FS620

Kenwood FS620, FS620 series Uživatelský manuál

před použitím tohoto zařízení
Kenwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této
příručce a uschovejte ji pro budoucí
použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál
a nálepky.
bezpeïnost
bezpeïnost p¡i obsluze
spot¡ebiïe
Tento spot¡ebiïe produkuje páru,
která hrozí opa¡ením.
Dávejte pozor, abyste se neopa¡ili
párou vycházející z pa¡áku,
zejména p¡i snímání poklice.
Buďte opatrní při manipulaci s:
jakoukoli tekutinou, část přístroje,
kde probíhá vaření v páře a
kondenzace, bude velmi horká.
Použijte rukavice na vytahování
nádobí z trouby.
P¡ípojnou •ñºru nenechávejte
p¡epadat p¡es okraj stolu v místech,
kde by za ni mohlo zatáhnout dítê.
Nepou¥ívejte po•kozenƒ spot¡ebiï.
Dejte ho zkontrolovat a opravit:
blí¥e viz ïást "servis a slu¥ba
zákazníkºm".
Propa¡ovací va¡iï, jeho napájecí
kabel, ani zástrïku nikdy nedávejte
do vody mohli byste bƒt zasa¥eni
elektrickƒm proudem. Dbejte, aby
ovládací prvky spot¡ebiïe byly ïisté
a suché.
Proparovací varic v¥dy odpojte od
síte, kdy¥ jej nepou¥íváte.
Pa¡ák nedávejte na sporák ani do
trouby.
Pa¡ák nep¡ená•ejte, je-li v nêm
nêco horkého.
Toto příslušenství by neměly
používat osoby (včetně dětí) trpící
fyzickými, smyslovými či
psychickými poruchami ani osoby
bez náležitých znalostí a
zkušeností. Pokud jej chtějí
používat, musí být pod dozorem
osoby odpovědné za jejich
bezpečnost nebo je tato osoba
musí poučit o bezpečném
používání příslušenství.
Dohlédněte, aby si děti s přístrojem
nehrály.
Toto zařízení je určeno pouze pro
domácí použití. Společnost
Kenwood vylučuje veškerou
odpovědnost v případě, že zařízení
bylo nesprávně používáno nebo
pokud nebyly dodrženy tyto pokyny.
bezpeïnost p¡i zpracovávání
potravin
Maso, drůbež, ryby a dary moře
vařte dostatečně dlouho. A nikdy
nevařte přímo ze zmrazených
surovin.
V p¡ípadê, ¥e pou¥íváte více ne¥
jeden ko•ík, vlo¥te maso, drºbe¥ ïi
ryby do spodního ko•íku, aby z nich
syrové •flávy nemohly kapat na
¥ádné potraviny.
V proparovacím varici neohrívejte
uvarenou rĴi.
p¡ed zapnutím do zásuvky
P¡ekontrolujte, zda síflové napêtí
uvedené na typovém •títku na
spodku spot¡ebiïe odpovídá napêtí
v síti.
Tento spot¡ebiï splñuje Direktivu
Evropského hospodá¡ského
spoleïenství 89/336/EEC.
p¡ed prvním pou¥itím
1 Nalijte vodu do nádoby a zapněte
připravený pařák na 5-10 minut,
abyste přístroj před použitím
propláchli .
2 Mytí dílº: viz 'péïe a ïi•têní'.
71
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
72
popis parního hrnce
Kenwood
poklička
miska na rýži
odnímatelný podnos s košíkem
košíky
miska pro doplnění vody
odkapávací miska
rozptylovač páry
odnímatelná nádoba na vodu
základna
akcelerační tlačítko
neonová kontrolka časového
spínače
časový spínač
kontrolka prázdné nádoby na
vodu
tlačítko pro opakovaný ohřev
postup pou¥ití parního
hrnce
Pa¡ák nestavêjte do blízkosti stên a
pod kuchyñské sk¡íñky: unikající
pára by je mohla po•kodit.
Va¡ená jídla ochucujte a¥ po
uva¡ení. Kdyby se ko¡ení dostalo
do vody, mohlo by po•kodit topnƒ
ïlánek.
Prostudujte si "návody k va¡ení" na
str. 75 - 76.
Naplňte nádobu na vodu, buď :
1 Nadzdvihněte nádobu na vodu a
naplňte ji studenou vodou. Nádobu
na vodu vraťte zpět do základny a
jemně ji zatlačte na své místo.
nebo
2 Nejdříve nasaďte nádobu na vodu a
nalijte do ní studenou vodu.
Voda nesmí přesahovat rysku s
označením „Max“.
Nejlep•í je pou¥ívat filtrovanou
vodu, jeliko¥ omezuje usazování
vodního kamene, ïím¥ prodlu¥uje
¥ivotnost a zvy•uje úïinnost
propa¡ovacího va¡iïe (za tímto
úïelem jsou k dispozici vodní filtry
Kenwood).
Do vody nic nep¡idávejte (ani sºl ïi
pep¡)-mohlo by dojít k po•kození
topného têlesa.
Aby hladina vody neklesla pod
požadovanou úroveň, můžete ji v
průběhu vaření doplňovat.
Jednoduše vytáhněte misku pro
doplnění vody a nalijte do ní
čerstvou vodu. Dbejte na to, abyste
ji nepřelili.
Pokud dojde k úplnému
vyprázdnění během vaření,
kontrolka prázdné nádoby na vodu
začne blikat a parní hrnec začne
pípat.
3 Odkapávací misku usaďte na
vrchní část nádoby na vodu.
4 Nasaďte odnímatelné podnosy s
košíkem, okraji na horní části
košíků (jsou vyměnitelné). Vložte
potraviny.
5 Propa¡ovací kastrolky umístête na
základnu tak, aby byl kastrolek
oznaïenƒ nejni¥•ím ïíslem dole a
kastrolek s nejvy••ím ïíslem zcela
naho¡e . (Ïísla jsou vyznaïena
na rukojetích propa¡ovacích
kastrolkº.)
pou¥ití misky na rƒ¥i
Do misky na rĴi dejte vodu a rĴi.
Misku na rƒ¥i umístête na
propa¡ovací kastrolek (v p¡ípadê
pot¡eby mº¥ete ostatní kastrolky
také pou¥ít k va¡ení).
6 P¡ikryjte poklicí, spot¡ebiï zapojte
do sítê a natáhnête minutku.
Kontrolka se rozsvítí brzy se objeví
pára.
akcelerační tlačítko
Pokud stlačíte akcelerační tlačítko
ihned po zapnutí přístroje,
výkon parního hrnce se zvýší a
přístroj dosáhne požadované
teploty rychleji. Zároveň se rozsvítí
kontrolka. Akcelerační funkce bude
v provozu asi 5 minut a potom se
přístroj automaticky přepne na
vaření při standardním výkonu.
Pokud nezvolíte akcelerační
tlačítko, parní hrnec bude pracovat
při standardním výkonu v průběhu
celého cyklu.
7 Jakmile nastavenƒ ïas na minutce
vypr•í, zazvoní zvonek, kontrolka
zhasne a pa¡ák se sám
automaticky vypne.
tlačítko pro opakovaný ohřev
Po ukončení vaření je možno
potraviny, které vychládly, znovu
ohřát. Pokud je v nádobě voda,
jednoduše stiskněte tlačítko pro
opakovaný ohřev , kontrolka se
rozsvítí a parní hrnec bude
produkovat páru po dobu asi 5
minut.
8 Po pou¥ití vypnête ze sítê a
spot¡ebiï umyjte.
rady
Sra¥ená pára kape z horního
ko•íku do dolního. Dbejte tedy na
to, aby se chutê navzájem
doplñovaly.
Tekutina nashromá¥dêná v
odkapávací misce je vhodná k
p¡ípravê polévek a vƒvaru. Ale
pozor: tekutina je po dova¡ení velmi
horká.
Mísu na rƒ¥i mº¥ete té¥ pou¥ít k
va¡ení v tekutinê (nap¡. zeleniny v
omáïce nebo ryb ve vodê-
"poaching").
Nechávejte mezery mezi kousky
jídla.
Va¡íte-li vêt•í mno¥ství, v polovinê
va¡ení jídlo promíchejte.
Malá mno¥ství se uva¡í rychleji, ne¥
velká mno¥ství.
Kousky jídla stejné velkosti se
prova¡í stejnê.
Podobnê jako u bê¥né trouby, i do
parního hrnce mº¥ete p¡idávat dal•í
potraviny bêhem va¡ení. Pokud
nêkteré potraviny vy¥adují krat•í
dobu va¡ení, p¡idejte je do hrnce
pozdêji.
V p¡ípadê, ¥e zvednete poklici,
unikne pára a va¡ení pak potrvá
déle.
Jídlo se va¡í dál i po automatickém
vypnutí pa¡áku; proto ho z pa¡áku
okam¥itê vyndejte.
Doby va¡ení uvedené na stranê
75 - 76 slou¥í jako vodítko p¡i
pou¥ití spodního ko•íku. ïím vƒ•e
jsou potraviny v hrnci umístêny, tím
pomaleji se va¡í. Dobu va¡ení v
ko•íku, kterƒ je umístên p¡ímo nad
spodním ko•íkem. je proto pot¡eba
prodlou¥it o 5-10 minut. P¡ed
podáváním jídla se v¥dy
p¡esvêdïte, ¥e je jídlo ¡ádnê
prova¡ené.
Pokud p¡ipravované pokrmy nejsou
dostateïnê uva¡ené, nastavte
znovu ïas va¡ení. Zároveñ bude
pravdêpodobnê zapot¡ebí doplnit
vodu.
údr¥ba a ïi•têní
P¡ed ïi•têním v¥dy spot¡ebiï
nejd¡íve vypnête, zástrïku
vytáhnête ze zásuvky a nechte v•e
vychladnout.
Têleso pa¡áku nikdy nepono¡ujte do
vody a dbejte na to, aby se •ñºra
ani zástrïka nenavlhïily.
čištění základny
Přístroj umyjte vlhkým hadříkem,
potom jej vysušte.
ostatní souïásti
Umyjte v teplé vodě s mycím
prostředkem, potom usušte.
Propa¡ovací kastrolky uchovávejte
umístêné jeden do druhého tak, ¥e
zaïnete kastrolkem s nejvy••ím
ïíslem a skonïíte kastrolkem s
ïíslem 1 .
odstranění vodního kamene
Vodní kámen by měl být
odstraňován jedenkrát měsíčně
nebo po každém 30. použití v
závislosti na tom, co nastane dříve.
1 Naplňte nádobu na vodu 200ml
přípravku na odstraňování vodního
kamene pro domácí přístroje a
potom doplňte vodou až po rysku
Max (cca 800ml).
73
2 Nainstalujte odkapávací misku,
jeden košík a víko.
3 Zasuňte napájecí kabel do
elektrické zásuvky, zapněte přístroj
a nechejte pařák běžet 5 minut.
4Vypněte pařák, odpojte ho od
zásuvky a nechejte ho stát přes
noc.
5Vyprázdněte ho a zlikvidujte
tekutinu pro odstranění vodního
kamene.
6 Umyjte odnímatelnou nádobu na
vodu, odkapávací misku, košík a
pokličku v teplé, mýdlové vodě,
potom je vysušte.
7 Znovu naplňte nádobu na vodu
čerstvou vodou, nainstalujte
jednotlivé díly a nechejte běžet na
5 minut. Vyprázdněte a zlikvidujte
zbývající vodu.
8 Umyjte nádobu na vodu,
odkapávací misku, košík a pokličku
v teplé, mýdlové vodě.
9 Přístroj je nyní připraven k novému
použití.
servis a údržba
Je-li napájecí kabel poškozen, musí
jej z bezpečnostních důvodů
vyměnit KENWOOD nebo
autorizovaný servisní technik
KENWOOD.
Pokud potřebujete pomoc:
s obsluhou a údržbou příslušenství
nebo
servisem či opravou,
obraťte se na prodejnu, v níž jste
přístroj zakoupili.
74
návody k va¡ení
Uvedené údaje o době vaření jsou pouze orientační. Pokud použijete
akcelerační tlačítko, doba vaření se zkrátí o 5-10 minut.
P¡eïtête si ïást "bezpeïnost p¡i zpracovávání potravin" na str. 69 a "rady" na
str. 70.
zelenina
Zeleninu p¡ed va¡ením oïistête. Odstrañte z ní stonky a p¡ípadnê ji oloupejte.
* Pokud va¡íte vejce, umístête je do dr¥áku vajec na dnê propa¡ovacího
kastrolku.
75
zelenina mno¥ství p¡íprava minuty
Brambory, nové 454g ot¡ít 40
Brokolice 454g rozkrájet na rº¥iïky 20
Celer 1 najemno nakrájet 15
Cukíny 454g najemno nakrájet 15
Hrách 454g vyloupat 15
Ch¡est 454g oïistit 17
Jarní hrá•ek (lusky) 227g oïistit 15
Kvêták 1st¡ední rozkrájet na rº¥iïky 20-25
Mrkev 454g najemno nakrájet 20
Pastiñák 454g nakrájet na kostky/najemno 15
Pórek 3-4 najemno nakrájet 15
Rº¥iïková kapusta 454g oïistit a zespodu o¡ezat 25
Zelené fazolky 454g oïistit 15-20
Zelené fazolky 454g oïistit a najemno nakrájet 15-20
Zelí malá hlávka nakrouhat 25
¥
ampióny 454g ot¡ít 30-40
vejce p¡íprava minuty
Va¡ení* nebo K va¡ení 10-15 namêkko
du•ení "ztracenƒch" 15-20 natvrdo
vajec pou¥ijte
•álek nebo misku
návody k va¡ení pokraïování
drºbe¥ a ryby
Ko•íky nep¡eplñujte
obilniny a rĴe
Do nádr¥ky na vodu musí dát vodu, i kdy¥ pou¥íváte mísu na rƒ¥i. Ale do
mísy na rƒ¥i pak mº¥ete dát rƒ¥i va¡it v jiné tekutinê, jako nap¡íklad ve vínê
nebo ve vƒvaru. Do mísy mº¥ete dále p¡idat ko¡ení, nasekanou cibuli,
zelenou petr¥elku, mandle nebo na plátky nakrájené houby.
76
ku¡e/ryba mno¥ství minuty poznámky
H¡ebenatky 227g 15 Va¡te, a¥ jsou horké a mêkké
Humr, ocas 2-4 20 Va¡te v pá¡e do ïervena
Krevety (st¡ední) 340g 12 Va¡te v pá¡e do rº¥ova
Ku¡e, prsa 4-5 10-20 Va¡te v pá¡e, a¥ je maso zcela
bez kostí prova¡ené a mêkké
Mu•le 454g 15 Va¡te, dokud se neotev¡ou
‡keble 454g 10 P¡estat va¡it jakmile se otev¡ou
Ryba, filé 227g 10 Va¡te, a¥ se maso dá loupat
Ryba, ¡ízky 2,5cm silné 15-20 Va¡te, a¥ se maso dá loupat
Ryba, vcelku 340g 15-20 Va¡te, a¥ se maso dá loupat
Úst¡ice 6 15 Va¡te, dokud se neotev¡ou
potravina mno¥ství tekutina k minuty
p¡idání do
misky na rĴi
Bílá dlouhozrnná 100g 125ml 25
rƒ¥e (nap¡. Basmati 200g 250ml 30
ïi "easy cook") 300g 375m 35
Hnêdá rƒ¥e 100g 125ml 40
200g 250ml 45
300g 375ml 50
Kuskus 200g 150ml 15-20
teplé vody
Ovesná ka•e 75g 450ml 40 (v polovinê
mléko/voda va¡ení promíchat)
Rƒ¥ovƒ pudink 75g 25g jemného 80 (po 60 min.
pudinková cukru a promíchat a znovu
rĴe 375-500ml nastavit minutku.
mléka V p¡ípadê pot¡eby
p¡idat vodu.
/