24
6. POUŽÍVÁNÍ VA
Š
EHO
KUCHYŇSKÉHO KRÁJE
Č
E
Pro dosažení nejlepších výsledků
Chcete-li nakrájet maso na tenké plátky, vychlaďte
je před krájením…
Maso by mělo být vykostěné, ovoce zbavené
jadérek.
Potraviny s nerovnoměrnou strukturou (jako např.
ryby a tenké steaky) je často obtížné nakrájet.
Nechejte je proto před krájením zmrazit.
Když nadejde čas na nakládání zeleniny a ovoce,
zkuste použít kráječ k nakrájení okurek a cibule
do naložené směsi… jablka na koláč…zeleninu k
uložení do mrazáku apod.
Horké pečené maso: hovězí, vepřové, skopové,
krůtí, šunka
Před krájením horké maso bez kostí vyndejte z
trouby a nechejte 15 – 20 minut vychládat. Pak si
zachová více přírodních šťáv a bude se krájet
pravidelně, bez ohýbání.
Velikost pečeného masa můžete přizpůsobit
velikosti posuvného dopravníku. Je-li pečené
maso převázáno, vypněte motor a odstraňte
provázky dříve než se dostanou blízko k ostří
nože.
5. ČIŠTĚNÍ
Před čištěním vždy odpojte spotřebič od
elektrické sítě a pomocí regulátoru tloušťky
krájení přitiskněte posuvnou opěrku ke
kotoučovému noži. Čistěte lehce navlhčeným
hadříkem. Neponořujte spotřebič do vody ani do
jakékoli jiné kapaliny.
Velmi tenké plátky krájeného hovězího z
konzervy nebo čerstvé hovězí žebro
Uvařené žebro nechejte i s vývarem před krájením
přes noc vychladit. Sceďte a vývar z masa si
uschovejte. Papírovými ručníky osušte maso.
Odstraňte přebytečný tuk. Dobře vychlazené žebro
nakrájejte na plátky v požadované tloušťce.
Chcete-li je servírovat horké, dejte plátky do
žáruvzdorné mísy a navlhčete je trochou
uschovaného vývaru. Ohřívejte 30 minut v troubě
při 180 °C.
Sýr
Před krájením vychlaďte. Pak plátky zabalte do
folie, aby si uchovaly vlhkost. Před servírováním
nechejte sýr ohřát na pokojovou teplotu, zvýrazní
se tím jeho přirozená vůně.
Studené nářezy
Studený nářez vydrží déle a lépe si uchová vůni,
nakrájíte-li vždycky jen tolik, kolik spotřebujete.
Nejlepší je předem vychlazený. Před krájením
odstraňte obal. Abyste získali plátky jednotné
velikosti, vyvíjejte jemný, ale nepřetržitý tlak.
Zelenina a ovoce
Váš kráječ je „jako dělaný" pro krájení různých
druhů zeleniny a ovoce, včetně brambor, rajských
jablíček, mrkve, zelí (na zelný salát), lilku, tykve a
cukiny. Brambory lze krájet na silné plátky, pro
zapékání či na hranolky. Čerstvý ananas lze
nakrájet čistě a bez odpadu. Odřízněte vršek a pak
krájejte podle potřeby.
Různé druhy chleba, koláčky a sušenky
Čerstvě upečený chléb by se měl před krájením
nechat vychladnout. Chcete-li nakrájet chléb na
velmi tenké krajíčky, aby se dal toustovat, použijte
chléb den starý. Váš kráječ je ideální pro všechny
druhy chlebíčků a jednohubek na party apod.
Výrobce si vyhrazuje právo modifikovat modely
popsané v tomto uživatelském návodu.
Z bezpečnostních důvodů a také proto, abyste
chránili ostří nože při skladování, pootočte
regulátorem tloušťky krájení tak, aby posunovač
byl lehce přitištěn na kotoučový nůž.
Bezpečnostní zařízení
Aby se zamezilo náhodnému zapnutí, je tento
kráječ vybaven bezpečnostním zařízením. Chcete-
li spotřebič zapnout, musíte nejdříve posunout
páčku „A" prstem doprava (obr. 1): v této pozici ji
podržet a současně palcem stisknout „B" (obr.2).