Russell Hobbs 21840-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Fritézy
Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

76
3 Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před
použitím odstraňte všechny obaly.
A DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
1 Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se
sníženými fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi
nebo osoby, které výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají,
pokud tak činí pod dozorem/byly poučeny a rozumí souvisejícím
rizikům.
•S přístrojem si nesmějí hrát děti.
•Děti nesmějí provádět čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly
věku alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem.
•Přístroj i kabel uchovávejte mimo dosah dětí mladších 8 let.
h Povrchy přístroje budou pálit.
2 Přístroj nepřipojujte přes časovač nebo systém dálkového
ovládání.
3 Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servis
zástupce nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
L Neponořujte přístroj do kapaliny.
U Z ventilů bude vycházet pára – držte si odstup.
4 Přístroj nepoužívejte blízko či pod hořlavými materiály (např. záclonami).
5 Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
6 Přístroj nepoužívejte bez nasunutého odkapávacího tácu.
7 Přístroj nepoužívejte k žádným jiným účelům než k přípravě jídla.
8 Nepoužívejte žádné kovové či ostré předměty – poškodili byste nepřilnavý povrch.
jen pro domácí použití
U PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
•Ručně umyjte snímatelné díly.
•Zpočátku může topné těleso trochu dýmit.
•Může to nepatrně zapáchat, ale nejde o nic rizikového. Ověřte, zda je místnost správně
odvětrávaná.
d JAK TO FUNGUJE
•Princip je podobný jako u horkovzdušné trouby, čili k úpravě pokrmů se používá horký
vzduch a sálavé teplo.
•Olejem potraviny jen pokropte, nelijte olej do koše.
•Časovač je hodinový strojek. Otočte jím o 5 minut dále, než je čas, který potřebujete, potom
jím pootočte zpět na vámi požadovaný čas.
C ÍPRAVA
1 Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2 Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
3 Mějte při ruce rukavice na pečení (či utěrku).
•Budete potřebovat tepelně odolnou podložku či jídelní talíř, abyste mohli koš někam položit.
77
[
•Když budete chtít grilovat nebo použít špízové jehly, budete potřebovat soupravu kleští z
nekovového materiálu.
4 Pro uzamčení držadla koše zamáčkněte velký střední díl do držadla.
5 Malý konec tohoto dílu bude vyčnívat na protější straně dadla koše.
6 Pro odemčení držadla koše zamáčkněte malou část dílu do držadla koše.
7 Otevřete dvířka.
8 Odemkněte držadlo koše.
9 Držadlo koše nasuňte otvorem na jeho konci na příchytku na koši.
10 Uzamkněte držadlo koše.
11 Koš z přístroje vyjměte.
12 Zkontrolujte, zda je nasunutý odkapávací tác.
13 Uzavřete dvířka.
C PŘEDEHŘÁ
14 Zasuňte zástrčku do zásuvky.
15 Regulátor teploty nastavte na požadovanou teplotu.
16 Časovač nastavte na 5.
17 Rozsvítí se kontrolka připojení k síti.
18 Rozsvítí se kontrolka termostatu. Kontrolka se střídavě zapíná či vypíná, podle toho jak
termostat udržuje teplotu.
19 Když se časovač vrátí na 0, přístroj se vypne.
C POUŽITÍ
20 Do koše vložte jídlo – koš nepřeplňujte.
21 Nechte mezi jednotlivými kousky jídla prostor, aby horký vzduch mohl proudit.
22 Otevřete dvířka.
23 Vložte koš do přístroje.
24 Odemkněte držadlo koše.
25 Držadlo od koše oddělte.
26 Uzavřete dvířka.
27 Na časovači nastavte vámi požadovaný čas.
C PROTŘEPÁNÍ KOŠE
28 Až budete v polovině přípravy, vyjměte koš a zatřepte jím, anebo potraviny v něm otočte.
Potom vložte koš zpět do těla.
29 Po otevření dvířek se přístroj vypne, po jejich zavření se opět zapne.
30 Časovač bude dál odpočítávat čas.
31 Když se časovač vrátí na 0, přístroj se vypne.
32 Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
33 Pokud chcete přístroj vypnout manuálně, otočte časovačem na 0.
C HOTOVO?
