Whirlpool AMW 698/IX Cook Books

Kategorie
Mikrovlnné trouby
Typ
Cook Books
77
OBSAH
78
Dort z čerstvých makaronů se zeleninou a ricottou
Millefoglie ze zeleniny se sýrem taleggio a bazalkovým pestem
80
Kachní prsa na jalovci s pomerančovými plátky
Vepřová panenka na mléce s fenyklovými semínky, cibulkami a brambory
81
Jehněčí kotletky na toskánském špeku s anglickou slaninou a pistáciích s bramborovými plátky
Telecí roláda s houbami a sýrem fontina
82
Kousky králíka s červenou cibulí, piniovými oříšky a rozinkami
Kohoutek na divoko
84
Vepřová panenka na slanině s jablky a šafránem
Králík nadívaný vepřovým masem
83
Kuřecí kousky s cuketami, paprikami a lilky v balsamickém octě
Kuřecí prsa na citronu a rozmarýnu se žampiony
86
Platýs v bramborové krus
Medailonky z červeného tuňáka s cuketami, pórkem a třešňovými rajčátky
87
Steak z mečouna v aromatickém těstíčku
Pražma v solné krustě
88
Pečený mořský okoun s olivami, kapary a čerstvými rajčaty
Pstruh na mandlích a mrkvi s pažitkou
90
Koláč z ricotty s čokoládou
Hruškový dort s lískovými oříšky
91
Jablečný koláč se sušenkami Amaretti a švestkovým džemem
Mandlový dort
92
Pistáciový dort s kávou
Mrkvový dort s akátovým medem
HLAVNÍ JÍDLA
78
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
1 Vysoká 350 W 12-15 minut
DORT Z ČERSTVÝCH MAKARONŮ
SE ZELENINOU A RICOTTOU
ísady pro 8 osob
Čerstvé makarony 300 g
Bešamel 1 l
Čerstvá ricotta 250 g
Hrášek, mražený 100 g
Čerstvá mrkev na kostičky 150 g
Špenát, mražený 250 g
Parmezán, strouhaný 100 g
Česnek, nasekaný 2 g
Extra panenský olej 30 g
Na bešamelovou omáčku
Mléko 1 l
Máslo 50 g
Mouka 50 g
Sůl 10 g
íprava
1. Na bešamelovou omáčku: rozpusťte máslo pomocí
mikrovln, přidejte mouku a nechte rozpustit.
2. Uveďte mléko a sůl do varu pomocí mikrovln a přidejte
máslo a mouku.
3. Míchejte, dokud není omáčka hladká a všechny přísady
dobře rozpuštěné.
4. Uvte všechnu zeleninu v zakryté nádobě pomocí
mikrovln a po uvaření úplně slijte vodu.
5. Ochuťte solí a pepřem, přidejte ricottu, část parmezánu
a bešamelové omáčky. Když všechno vychladne, přidejte
čerstvé syrové makarony a dobře je promíchejte s ostatními
ísadami.
6. Hotovou směsí naplňte formu, dobře uhlaďte povrch
a polijte zbývající bešamelovou omáčkou, posypte
parmezánem a dejte péct.
7. Po upečení nechte před podáváním 10 minut odpočinout.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 200 °C 350 W 16-18 minut
MILLEFOGLIE ZE ZELENINY SE SÝREM
TALEGGIO A BAZALKOVÝM PESTEM
ísady pro 8 osob
Červené zprohýbané papriky 300 g
Žluté zprohýbané papriky 300 g
Zelené cukety na slabá kolečka 250 g
Mrkve na tenké proužky 250 g
Červená rajčata na kolečka 300 g
Bazalkové pesto 50 g
Česnek 1 stroužek
Pórek na jemné plátky 100 g
Taleggio na kostičky 200 g
Parmezán, strouhaný 100 g
Černé olivy na kolečka 300 g
Kapary 100 g
Filety z ančoviček v olivovém oleji 20 g
Extra panenský olivový olej 50 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Ochuťte zeleninu solí, pepřem a olivovým olejem.
