Russell Hobbs 19270-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Mixér / kuchyňský robot příslušenství
Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

56
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před
použitím odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se sženými
fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi nebo osoby, které
výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/
byly poučeny a rozumí souvisecím rizim. S přístrojem si nesmějí hrát
děti. Děti nesjí provádět ční a běžnou údržbu, pokud nedosáhly věku
alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovejte mimo
dosah dětí mladších 8 let.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce
nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
` Základní jednotku nenamáčejte.
Nesprávné použití zařízení může vést ke zranění.
h Povrchy přístroje budou pálit. Zbytkové teplo zajistí, že povrchy po
použití zůstanou horké.
Do přístroje nevkládejte zmražené maso či drůbež – prvně tyto potraviny zcela rozmrazte.
Nedotýkejte se horkých povrchů základní jednotky, poklice, košů, mísy na rýži či nosného
talíře. Používejte rukavice na pečení nebo utěrku, a všechny části zvedejte jen za dadla.
Nad přístroj se nenaklánějte a nedávejte nad něj ruce, paže, obličej, atd., ať vás unikající
pára nepopálí.
Bude unikat pára. Přístroj neumísťujte blízko záclon a závěsů, pod police či skříňky nebo
blízko něčeho, co se může působením unikající páry poškodit.
Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového
ovládání.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
NÁKRESY
A. Poklice
B. Mísa na rýži
C. Koš
D. Nosný talíř
E. Parní nástavec
F. Topné těleso
G. Nádržka
H. Základní jednotka
I. Kontrolka
J. Časovač
` Vhodné pro mytí v myčce
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
Odnímatelné části umyjte v teplé mýdlové vodě, dobře opláchněte a nechte oschnout.
PLNĚNÍ
1. Nádržku naplňte na max. (1,2 l). S takovým množstvím vody můžete vařit asi 60 minut, což u
většiny potravin úplně stačí.
2. Do vody nic nepřidávejte. Koření, marinády, atd. je třeba přidávat k potravinám a ne do
vody. Přísady by se parou nepřenášely a jen by se usazovaly v nádržce, což by mohlo
poškodit povrch nádržky i topného tělesa.
57
MONŽ
1. Parní nástavec upevněte na topné těleso tak, aby topné těleso bylo uprostřed nástavce.
2. Položte nosný talíř na základní jednotku. Nosný talíř lze nasadit jen jednou stranou, a to tak,
aby bylo přístupné ovládání. Tento talíř zabraňuje úniku šťáv z potravin do topného tělesa a
nádržky.
3. Dadla koše jsou označena čísly 1, 2 a 3. Koše 1, 2 a 3 můžete používat všechny zároveň.
a) Upevněte koš 1 na nosný talíř. Do koše dejte potraviny.
b) Koš 2 upevněte na koš 1. Do koše dejte potraviny.
c) Koš 3 upevněte na koš 2. Do koše dejte potraviny.
d) Přiklopte poklicí.
VAŘENÍ
1. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
2. Časovačem nastavte ve směru hodinových ručiček požadovaný čas. Nepokoušejte se jím
točit proti směru hodinových ručiček, rozbili byste ho.
3. Rozsvítí se kontrolka.
4. Koše se začnou plnit párou.
5. Když se časovač vrátí do polohy 0, cinkne to a parní hrnec se vypne.
6. Pokud chcete přístroj vypnout dříve, vypojte ho ze sítě.
DOPLŇOVÁNÍ VODY
1. Vodu pomalu nalijte do jednoho z otvorů na stranách nosného talíře.
2. Sledujte hladinu vody a nedopusťte, aby se dostala nad rysku max.
VAŘENÍ RÝŽE
1. Do mísy na rýži nasypte suchou rýži a nalijte vodu v takovém poměru, jak je uvedeno v
instrukcích na balení.
2. Mísu na rýži umístěte do spodního varného koše.
3. Varný koš přikryjte poklicí.
4. Příprava rýže trvá asi 15 až 20 minut – to záleží na druhu, množství a na tom, jak vám
nejvíce chutná.
5. Zkontrolujte rýži, jestli je uvařená podle vašich představ. Pokud není, časy vaření upravte.
Pokud byste dali rýži pod jiné potraviny, šťávy z těchto potravin by změnily chuť rýže a
navíc by tyto šťávy způsobily rozbřednutí rýže.
HOTOVO?
1. Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
2. Poklici položte na talíř nebo tác.
3. Sejměte koše a položte je na talíře nebo nějaký tác.
4. Bte opatrní při snímání nosného talíře – šťávy budou horké a můžete se ušpinit.
5. Na stranách jsou nalévací hubičky – pomocí jedné z nich nádržku vyprázdněte.
UPOZORNĚNÍ
Při snímání košů buďte extmně opatrní. Nikdy nesnímejte všechny koše zároveň. Koše
snímejte jeden po druhém, a začněte vždy košem horním. Používejte rukavice na vaře
nebo podobnou ochranu, abyste si horkou párou nezpůsobili popáleniny.
VENÍ NA SUCHO
Jakmile se voda v přístroji vypaří, termostat odpojí topné těleso od napájení. Kontrolka zhasne,
ale časovač bude dál běžet. Termostat bude spínat a vypínat, dokud nepřilijete vodu nebo
dokud časovač nedoběhne na 0 a přístroj nevypne.
1. Základní jednotku vypojte ze sítě a nechte ji několik minut vychladnout. Potom doplňte do
nádržky vodu a přístroj znovu zapněte.
2. Při výpočtu požadovaného času připočítejte k celkovému času vaření i část času, kdy v
přístroji již nebyla voda. Proces tepelného zpracování totiž neustane okamžitě poté, co v
nádržce dojde voda.
pokyny (Čeština)
58
NAVRHOVANÉ ČASY VAŘENÍ
Následující potraviny se v páře nejlépe uvaří, když je do parního hrnce vložíte ještě za studena.
Do nádržky nalijte studenou vodu, přidejte ingredience a podle tabulky nastavte časovač.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minuty)
Brokolice Nakrájejte na 1-2 cm růžičky/kousky 13-15
Zelené fazolky Naplocho vložte do koše 13-15
Mrkev Nakrájejte na asi ½ cm tlusté plátky 17-19
Hlávková kapusta Nasekejte nebo nakrájejte na kousky 11-13
Chřest Naplocho vložte do koše 11-13
Cuketa Nakrájejte na asi ½ cm tlusté plátky 9-11
Růžičková kapusta Celé (o průměru asi 2 cm) 13-15
Květák Nakrájejte na 1-2 cm růžičky/kousky 15-17
Sladká kukuřice Celou palici kukuřice 17-21
Brambory
Nové brambory nebo běžné brambory nakrájejte na
1-2 cm kousky
21-23
Následující potraviny by se měly vařit, až když parní hrnec generuje páru. Do koše (košů) vložte
ingredience a přikryjte poklicí, ale koše na odkapávací tác nenasazujte, dokud se nezačne
generovat pára. Až bude hrnec generovat páru, opatrně umístěte koš (koše) s potravinami na
odkapávací tác - použijte rukavice na vaření nebo podobnou ochranu, a zapněte časovač.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minuty)
Vařené vejce Na měkko / Na hniličku / Na tvrdo / Dobře uvařené 5-6/7-8/9-10/11-12
Sázené vejce
Vložte do ramekinu (malá zapékací kulatá miska)
nebo malé mísy
5-6
Kuřecí prsa Vykostěte a nakrájejte na 1-2 cm kostky 12-14
Losos/oblé ryby -
lososovité
Treska, treska skvrnitá atd. 7-9
Ploché bělomasé
ryby - platýsovité
Platýs, mořský jazyk, pangasius atd. 3-4
Ryba na steaky Tuňák, mečoun atd. 7-9
Slávky V půlce vaření zamíchejte 8-10
Velké krevety
Oloupejte. Vařte 2-3 minuty, dokud nebudou krevety dobře uvařené. V
půlce vaření zamíchejte.
RADY, TIPY A BEZPEČNOST POTRAVIN
S rozvařením si nedělejte přílišné starosti – vaření v páře je relativně šetrná metoda a pár
minut navíc nemůže nijak uškodit.
Aby pára dobře cirkulovala:
a) Do košů potraviny vkládejte volně
b) Pokud je to možné, vkládejte potraviny jen v jedné vrst
c) Mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery
d) Při rozprostírání potravin do koše nechejte mezi jednotlivými kousky v každé vrst
mezery, aby mohla pára cirkulovat napříč vrstvami.
Ujistěte se, že je hladina vody v okénku pro kontrolu hladiny vody vždy nad značkou Min.
Parní hrnec by měl být po celou dobu vaření přikrytý poklicí.
Potraviny naskládejte v jedné vrstvě.
Stejnoměrně nakrájené potraviny se budou v páře vařit rovnoměrněji.
Aby se potraviny vařily ještě rovnoměrněji, u delších cyklů je v polovině vaření zamíchejte.
Potraviny, které vyžadují delší časy vaření, by se měly vkládat do nižších varných košů.
Potraviny, které vyžadují jemnější vaření nebo kratší časy vaření, vkládejte do horních košů.
59
Budete muset experimentovat, abyste zjistili, jaké časy vašim oblíbeným potravinám a
jídelním kombinacím vyhovují.
Mísu na rýži používejte k vaření jakýchkoliv potravin, které mají konzistenci omáčky nebo
tekutiny.
Stékáním šťáv z drůbežího masa a ryb mohou načichnout jiné potraviny. Zabráníte tomu
tak, že maso obalíte alobalem.
Nepoužívejte slávky, které jsou otevřené už před vařením. Vařte je v páře, dokud se zcela
neotevřou. Ty, které se po vaření neotevřou, vyhoďte.
Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
Listovou zeleninu musíte připravovat jen krátce, aby zůstala zelená a čerst. Když ji
ponoříte do ledové vody, proces tepelné úpravy se zastaví.
PÉČE A ÚDRŽBA
1. Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
2. Základní jednotku očistěte zevnitř i zvenku pomocí navlhčeného čistého hadříku.
3. Ručně umyjte snímatelné díly.
` Tyto díly můžete umýt v myčce na nádobí.
Extrémní prostředí uvnitř myčky může ovlivnit povrchovou úpravu zařízení. Poškození je pak
pouze kosmetického rázu, čili nemělo by dojít k ovlivnění provozu přístroje.
ODSTRAŇOVÁNÍ VODNÍHO KAMENE Z PARNÍHO HRNCE
Časem se v parním hrnci usadí minerály, které mohou mít vliv na jeho výkon. Takovéto
usazeniny (vodní kámen) doporučujeme odstraňovat každé 3 měsíce.
1. Připravte si asi 1 litr roztoku na odstraňování vodního kamene a řte se instrukcemi
výrobce. Roztok nalijte do nádržky.
2. Naste parní nástavec, odkapávací tác, jeden varný koš a přikryjte poklicí.
3. Zapněte hrnec asi na 25 minut.
4. Přístroj vypojte ze sítě a nechte jej zcela vychladnout.
5. Roztok na odstraňování vodního kamene vylijte.
6. Kroky 1–4 zopakujte, ale už jen s vodou. Opakujte, dokud všechny stopy prostředku na
odstraňování vodního kamene nezmizí.
7. Všechny snímatelné části umyjte v teplé mýdlové vodě nebo v horním koši myčky na
nádobí.
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘE
W
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto
symbolem nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu
použít nebo recyklovat.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Russell Hobbs 19270-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Mixér / kuchyňský robot příslušenství
Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro