Rychlost 1 je obzvláště vhodná pro měkké ovoce a zeleninu jako jsou vodní melouny, hroznové
víno, rajčata, okurky a maliny.
Rychlost 2 je vhodná pro všechny druhy ovoce a zeleniny.
4 Do plnicí trubice vložte nakrájené kousky a jemně je stlačte dolů směrem k otočnému ltru
pomocí pěchovače (Obr. 9).
Na pěchovač nevyvíjejte přílišný tlak, protože by to mohlo mít vliv na kvalitu konečného výsledku a
mohlo by dojít i k zastavení ltru.
Do plnicí trubice nikdy nevkládejte prsty ani jiné předměty.
Po zpracování všech přísad a po té, co džus přestal vytékat, vypněte přístroj a počkejte až se ltr
přestane točit.
5 Zasuňte oddělovač pěny do konvice na džus (1) a nasaďte na konvici víko (2). Tak zůstane
pěna při nalévání džusu v konvici. (Obr. 10)
Poznámka: Pokud chcete, aby měl nápoj vrstvu pěny, nepoužívejte oddělovač pěny!
Používejte čerstvé ovoce a zeleninu, protože obsahují více šťávy. Ananas, červená řepa, celer,
jablko, okurka, mrkev, špenát, meloun, rajče, granátové jablko, pomeranč a hroznové víno jsou
obzvláště vhodné pro zpracování v odšťavňovači.
Slabé slupky nebo kůry nemusíte odstraňovat. Je třeba odstranit jen silné slupky - například
slupky pomeranče, ananasu a neuvařené červené řepy. Odstraňte též bílá jádra citrusových
plodů, protože by džusu přidávala hořkou příchuť.
Při přípravě jablečného džusu pamatujte, že hustota jablečného džusu závisí na druhu jablek,
který používáte. Čím šťavnatější jablko, tím řidší džus. Vyberte takový druh jablka, ze kterého
získáte džus podle vašich představ.
Jablečný džus velmi rychle zhnědne. To můžete zpomalit, přidáte-li do jablečného džusu několik
kapek citrónové šťávy.
Ovoce, které obsahuje škrob, například banány, papája, avokádo, fíky a mango není vhodné pro
zpracování v odšťavňovači. Ke zpracování tohoto druhu ovoce použijte mixér nebo tyčový
mixér.
V odšťavňovači lze rovněž zpracovat listy a stonky, například hlávkový salát.
Džus vypijte hned po vymačkání. Je-li šťáva na vzduchu, ztratí chuť a výživnou hodnotu.
Abyste získali maximální množství džusu, vždy stlačujte pěchovač pomalu.
Odšťavňovač není vhodný pro zpracování velmi tvrdého nebo vláknitého/škrobovitého ovoce a
zeleniny jako je cukrová třtina.
K čištění přístroje nikdy nepoužívejte kovové žínky, abrazivní čisticí prostředky ani agresivní
tekuté přípravky, jako je například líh, benzín nebo aceton.
Přístroj je jednodušší čistit hned po použití.
1 Vypněte přístroj, odpojte jej ze sítě a počkejte, až se ltr přestane točit.
2 Odstraňte špinavé části z motorové jednotky. Rozeberte přístroj následujícím způsobem:
Oddělte nádobu na dužninu;
Oddělte pěchovač;
Otevřete svorky;
Sejměte víko.
3 Sejměte nádobu na džus spolu s ltrem (Obr. 11).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
23