K
ynutí 3
N
a hodinách se objeví 45 minut jako výchozí čas pro tuto fázi procesu. Cyklus 3. kynutí lze zvýšit
n
ebo snížit o 2 - 120 minut stisknutím tlačítka „+” nebo „-”
Ó
,
Ô
.
Požadovaný čas potvrdíte
s
tisknutím tlačítka se zelenou fajfkou a na obrazovce začne blikat symbol pečení.
Pečení
N
a hodinách se objeví 35 minut jako výchozí čas pro tuto fázi procesu.
C
yklus pečení lze zvýšit nebo snížit o 0 - 1 hodinu a 20 minut stisknutím tlačítka „+” nebo „-”
Ó
,
Ô
.
Požadovaný čas potvrdíte stisknutím tlačítka se zelenou fajfkou a na obrazovce začne blikat
s
ymbol nastavení propečení kůrky.
N
astavení propečení kůrky
V
této fázi hodiny z obrazovky zmizí.
V
elmi svûtlý
Svûtlý
Střední
T
mavý
Velmi tmavý
Můžete si vybrat z 5 různých nastavení propečení kůrky.
Přesuňte se na požadovaný výbûr zbarvení kůrky, jež stisknutím tlačítka se zelenou fajfkou potvrdíte,
a na obrazovce se objeví celková naprogramovaná doba pečení. Naprogramované pečení můžete
buì spustit okamžitû stisknutím tlačítka se zelenou fajfkou na 3 sekundy
nebo můžete použít
funkci časovače prodlevy.
Krájení a ukládání chleba
Před krájením položte chléb na drátûnou podložku a nechte ho 15 - 30 minut chladnout, abyste
dosáhli nejlepších výsledků.
P
oužijte elektrický nůž nebo ostrý nůž se zubatým ostřím, abyste získali rovnomûrné krajíce.
N
espotřebovaný chléb neprodyšnû zabalte do plastového sáčku a skladujte při pokojové teplotû po
dobu až tří dnů. Za horkého a vlhkého počasí ukládejte chléb na noc do ledničky.
C
hcete-li chléb skladovat déle (až jeden mûsíc), vložte ho v neprodyšném obalu do mrazáku.
Pokud skladujete chléb v ledničce, před podáváním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Vzhledem k tomu, že domácí chléb neobsahuje žádné konzervační látky, má sklon vysychat a tvrdnout
rychleji než komerčnû vyrábûný chléb.
Péče a čištûní
1 Pozor: Před čištûním odpojte spotřebič od sítû, abyste předešli úrazu elektrickým proudem.
2 Počkejte, až domácí pekárna vychladne.
• DŮLEŽITÉ: Neponořujte hlavní část nebo víko do žádné kapaliny ani na nû nestříkejte, protože by to
mohlo způsobit poškození a/nebo úraz elektrickým proudem.
3 Vnûjší povrch: Otřete víko a vnûjší povrch spotřebiče vlhkou látkou nebo mírnû navlhčenou houbou.
4 Vnitřek: K čištûní vnitřku domácí pekárny použijte vlhkou látku nebo houbu.
5 Forma: Formu umyjte v teplé vodû, saponát není nutný. Nepoškrábejte teflonový povrch formy. Než ji
vrátíte zpût do pečicí komory, důkladnû ji vysušte.
6 Dávkovač ovoce a ořechů: Dávkovač odstraníte nadzvednutím nejprve jeho pravé strany. Jakmile je
pravá strana nadzvednuta, lze odstranit celý dávkovač. Dávkovač čistûte teplou vodou se saponátem
a vlhkým hadříkem/houbou. Pak jej důkladnû opláchnûte a nechejte uschnout na vzduchu. Při
zpûtném vložení dávkovače musí být nejprve zasunuta na místo jeho levá strana. Pak je možné
pravou stranu zatlačit dolů zpût na místo.
• Nemyjte formu, odmûrku, lžíci ani hnûtací lopatky v myčce na nádobí.
• Nenamáčejte formu příliš dlouho, protože by to mohlo narušit funkčnost hnací hřídele.
• Pokud se lopatka zasekne ve formû, nalijte na ni horkou vodu a nechte ji máčet 30 minut. Pak ji
budete moci snáze odstranit.
• Než spotřebič uložíte, ujistûte se, že je úplnû vychladlý.
Na čištûní nepoužívejte drátûnky.
Zvláštní péče o teflonový povrch
.
Vyhnûte se poškození povrchu. Nepoužívejte kovové kuchyňské
náčiní, například lopatky, nože nebo vidličky. Povlak může po delším používání zmûnit barvu; je to
způsobeno pouze vlhkostí a párou a neovlivní to funkčnost přístroje ani kvalitu vašeho chleba.
Po použití musí být důkladnû vyčištûna celá hnûtací lopatka, do které se nasazuje hřídel. Před
umístûním lopatky na hřídel a po jejím vyčištûní kápnûte do otvoru kapku kuchyňského oleje. Tím se
zabrání přilepení lopatky.
• Chraňte všechny průduchy a otvory před prachem.
Skladování spotřebiče
Před uložením se ujistûte, že jste vysušili všechny součásti a otřeli vlhkost z pozorovacího okénka.
Zavřete víko a nic na nûj nepokládejte.
Jak dosáhnout uspokojivých výsledků
1
Vložte všechny ingredience z receptu do formy tak, aby se droždí nedotýkalo žádné tekutiny.
2 Pokud pekárnu používáte na nastavení Tûsto (program 6), po dokončení cyklu tûsto z pekárny
vyjmûte, pokryjte tenkou vrstvou slunečnicového oleje a překryjte pergamenovým papírem a suchou
u
tûrkou. Tûsto nechejte na teplém místû, na kterém není průvan, po dobu přibližnû 30 minut nebo
d
okud se jeho velikost nezdvojí.
3
Vlhkost může způsobovat problémy, proto je nutné provádût úpravy podle vlhkosti a nadmořské
v
ýšky. Není-li při vysoké vlhkosti správná konzistence, přidejte navíc polévkovou lžíci mouky. Ve
v
ysokých nadmořských výškách snižte množství droždí přibližnû o ¼ kávové lžičky a uberte trochu
cukru a/nebo vody či mléka.
4
Volba Tûsto je ideální pro míchání, hnûtení a kynutí, protože umožňuje zvûtšovat objem bohatších
t
ûst, jako je např. tûsto na croissanty. K přípravû tûsta použijete domácí pekárnu, takže na vás zbude
jen vytvarovat a upéci tûsto podle vašeho receptu.
5
Když recept vyžaduje „povrch lehce posypaný moukou”, posypte povrch asi jednou až dvûma
p
olévkovými lžícemi mouky. Můžete nanést mouku na prsty nebo váleček pro snadnou manipulaci s
tûstem.
6 Když necháváte tûsto „odpočinout” a „nakynout” podle receptu, položte ho na teplé místo bez
průvanu. Jestliže tûsto nezdvojnásobí svou velikost, nemusí vytvořit chutný produkt.
7
Jestliže se válené tûsto sráží, zakryjte ho a nechte ho nûkolik minut ležet, než ho budete znovu válet.
8
Tûsto lze zabalit do plastové fólie a uložit do mrazáku pro pozdûjší použití. Před použitím nechte
t
ûsto ohřát na pokojovou teplotu.
9
Po pûti minutách od hnûtení otevřete víko a zkontrolujte konzistenci tûsta. Mûlo by mít formu mûkké,
h
ladké koule. Je-li příliš suché, přidejte tekutinu. Je-li příliš mokré, přidejte mouku (naráz ½ až 1
polévkovou lžíci).
O
dmûřování ingrediencí
Z
ákladním a nejdůležitûjším krokem při používání domácí pekárny je správné a přesné odmûřování
ingrediencí. Je neobyčejnû důležité, abyste správnû odmûřili každou tekutou nebo suchou
ingredienci, jinak bude výsledek pečení nedostatečný nebo nepřijatelný. Nepoužívejte bûžné
kuchyňské kávové nebo polévkové lžíce. Přísady se musí také přidávat do formy v tom pořadí, v
jakém jsou uvádûny v každém receptu. Tekutiny a suché ingredience se mûří tímto způsobem:
Odmûrka
N
a šálku jsou vyznačené různé stupnice pro mûření objemu. Recepty v této brožuře používají
jednotku objemu „šálek”, který znamená „americký 8fl.oz” šálek rozdûlený na šestnáct dílků.
• Dáváte-li přednost odmûřování podle hmotnosti (v gramech), naplňte a odvažte požadované množství
šálků a poznamenejte si tento převod.
Např.: 2 šálky = xx g
3 šálky = xxx g
M
usíte používat kvalitní váhu, my dáváme kvůli přesnosti přednost mûření v „šálcích”.
Odmûřování tekutin
Používejte dodaný šálek
B
. Odmûřovací šálek musí být umístûn na vodorovném, plochém povrchu a
množství se musí odečítat ve výšce očí (nikoliv z úhlu). Hladina tekutiny musí být vyrovnána se
značkou míry.
Odhadování „od oka” není dostatečné, protože by mohlo pokazit kritickou rovnováhu receptu.
Odmûřování suchých látek
Suché látky (zejména mouka) se musí odmûřovat pomocí dodaného odmûřovacího šálku.
Odmûřovací šálek vychází z amerického standardu 8 fl.oz - britský šálek má 10 fl.oz. Suché látky se
musí odmûřovat jemným přidáváním ingrediencí lžičkou do odmûřovacího šálku a po naplnûní se
musí srovnat nožem
C
. Při nabírání nebo klepání na odmûřovací šálek se ingredience zhustí a
výsledkem bude vûtší než požadované množství. Toto nadmûrné množství by mohlo ovlivnit
vyváženost receptu. Mouku neprosívejte, není-li to přímo uvedeno.
Při odmûřování malých množství suchých nebo tekutých ingrediencí (např. droždí, cukru, soli,
sušeného mléka, medu nebo melasy) se musí použít dodaná malá odmûřovací lžíce .
Odmûřovaná látka musí být zarovnaná, nikoliv vrchovatá, protože takový malý rozdíl by mohl narušit
kritickou rovnováhu receptu
D
.
V domácí pekárnû lze snadno připravit lahodné pečivo. Tento stroj vyžaduje pouze to, abyste pečlivû
dodržovali pokyny v receptech. Při bûžném pečení stačí „trochu toho a trochu tamtoho”, pro domácí
pekárnu to však neplatí. Používání automatické domácí pekárny vyžaduje přesné odmûření každé
ingredience, abyste dosáhli nejlepších výsledků.
• Vždy přidávejte ingredience v tom pořadí, v jakém jsou uvedeny v receptu.
• Nejdůležitûjší je přesné odmûřování ingrediencí. Nepoužívejte vûtší množství.
Chlebové smûsi
Použijte nastavení pro Chlebové smûsi. (program 8)
Postupujte podle pokynů pro přípravu chlebové smûsi na obalu chlebové smûsi. V současné dobû
jsou k dispozici dva typy chlebových smûsí.
1 Stačí přidat vodu.
Tyto smûsi jsou kompletní a obsahují všechny potřebné ingredience, dokonce i droždí. Přidáte
pouze vodu.
• DŮLEŽITÉ: Postupujte podle pokynů na obalu, protože nûkteré smûsi obsahují vûtší než obvyklé
množství droždí, což by mohlo vést k překynutí ve formû. Použijte maximálnû tři šálky smûsi.
• Tyto smûsi jsou náchylnûjší k překynutí a zhroucení za horkého a vlhkého počasí. Vzhledem k tomu,
že tyto smûsi jsou kompletní, nemůžeme doporučit jejich úpravy jako u našich vlastních receptů.
Pečte v nejchladnûjší denní dobû, použijte vodu o teplotû 21 až 28 °C.
2 Stačí přidat mouku a vodu
Tyto smûsi obsahují potřebné ingredience v samostatných sáčcích.
Pamatujte, že je nutná silná bílá mouka na chléb. Z balení této smûsi se upeče 680g bochník.
96
BM48319MEE Rev1-A4-Print:9225 47507 MEE pump - Jon 11/3/10 09:44 Page 96