90
Smažte v horkém tuku cca. 3-4 minuty dozlato-
va. Nechte odkapat na kuchyňské utěrce.
Citronový candát
4 candátové filety à 200 g, šťáva z 1 citronu,
sůl, pepř, 100 g mouky, 1 rozkvedlané vejce,
100 g strouhanky, 1 PL nastrouhané kůry (che-
micky) neošetřeného citronu, 2 PL nasekané
meduňky lékařské, 2 citrony
Candátové filety umyjte pod tekoucí vodou a vy-
klepejte dosucha. Pokapejte citronovou šťávou.
Filety osolte, popepřete, obalte v mouce a
vajíčku.
Smíchejte strouhanku s citronovou kůrou a
meduňkou a candátové filety tím obalte.
Candátové filety smažte cca. 10 min. na hladině
v tuku, vyjměte a ozdobte plátky citronu.
Fritto Misto
4 oloupané ocasy z mořského raka nebo kraba,
200 g vařených chobotnicových kroužků, 400 g
masa z mušlí, 8 sardinek, šťáva z 2 citronů,
několik kapek worcestrové omáčky, 1 malý
vepřový řízek, 2 PL ovocného octa, 2 PL sojové
omáčky, 2 PL medu, 1 PL tymiánu, 4 středně
velké mrkve, 1 červený paprikový lusk rozkrájený
na kostičky, 1 cuketa v plátcích.
Obalovací těsto:
300 g mouky, 2 vejce, 3/8 l zeleninového výva-
ru, 1 špetka soli, 2 PL nasekané petrželky
Krabí ocasy, chobotnicové kroužky, škeble a sar-
dinky dejte do mísy, pokapejte citronovou šťávou
a worcestrovou omáčkou a nechte alespoň 2 ho-
diny naložené.
Nakrájejte vepřový filet na plátky. Smíchejte
ovocný ocet se sojovou omáčkou, medem a ty-
mi-ánem, nalijte na filety a 2 hod. marinujte.
Zeleninu oloupejte, naporcujte na kousky.
Z mouky, vajec a vývaru zhotovte hladké těsto,
ochuťte solí a petrželkou.
Všechny přísady protáhněte těstem a vypékejte
v tekoucím tuku dozlatova, vyjměte a nechte vy-
kapat na kuchyňské utěrce.
Tvarohové kuličky
100 g měkkého másla, 150 g cukru, 2 balíčky
vanilkového cukru, 4 vejce, 1/2 PL skořice,
500 g netučného tvarohu, 250 g mouky
Máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce, tvaroh a mou-
ku zpracujte v pevné těsto.
Olej zahřejte na 175 °C. Polévkovou lžící vypi-
chujte noky a ty klaďte do horkého oleje.
Upozornění: Nevkládejte příliš noků najednou,
protože tuk silně pění.
Noky smažte na jedné straně cca. 1,5 min. a
vybírejte je z tuku pěnovou lžící. Obalte je ve
skořicovém cukru.
Koblihy
500 g mouka, 1 balíček sušeného droždí, 100 g
cukru, 125 ml mléka, 100 g měkkého másla, 2
vejce, 1 špetka soli, 1 balíček vanilkového cu-
kru, 1 PL rumu, 200 g šípkové marmelády
Z mouky, droždí, cukru, vlažného mléka, másla,
vajec, soli, vanilkového cukru a rumu smíchejte
těsto a nechte ho vykynout na dvojnásobek své-
ho objemu.
Těsto rozválejte na pomoučeném prkénku
na tloušťku prstu, sklenicí na polovině těsta
vymačkejte kruhy. Na každé kolečko položte
1 PL zavařeniny, druhou placku z těsta položte
navrch, aby hromádky marmelády se na těsto
pevně přitiskly, kolečka zcela vypíchněte,
položte na pomoučené prkénko, přikryté utěrkou
nechte 30 min. vykynout.
Olej nebo rozpuštěné máslo rozehřejte na
175 °C. Při použití přepuštěného másla ho
musíte nakrájet na malé kostičky a rozpustit.
Koblihy smažte po porcích v horkém tuku asi
3 min. z každé strany, vyjměte je děravou lžící
a posypte práškovým cukrem.