132 www.barbecook.com
ZAPALOVÁNÍ BOČNÍHO HOŘÁKU
POMOCÍ ZAPALOVAČE
Nejdříve otevřete víko bočního hořáku.
Pokud chcete zapálit boční hořák, použijte
zapalovač na ovládacím panelu a regulátor
na bočním panelu.
• Podržte tlačítko zapalovače
stlačené, až uslyšíte praskání jisker.
• Podržte tlačítko zapalovače
stlačené. Stlačte regulátor bočního
hořáku a nastavte polohu HIGH
(Vysoká teplota)
• Pokud se hořák ihned nezapálí,
proces několikrát zopakujte.
• Pokud se hořák nezapálí po uplynutí
5 vteřin, nastavte regulátor do
polohy OFF (Vypnuto) a 5 minut
počkejte. Tím umožníte, aby se
nahromaděný plyn rozptýlil.
• Opakujte kroky 1 až 3. Pokud se
vám hořák nepodaří zapálit, přečtěte
si část „Příručka na řešení potíží“
nebo použijte sirku, jak je to uve
-
deno níže.
Poznámka:
• Maximální zatížení bočního hořáku
je 9 kg.
• Maximální průměr nádoby na vaření
je 220 mm
ZAPALOVÁNÍ BOČNÍHO HOŘÁKU
POMOCÍ SIREK
• Do přiloženého držáku na sirky
vložte sirku
• Hořící sirku podržte přibližně ve
vzdálenosti 13 mm od hořáku
(obr. H)
• Zatlačte na regulátor bočního
hořáku a otočte jej na HIGH (Vysoká
teplota). Hořák by se měl do
5 vteřin zapálit. Pokud se to nestane,
otočením regulátoru hořák vypněte a
počkejte 5 minut. Tím umožníte, aby
se nahromaděný plyn rozptýlil.
• Opakujte kroky 1 až 3. Pokud se
vám hořák nepodaří zapálit, přečtěte
si část „Příručka na řešení potíží“,
která vám pomůže odhalit příčinu a
nalézt řešení.
H
VIZUÁLNÍ KONTROLA PLAMENE
Pokud plameny hořáků vyskočí při provozu
grilu ze skřínky s hořáky, ihned pomocí
regulátorů vypněte hořáky. Před dalším
zapnutím grilu počkejte 5 minut. Tím
umožníte, aby se nahromaděný plyn rozp-
týlil. Pokud problém přetrvává, přečtěte si
část „Příručka na řešení potíží“.
Při každém zapálení grilu byste měli
zkontrolovat plameny. (obr. I) Hoří-li
plamen správně, měl by mít téměř celý
modrou barvu s příměsí žluté v horní části.
Pokud je plamen malý a má z větší části
žlutou barvu, vypněte gril a zkontrolujte,
zda není ve Venturiho trubicích nějaká
překážka, případně si přečtěte část
„Příručka na řešení potíží“.
I
VYPÍNÁNÍ GRILU
• Zavřete ventil plynové láhve.
• Otočte všechny regulátory hořáků
na OFF (Vypnuto).
Pokud dodržíte výše uvedené pokyny, v
systému by již neměl být žádný plyn pod
tlakem.
UŽITEČNÉ TIPY PRO POUŽÍVÁNÍ GRILU
PRVNÍ POUŽITÍ ZAŘÍZENÍ BRAHMA
Při prvním použití plynového grilu jej
musíte nechat zahořet – nechat jej krátký
čas v provozu bez potravin. Chcete-li gril
nechat zahořet, zapalte jej. Zavřete víko
a udržujte teplotu na hodnotě HIGH
(Vysoká teplota) po dobu 15 minut. V
průběhu této doby víko neotvírejte. Potom
víko otevřete a nechte zařízení v provozu
po dobu dalších 5 minut na hodnotě HIGH
(Vysoká teplota). Potom bude gril připraven
k použití.
ZAHŘÍVÁNÍ GRILU
Před vložením potravin na gril jej nechte
rozehřát. Zavřete víko a alespoň 10 minut
nahřívejte plochu grilu při nastavení na
HIGH (Vysoká teplota). Pokud chcete gri
-
lovat na nižší teplotě než je nastavení HIGH
(Vysoká teplota), otočte před umístěním
potravin na gril regulátory do požadované
polohy.
DOBA PEČENÍ
Skutečná doba pečení se liší podle
různých faktorů, jako je chuť, vnější teplota
a vítr. Zkušenosti vás naučí tuto dobu
odhadovat.
UDRŽENÍ VZPLANUTÍ POD KONTROLOU
Při používání grilu je normální, že občas
dochází ke vzplanutím. Jsou-li vzplanutí
příliš častá, zvyšuje se teplota grilu, co
může způsobit zapálení nahromaděného
tuku a vznik požáru.
Opatření ke snižování rizika vzplanutí:
• Před pečením odstraňte z masa
nadbytečný tuk
• Tučné maso grilujte na mírné teplotě
• Zkontrolujte, zda otvor na odtok
tuku není ucpaný a zda nádoba na
zachytávání stékajícího tuku není
plná
• Při pečení zavřete víko, čím zamezíte
přístupu vzduchu a snížíte teplotu
POZNÁMKA: Pokud je víko zavřené, gril
si bude udržovat stálejší teplotu a potra
-
viny se ogrilují dřív a s menší spotřebou
energie.
Pokud při pečení hořáky zhasnou, otevřete
víko, vypněte hořáky a počkejte 5 mi
-
nut. Tím umožníte, aby se před dalším
zapálením hořáků nahromaděný plyn
rozptýlil.
ZABRÁNĚNÍ PŘILEPENÍ POTRAVIN NA
MŘÍŽKU
• Než potraviny umístíte na mřížku,
jemně je potřete olejem
• Můžete případně natřít mřížku
malým množstvím kuchyňského ole
-
je, čím zabráníte přilepení potravin
• Až potraviny umístíte na mřížku,
neotáčejte je příliš rychle
UPOZORNĚNÍ:
• Je-li gril v provozu, nikdy jej
nenechávejte bez dozoru, hlavně
v přítomnosti dětí nebo domácích
zvířat. Gril pravidelně kontrolujte
a přesvědčte se, že všechny jeho
součásti správně fungují
• Přístupné části mohou být velmi
horké. Když se jich dotýkáte,
noste vhodné ochranné prostředky.
Zabraňte malým dětem v přístupu k
zařízení.
• Nikdy gril nepřesouvejte, pokud je v
provozu
• Nikdy nepoužívejte jako palivo uhlí,
dřevo ani brikety
• Nikdy nepoužívejte jako palivo
lávové kameny ani keramické brikety
TIPY PRO ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBU
Zařízení by se mělo po každém použití
pečlivě vyčistit, aby se prodloužila jeho
životnost.
SPALOVÁNÍ ZBYTKŮ
Po použití a odstranění jídla můžete nechat
zařízení hořet se zavřeným krytem po dobu
dalších deseti minut, po kterou budou
Man_CEBU_3.1_131004_A.indd 132 7/10/13 09:48