2. Do nádoby s vysokými okraji položte vrstvy zeleniny s
pestem, parmezánem, sýrem taleggio a černými olivami.
3. Zakončete vrstvou ančoviček, kapar a sýrů.
4. Dejte zapékat do zlatova.
Klas.ohřev + MV
Předohřevna 200 °C
Turbogril + MV
MASO
80
VEPŘOVÁ PANENKA NA MLÉCE S FENYKLOVÝMI
SEMÍNKY, CIBULKAMI A BRAMBORY
ísady pro 8 osob
Vepřová panenka 1,2 kg
Česnek 1 stroužek
Vavřínové lístky 2 ks
Fenyklová semínka 5 ks
Uzená pancetta na kostičky 50 g
Jarní cibulky 200 g
Brambory na kostičky 200 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Bílé víno 50 g
íprava
1. Ochuťte panenku solí a pepřem, přidejte semínka fenyklu
a vavřín.
2. Potřete ji olivovým olejem a dejte do pekáčku vyloženého
papírem na pečení.
3. idejte cibulky, brambory a pancettu na kostičky a dejte
péct.
4. Občas zamíchejte.
5. Když cibulky a pancetta začnou růžovět, zalijte je vínem a
nechte odpařit.
6. ilijte mléko a nechte dopéct.
7. Plátky masa podávejte polité vypečenou šťávou.
KACHNÍ PRSA NA JALOVCI S
POMERANČOVÝMI PLÁTKY
ísady pro 8 osob
Kachní prsa 1,2 kg
Česnek 1 stroužek
Vavřínové lístky 2 ks
Rozmarýn, nasekaný 10 g
Pomerančová kůra na jemné nudličky (julienne) 10 g
Jalovcové kuličky, drcené 5 ks
Pomeranče, dílky bez bílé slupky 4 ks
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Bílé víno 50 g
íprava
1. Kachní prsa ochuťte solí, pepřem, rozdrcenými kuličkami
jalovce a pomerančovou kůrou, vavřínem, nasekaným
česnekem a rozmarýnem.
2. Potřete je extra panenským olivovým olejem.
3. ipravené maso rozložte do pekáčku s kůží nahoru a dejte
do trouby.
4. V polovině pečení je zalijte bílým vínem a nechte dopéct.
5. Po dopečení ozdobte očištěnými dílky pomeranče a polijte
omáčkou.
6. Jestliže máte chuť na propečenější, tedy méně růžové
maso, nechte péct další 2 až 3 minuty.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 160 °C 160 W 18-20 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 180 °C 90 W 30-35 minut
Klas.ohřev + MV
Předohřevna 200 °C
Klas.ohřev + MV
Předohřevna 200 °C
MASO
81
JEHNĚČÍ KOTLETKY NA TOSKÁNSKÉM ŠPEKU
A PISTÁCIÍCH S BRAMBOROVÝMI PLÁTKY
ísady pro 8 osob
Jehněčí kotletky 24 ks
Pistácie bez skořápky, nasekané 100 g
Toskánský špek na plátky 24 ks
Česnek 1 stroužek
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 5 g
Vavřín 2 lístky
Tymián 1 g
Brambory s červenou slupkou, na plátky 500 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Jemná sůl 12 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Jehněčí kotletky dejte marinovat se solí, pepřem,
nasekanými bylinkami a česnekem na dobu 20 minut.
2. Nakrájejte brambory ve slupce na plátky, ochuťte solí,
pepřem a olejem a vařte v mikrovlnné troubě na plný výkon
po dobu 8 minut, potom nechte vychladnout.
3. Na každou kotletu nasypte velkou špetku nasekaných
pistácií a zabalte ji do toskánského špeku.
4. V široké mělké nádobě rozložte plátky brambor, položte na
ně jehněčí kotletky a dejte péct.
5. Asi v polovině doby pečení je otočte, aby se opekly po obou
stranách.
TELECÍ ROLÁDA S HOUBAMI A SÝREM
FONTINA
ísady pro 8 osob
Telecí řízky 800 g
Česnek 1 stroužek
Vavřínové lístky 2 ks
Vařená šunka na plátky 150 g
Žampiony na plátky 300 g
Sýr fontina na plátky 200 g
Petrželka, nasekaná 10 g
Šalvěj 16 líst
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Bílé víno 50 g
Pšeničná mouka, hladká 30 g
íprava
1. Rozložte si řízky a ochuťte je solí a pepřem.
2. Ozdobte plátky vařené šunky, plátky sýra fontina a
šalvějovými lístky.
3. Zaviňte je, zavažte tenkým provázkem a poprašte moukou.
4. Dejte do pekáčku syrové houby, pokapte je olejem, ochuťte
česnekem, solí, pepřem a petrželkou.
5. Položte na ně závitky a dejte péct.
6. Asi v polovině doby pečení zalijte bílým vínem.
7. Závitky podávejte zalité vypečenou šťávou.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
1 Vysoká 350 W 6-8 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 180 °C 350 W 10-12 minut
Gril + MV Klas.ohřev + MV
Předohřevna 200 °C
MASO
82
KOUSKY KRÁLÍKA S ČERVENOU CIBULÍ,
PINIOVÝMI OŘÍŠKY A ROZINKAMI
ísady pro 8 osob
Králík na kousky 1,6 kg
Červená cibule na jemné nudličky (julienne) 250 g
Piniové oříšky 250 g
Rozinky 40 g
Česnek 1 stroužek
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 5 g
Vavřín 2 lístky
Citronová kůra, nasekaná 1 g
Sušená rajčata na jemné nudličky (julienne) 80 g
Kapary 2 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Jemná sůl 12 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Nechte králíka marinovat se všemi přísadami v chladničce
po dobu 1 hodiny.
2. Kousky králičího masa rozložte dobře v nízké široké nádobě
vyložené papírem na pečení.
3. Dejte péct.
4. Asi v polovině doby pečení maso obraťte, aby se opeklo po
obou stranách.
KOHOUTEK NA DIVOKO
ísady pro 8 osob
Kohoutci po 600 g, 2 ks = 1,2 kg
Česnek 1 stroužek
Vavřínové lístky 2 ks
Rozmarýn, nasekaný 10 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 g
Feferonka, drcená 1 g
Extra panenský olivový olej 50 g
íprava
1. Rozřízněte kohoutky na hřbetu a rozklepte je na plocho
paličkou na maso.
2. Ochuťte je všemi přísadami a nechte marinovat po dobu 1
hodiny.
3. Rozložte je s otevřeným hřbetem do pekáčku.
4. Dejte péct.
5. Po 20 minutách přilijte 1 sklenici teplé vody.
6. Dopečte a podávejte polité extra panenským olivovým
olejem.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
2 Střední 160 W 15-16 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 220 °C 350 W 25-30 minut
Gril + MV Horký vzduch + MV
Předohřevna 220 °C
MASO
83
KUŘECÍ KOUSKY S CUKETAMI, PAPRIKAMI A
LILKY V BALSAMICKÉM OC
ísady pro 8 osob
Vykostěné kuře na malé kousky 1,2 kg
Červené papriky na proužky 250 g
Žluté papriky na proužky 250 g
Zelené cukety na proužky 300 g
Lilky na proužky 200 g
Česnek 1 stroužek
Vavřínové lístky 2 ks
Petrželka, nasekaná 10 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 g
Extra panenský olivový olej 50 g
Balsamický ocet 20 g
íprava
1. Smíchejte všechny přísady a nechte 1 hodinu marinovat.
2. Hotovou směs dejte do široké a mělké nádoby a dejte do
trouby.
3. Asi v polovině doby pečení jídlo zamíchejte měchačkou.
4. Po upečení pokapte trochou balsamického octa.
KUŘECