Aeg-Electrolux E5701-7-M Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
E 5701-7
Návod k použití Vestavná trouba
Děkujeme, že jste si vybrali jeden z našich vysoce kvalitních výrobků.
Přečtěte si prosím pozorně tento návod k použití, abyste zajistili
optimální a správný chod svého spotřebiče. Najdete v něm rady k
dokonalému a co nejúčinnějšímu používání spotřebiče. Doporučujeme
vám, abyste návod uložili na bezpečném místě, a mohli ho kdykoliv
znovu použít. Předejte ho prosím i případnému dalšímu majiteli
spotřebiče.
Přejeme vám s novým spotřebičem hodně radosti.
Obsah
Bezpečnostní informace 3
Bezpečnost dětí a nesvéprávných
osob 3
Bezpečnostní opatření při instalaci
3
Elektrická bezpečnostní opatře
3
Bezpečnost při provozu 3
Popis spotřebiče 4
Celkový pohled 4
Příslušenství trouby 5
Vývod páry 5
Před prvním použitím 5
První čištění 5
Nastavení hodin 5
Denní používání 6
Zapnutí trouby 6
Změna teploty trouby 6
Regulace teploty 6
Vypnutí trouby 6
Chladicí ventilátor 7
Ukazatel ohřevu 7
Rychloohřev 7
Varné zóny 7
Teplota 7
Funkce trouby 8
Vložení příslušenství trouby 8
Nasazení/odstranění tukového filtru
9
Funkce hodin 10
Nastavení funkcí hodin 10
Další funkce 11
Zablokování zapnutí 11
Automatické vypnutí trouby 11
Užitečné rady a tipy 11
Vnitřní strana dveří 12
Pečení moučných jídel 12
Pečení masa 17
Grilování 20
Zavařování 21
Sušení 22
Odmrazování 22
Čištění a údržba 23
Strop trouby 24
Drážky na rošty 25
Žárovka trouby 25
Dveře trouby a skleněné tabule 26
Co dělat, když... 27
Likvidace 28
Servis a náhradní díly 28
Zmĕny vyhrazeny
2
Obsah
Bezpečnostní informace
Bezpečnost dětí a nesvéprávných osob
Tento spotřebič nesmějí používat děti nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními schopnostmi, nebo bez patřičných zkušeností
a znalostí, které jim brání v bezpečném používání spotřebiče, s výjimkou
situace, kdy je sledují osoby odpovědné za jejich bezpečnost, nebo jim dá‐
vají příslušné pokyny k bezpečnému použití spotřebiče.
Pokud jsou v blízkosti trouby děti, zapněte dětskou pojistku. Je-li dětská po‐
jistka zapnutá, děti nemohou troubu náhodně zapnout.
Bezpečnostní opatření při instalaci
Instalaci smí provádět kvalifikovaný elektrikář. Jestliže se neobrátíte na kva‐
lifikovaného elektrikáře, nebudete moci v případě závady uplatnit záruku.
K zajištění bezpečnosti se při instalaci řiďte pokyny v části "Instalace".
Elektrická bezpečnostní opatření
Elektrické zapojení tohoto spotřebiče smí provádět pouze kvalifikovaný
elektrikář.
K zajištění bezpečnosti při elektroinstalaci je nutné dodržovat pokyny v části
"Instalace".
Nebezpečí požáru
Dveře otvírejte velmi opatrně. Používáte-li při přípravě jídla v troubě přísady
obsahující alkohol, může vzniknout směs vzduchu s alkoholem. Hrozí ne‐
bezpečí požáru.
Při otvírání dveří nesmí být v blízkosti jiskry ani otevřený oheň. Hrozí ne‐
bezpečí požáru.
Neskladujte ve spotřebiči hořlavé materiály. Hrozí nebezpečí požáru.
Bezpečnost při provozu
UPOZORNĚNÍ
Vždy nastavujte nejnižší možný tepelný výkon. Nenechávejte jídlo příliš zhněd‐
nout. Hrozí poškození zdraví akrylamidy.
Barevné změny na smaltu trouby nemají vliv na výkon spotřebiče. Záruka se
tím neruší.
Tento spotřebič používejte jen k pečení masa a moučníků.
Po připojení spotřebiče k síťové zásuvce se nesmí kabel dotýkat horkých
dveří trouby nebo být v jejich blízkosti.
Vnitřní část spotřebiče se při použití zahřívá na vysokou teplotu. Hrozí ne‐
bezpečí popálení.
Spotřebič nezakrývejte alobalem, aby se nepoškodil smalt trouby.
Na dno trouby nestavte pekáč ani plech, protože by se mohl poškodit smalt
trouby.
Nikdy nelijte vodu přímo do trouby, aby se smalt nepoškodil, nebo nezbarvil.
Bezpečnostní informace
3
Při pečení koláčů s vysokým obsahem vody použijte proto hluboký plech.
Ovocné šťávy mohou zanechat skvrny, které se nemusí podařit odstranit.
Dveře trouby neotvírejte nikdy násilím.
Při instalaci nebo odstraňování skleněných tabulí buďte velmi opatrní.
Nenechávejte v troubě po dopečení vlhká jídla, protože vlhkost může po‐
škodit smalt.
Po vypnutí chladicího ventilátoru nenechávejte jídla v troubě nezakrytá. V
troubě nebo na skle dveří se může srážet vlhkost.
Čištění a údržba
Před každou údržbou vždy spotřebič vypněte a nechte ho vychladnout.
Nečistěte spotřebič parními nebo vysokotlakými čisticími přístroji.
Na čištění skla dveří nepoužívejte abrazivní tekuté prostředky ani kovové
škrabky, protože by mohly poškrábat povrch skla. Sklo by pak mohlo po‐
praskat a rozbít se.
Popis spotřebiče
Celkový pohled
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Ovládací panel
2 Kontrolky varných zón
3 Kontrolka napájení
4
Popis spotřebiče
4 Ovladač pro funkce trouby
5 Displej
6 Ovladač teploty
7
8 Ovladače pro varné zóny
9 Topné těleso
10 Žárovka trouby
11 Ventilátor a tukový filtr
12 Spodní ohřev
13 Drážky na rošty trouby, vyjímatelné
14 Polohy roštů
Příslušenství trouby
Rošt trouby
Pro nádoby na pečení, dortové a koláčové formy, pečeně.
Mělký plech na pečení
Na koláče a drobné pečivo.
Hluboký plech na pečení
Pro pečení moučníků a masa, nebo k zachycování tuku.
Vývod páry
Pára z trouby uniká vývodem v zadním levém rohu varného povrchu (viz Popis
spotřebiče v návodu k použití varné desky).
Před prvním použitím
První čištění
Vyjměte ze spotřebiče všechno příslušenství.
Před prvním použitím spotřebič vyčistěte.
POZOR
Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Mohly by poškodit povrch. Řiďte se
částí " Čištění a údržba".
Nastavení hodin
Trouba funguje jen v případě, že byl nastaven denní čas.
Před prvním použitím
5
Kontrolka napájení
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče
( viz část "Funkce hodin"), až začne
blikat kontrolka funkce Denní čas
.
2. Knoflíkem +/- nastavte požadovaný
čas.
Asi po 5 vteřinách blikání přestane
a zobrazí se nastavený denní čas.
Spotřebič je nyní připraven k použi‐
tí.
Chcete-li čas změnit, nesmíte současně nastavit funkci hodin (Minutka, Doba
nebo Konec) nebo funkci trouby. Ujistěte se, že není nastavená dětská pojist‐
ka.
Denní používání
Chcete-li troubu použít, zatlačte zasunovací ovladač. Ovladač se vysune.
Zapnutí trouby
Otočte voličem funkcí trouby na funkci trouby. Kontrolka napájení se rozsvítí.
Displej teploty zobrazí navrhovanou teplotu pro zvolenou funkci trouby. Trouba
začne hřát. Jakmile trouba dosáhne nastavené teploty, zazní zvukový signál.
Změna teploty trouby
Otočte knoflíkem +/- ke zvýšení či snížení teploty. Nastavení se mění v krocích
po 5 °C.
Regulace teploty
Stiskněte současně tlačítka voliče a Rychloohřev. Na displeji teploty je vidět
aktuální teplota trouby.
Vypnutí trouby
Otočte voličem funkcí trouby do polohy Vy‐
pnuto.
6
Denní používání
Chladicí ventilátor
Chladicí ventilátor se spustí automaticky k ochlazení povrchu spotřebiče. Jes‐
tliže troubu vypnete, bude chladicí ventilátor pokračovat v chlazení až do
úplného ochlazení spotřebiče.
Ukazatel ohřevu
Jestliže zapnete funkci trouby, sloupce na displeji se budou postupně rozsvě‐
covat. Sloupce signalizují zvyšování teploty trouby.
Rychloohřev
Využitím doplňkové funkce Rychloohřev snížíte dobu předehřívání.
Jídlo vložte do trouby až když je Rychloohřev dokončen a trouba funguje s
požadovanou funkcí.
1. Nastavte funkci trouby.
2. Stiskněte tlačítko Rychloohřevu. Sloupce u symbolu
se rozsvítí.
Jestliže sloupce blikají jeden po druhém, znamená to, že je Rychloohřev v
provozu.
Když je Rychlohřev dokončen:
sloupce ukazatele ohřevu se rozsvítí,
sloupce u symbolu
zhasnou,
zazní zvukový signál.
Nyní trouba pokračuje v ohřevu podle předem nastavené funkce trouby a
teploty. Nyní můžete vložit jídlo do trouby.
Funkci Rychloohřevu můžete používat s těmito funkcemi trouby: Ventilátor
, Horkovzdušné pečení , tradiční ohřev a Rotitherm .
Varné zóny
Varné zóny na varné desce se ovládají pomocí ovladačů instalovaných s trou
bou. Další informace o varné desce najdete v návodu k použití k varné desce.
Teplota
Kontrolky varné zóny (viz "Celkový pohled ") ukazují, jakou zónu nastavujete.
Ovladač Funkce
Nastavení Uchovat teplé
1-9 Teplota
(1 = nejnižší teplota; 9 = nejvyšší teplota)
1. Otočte ovladačem na požadovanou teplotu.
2. Vaření ukončíte nastavením ovladače na "0".
Denní používání
7
Funkce automatického ohřevu
Tyto informace platí pouze v případě instalace varné desky s funkcí automa‐
tického ohřevu.
Funkce automatického ohřevu zaeje varnou zónu na určitou dobu na plný
výkon.
1. Funkci zapnete otočením ovladače co nejdál doprava (za nejvyšší teplotní
nastavení).
2. Chcete-li pokračovat ve vaření, otočte ovladač na požadovanou teplotu.
3. Vaření ukončíte nastavením ovladače na "0".
Funkce trouby
Trouba nabízí tyto funkce:
Funkce trouby Použití
Ventilátor
K pečení jídla na maximálně třech
úrovních současně. Snižuje teplotu
trouby (20-40 °C) v porovnání s tra‐
dičním ohřevem.
Horkovzdušné pečení
Pro pečení jídel, která vyžadují inten‐
zivnější zhnědnutí a křupavější spo‐
dek, na jedné úrovni.
Snižuje teplotu trouby (20-40 °C) v
porovnání s tradičním ohřevem.
Tradiční ohřev
Pro pečení moučníků a masa na jed‐
né úrovni trouby.
Rotitherm
Pro pečení větších kusů masa nebo
drůbeže na jedné úrovni. Také k za‐
pékání a zhnědnutí jídla.
Velkoplošný gril
Ke grilování plochých kusů ve velkém
množství a k opékání topinek.
Jednoduchý gril
Ke grilování plochých kousků
uprostřed grilu a k opékání topinek.
Rozmrazování
K rozmrazování zmrazených potra‐
vin.
Dolní ohřev
K pečení moučníků na maximum.
Vložení příslušenství trouby
Zásuvné příslušenství zasunujte tak, aby prohlubně byly vzadu v troubě a
směřovaly dolů. Zasuňte příslušenství do drážek na jedné z úrovní trouby.
8
Denní používání
Na hlubokém plechu a roštu trouby jsou na
obou stranách prohlubně. Tyto prohlubně
a tvar drážek brání překlopení příslušen‐
ství trouby.
Společné zasunutí roštu a hlubokého ple‐
chu na pečení masa
Rošt trouby položte na hluboký plech na
pečení. Zasuňte hluboký plech na peče
do drážek na jedné z úrovní trouby.
Nasazení/odstranění tukového filtru
Tukový filtr nasazujte pouze při pečení
masa k ochraně topného tělesa zadní stě‐
ny trouby před stříkajícím tukem.
Nasazení tukového filtru
Uchopte tukový filtr za držáček a zasuňte dva úchyty dolů do otvoru na zadní
stěně trouby (otvor ventilátoru).
Odstranění tukového filtru
Uchopte tukový filtr za držáček, vyhákněte ho a vytáhněte ven.
Denní používání
9
Funkce hodin
1 2
4
3
56
1 Displej teploty / času
2 Ukazatel ohřevu
3 Kontrolky funkce hodin
4 Tlačítko voliče
5 Změny displeje
6 Tlačítko rychloohřevu
Nastavení funkcí hodin
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče, až začne blikat kontrolka požadované
funkce.
2. K nastavení času pro Minutku
, Dobu nebo Konec použijte knoflík
+ / -. Rozsvítí se kontrolka příslušné funkce.
Po uplynutí doby začne kontrolka příslušné funkce blikat, na displeji se zo‐
brazí 0.00 a zazní zvukový signál.
3. Chcete-li signál a blikání zastavit:
- u Minutky stiskněte tlačítko
- u Doby a Konce otočte voličem funkcí trouby do polohy Vypnuto.
U Minutky zazní zvukový signál také po uplynutí 90 % nastavené doby.
U zapnutých funkcí Doba a Konec se trouba vypne automaticky.
Funkce hodin Použití
Denní čas Ukazují čas. K nastavení, změně nebo kontrole času.
Minutka K odpočítávání času. Po uplynutí nastavené doby zazní sig
nál. Tato funkce nemá žádný vliv na provoz trouby.
Doba K nastavení doby trvání provozu trouby.
10
Denní používání
Funkce hodin Použití
Konec K nastavení času vypnutí funkce trouby.
Funkce Doba a Konec lze použít současně pro naprogramování au‐
tomatického zapnutí a pozdějšího vypnutrouby. Nejprve nastavte funkci Do‐
ba
, pak Konec .
Další funkce
Zablokování zapnutí
Jestliže je zapnuté zablokování zapnutí, trouba nefunguje.
Zajišťuje, aby děti spotřebič náhodně nezapnuly.
Nenastavujte žádnou funkci trouby.
Zapnutí zablokování zapnutí:
1. Otočte ovládacím knoflíkem + / - doleva a podržte ho.
2. Stiskněte tlačítko voliče, až se na displeji objeví "SAFE" (bezpečné).
Zablokování zapnutí spotřebiče je zapnuto.
Chcete-li zablokování zapnutí vypnout, opakujte stejný postup, jakoi jeho
zapnutí.
Automatické vypnutí trouby
Spotřebič se po určité době vypne:
jestliže spotřebič nevypnete,
jestliže nezměníte teplotu trouby.
Teplota trouby Čas vypnutí
30 - 120 °C 12,5 h.
120 - 200 °C 8,5 h.
200 - 250 °C 5,5 h.
250 - max. °C 3,0 h.
Po automatickém vypnutí troubu úplně vypněte. Pak ji můžete znova zapnout.
Jestliže nastavíte funkci hodin Doba nebo Konec, automatické vypnutí nebude
fungovat.
Užitečné rady a tipy
Příklady použití varné desky
Údaje v následující tabulce jsou jen orientační.
