Všeobecné pokyny
•Při době přípravy delší než 30 minut nebo
při větším množství jídla doplňujte vodu.
•
Při funkci trouby Vaření v páře
vy-
jměte tukový filtr, jinak by se tepelná
úprava jídla prodloužila.
• Jestliže nebudete spotřebič delší dobu
používat, důkladně propláchněte zásobník
na vodu, spojovací hadičku i vyvíječ páry
(viz kapitola Čištění a údržba).
Pokyny k tabulkám pro vaření v páře a
intervalové vaření
V následujících tabulkách najdete požadova-
né údaje o teplotě, délce pečení a úrovni drá-
žek pro různá jídla.
• Teploty a doby tepelné úpravy jsou pouze
orientační, protože se mohou měnit podle
složení a velikosti kousků jídla, jeho množ-
ství a použité nádoby.
• Jestliže nenajdete pro vlastní recept žádné
konkrétní údaje, vyberte si nějaké podob-
né jídlo.
• Tabulky platí, pokud není uvedeno jinak,
při vložení jídla do chladné trouby.
Vaření v páře
Tepelná úprava jídla Vaření v páře
je
vhodná pro všechny druhy potravin, čerstvé
i zmrazené. Tímto způsobem můžete připra-
vovat, ohřívat, rozmrazovat, vařit ve vodě ne-
bo spařovat zeleninu, maso, ryby, těstoviny,
rýži, kukuřici, krupici i vejce.
Příprava jídel
Můžete připravit najednou celé menu. Nejle-
pší je vybrat jídla, která se připravují podobně
dlouhou dobu. Tím zabráníte tomu, aby se
některá jídla převařila, nebo naopak nedo-
vařila. Množství vody, které máte použít, se
řídí podle největšího množství vody určeného
pro jedno zvolené jídlo. Pokyny najdete v ta-
bulce.
Jídla vložte do vhodných nádob a položte na
rošt. Odstup mezi rošty musí být takový, aby
se pára dostala ke každému jídlu.
Pokud je součástí menu i rýže, zvyšuje se
podíl vody v rýži odlišně od tabulky na poměr
1 : 1,5 až 1 : 2.
Nádoby bez bakterií
Funkce Vaření v páře
nabízí možnost
zničení bakterií v nádobách, např. v dětských
lahvičkách, pomocí páry. Umyté nádoby po-
ložte otvorem dolů na odkládací rošt, na 1.
úroveň drážek. Nádoby pokládejte lehce na-
kloněné směrem dovnitř trouby. Použijte ma-
ximální množství vody (650 ml) a zvolte dobu
trvání 40 min. při 96°C.
Tabulka pro vaření v páře
Druh jídla Množství vody do
zásobníku na vo-
du ml
Teplota °C Úroveň
drážek
Čas
1)
v
min.
Rizoto 400 96 2 25-30
Rýže (s tekutinou 1:1) 650 96 2 35-40
Kukuřice (polenta, s tekutinou 1:3) 550 96 2 35-40
Brambory ve slupce, středně velké 650 96 2 50-60
Slané brambory 550 96 2 35-40
Lečo 400 96 2 25-30
Růžičková kapusta 550 96 2 30-35
Brokolice v růžičkách 550 96 2 25-30
Květák, celý 650 96 2 40-45
Květák v růžičkách 600 96 2 30-35
Kyselé zelí 650 96 2 50-60
Rajčata, celá 250 96 2 15-20
Červená řepa, celá 550 96 2 60-70
Kedluben/celer/fenykl, nakrájené 550 96 2 35-40
Cukety, nakrájené 400 96 2 20-25
Mrkve, nakrájené 550 96 2 35-40
electrolux 17