Sladidla
Používejte bílý nebo hnědý cukr, med, sladový výtažek,
zlatý sirup, javorový sirup, melasu nebo melasový sirup.
●
Cukr a tekutá sladidla se podílejí na barvě chleba,
dodávají zlatavý nádech konečné kůrce.
●
Cukr váže vlhkost, čímž zlepšuje schopnost udržení
kvality chleba.
●
Cukr je výživou pro droždí, a ačkoliv není nezbytný,
jelikož moderní typy sušeného droždí mají schopnost
kynout na základě využití přirozených sacharidů a
cukrů, které jsou obsaženy v mouce, učiní těsto
aktivnějším.
●
Sladké chleby mají přiměřenou hladinu cukrů díky
přidání ovoce, polevy nebo pocukrování, které
dodávají dodatečnou sladkost. Pro výrobu těchto
chlebů používejte program pro sladké chleby.
●
Jestliže cukr nahrazujete tekutými sladidly, potom
musí být trochu snížen celkový obsah tekutin v
receptu.
Tuky a oleje
Malé množství tuku nebo oleje je často přidávání pro
vytvoření měkčí krky. Také pomáhá prodloužit čerstvost
chleba. Použijte máslo, margarín nebo sádlo, a to v
malých množstvích do 25 g (1 oz) nebo 22 mm
(1 1/2 lžíce) rostlinného oleje. Pokud je recept na větší
množství, kdy je více znatelná chuť mouky, použijte
máslo, díky kterému dosáhnete nejlepších výsledků.
●
Namísto másla můžete použít olivový olej nebo
slunečnicový olej, pouze upravte obsah tekutin v
celkovém receptu jestliže používáte množství
přesahující 15 ml (3 lžičky). Pokud vás znepokojuje
hladina cholesterolu, slunečnicový olej je vhodnou
alternativou.
●
Nepoužívejte nízkokalorické pomazánky (margaríny),
jelikož obsahují až 40% vody a nemají stejné
vlastnosti jako máslo.
Tekutiny
Tekutiny jsou pro výrobu chleba nezbytné; nejčastěji
bývá používáno mléko nebo voda. Při použití vody
dosáhnete více křupavé kůrky než při použití mléka.
Voda bývá často míchána s odstředěným sušeným
mlékem. Tento postup je nezbytný, používáte-li
opožděný start, neboť čerstvé mléko podléhá zkáze. Pro
většinu programů můžete použít vodu přímo z kohoutku,
avšak pro program rychlého jednohodinového cyklu
musíte použít vlažnou vodu.
●
Ve chladných dnech vodu odměřte a před použitím ji
nechejte odstát v pokojové teplotě po dobu 30 minut.
Pokud používáte mléko přímo z ledničky, postupujte
obdobně.
●
Podmáslí, jogurt, kysaná smetana a měkké sýry jako
ricotta a tvaroh mohou být používány jakou část
celkového kapalného obsahu; vytvářejí vlhčí a
jemnější kůrku. Podmáslí dodává příjemnou, jemně
nakyslou chuť, podobnou té, která je typická pro
venkovské chleby a nakyslá těsta.
●
Pro zlepšení těsta, zlepšení barvy chleba a celkové
vylepšení struktury chleba můžete přidat vejce. Vejce
také přidávají stabilitu lepku ve fázi kynutí. Pokud
používáte vejce, snižte celkové množství tekutin v
receptu. Pro zaručení správného množství tekutin v
receptu umístěte vejce do odměřovacího poháru,
který následně doplňte tekutinou.
Droždí
Droždí můžeme používat sušené nebo čerstvé. Všechny
recepty v tomto receptáři byly vyzkoušeny s použitím
snadno rozpustného, rychle kynoucího sušeného droždí,
které nevyžaduje nejprve rozpuštění ve vodě. Droždí je
umístěno do důlku v mouce, kde je umístěno zvlášť od
kapaliny až do zahájení míchání.
●
Nejlepších výsledků dosáhnete při používání
sušeného droždí. Používání čerstvého droždí není
doporučeno, jelikož při jeho používání je dosahováno
jiných výsledků než v případě použití sušeného
droždí. Čerstvé droždí nepoužívejte pro programy s
opožděným startem.
Pokud chcete použít čerstvé droždí, mějte na paměti
následující:
6 g čerstvého droždí = 1 lžička sušeného droždí
Smíchejte čerstvé droždí s 1 lžičkou cukru a 2 lžícemi
vody (teplé). Nechejte odstát na dobu 5 minut dokud
nenapění.
Poté přidejte zbylé ingredience do pečící formy.
●
Používejte množství uvedené v receptech; příliš
mnoho droždí by mohlo způsobit překynutí těsta a
přetečení přes okraj pečící formy.
●
Pokud otevřete sáček sušeného droždí, musí být
spotřebován do 48 hodin, pokud výrobce neuvádí
jinak. Otevřené sáčky mohou být znovu zalepeny a
uloženy v mrazničce až do libovolného opětovného
použití.
●
Spotřebujte sušené droždí před vypršením
doporučené doby spotřeby, jelikož droždí časem
ztrácí své vlastnosti.
90