Užitečné rady a tipy
11
Te‐
pelné
na‐
stave‐
Vhodné pro: Čas Tipy
1
Udržení teploty uvařeného jídla Podle
potřeb
y
Poklička
1-2 Holandská omáčka, rozpouštění:
másla, čokolády, želatiny
5-25
min
Občas zamíchejte
1-2 Zahuštění: nadýchané omelety,
míchaná vejce
10-40
min
Vařte s pokličkou
2-3 Dušení jídel z rýže a mléčných jí‐
del, ohřívání hotových jídel
25-50
min
Přidejte alespoň dvakrát tolik
vody než rýže, mléčná jídla bě
hem občas zamíchejte
3-4 Podušení zeleniny, ryb, masa 20-45
min
Přidejte několik lžiček tekutiny
4-5 Vaření brambor v páře 20-60
min
Použijte max. ¼ l vody pro 750
g brambor
4-5 Vaření většího množství jídel, du
šeného masa se zeleninou a po‐
lévek
60-150
min
Až 3 l vody a přísady
6-7 Šetrné smažení: plátků masa ne‐
bo ryb, Cordon Bleu z telecího ma‐
sa, kotlet, masových kroket, uze‐
nin, jater, jíšky, vajec, palačinek a
koblih
Podle
potřeb
y
Uprostřed smažení obraťte
7-8 Prudké smažení, pečenou bram‐
borovou kaši, silné řízky, steaky
5-15
min
Uprostřed smažení obraťte
9 Vaření velkého množství vody, vaření těstovin, opražení masa (guláš, duše‐
né maso v hrnci), fritování hranolků
Vnitřní strana dveří
Na vnitřní straně dveří trouby můžete najít:
čísla úrovně roštů
informace o funkcích trouby, doporučené úrovni roštů a teplotách pro typická
jídla.
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou pouze orientační. Závisí na receptu,
kvalitě a množství použitých přísad.
Pečení moučných jídel
Všeobecné pokyny
Nová trouba může péct jinak, než jak jste byli zvyklí u staré trouby. Svá
obvyklá nastavení (teplotu, doby pečení) a úrovně zasunutí plechu byste
měli proto upravit podle doporučení uvedených v tabulkách.
12
Užitečné rady a tipy
Při delším pečení můžete troubu vypnout asi 10 minut před koncem pečení,
abyste využili zbytkového tepla.
Při pečení zmrazeného jídla se mohou plechy v troubě během pečezkroutit.
Po ochlazení se opět vyrovnají.
Jak používat tabulky pro pečení
Doporučujeme vždy nejprve použít nižší teplotu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro určitý recept, snažte se vybrat pod‐
obné jídlo.
Při pečení moučníků na několika úrovních drážek může být doba pečení o
10-15 minut delší.
Různě vysoké moučníky a pečivo mohou nejprve nerovnoměrně zhdnout.
Teplotu proto ale hned neměňte. Rozdíly se během pečení vyrovnají.
Pečení moučníků na jedné úrovni - pečení ve formě
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka nebo
brioška
Ventilátor 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Ventilátor 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškotová buchta Ventilátor 1 140 0:25 - 0:40
Piškotová buchta Tradiční ohřev 1 160 0:25 - 0:40
Korpus - křehké tě‐
sto
1)
Ventilátor 3 170-180 0:10 - 0:25
Korpus - piškotové
těsto
Ventilátor 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablečný koláč Tradiční ohřev 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablečný koláč (2
formy, Ř 20 cm, po
ložené úhlopříčně)
Ventilátor 1 160 1:10 - 1:30
Jablečný koláč (2
formy, Ř 20 cm, po
ložené úhlopříčně)
Tradiční ohřev 1 180 1:10 - 1:30
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu na pečení
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Kynutá pletýnka/
věnec
Tradiční ohřev 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vánoční štola
1)
Tradiční ohřev 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chléb (žitný chléb) Tradiční ohřev 1
- nejprve
1)
230 0:25
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Užitečné rady a tipy
13
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Zákusky z listové‐
ho těsta s krémem/
banánky
1)
Tradiční ohřev 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Roláda
1)
Tradiční ohřev 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Drobenkový koláč,
suchý
Ventilátor 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Máslový mandlový
koláč/cukrové ko‐
láčky
1)
Tradiční ohřev 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocný koláč (ky‐
nuté těsto/piškoto‐
vé těsto)
2)
Ventilátor 3 150 0:35 - 0:50
Ovocný koláč (ky‐
nuté těsto/piškoto‐
vé těsto)
2)
Tradiční ohřev 3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z
křehkého těsta
Ventilátor 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kynutý koláč s
jemnou náplní
(např. tvaroh, sme‐
tana, pudink)
1)
Tradiční ohřev 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Nekvašený chléb Ventilátor 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Předehřejte troubu.
2) Použijte hluboký plech na pečení.
Pečení na jedné úrovni - čajové pečivo
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Placičky z křehké‐
ho těsta
Ventilátor 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Slepované Vídeň‐
ské sušenky
Ventilátor 3 140 0:20 - 0:30
Slepované Vídeň‐
ské věnečky
1)
Tradiční ohřev 3 160 0:20 - 0:30
Sušenky z třeného
těsta
Ventilátor 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Pečivo z vaječného
bílku, sněhové pu‐
sinky
Ventilátor 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandlové pusinky Ventilátor 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Malé pečivo z ky‐
nutého těsta
Ventilátor 3 150 - 160 0:20 - 0:40
14
Užitečné rady a tipy
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Malé listové pečivo
1)
Ventilátor 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rolky
1)
Ventilátor 3 160 0:20 - 0:35
Rolky
1)
Tradiční ohřev 3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
Ventilátor 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
Tradiční ohřev 3 170 0:20 - 0:30
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu
Jídlo
Ventilátor
2 úrovně
Ventilátor
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Zákusky z listového
těsta s krémem/ba‐
nánky
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Koláč s drobenkou,
suchý
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - sušenky/koláčky/cukroví/rolky
Jídlo
Ventilátor
2 úrovně
Ventilátor
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Placičky z křehkého
těsta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Stříkané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušenky z třeného
těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Čajové pečivo z va‐
ječného bílku, sně
hové pusinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandlové pusinky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Malé pečivo z kynu‐
tého těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Malé listové pečivo
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rolky 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Předehřejte troubu.
Užitečné rady a tipy
15
Rady k pečení
Výsledky pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče je
příliš světlý
Špatná úroveň drážek Zasuňte koláč víc dolů
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
Příliš vysoká teplota pe‐
čení
Nastavte nižší teplotu pečení
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
Příliš krátká doba peče‐
Prodlužte dobu pečení
Dobu pečení není možné zkrátit na‐
stavením vyšší teploty
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
V těstě je příliš mnoho
tekutiny
Použijte méně tekutiny. Dodržujte
dobu tření těsta, zejména používáte-
li kuchyňského robota
Koláč je příliš su‐
chý.
Příliš nízká teplota trou‐
by
Nastavte vyšší teplotu
Koláč je příliš su‐
chý.
Příliš dlouhá doba peče‐
ní.
Zkraťte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Příliš vysoká teplota
trouby a příliš krátká do‐
ba pečení.
Nastavte nižší teplotu pečení a pro‐
dlužte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Nerovnoměrně
rozetřené těsto
Těsto rovnoměrně rozetřete na
plech
Koláč není po na‐
stavené době upe‐
čený
Příliš nízká teplota. Použijte mírně vyšší nastavení te‐
ploty trouby.
Tabulka pro horkovzdušné pečení
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Jídlo Úroveň police Teplota °C Čas (min)
Pizza (slabé těsto)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s velkou ná‐
plní)
1 180 - 200 20 - 30
Ovocné koláčky 1 180 - 200 45 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohový koláč,
kulatý
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč,
na plechu
1 140 - 160 50 - 60
16
Užitečné rady a tipy
Jídlo Úroveň police Teplota °C Čas (min)
Jablečný koláč, s
horní vrstvou
1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekvašený chléb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Listové těsto s ná‐
plní
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammkuchen (al‐
saské jídlo podob‐
né pizze)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirohy (ruské piro‐
hy s náplní)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Předehřejte troubu
Tabulka pro nákypy a zapékaná jídla
Jídlo Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota °C Čas h : min
Zapečené těstoviny Tradiční ohřev 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradiční ohřev 1 180-200 0:25-0:40
Zapékaná zelenina
1)
Rotitherm 1 160-170 0:15-0:30
Bagety zapečené s
roztaveným sýrem
1)
Rotitherm 1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Tradiční ohřev 1 180-200 0:40-0:60
Rybí nákypy Tradiční ohřev 1 180-200 0:30-1:00
Plněná zelenina Rotitherm 1 160-170 0:30-1:00
1) troubu předehřejte
Hotová jídla
Jídlo Funkce trouby Úroveň police Teplota °C Čas
Hranolky
1)
Rotitherm 3 200-220 řiďte se návo‐
dem výrobce
1) Poznámka: Hranolky při pečení 2-3 x obraťte
Pečení masa
Při pečení masa nasaďte tukový filtr!
Užitečné rady a tipy
17
Nádoba na pečení
K pečení masa používejte žáruvzdorné nádoby (dodržujte pokyny výrobce).
Velké pečeně můžete péct přímo v hlubokém plechu nebo na roštu nad hlu
bokým plechem k zachycení tuku. (je-li součástí vybavení)
Libové maso doporučujeme péct v pekáči s poklicí. Maso bude šťavnatější.
Všechny druhy masa, které by měly zhnědnout, nebo mít po upečení kůr‐
čičku, můžete péct v pekáči bez pokličky.
Údaje v následující tabulce jsou jen orientační.
Pokyny k tabulce pečení masa.
V troubě doporučujeme péct maso a ryby až od váhy 1 kg.
Do nádoby na pečení nalijte trochu tekutiny, zabráníte tím připečení vystřiku‐
jící masové šťávy nebo tuku.
Maso podle potřeby (po 1/2 - 2/3 doby pečení) obraťte.
Velké pečeně a drůbež je lepší několikrát během doby pečení podlít maso‐
vou šťávou.
Troubu vypněte asi 10 minut před koncem doby pečení a k dopečevyužijte
zbytkové teplo.
Hovězí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Hovězí v pekáči 1 - 1,5 kg Tradiční
ohřev
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbíf nebo plátky na cm
tloušťky
- nepropečený
1)
na cm
tloušťky
Rotitherm 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- střední na cm
tloušťky
Rotitherm 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobře propečený na cm
tloušťky
Rotitherm 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) troubu předehřejte
Vepřové
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Ramínko, krkovička,
kýta v celku
1 - 1,5 kg Rotitherm 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Řízek, žebírko 1 - 1,5 kg Rotitherm 1 170 - 180 1:00 -
1:30
18
Užitečné rady a tipy
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Sekaná 750 g - 1
kg
Rotitherm 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Vepřové koleno
(předvařené)
750 g - 1
kg
Rotitherm 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Telecí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Telecí pečeně 1 kg Rotitherm 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Telecí koleno 1,5 -2 kg Rotitherm 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jehněčí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Jehněčí kýta, jehněčí
pečeně
1 - 1,5 kg Rotitherm 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Jehněčí hřbet 1 - 1,5 kg Rotitherm 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Zvěřina
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Zaječí hřbet, zaječí
kýta
1)
až 1 kg Tradiční
ohřev
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hřbet ze zvěřiny 1,5 -2 kg Tradiční
ohřev
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Kýta ze zvěřiny 1,5 -2 kg Tradiční
ohřev
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) troubu předehřejte
Užitečné rady a tipy
19
Drůbež
Druh masa Množství Funkce trouby Úro
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Kusy drůbeže 200 - 250 g
každý
Rotitherm 1 200 - 220 0:35 -
0:50
Půlka kuřete 400 - 500 g
každý
Rotitherm 1 190 - 210 0:35 -
0:50
kuře, brojler 1 - 1,5 kg Rotitherm 1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kachna 1,5 - 2 kg Rotitherm 1 180 - 200 1:15 -
1:45
Husa 3,5 - 5 kg Rotitherm 1 160 - 180 2:30 -
3:30
Krůta 2,5 - 3,5 kg Rotitherm 1 160 - 180 1:45 -
2:30
Krůta 4 - 6 kg Rotitherm 1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (dušená)
Druh masa Množství Funkce trouby Úro
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Celá ryba 1 - 1,5 kg Tradiční
ohřev
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grilování
Grilovací funkci vždy používejte s maximální teplotou.
Vždy grilujte se zavřenými dveřmi trouby
Vždy prázdnou troubu předehřejte na 5 minut pomocí grilovací funkce.
Rošt zasuňte do úrovně drážek uvedené v tabulce pro grilování.
Do první úrovně drážek vždy zasuňte plech na zachycení šťávy
Grilujte pouze ploché kousky masa nebo ryb.
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Jídlo ke grilování Úroveň police Čas
1. strana 2. strana
Karbanátky 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
20
Užitečné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux E5701-7-M Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál