AT956A

Kenwood AT956A, 956, 957, AT956, AT957, AT957A Návod k obsluze

57 58
Zmrzlinovače AT956A (Chef) a AT957A (XL/Major) jsou určeny
k používání se všemi modely kuchyňských robotů kromě modelů
KVC5000 – KVC5099 (Chef) a KVL6000 – KVL6099 (Chef XL).
Pokud máte některý z těchto modelů, potřebujete zmrzlinovač
KAB956PL (Chef) nebo KAB957PL (Chef XL).
bezpečnost
l
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce a
uschovejte ji pro budoucí použití.
l
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
l
Před připojením nebo odpojením částí a
před čištěním robot odpojte od elektrické
zásuvky.
l
Do násypky nestrkejte prsty ani žádné
náčiní.
l
Nedotýkejte se pohybujících se částí.
l
Před výrobou zmrzliny nebo sorbetu vždy
zkontrolujte, zda je vše zcela čisté.
l
Nezmrazujte znovu zmrzlinu, která již zcela
nebo částečně rozmrzla.
l
Zmrzlinu nebo sorbet obsahující syrové
ingredience spotřebujte do jednoho týdne.
Zmrzlina chutná nejlépe čerstvá, proto ji
nepřipravujte příliš dlouho dopředu.
l
Zmrzlinu nebo sorbet obsahující syrová
vejce nedávejte malým dětem, těhotným
ženám ani starým osobám.
l
Abyste zabránili omrzlinám, při manipulaci
se zmrzlinovačem používejte dostatečnou
ochranu rukou, zejména při prvním vytažení
z mrazáku.
l
Pokud ze zmrzlinovače začne unikat
mrazicí směs, přestaňte jej používat.
Použitá mrazicí směs není toxická.
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
57 58
l
Dávejte pozor, abyste si při spouštění
hlavice robotu neskřípli prsty.
l
Další bezpečnostní upozornění najdete v
návodu k používání kuchyňského robotu.
Zmrzlinovač můžete používat k
výrobě zmrzlin a sorbetů s různými
příchutěmi.
l
Tento spotřebič splňuje nařízení
ES č. 1935/2004 o materiálech
a výrobcích určených pro styk s
potravinami.
před prvním použitím
1 Omyjte části: viz „čištění“.
2 24 hodin předem dejte mrazicí
mísu do mrazáku. Současně dejte
lopatku a kryt do lednice.
3 Připravte směs na zmrzlinu nebo
sorbet (viz recepty). V případě
potřeby nechte směs zchladit v
lednici.
popis
1
kryt s násypkou
2
lopatka
3
mrazicí mísa
4
míchací mísa
poznámka
Model AT957A se dodává se 2
lopatkami označenými (C) a (M)
– kompatibilitu lopatek s vaším
kuchyňským robotem najdete
v tabulce. Číslo/typ modelu
najdete na štítku na spodní
straně hnací jednotky.
Model
TYPE KVC
TYPE KVL XL
TYPE KMM Major
TYPE KM Major
TYPE KM08
KM070 & KM080,
KM090 series
Major series
TYPE KCC
používání zmrzlinovače
1 Zajistěte míchací mísu v robotu.
2 Vložte mrazicí mísu přímo z
mrazáku a pak nasaďte lopatku.
3 Navrch nasaďte kryt.
4 Spusťte hlavici robotu tak, aby se
kovový kolík zasunul do plastového
otvoru
1
. Pokud hlavice robotu
správně nedosedne, zvedněte ji
a upravte polohu lopatky podle
kovového kolíku.
5 Zapněte robot na minimální
rychlost.
l
ROBOT JE NUTNÉ ZAPNOUT
PŘED PŘIDÁNÍM SMĚSI NA
ZMRZLINU NEBO SORBET, ABY
SE ZABRÁNILO OKAMŽITÉMU
PŘIMRZNUTÍ SMĚSI K VNITŘNÍ
STĚNĚ MÍSY.
59
6 Násypkou nalijte směs na zmrzlinu
nebo sorbet do zmrzlinovače.
7 Asi po půl hodině by měla být
zmrzlina připravena k podávání.
Vypněte kuchyňský robot.
8 Pokud zmrzlinu nebo sorbet
nebudete konzumovat okamžitě,
přendejte směs do vhodné nádoby
a uložte do mrazáku do doby, než ji
budete potřebovat.
poznámky
K bezpečnému a úspěšnému
používání zmrzlinovače je nutné
dodržovat následující pravidla.
1 Mrazicí nádobu umístěte 24 hodin
před použitím do mrazáku s
teplotou -18 °C nebo nižší.
2 Kuchyňský robot nevypínejte,
dokud nebudou zmrzlina nebo
sorbet hotové.
