2 Zeleninu jako například mrkev,
cibuli, tuřín atd. krájejte na
dostatečně malé kousky, protože
se připravují déle než maso.
3 Všechny typy přísad krájejte na
rovnoměrné kousky, aby se
připravovaly rovnoměrně.
4 Opečením masa a orestováním
zeleniny předem na samostatné
pánvi odstraníte část tuku z masa
a také se zlepší vzhled a chuť
masa i zeleniny. Není to ovšem
nezbytné.
5 Během vaření zvedejte poklici co
nejméně často, protože přitom
uniká teplo a odpařují se tekutiny.
Podle toho, jak často a na jak
dlouho jste poklici zvedli, bude
třeba prodloužit dobu vaření o 20
až 30 minut.
6 K vaření vždy slouží varná
nádoba. Zásadně nevkládejte
potraviny přímo do elektrického
hrnce.
7 Zásadně neponořujte horkou
varnou nádobu do studené vody
ihned po použití ani nelijte vařící
vodu do prázdné studené varné
nádoby. Náhlá změna teploty
může způsobit prasknutí nádoby.
8 Po několika měsících používání
může glazura na varné nádobě
popraskat: to je u glazovaného
nádobí běžné a nemá to žádný vliv
na fungování pomalého hrnce.
9 Při vaření v pomalém hrnci podle
běžných receptů bude
pravděpodobně třeba používat
méně tekutin. Při pomalém vaření
se tekutiny neodpařují tak rychle
jako při běžném vaření; nicméně
musí být v hrnci určité množství
tekutin, které pomáhají zajišťovat
přenos tepla.
10 Zásadně nenaplňujte pomalý
hrnec na více než
2
⁄3 celkového
objemu.
11 Mléčné výrobky jako například
smetanu, kyselou smetanu nebo
jogurt, je třeba přidat až ke konci
přípravy, aby se zabránilo sražení.
12 Mraženou zeleninu, například
hrášek, nechte rozmrazit a přidejte
ji na poslední půlhodinu až hodinu
přípravy. Zelenina si tak zachová
barvu a strukturu. Zároveň nedojde
k přílišnému ochlazení směsi v
hrnci.
13 Nejlepších výsledků dosáhnete,
když jsou přísady ponořeny
v tekutině.
14 Z masa odřízněte nadbytečný tuk.
15 Při vaření celých kloubů je třeba,
aby se pohodlně vešly do nádoby,
a vždy přidejte tekutiny. Během
vaření obracejte.
16 Při používání teplých přísad se
vaření urychlí.
17 Pro zahuštění omáčky atd.
smíchejte trochu kukuřičné mouky
s malým množstvím studené vody
a promíchejte. Připravenou směs
přidejte do varné nádoby ke konci
přípravy. Zakryjte hrnec poklicí a
dále vařte, dokud omáčka
nezahoustne a nezačne bublat.
18 Upozorňujeme, že tekutiny mohou
okolo okraje poklice prskat.
Údržba a čištění
Před čištěním hrnec vždy vypněte,
odpojte z elektrické zásuvky a
nechte zařízení vychladnout.
elektrický hrnec
Vnější části pomalého hrnce otřete
vlhkým hadříkem a osušte.
Elektrický hrnec zásadně
neponořujte do vody.
Poklice varné nádoby
Umyjte v teplé mýdlové vodě,
opláchněte a důkladně vysušte.
Zbytky potravin zachycené na
vnitřní straně nádoby lze odstranit
pomocí měkkého kartáčku.
Varnou nádobu a poklici je možné
mýt v myčce na nádobí.
96