80
bramborové klínky s rozmarýnem a česnekem pro 4 osoby jako příloha
500g americké brambory 3 c česnek (rozdrcený)
3 s rozmarýn, nasekaný 2 t olivový olej
1 T krupice/jemná polenta 1 t sůl
Předehřejte na 200. Všechny ingredience smíchejte v míse. Směs vložte do koše. 30 minuty vařte.
V půlce vaření koš protřepejte.
zeleninové jarní rolky pro 8 osob
1 t pražený sezamový olej 2 t sójová omáčka
1 c česnek (rozdrcený) 1 T zázvor, strouhaný
1 mrkev, nastrouhaná 2 jarní cibulka, nakrájená
1 červená paprika, na plátky 50g fazolové klíčky
50g tenké rýžové nudle, vařené 1 E
olivový olej ve spreji 4 pláty tenkého listového těsta, 24 cm x 40 cm
Předehřejte na 200. V míse smíchejte sezamový olej, sójovou omáčku, česnek a zázvor. Přidejte
zeleninu a nudle a důkladně promíchejte. Pláty listového těsta nakrájejte na 16 obdélníků, každý
12 cm x 20 cm. Obdélníky potom naskládejte vždy jeden na druhý. Podél jednoho delšího okraje
rozprostřete 2 vrchovaté lžíce směsy. Protilehlou stranu potřete rozšlehaným vejcem. 2 cm kratší
strany složte směrem doprostřed, abyste náplň lehce překryli, potom těsto sviňte do úzké rolky
a zamáčkněte, aby se rolka zalepila. Opakujte se zbývající částí listového těsta a náplně. Jarní
rolky postříkejte troškou oleje a potom je vložte do koše. 12 minuty vařte.
klasický viktoriánský piškot
150g neosolené máslo 150g moučkový cukr
2 E 150g samokynoucí mouka
1 p sůl 1 t výtažek z vanilky
2 t mléko
podávání:
150g malinová marmeláda 200ml šlehačka
2 T práškový cukr
Předehřejte na 170. Vymažte 16 cm kulatou zapékací mísu tukem. Smíchejte máslo s cukrem
krupicí, aby měla směs matný nádech a byla nadýchaná, potom dovnitř rozšlehejte vejce. Do
mísy prosejte mouku se solí. Vmíchejte do směsi. Smíchejte vanilku s mlékem. Vmíchejte do
směsi. Směs nalijte do zapékací mísy. 50 minuty vařte. Špízová jehla zapíchnutá do buchty by
měla být po vytažení čistá. Nechte vychladnout na kovové mřížce. Smetanu s moučkovým
cukrem ušlehejte do jemných hrotů. Až bude buchta vychládlá, rozřízněte ji vodorovně
napolovic. Horní část spodní půlky potřete malinovou marmeládou a potom ušlehanou
smetanou. Horní polovinu dejte nahoru, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
C ČASY PŘÍPRAVY A BEZPEČNOST POTRAVIN
•Uvedené časy používejte jen jako vodítko.
•Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
•Při přípravě balených potravin následujte pokyny uvedené na obalu či etiketě.
f
t
T
(min)
protřepte/otočte jídlo v polovině vaření
brambory a hranolky
tenké mražené hranolky 200 9-16 hranolky by se měly vkládat s mezerami, aby
mezi nimi proudil vzduch
tlusté mražené hranolky 200 11-20
domácí hranolky (8×8 mm) 200 10-16
opláchněte je, osušte utěrkou, řádně osolte,
přidejte pepř a 1 čajovou lžičku oleje
domácí bramborové klínky 180 18-22
domácí bramborové kostky 180 12-18