísad, které si přejete, jen přitom dbejte
na následující:
> důsledně respektujte zvukový signál udávající
vhodný okamžik pro přidání přísad, zvláště pokud
jde o ty nejkřehčí materiály,
> nejodolnější zrna (například lněná nebo sezamová)
lze zapracovat od samého počátku hnětení, aby
se s přístrojem snáze pracovalo (například pokud
jde o odložený start),
> velmi mokré přísady (olivy) nechte řádně okapat,
> mastné přísady lehce zamoučněte, aby se lépe
zapracovávaly,
> nezapracovávejte naz íl velké množst
přísad, abyste nenarušili správný vývoj těsta.
Sušené kvasnice (množství ve lžičkách)
1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Čerstvé kvasnice (v gramech)
9 13 18 22 25 31 36 40 45
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page76
77
Nedaří se vám dosáhnout očekávaného výsledku? Tato tabulka vám pomůže zorientovat se.
PRŮVODCE ODSTRAŇOVÁNÍM PORUCH
PRŮVODCE ODSTRAŇOVÁNÍM TECHNICKÝCH PORUCH
PROBLÉMY ŘEŠENÍ
Mísicí háky zůstávají zachyceny v pečicí nádobě. • Před vyjmutím nechte máčet.
Mísicí háky zůstávají zachyceny v chlebu.
• Před vložením přísad do pečicí nádoby nebo před použitím
příslušenství k vyklopení chleba z formy (stránka 75)
mísicí zařízení lehce naolejujte.
Po stisknutí se nic neděje.
• Přístroj je příliš zahřátý. Mezi 2 cykly čekejte 1 hodinu.
• Byl naprogramon odložený start.
Po stisknutí se motor otáčí,
avšak hnětení neprobíhá.
• Pečící nádoba nebyla zcela zasunuta.
• Chybí mísící zařízení nebo je mísící zařízení špatně nasazeno.
Po odloženém startu chléb dostateč
nevykynul nebo se nestalo nic.
• Zapomněli jste po nastavení programu stisknout tlačítko .
• Droždí se dostalo do styku se solí a/nebo s vodou.
• Chybí mísící zařízení.
Zápach po spálenině.
• Část přísad spadla vedle pečí nádoby:
nechte přístroj vychladnout a očistěte jeho vnitřek vlhkou
houbou bez čisticího prostředku.
• Připravovaný produkt přetekl: příliš velké množství přísad,
zvláště tekutiny. Dodržujte poměry uváděné v receptech.
Chléb
vykynul
příliš
Chléb
se po
přílišném
vykynutí
propadl
Chléb
nevykynul
dostatečně
Kůrka není
dostatečně
vypečená
Chléb je na
stranách
dohněda,
ale není
propečený
Strany a
vršek
jsou od
mouky
Během pečení bylo
stisknuto tlačítkoa
Nedostatečné množství mouky
Přílišné množství mouky
Nedostatečné množství droždí
Přílišné množství droždí
Nedostatečné množství vody
Přílišné množství vody
Nedostatečné množství cukru
Špatná kvalita mouky
Složky nejsou ve správných
proporcích (příliš velké množství)
Příliš teplá voda
Příliš studená voda
Nevhodný program
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page77
79
PROG. VYPEČENÍ VELIKOST ČAS
(h)
HNĚTENÍ
ODPOČINEK
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
PEČENÍ EXTRA UCHOVÁNÍ
V TEPLE
(h)
7
1
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
0
:05:00
0
:05:00
0
:15:00
1
:05:00
0
:02:00
0
:30:00
x 0
:30:00
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
2
7
50
1
000
1
500
3
:37
3
:42
3
:47
1
:05
1
:10
1
:15
3
:17
3
:22
3
:27
1
:00
1
:00
1
:00
3
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 xx0:08:00 xxxx0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - ne
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - ne
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - ne
14
1
-
0:10
po
10
minuto -
ch
intervalech
0:10
po
10
minuto -
ch
intervalech
- ne
2
3
Poznámka: celkové trvání nezahrnuje dobu uchování v teple u programů 1 až 10 včetně.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page79
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Moulinex Bread Maker Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze
Tato příručka je také vhodná pro