3 Pokud směs do 45 minut
nedosáhne požadované
konzistence, kuchyňský robot
vypněte a zmrzlinu nebo sorbet
přendejte do vhodné nádoby
a vložte do mrazáku, dokud
nezmrzne na požadovanou
konzistenci.
4 K vyjmutí směsi z mrazicí mísy
nepoužívejte kovové náčiní.
5 Najednou lze úspěšně připravit až 1
litr zmrzliny.
čištění
l
Před odpojením příslušenství
od kuchyňského robotu jej vždy
vypněte a odpojte od elektrické
zásuvky.
l
Před čištěním nechte mrazicí mísu,
aby dosáhla pokojové teploty.
Všechny části zmrzlinovače lze
umývat v teplé vodě se saponátem.
l
Důkladně osušte. Pokud byste
mrazicí mísu před vložením do
mrazáku neosušili, mohla by se
na ní vytvořit vrstva ledu, která by
bránila otáčení lopatky.
l
Neumývejte zmrzlinovač v myčce.
l
Mrazicí mísu doporučujeme
skladovat v plastovém sáčku v
mrazáku, aby byla vždy připravena
k použití.
servis a údržba
l
Pokud při používání nástavce
narazíte na jakékoli problémy,
před vyžádáním pomoci navštivte
stránky www.kenwoodworld.com.
l
Upozorňujeme, že na váš výrobek
se vztahuje záruka, která je v
souladu se všemi zákonnými
ustanoveními ohledně všech
existujících záručních práv a práv
spotřebitelů v zemi, kde byl výrobek
zakoupen.
l
Pokud se váš výrobek Kenwood
porouchá nebo u něj zjistíte závady,
zašlete nebo odneste jej prosím do
autorizovaného servisního centra
KENWOOD. Aktuální informace o
nejbližším autorizovaném servisním
centru KENWOOD najdete na webu
www.kenwoodworld.com nebo na
webu společnosti Kenwood pro vaši
zemi.
l
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
l
Vyrobeno v Číně.
DŮLEŽITÉ INFORMACE
PRO SPRÁVNOU LIKVIDACI
VÝROBKU V SOULADU S
EVROPSKOU SMĚRNICÍ O
ODPADNÍCH ELEKTRICKÝCH A
ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍCH
(OEEZ)
Po ukončení doby provozní životnosti
se tento výrobek nesmí likvidovat
společně s domácím odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr
tříděného odpadu, zřizovaném
městskou správou anebo prodejcem,
kde se tato služba poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu likvidace
elektrospotřebičů se předchází
vzniku negativních dopadů na životní
prostředí a na zdraví, ke kterým by
60
mohlo dojít v důsledku nevhodného
nakládání s odpadem, a umožňuje se
recyklace jednotlivých materiálů při
dosažení významné úspory energií a
surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů
je výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
doporučené recepty
Níže najdete pár doporučených
receptů, které vám pomohou se
s obsluhou zmrzlinovače lépe
seznámit.
vanilková zmrzlina
500 ml plnotučného mléka
125 ml nízkotučné smetany
5 ml vanilkové esence
3 žloutky
150 g krupicového cukru
1 Smíchejte smetanu, mléko a
vanilkovou esenci v rendlíku a
přiveďte téměř k varu. Odstavte a
nechte mírně zchladnout.
2 Mezitím ve velké míse utřete
žloutky s cukrem, dokud nevznikne
hustá a světlá směs.
3 Za stálého míchání nalijte na utřené
žloutky s cukrem směs smetany
s mlékem. Cukr se musí zcela
rozpustit.
4 Vraťte směs do rendlíku a na
velmi nízkou teplotu pokračujte v
míchání, dokud směs nezačne na
zadní straně lžíce vytvářet povlak.
5 Nechte směs zcela vychladnout.
6 Nalijte směs do zmrzlinovače a
míchejte, dokud neztuhne (asi 30
minut).
obměny:
Čokoláda – místo smetany použijte
100 g čokolády rozpuštěné ve
vodní lázni.
Ořechy – těsně před podáváním
přidejte do zmrzlinové směsi 100 g
nasekaných ořechů.
jahodová zmrzlina
400 g zralých jahod
200 ml vysokotučné smetany
75 g krupicového cukru
šťáva z
1
/2 citronu
1 Rozmixujte jahody.
2 Do rozmixovaných jahod
přimíchejte cukr, smetanu a
citronovou šťávu.
3 Směs dejte do lednice vychladit.
4 Po vychlazení směs nalijte do
zmrzlinovače a míchejte, dokud
neztuhne.
obměny:
Místo jahod můžete použít jakékoli
měkké ovoce. Sladkost směsi
bude záviset na použitém ovoci,
proto sladkost před zmrazením
vyzkoušejte.
poznámka: Doba, za kterou směs
zmrzne, závisí na těchto faktorech:
l
množství a složení směsi. Přidání
alkoholu do směsi zpomalí mrznutí.
l
původní teplota směsi.
l
okolní teplota.
/