Tipy pro přípravu jídla
•
Během uzení nezvedejte víko, abyste zkontrolovali jídlo. Při otevření víka unikne teplo, takže bude nutné připravovat
jídlo déle.
•
Při otvírání během přípravy jídla zvedejte víko na straně místo přímo nahoru. Při zvednutí víka přímo nahoru vznikne
uvnitř udírny podtlak, který nasaje popel do jídla.
REGULOVÁNÍ OHNĚ
Je naprosto nezbytné udržovat uvnitř udírny konzistentní a vyrovnané prostředí s teplotou kolem 70 °C. Měli byste být
schopni dotknout se vnějšího povrchu udírny v místě mísy, aniž byste si spálili ruku.
Je-li oheň příliš horký, položte na udírnu víko a zavřete vzduchový průduch na víku. Také můžete přihodit do ohně trochu
mokrých dřevěných třísek. Tím se poněkud sníží teplota a také se vytvoří čadící kouř pro zlepšení vůně.
Je-li oheň příliš slabý, otevřete vzduchový průduch na víku a přístupová dvířka ve spodní části těla, aby mohl dovnitř vnikat
vzduch a rozhořel se oheň
.
PŘIDÁVÁNÍ VODY BĚHEM PŘÍPRAVY JÍDLA
Nálevkou nebo nádobou s hubicí pomalu nalévejte vodu do přístupových dvířek ve vrchní části těla.
PŘIDÁVÁNÍ DŘEVĚNÉHO UHLÍ/DŘEVA BĚHEM PŘÍPRAVY JÍDLA
•
Pomalu sundejte víko z udírny a v rukavicích na rožnění opatrně otevřete přístupová dvířka ve spodní části těla.
•
Kleštěmi s dlouhými držadly přidejte dřevěné uhlí nebo dřevo, přitom dávejte pozor, abyste nerozvířili popel nebo jiskry.
•
Jakmile se dřevěné uhlí nebo dřevo znovu silně rozhoří, zavřete dvířka a zakryjte udírnu víkem.
HAŠENÍ OHNĚ
•
Zakryjte udírnu víkem.
•
Jednoduše zavřete všechny vzduchové průduchy a dvířka, aby zhasnul oheň. Také zkuste pokrýt uhlí pískem. Nikdy
nepoužívejte vodu!
ÚDRŽBA
PO KAŽDÉM POUŽITÍ
•
Až uhlí úplně zhasne a udírna úplně vychladne, jednoduše smeťte popel do pánve na dřevěné uhlí a vyhoďte ho.
•
Zbytky z grilovacího roštu a roštu na dřevěné uhlí lehce vyčistěte kartáčem na gril s mosaznými štětinami nebo
zmačkaným alobalem, abyste nepoškodili povrch. Zbytky otřete papírovými ručníky.
PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA
Zvláštní péči věnujte tomu, aby udírna nezrezivěla:
•
Grilovací rošt, rošt na dřevěné uhlí, odkapávací misku, pánev na dřevěné uhlí a vnitřní i vnější povrchy omyjte teplou
mýdlovou vodou.
•
Důkladně je opláchněte vodou.
•
Důkladně je vysušte měkkou látkou nebo papírovým ručníkem. Nenechte udírnu, misku, pánev a rošty schnout na
vzduchu.
•
Abyste předešli zrezivění, naneste na následující povrchy tenkou vrstvu rostlinného oleje nebo rostlinného
kuchyňského oleje ve spreji: víko, grilovací rošt a vodní pánev. Lehce je vysušte papírovými rušníky. NENANÁŠEJTE
olej na rošt na dřevěné uhlí, pánev na dřevěné uhlí a vnitřní povrch udírny.
DOJDE-LI KE ZREZIVĚNÍ
Na vnějším povrchu udírny:
•
Vyčistěte a vyleštěte všechna zrezivělá místa kartáčem na gril.
•
Opravte zasažená místa kvalitním žáruvzdorným nátěrem.
Na vnitřním povrchu udírny:
•
Vyčistěte a vyleštěte zrezivělá místa kartáčem na gril.
•
Na zasažená místa naneste tenkou vrstvu rostlinného oleje nebo rostlinného kuchyňského oleje ve spreji, abyste mini-
malizovali rezivění. Lehce je vysušte papírovými rušníky. Vnitřní povrch udírny nikdy nenatírejte.
www.barbecook.com
|
59