Russell Hobbs 22940-56 Uživatelský manuál

39
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před použitím
odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se sníženými
fyzickými, senzorickými či mentálmi schopnostmi nebo osoby, které
výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/
byly poučeny a rozumí souvisejícím rizikům. S přístrojem si nesmějí ht
děti. Děti nesmějí provádět čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly
věku alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte
mimo dosah dětí mladších 8 let.
Tento spotřebič nesmí být ovlán externím časovačem nebo systémem
dálkového ovládání.
ístroj používejte pouze s dodaným konektorem a kabelem, a obráceně.
h Povrchy přístroje budou pálit.
Pokud dojde k poškození konektoru nebo kabelu, musí být nahrazeny
speclní sadou, která je k dispozici u výrobce nebo v jeho servism
středisku.
b Tento přístroj nepoužívejte v blízkosti van, sprch, umyvadel či jiných nádob obsahujících vodu.
Chléb, olej a další potraviny mohou vzplanout. Přístroj nepoužívejte u záclon či jiných hořlavých
materiálů. Mějte používaný přístroj vždy pod dohledem.
Potraviny nebalte do plastových fólií, polyetylenových sáčků či alobalu. Poškodíte gril a hrozí
nebezpečí vzniku požáru.
Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho, dokud
výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
Když přístroj nepoužíváte, vytáhněte jej ze sítě.
Přístroj nepoužívejte k žádným jiným účelům než k přípravě jídla.
Nepoužívejte žádné kovové či ostré předměty – poškodili byste nepřilnavý povrch.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
KRESY
1. Grilovací plotna
2. Napájecí vstup
3. Odkapávací tác
4. Regulátor teploty
5. Kontrolka
6. Konektor
PŘÍPRAVA
1. Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2. Umístěte spotřebič i kabel mimo okraje pracovních ploch a mimo dosah dětí.
3. Ujistěte se, že jsou obě odkapávací misky zcela zasunuty (Obr. A).
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
40
POUŽI
1. Regulátorem teploty otočte úplně proti směru hodinových ručiček (0).
2. Konektor zapojte do napájecího vstupu na přístroji (Obr. B).
3. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
4. Regulátor teploty nastavte na požadovanou teplotu (1 - 5).
5. Rozsvítí se kontrolka termostatu. Po dosažení teploty kontrolka zhasne. Střídavě se bude rozsvěcovat
podle toho, jak bude spínat termostat, který udržuje nastavenou teplotu.
6. Na gril potraviny umísťujte pomocí lopatky či kleští, ne prsty.
POZNÁMKA: U potravin s vysom obsahem tuku může během grilování horký tuk vystříknout. Pokud se
tak stane, můžete snížit teplotu, ovšem prodloužíte tím čas grilování.
Čekejte, dokud nebude jídlo hotové.
Zkontrolujte, zda je udělané. Pokud si nejste jisti, dejte ho ještě na chvíli na gril.
Hotové jídlo vyjměte pomocí dřevěných či plastových nástrojů.
Odkapávací misky pravidelně vyprazdňujte. Odkapávací misky budou horké, čili nakládejte s nimi
opatrně a používejte rukavici na vaření nebo podobnou ochranu. Otřete papírovou utěrkou a vraťte
zpět na místo.
PÉČE A ÚDRŽBA
1. Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
2. Vytáhněte konektor z napájecího vstupu.
3. Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
4. Odkapávací misky umývejte v teplé mýdlové vodě, nebo v horním koši myčky na nádobí.
RECYKLACE
W
Aby nedocházelo k ničení životního prostředí a zdraví kvůli obsaženým nebezpečným
látkám, přístroje a dobíjecí i nedobíjecí baterie označené jedním z těchto symbolů
nesmějí být vyhazovány do směsného komunálního odpadu. Elektrické a elektronické
výrobky, a pokud to přísluší, i dobíjecí i nedobíjecí baterie, vždy likvidujte na
oficiálním recyklačním/sběrném místě.
RECEPTY
LOSOS S MEDEM, SÓJOU A SEZAMEM (přibližně 4 porce)
350 g lososa
20 g tmavé sójové omáčky
40 g medu
15 ml sherry octa
30 ml sezamového oleje
15 ml rostlinného oleje
20 g pražených sezamových semínek
V míse smíchejte sójovou omáčku, med, ocet, sezamový olej, rostlinný olej a sezamová semínka. Směs
nalijte na tác a položte do ní lososa tak, aby kůže směrovala nahoru. Nechejte marinovat alespoň 20-30
minut. Předehřejte gril v nastavení 5. Až bude zahřátý, dejte lososa na gril a grilujte 7-8 minut, anebo až se
začne losos rozpadat.
KUŘE NA PAPRICE (přibližně 4-6 porce)
400 g vykostěných kuřecích stehen
10 g uzené papriky
3 g chilli koření
30 ml olivového oleje
1 citron, šťáva i kůra
Sůl a pepř podle chuti
V míse smíchejte papriku, chilli koření, olej, citron a dochuťte. Kuře naporcujte na kousky požadované
velikosti a pak vložte do mísy. Dobře promíchejte a ujistěte se, že je kuřecí maso marinádou dobře obalené.
Misku zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Kuřecí maso z lednice vyjměte asi
15 minut před grilováním. Předehřejte gril v nastavení 5. Až bude zahřátý, dejte kuřecí maso grilovat a
grilujte tak dlouho, až nebudou šťávy krvavé.
41
JEHNĚČÍ PLEC S KORIANDREM, MÁTOU A JOGURTEM (pro 6 osob)
500 g na kostky nakrájené jehněčí plece, 1-2 cm
kousky
1 svazek čerstvého koriandru
1 svazek čerstvé máty
200 g řeckého jogurtu
3 g papriky
3 g chilli koření
3 g mletého římského kmínu
Sůl a drcený černý pepř
6 špízových jehel
V míse smíchejte koriandr, mátu, jogurt, papriku, chilli, římský kmín a dochuťte. Přidejte jehněčí a ujistěte
se, že je dobře obalené. Obalené kousky jehněčího napíchněte na špízové jehly (dřevěné špízové jehly
před použitím na 15 minut namočte). Nechte marinovat v lednici alespoň 2 hodiny. Z lednice vyjměte asi
15-20 minut před grilováním. Předehřejte gril v nastavení 5. Až bude zahřátý, dejte jehněčí na špízových
jehlách grilovat a grilujte tak dlouho, až nebudou šťávy krvavé.
MARINOVANÉ KREVETY (přibližně 4 porce)
20 velkých krevet, oloupaných
½ červené chilli papričky, nakrájené na kostičky
5 g čerstvého zázvoru, najemno nastrouhaného
1 limetkový list, nařezaný
2 stroužky česneku, najemno nasekané
20 ml sezamového oleje
15 ml světlé sójové omáčky
15 ml sladké chilli omáčky
¼ svazku čerstvého koriandru, nasekaného
Sůl a pepř
V míse smíchejte všechny ingredience a potom přidejte krevety. Zakryjte potravinovou fólií a nechte
marinovat v lednici alespoň 2 hodiny. Předehřejte gril v nastavení 5. Až bude zahřátý, slijte z krevet
přebytečnou marinádu a dejte je na gril. Grilujte z každé strany 2-3 minuty, dokud krevety zcela nezrůžoví.
BURGERY ZE SLADKÝCH BRAMBOR (pro 8-10 osob)
6 sladkých brambor
150 g strouhanky
1 červená chilli paprička, nakrájená na kostičky
1 červená cibule, nakrájená na kostičky
4 g mletého římského kmínu
3 g mletého muškátového květu
½ svazku čerstvého koriandru
½ citronu, šťáva
Sůl a pepř podle chuti
Sladké brambory umyjte a propíchněte vidličkou. Položte je na pečicí plech a pečte v troubě na 180ºC do
změknutí. Potom nechte brambory trochu vychladnout, rozkrojte je na půl a vyberte z nich dužinu. Sladké
brambory pak v míse smíchejte s ostatními ingrediencemi. Bramborovou směs rozdělte na osm stejných
porcí a vytvarujte z nich burgery. Na 20 minut dejte do lednice. Předehřejte gril v nastavení 5. Až bude
zahřátý, potřete grilovací plochu trochou olivového oleje a burgery z každé strany 5-6 minut grilujte.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
/