MG700 series

Kenwood MG700 series, MG700 Uživatelský manuál

Mlýnek na maso je určený ke
zpracování masa, drůbeže, ryb,
zeleniny a ovoce. Pro plnění klobás
a tvarování „kebbe“ použijte
dodávané příslušenství.
před použitím tohoto zařízení
Kenwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této
příručce a uschovejte ji pro budoucí
použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál
a nálepky.
bezpeïnost
Dbejte na to, aby kosti, kº¥e apod.
byly z masa p¡ed mletím
odstranêny.
P¡i mletí o¡echº hoõte do mlƒnku
jen nêkolik jader najednou a
poïkejte a¥ je spiralovƒ •nek
zachytí. Teprve potom vhoõte dal•í.
Spot¡ebiï vypnête z proudu:
p¡ed montá¥í a demontá¥í
souïástí
po pou¥ití
p¡ed ïi•têním
V¥dy pou¥ívejte tlaïidlo dodané se
strojkem. Do plnicího hrdla nikdy
nestrkejte prsty nebo kuchyñské
náïiní.
Pozor - sekací nº¥ je ostrƒ, buõte
proto opatrní p¡i jeho pou¥ití i
ïi•têní.
P¡ed spu•têním spot¡ebiïe
p¡ekontrolujte, ¥e je mlƒnek
správnê namontován.
Dbejte na to, aby spot¡ebiï, •ñºra
ani zástrïka nebyly vlhké -
zabráníte tím úrazu elektrickƒm
proudem.
Po•kozenƒ mlƒnek na maso se
nesmí pou¥ívat. Nechte ho
p¡ekontrolovat a spravit: viz ïást
“Servis”.
Nepou¥ívejte p¡íslu•enství
nedoporuïená vƒrobcem.
Nikdy nenechávejte kabel viset
dolů, kde by ho mohly zachytit děti.
Toto příslušenství by neměly
používat osoby (včetně dětí) trpící
fyzickými, smyslovými či
psychickými poruchami ani osoby
bez náležitých znalostí a
zkušeností. Pokud jej chtějí
používat, musí být pod dozorem
osoby odpovědné za jejich
bezpečnost nebo je tato osoba
musí poučit o bezpečném
používání příslušenství.
Dohlédněte, aby si děti s přístrojem
nehrály.
Toto zařízení je určeno pouze pro
domácí použití. Společnost
Kenwood vylučuje veškerou
odpovědnost v případě, že zařízení
bylo nesprávně používáno nebo
pokud nebyly dodrženy tyto pokyny.
p¡ed p¡ipojením
P¡esvêdïte se, ¥e va•e elektrická
zásuvka odpovídá zásuvce
uvedené na spodní stranê p¡ístroje.
Tento spotřebič splňuje směrnici EC
2004/108/EC o elektromagnetické
kompatibilitě a směrnici EC č.
1935/2004 ze dne 27/10/2004 o
materiálech určených pro kontakt s
potravinami.
p¡ed prvním pou¥itím
1 Umyjte souïásti, viz ïást “péïe a
ïi•têní”
2 Zatlačte nepotřebnou část
přívodního kabelu do schránky na
zadní části pohonné jednotky.
63
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
mlƒnek na maso
hnací jednotka
zajišovací páčka
zásuvka pohon p¡íslu•enství
zapnuto/vypnuto regulátor
rychlosti
klíï na matici
kruhová matice
mlecí vlo¥ky: jemná, st¡ední,
hrubá
nº¥
•nek
têleso mlƒnku
plnící hrdlo
miska
p¡ítlaïnƒ válec
kryt misky
úložná schránka pro nástavce na
plnění klobás a kebbe
sestavení
1 ‡nek zasuñte do têlesa mlƒnku.
2 Nasaõte nº¥ - ¡eznou stranou ven
. Zajistête, aby nále¥itê dosedl
- jinak by mohlo dojít k
po•kození mlƒnku.
3 P¡ilo¥te mlecí vlo¥ku . Nasaõte ji
vƒ¡ezem na vƒstupek.
Jemnou mlecí vlo¥ku pou¥ijte na
syrové maso, ryby, malé o¡echy
nebo na va¡ené maso k p¡ípravê
pirohº ïi sekané.
St¡ední a hrubou mlecí vlo¥ku
pou¥ívejte na syrové maso, ryby,
o¡echy, zeleninu, tvrdé sƒry nebo
na loupané ïi su•ené ovoce k
p¡ípravê pudinkº nebo marmelád.
4 Volnê nasaõte kruhovou matici.
pou¥ití mlƒnku
1 S příslušenstvím mlýnku poloze,
kterou zobrazuje obrázek ,
natočte otvor mlýnku. Otáčejte
tělem mlýnku tak, aby plnící hrdlo
bylo ve vzpřímené poloze.
2 Kruhovou matici pevně utáhněte
rukou.
Pokud mletí masa nebude probíhat
uspokojivě, vypněte přístroj a
odpojte jej ze sítě. Odmontujte a
vyčistěte nasazené příslušenství,
poté je znovu sestavte a nasaďte
na pohonnou jednotku. Utáhněte
matici pomocí dodávaného klíče .
3 Osaďte desku. Pod mlýnek položte
nádobu/víčko pro zachycení jídla.
4 Zmražené potraviny před mletím
důkladně rozmrazte. Maso
nakrájejte na proužky o šířce asi
2,5 cm.
5 Spotřebič spusťte na rychlost 2.
Pomocí pěchovátka jemně natlačte
potraviny plnícím hrdlem, kus po
kuse. Netlačte silou, mohlo by
dojít k poškození mlýnku.
Poznámka:
Rychlost 1 je vhodná pro plnění
klobás a kebbe a pro použití s
volitelným příslušenstvím.
Pokud se mlýnek při mletí zasekne
nebo přehřeje, sám se zastaví a
bude vydávat tichý vrčivý zvuk. V
případě zastavení přístroj vypněte,
poté otočte regulátorem na několik
sekund do polohy R (revers),
abyste uvolnili ucpané potraviny.
Přístroj vypněte, vypojte a vyjměte
ucpané potraviny. Pokud se však
přístroj přehřeje, vypněte jej a
ponechte vychladnout po dobu 1
hodiny před opětovným zahájením
mletí.
Před volbě zpětného chodu vždy
počkejte, až se přístroj zastaví, a
teprve poté otočte regulátorem do
polohy pro zpětný chod (R).
6 Po použití vypněte a odpojte ze
sítě.
7 Uvolněte kruhovou matici. V
případě potřeby použijte
dodávaného klíče.
8 Otočte zajišťovací páčkou směrem
dozadu, poté otočte plnícím hrdlem
směrem k přední části přístroje,
poté je vyjměte.
64
65
plniï klobás
základní deska*
velká hubice* (k plnêní silnƒch
klobás)
malá hubice* (k plnêní tenkƒch
klobás)
Vepřová střívka používejte k plnění
velkou hubicí a ovčí či jehněčí
střívka k plnění malou hubicí.
Pokud nepoužíváte střívka, klobásu
před vařením obalte ve strouhance
nebo ochucené mouce.
pou¥ití plniïe klobás
1 Pokud používáte střívka, před
použitím je nejprve po dobu 30
minut máčejte ve studené vodě.
Poté střívko rozevřete proudem
vody a zvolenou hubici umístěte
pod kohoutek a přetáhněte přes ní
střívko.
2 Do těla mlýnku vložte šnek.
3 Nasaďte základovou desku
výřezem na závlačku.
4 Přiložte hubici na mlýnek a lehce
zašroubujte kruhovou matici.
5 S příslušenstvím mlýnku v poloze,
kterou zobrazuje obrázek ,
natočte otvor mlýnku. Otáčejte
tělem mlýnku tak, aby plnící hrdlo
bylo ve vzpřímené poloze.
6 Kruhovou matici pevně utáhněte
rukou.
7 Osaďte desku.
8 Spotřebič spusťte na rychlost 1.
Pomocí pěchovátka jemně natlačte
potraviny plnícím hrdlem. Netlačte
silou, mohlo by dojít k poškození
mlýnku. Střívko, postupně jak se
uvolňuje, u hubice uvolňujte.
Neplňte střívko přespříliš.
9 Vytvarujte střívko do tvaru klobásy.
recept na vep¡ovou
klobásu
100 g suchého chleba
600 g libového a tuïného
vep¡ového masa na¡ezaného na
prou¥ky
1 vejce
5 ml (1 ïajová l¥iïka) ko¡ení
sºl a pep¡
1 Nechte chleba namočit ve vodě,
poté vymačkejte přebytečnou vodu.
2 Umleté vep¡ové maso ulo¥te do
mísy.
3 P¡idejte ostatní ingredience a dob¡e
promíchejte.
4 Připravte klobásy podle výše
uvedeného způsobu.
5 Sma¥te je, grilujte nebo peïte do
dosa¥ení zlatavê hnêdé barvy.
tvarovaï ,kebbe‘
tvarovací nástavec*
ku¥el*
,Kebbe‘ je tradiïní pokrm St¡edního
Vƒchodu: Sma¥ené kousky
jehnêïího masa s p¡edva¡enou,
su•enou p•enicí a náplní z mletého
masa.
pou¥ití tvarovaïe
,kebbe‘
1 Šnek zasuňte do těla mlýnku.
2 Nasaďte tvarovací nástavec
výřezem na závlačku.
3 Nasaďte kužel.
4 Zlehka našroubujte kruhovou matici.
5 Máte-li mlýnek v poloze na obrázku
, natočte otvor mlýnku. Otáčejte
tělem mlýnku tak, aby plnící hrdlo
bylo ve vzpřímené poloze.
6 Kruhovou matici pevně utáhněte
rukou.
7 Osaďte desku.
8 Spotřebič spusťte na rychlost 1.
Pomocí pěchovátka jemně natlačte
směs plnícím hrdlem- Maso
podélně rozkrájejte.
recept na plnêné
,kebbe‘
obalovací smês
500 g na prou¥ky nakrájeného
jehnêïího nebo skopového masa
zbaveného tuku
500 g p¡edva¡ené, su•ené p•enice,
která se propláchne vodou a osu•í
1 malá cibule
Důležité
Vždy použijte sušenou drcenou
pšenici ihned po odkapání. Pokud ji
necháte vysychat déle, mohla by
svým objemem přetížit a poškodit
mlýnek.
1 Použijte jemnou mlecí vložku a
střídavě melte dávky masa a
pšenice. K poslední dávce přidejte
cibuli.
2 Promíchejte a je•tê dvakrát umelte.
3 Protlačujte s použitím tvarovače
„kebbe“.
náplñ
400 g jehnêïího masa nakrájeného
na prou¥ky
15 ml (1 polévková l¥íce) oleje
2 jemnê nakrájené cibule
5-10 ml (1-2 ïajové l¥iïky) nového
ko¡ení
15 ml (1 polévková l¥íce) hladké
mouky
sºl a pep¡
1 S pou¥itím jemné mlecí vlo¥ky
umelte jehnêïí maso.
2 Dozlatova usma¥te cibuli. P¡idejte
jehnêïí.
3 P¡idejte zbytek ingrediencí a po
dobu 1 2 minut poduste.
4 Odstrañte p¡ebyteïnƒ tuk a
nechejte zchladnout.
dokonïení
1 Obalovací smês protlaïte p¡es
tvarovací nástavec.
2 Vzniklou trubiïku na¡e¥te na kousky
o délce 8 cm.
3 Stisknutím utêsnête jeden konec
trubiïky, abyste ji mohli naplnit.
Naplñte ji - ne moc - a potom
utêsnête druhƒ konec.
4 Sma¥te v horkém oleji (190 °C) po
dobu p¡ibli¥nê 6 minut nebo
dozlatova.
údr¥ba a ïi•têní
Před čištěním vždy vypněte a
vypojte ze sítě.
hnací jednotka
Ot¡ete navhlïenƒm had¡íkem a
ut¡ete do sucha.
Nikdy neponořujte do vody a
neužívejte brusné materiály.
mlƒnek na maso
1 Ruïnê nebo pomocí klíïe uvolnête
kruhovou matici a p¡ístroj
rozeberte. V•echny díly omyjte
horkou mƒdlovou vodou a potom
osu•te. Nemyjte žádnou součást
v myčce na nádobí. K mytí v
¥ádném p¡ípadê nepou¥ívejte
roztok sody.
2 P¡ístroj znovu sestavte.
3 Mlecí vlo¥ky pot¡ete rostlinnƒm
olejem a potom je zabalte do papíru
nepropou•têjícího mastnotu, ïím¥
zabráníte jejich korozi a ztrátê
barvy.
4 Pokud uchováváte mlƒnek
umístênƒ na motoru, p¡ikryjte misku
krytem, kterƒ poslou¥í jako ochrana
p¡ed prachem.
5 Příslušenství na přípravu klobás a
kebbe můžete skladovat společně v
dodávané úložné schránce .
66
servis a údržba
Je-li napájecí kabel poškozen, musí
jej z bezpečnostních důvodů
vyměnit KENWOOD nebo
autorizovaný servisní technik
KENWOOD.
Pokud potřebujete pomoc:
s obsluhou a údržbou příslušenství
nebo
servisem či opravou,
obraťte se na prodejnu, v níž jste
přístroj zakoupili.
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
INFORMACE PRO SPRÁVNÉM
SEŠROTOVÁNÍ VÝROBKU VE
SMYSLU EVROPSKÉ SMÊRNICE
2002/96
Po ukončení doby své životnosti
nesmí být výrobek odklizen společně
s domácím odpadem. Je třeba
zabezpečit jeho odevzdání na
specializovaná místa sběru tříděného
odpadu, zřizovaná městskou správou
anebo prodejcem, který zabezpečuje
tuto službu. Oddělené sešrotování
elektrospotřebičů je zárukou
prevence negativních vlivů na životní
prostředí a na zdraví, které způsobuje
nevhodné nakládání, umožňuje
recyklaci jednotlivých materiálů, a tím
i významnou úsporu energií a surovin.
Pro účely zdůraznění povinnosti
tříděného sběru odpadu
elektrospotřebičů je na výrobku
zaškrtnutý příslušný symbol pro sběr
tříděného odpadu.
67
/