34 Otevřete dvířka.
35 Nasaďte držadlo koše.
36 Koš z přístroje vyjměte.
37 Zkontrolujte, zda je jídlo hotové. Pokud si nejste zcela jisti, nechte ho ještě chvíli vařit.
pokyny (Čeština)
nákresy
1 tělo
2 časovač
3 regulátor teploty
3 ventil
5 kontrolka připojení k síti
6 kontrolka termostatu
7 dvířka
8 držadlo
9 špízové jehly
10 stojan
11 koš
12 příchytka
13 otvor
14 zamknout
15 držadlo koše
16 odemknout
17 odkapávací tác
` vhodné pro mytí v myčce
78
C POUŽITÍ STOJANU
38 Stojan používejte na toasty, slaninu či grilování potravin, které jsou tenčí než 15 mm.
39 Grilované potraviny alespoň jednou během přípravy otočte.
40 Stojan můžete otočit vzhůru nohama a usadit do něj špízové jehly.
41 Jehly 2 či 3 krát během přípravy otočte.
42 Potraviny lze připravovat i na odkapávacím tácu, ale musíte bedlivě kontrolovat hladinu šťáv
v tácu a vyprázdnit jej dřív, než přeteče.
C PÉČE A ÚDRŽBA
43 Přístroj vypojte ze sítě a nechte vychladnout.
44 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
45 Ručně umyjte snímatelné díly.
` Tyto díly můžete umýt v myčce na nádobí.
46 Extrémní prostředí uvnitř myčky může ovlivnit povrchovou úpravu zařízení.
47 Poškození je pak pouze kosmetického rázu, čili nemělo by dojít k ovlivnění provozu přístroje.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem
nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.
recepty
T polévková lžíce (15 ml) p špetka
t čajová lžička (5 ml) g gramy
s snítka ml mililitry
c stroužek (stroužky) E vejce, velké (63-73 g)
kuřecí špízy tikka pro 2 osoby
100g jogurt 25 ml citrónová šťáva
1 t garam masala 1 t paprika
1 t mletý římský kmín ½ t sůl
250g kuřecí stehna
Kuře nakrájejte na 25 mm kostky. Všechny ingredience smíchejte v míse. Přikryjte a dejte na 1
hodinu do ledničky. Předehřejte na 200. Kuřecí maso napíchejte na špízové jehly. Špízové jehly
uložte do stojanu. 15 minuty vařte. V polovině přípravy kousky obraťte. Podávejte se salátem z
okurků, rajčat a červené cibule.
jehněčí kebab se středomořskou zeleninou pro 2 osoby
2 t olivový olej 1 t česnekové pyré
1 t mletý římský kmín 1 t sušené oregáno
250g jehněčí maso
zelenina:
1 červená paprika, na plátky 1 cuketa, na plátky
2 rajčata, na čtvrtky 1 t česnekové pyré
2 t olivový olej 1 t červený vinný ocet
sůl a pepř
Maso nakrájejte na 25 mm kostky. V míse smíchejte jehněčí maso s olejem, česnekem, římským
kmínem a oreganem. Přikryjte a dejte na 1 hodinu do ledničky. Jehněčí maso z lednice vyjměte
půl hodiny před vařením. Jehněčí maso napíchejte na špízové jehly. Dochuťte solí a pepřem.
Špízové jehly uložte do stojanu. Zeleninu smíchejte s česnekem, olejem a octem. Dochuťte solí a
pepřem. Směs vložte do koše. Předehřejte na 200. 15 minuty vte. V polovině přípravy kousky
obraťte. Podávejte s jogurtem a mátovým dipem.
79
[
rybí goujons pro 2 osoby
75g strouhanka 2 T petržel (nasekaná)
1 T citrónová kůra - nastrouhat 50g jemná pšeničná mouka
2 E 350g treska
Rybí maso nakrájejte na 2 cm proužky. V míse smíchejte strouhanku, petržel a citrónovou kůru.
Prosejte mouku do mísy. V další míse rozšlehejte vejce. Rybí maso obalte v mouce, pak ve vejci a
nakonec ve strouhance. Položte rybí maso na talíř. Přikryjte a dejte na 30 minut do ledničky.
Předehřejte na 180. Rybí maso vložte do koše. 15 minuty vařte. V polovině přípravy kousky
obraťte. Podávejte s citrónovými klínky.
rostbíf s kořenovou zeleninou pro 4 osoby
2 malé mrkve, na plátky 2 malé pastináky, na plátky
1 červená cibule (tenké klínky) 2 s tymián
2 t med 2 t olivový olej
1 kg hovězí špička sůl a pe
Uvedený čas přípravy je pro středně propečené hovězí. Aby bylo maso zcela propečené, přidejte
15 minut. Předehřejte na 180. Zeleninu smíchejte v míse s tymiánem, bylinkami, medem a
olejem. Směs vlte do koše. Hovězí maso položte nahoru. Dochuťte solí a pepřem. 60 minuty
vařte. V polovině přípravy kousky obraťte. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
pečené kuře s fenyklem pro 4 osoby
2 cibulky fenyklu, na plátky 4 c česnek (rozdrcený)
½ citron 1 kg kuře
2 t olivový olej sůl a pepř
Předehřejte na 180. Fenykl s česnekem vložte do koše. Citron natlačte do kuřete. Do kůže vetřete
olivový olej. Dochuťte solí a pepřem. Vložte kuře do koše. 50 minuty vte. V půlce vaření koš
protřepejte. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
pečená tykev se salátem pro 2 osoby
z červené papriky pro 4 osoby jako příloha
800g tykev muškátová, oloupaná 2 t olivový olej
2 s tymián sůl a pepř
2 červená paprika, na plátky 1 T ocet Sherry/červený vinný ocet
50g listy rukoly 150g kozí sýr (jemný)
50gňová semena
Předehřejte na 200. Tykev nakrájejte na 25 mm kostky. V míse tykev smíchejte s olejem a
tymiánem. Dochuťte solí a pepřem. Směs vložte do koše. 20 minuty vte. V půlce vaření koš
protřepejte. Přidejte papriky. 10 minuty vařte. Směs vložte do servírovací mísy. Nechte 10
vychladnout. Přidejte ocet a listy rukoly a důkladně promíchejte. Kozí sýr a dýňová semena
rozdrobte a posypte po povrchu.
lososové placičky na zázvoru a chilli pro 2 osoby
250g plátek lososa 200g bramborová kaše
1 tzvorová pasta 1 červená chilli paprička, nasekaná
4 jarní cibulka, nakrájená 1 T koriandr, nasekaný
75g strouhanka 50g jemná pšeničná mouka
2 E
Předehřejte na 180. Rybí maso vložte do koše. 5 minuty vařte. Nechte 10 vychladnout. Rybu
smíchejte v míse s bramborami, zázvorem, chilli papričkou, jarní cibulkou a koriandrem.
Dochuťte solí a pepřem. Ze směsy udělejte 4 placičky. V míse smíchejte strouhanku, petržel a
citrónovou kůru. Prosejte mouku do mísy. V další míse rozšlehejte vejce. Placičky obalte v mouce,
pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Placičky vložte do koše. 15 minuty vte. V polovině
přípravy kousky obraťte. Podávejte s citrónovými klínky a salátem.
80
bramborové klínky s rozmarýnem a česnekem pro 4 osoby jako příloha
500g americké brambory 3 c česnek (rozdrcený)
3 s rozmarýn, nasekaný 2 t olivový olej
1 T krupice/jemná polenta 1 t sůl
Předehřejte na 200. Všechny ingredience smíchejte v míse. Směs vložte do koše. 30 minuty vte.
V půlce vaření koš protřepejte.
zeleninové jarní rolky pro 8 osob
1 t pražený sezamový olej 2 tjová omáčka
1 c česnek (rozdrcený) 1 T zázvor, strouhaný
1 mrkev, nastrouhaná 2 jarní cibulka, nakrájená
1 červená paprika, na plátky 50g fazolové klíčky
50g tenké rýžové nudle, vaře 1 E
olivový olej ve spreji 4 pláty tenkého listového těsta, 24 cm x 40 cm
Předehřejte na 200. V míse smíchejte sezamový olej, sójovou omáčku, česnek a zázvor. Přidejte
zeleninu a nudle a důkladně promíchejte. Pláty listového těsta nakrájejte na 16 obdélníků, každý
12 cm x 20 cm. Obdélníky potom naskládejte vždy jeden na druhý. Podél jednoho delšího okraje
rozprostřete 2 vrchovaté lžíce směsy. Protilehlou stranu potřete rozšlehaným vejcem. 2 cm kratší
strany složte směrem doprostřed, abyste náplň lehce překryli, potom těsto sviňte do úzké rolky
a zamáčkněte, aby se rolka zalepila. Opakujte se zbývající částí listového těsta a náplně. Jarní
rolky postříkejte troškou oleje a potom je vložte do koše. 12 minuty vte.
klasický viktoriánský piškot
150g neosolené máslo 150g moučkový cukr
2 E 150g samokynoucí mouka
1 p sůl 1 ttažek z vanilky
2 t mléko
podávání:
150g malinová marmeláda 200ml šlehačka
2 T práškový cukr
Předehřejte na 170. Vymažte 16 cm kulatou zapékací mísu tukem. Smíchejte máslo s cukrem
krupicí, aby měla směs matný nádech a byla nadýchaná, potom dovnitř rozšlehejte vejce. Do
mísy prosejte mouku se solí. Vmíchejte do směsi. Smíchejte vanilku s mlékem. Vmíchejte do
směsi. Směs nalijte do zapékací mísy. 50 minuty vařte. Špízová jehla zapíchnutá do buchty by
měla být po vytažení čistá. Nechte vychladnout na kovové mřížce. Smetanu s moučkovým
cukrem ušlehejte do jemných hrotů. Až bude buchta vychládlá, rozřízněte ji vodorovně
napolovic. Horní část spodní půlky potřete malinovou marmeládou a potom ušlehanou
smetanou. Horní polovinu dejte nahoru, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
C ČASY PŘÍPRAVY A BEZPEČNOST POTRAVIN
•Uvedené časy používejte jen jako vodítko.
•Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
•Při přípravě balených potravin následujte pokyny uvedené na obalu či etiketě.
f
t
T
(min)
protřepte/otočte jídlo v polovině vaření
brambory a hranolky
tenké mražené hranolky 200 9-16 hranolky by se měly vkládat s mezerami, aby
mezi nimi proudil vzduch
tlusté mražené hranolky 200 11-20
domácí hranolky (8×8 mm) 200 10-16
opláchněte je, osušte utěrkou, řádně osolte,
přidejte pepř a 1 čajovou lžičku oleje
domácí bramborové klínky 180 18-22
domácí bramborové kostky 180 12-18
81
f
t
T
(min)
protřepte/otočte jídlo v polovině vaření
plněné brambory 180 30-40
potřete je olejem, aby byly na povrchu
křupavé
restované brambory 180 25-35
opláchněte je, osušte utěrkou, řádně osolte,
přidejte pepř, drcený rozmarýn (volitelné) a 1
čajovou lžičku oleje
rösti 180 15-18
gratinované brambory 200 15-18
mražené cibulové kroužky 180 10-15
rybí maso
mražené rybí karbanátky, velké 180 20-25
mražené rybí karbanátky, malé 180 15-20
rybí karbanátky, velké 180 15-20
rybí karbanátky, malé 180 10
mražené scampi 180 10-15
maso a drůbež
steak 180 8-12
vepřové kotlety 180 10-14
hamburger 180 7-14
párky 180 10
kuřecí paličky 180 18-22
kuřecí prsa 180 10-15
kuřecí stehna 180 25-30 čas se odvíjí od velikosti jídla
předtvarované kuřecí produkty bez
kostí (mražené)
180 15
kuřecí goujons 180 10-15
maso nakrájejte na pásky, obalte ve vajíčku a
potom v ochucené strouhance
Řízek (schnitzel) (kuřecí/telecí/
vepřový)
180 15
maso naklepejte, obalte ve vajíčku a potom v
ochucené strouhance
míchej a smaž (stir-fry) 180 25-30
řádně osolte, přidejte pepř a 1 čajovou lžičku
oleje, 5 minut před koncem přidejte trochu
omáčky (chilli, sladké chilli, česnek, atd.)
snacky
klobásová rolka 200 13-15
jarní rolka 200 8-10
mražené kuřecí kostky 200 6-10
mražené rybí prsty 200 6-10
mražené sýrové tyčinky ve
strouhance
180 8-10
plněná zelenina 150 10
samosa 180 20
mražená samosa 180 10-15
kachní rolky 180 20
mražené kachní rolky 180 10-15
tortilly 200 5-10
potřete je olejem, aby byly na povrchu
křupavé
skotská vejce 170 15-20 čas se odvíjí od velikosti jídla
peče
buchta 150 20-25
quiche 180 20-22
muffiny 200 15-18
sladké snacky 150 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Russell Hobbs 21840-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Fritézy
Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro