• DALŠÍMI P¤ÍSADAMI mÛže být cokoli od sušeného ovoce, sýra, vajec, ofiechÛ nebo jogurtu až po
obilniny jako žito, kukufiice, nebo celá fiada bylin a kofiení. Pro nejlepší výsledek je tfieba držet se
nûkolika zásad. Vždy hleìte na obsah vlhkosti a správnû ho nastavte. Vûci jako sýr, mléko a
ãerstvé ovoce obsahují dosti vody, což ovlivní vzhled hotového bochníku. Pro zaãátek se mÛžete
držet suchých náhrad, jako Parmezánský sýr, sušené mléko nebo sušené ovoce. Poté, co s
pfiístrojem budete mít více zkušeností, budete moci správnû odhadnout jestli tûsto vypadá pfiíliš
suché nebo vlhké a mÛžete bûhem pfiípravy pfiidat vodu nebo mouku. Berte v ùvahu obsah soli v
pfiísadách. SÛl mÛže pozastavit kvasinky. Nakonec, pokud jsou pfiísady vlhké, jako jogurt, nebo
práškové, jako sušené bylinky, mûly by být do smûsi pfiidány na zaãátku pfiípravy. Pro pfiidání vûcí
jako ofiechÛ nebo sušeného ovoce je vyhrazen ãas, kdy pfiístroj zaãne pípat a upozorní Vás tak, že
je tyto vûci tfieba pfiidat do tûsta. Informace kdy je možné oãekávat pípání, se nachází v
TABULCE
.
• PROST¤EDÍ: V neposlední fiadû je jedním z dÛležitých faktorÛ prostfiedí ve kterém je chleba
pfiipravován. Pfiístroj na pfiípravu chleba mÛže pracovat ve velmi širokém rozpûtí teplot. Ovšem
mezi chlebem pfiipraveným ve velmi chladné místnosti a chlebem pfiipraveným v místnosti velmi
teplé bude cca 15% rozdíl ve velikosti. Pfiístroj na pfiípravu chleba neumisÈujte v místû, kde je
prÛvan. Pfiístroj sice tûstu zajišÈuje urãitou ochranu pfied prÛvanem, ale jen omezenou.
Pokud je v místnosti vysoká vlhkost, pak nízká teplota mÛže ovlivnit bochník. Jako všeobecné
pravidlo platí, že pokud je Vám v místnosti pfiíjemnû, je to vhodné prostfiedí pro Váš pfiístroj na
pfiípravu chleba.
ÚSCHOVA VAŠEHO CHLEBA
• Domácí chléb neobsahuje umûlé konzervaãní látky. Nicménû, pokud chléb skladujete v ãisté,
vzduchotûsné nádobû v lednici, mûl by vydržet 5-7 dní. Chléb je možno skladovat také v
mrazniãce, ale než ho do ní vložíte (v polyetylenovém sáãku), nechte bochník vychladnout.
VÁŠ PRVNÍ BOCHNÍK CHLEBA
• Následující recept je na základní bílý bochník chleba. Pfiestože možná obvykle nejíte bílý chléb,
dÛraznû doporuãujeme, abyste tento upekli jako první, neboÈ je jeho pfiíprava nejlehãí.
• Následujte kroky v pfiesném pofiadí, tak, jak jsou popsány na následující stranû. Pro pfiípravu
dvoulibrového (1000 g) bochníku budete potfiebovat následující pfiísady:
Voda 310 ml
Silná mouka pro bílý chléb 560 g
Cukr 2 lžíce
Máslo nebo margarín 2 lžíce
SÛl 2 lžíce
Droždí (v sáãku) 2 1/2 lžíce (obvykle 1 1/2 7 g sáãku)
• Na odmûfiení mouky použijte dobrou kuchyÀskou váhu. Pro tekutinu použijte odmûrný kalíšek (10),
nebo, pokud dáte pfiednost, jinou odmûrnou nádobu mûfiící v mililitrech.
NEŽ P¤ÍSTROJ SPUSTÍTE POPRVÉ
• OdstraÀte veškerý balicí materiál.
•Pfiístroj oãistûte, než ho poprvé použijete (viz
âIŠTúNÍ A ÚDRŽBA
)
•Pfii prvním použití se mÛže objevit slabý dým a zápach. Jsou spalovány zbytky z výrobního
procesu, které ulpûly na povrchu pfiístroje.
PROVOZ
• Vyjmûte obûma rukama formu na peãení (2) z pfiístroje navrch. Pfiipojte dva háky na hnûtení (malý
a velký) (3) na pohánûcí hfiídele (4) na spodku formy na peãení (2). Ovûfite, zda háky na hnûtení
(3) správnû zapadly.
• NaplÀte formu na peãení (2) pfiísadami (viz kapitolu
KO¤ENÍ a RECEPTY
). Je zcela nezbytné,
abyste pfiísady pfiidali do formy na peãení (2) dfiíve než formu vložíte do automatického pfiístroje na
peãení. Jinak by se pfiístroj zašpinil, nebo by došlo k poškození ohfiívacích drátÛ.
• NaplÀte formu na peãení (2) pfiísadami v urãeném pofiadí. Nejprve pfiidejte tekutinu, pak mouku.
Cukr a sÛl je nejlepší rozprostfiít kolem okraje mouky. Pro droždí udûlejte v mouce dÛlek. Prosím,
dbejte na to, aby droždí v tuto chvíli nepfiišlo do kontaktu se solí nebo tekutinou.
• Vložte formu na peãení (2) do pfiístroje. Ujistûte se, že zaklapla s charakteristickým zvukem
cvaknutí. Uzavfiete poklop (6).
•Pfiipojte zástrãku napájení (1) do zásuvky.
• Je zobrazen program STANDARD (ZÁKLADNÍ):
ÿas peĀení: 3:30 hod.
FARBE (BARVA): Stfiední
GRÖSSE (VELIKOST): 2 libry (1 000g)
• Výbûr jiného programu: Držte stisknuté tlaãítko AUSWAHL (VÝBùR) (15), dokud se na LCD
displeji (18) nezobrazí ãíslo požadovaného programu.
• Vyberte, prosím, také požadovaná nastavení pomocí tlaãítek GRÖSSE (VELIKOST) (14) a FARBE
(BARVA) (13) (viz oddíl
TABULKY
).
• Nyní mÛžete nastavit funkci ZEIT (ÿAS) (viz oddíl Použití âasového spínaãe).
• Stisknûte tlaãítko START/STOP (SPUSTIT/VYPNOUT) (12). Pfiístroj nyní zaãne ohfiívat tûsto na
pokojovou teplotu. Poté zaãnou háky na hnûtení (3) hníst tûsto.
• Bûh programu právû zapoãal. âas zbývající do konce je zobrazen na LCD displeji (18).
Automatický pfiístroj na peãení nyní provede rÛzné rutinní ãinnosti. Hnûtení, zpracování a peãení, v
závislosti na vybraném programu.
•Pfii procesu hnûtení jsou pfiísady bûhem nûkolika minut smíšeny. Bûhem hnûtení je zcela normální,
že se pfiístroj chvûje a vydává zvuky.
• Poté pfiístroj zaãne zpracovávat tûsto. Bûhem této doby zaãne pracovat droždí a pozorovací
okénko (7) se mÛže ponûkud zamlžit.
• Pokud pfiístroj vydává dým, ponechte poklop (6) uzavfiený. Vytáhnûte zástrãku (1) ze zásuvky. V
žádném pfiípadû nepotírejte kynoucí tûsto vodou. Dým se mÛže tvofiit, pokud tûsto pfieteklo pfies
okraj formy (2) a vyteklo na ohfiívací závity.
• Abyste dosáhli co nejlepších výsledkÛ s peãením, neotvírejte bûhem peãení pfiístroj, pokud je to
možné. PrÛbûh peãení mÛžete sledovat pozorovacím okénkem (7).
• Po jedné tfietinû ãasu zazní signál, pokud jste spustili jeden z tûchto programÛ: STANDARD
(ZÁKLADNÍ), KURZ (KRÁTKÝ), FRANZÖSISCH (FRANCOUZSKÝ), VOLLKORN
(CELOZRNNÝ), KUCHEN (KOLÁÿ), TEIG (TùSTO) a BROTMISCHUNG (SMùS PRO PEÿENÍ
CHLEBA) (viz oddíl
TABULKY
). Tento signál oznamuje správný ãas pro pfiidání doplÀkÛ, jako
ofiechÛ apod. Otevfiete opatrnû poklop (6), pfiidejte pfiísady a poklop (6) opût zavfi ete. Prosím,
dávejte pozor na vycházející páru!
• Poté, co nastavený program celý probûhnul, LCD displej (18) ukazuje
0:00
. Chléb je nyní zcela
upeãen.
• Vytáhnûte zástrãku (1) ze zásuvky.
• Otevfiete poklop (6). Pomocí ochranných rukavic vysuÀte formu na peãení (2) z pfiístroje.
Pozor: Forma na peĀení (2) je velmi horká! Opût, dejte prosím pozor na stoupající páru!
• Položte formu na peãení (2) na teplovzdornou podložku, nikdy pfiímo na stÛl, nebo na plastický
povrch.
• Než vyndáte chléb z formy na peãení (2), nechte tuto formu na peãení (2) ještû cca 5 minut v
pfiístroji. Poté formu na peãení (2) vytáhnûte z pfiístroje. Chléb uvolníte jemným zatfiesením.
• Pokud nevyndáte chléb dfiíve, pfiístroj ho bude udržovat hodinu teplý.
• Pokud jsou háky na hnûtení (3) stále zaklesnuty v chlebu, mÛžete je odstranit pomocí tupého
pfiedmûtu. Používejte, prosím, vždy dfievûné pfiedmûty, abyste nepoškodili nepfiilnavou vrstvu na
hácích na hnûtení (3).
• Zhruba po 30 minutách chlazení se chléb mÛže ponûkud zprohýbat.
CZ
CZ
CZ
CZ
293 294
BA123-05-CZ-TR 1/9/04 2:03 PM Page 3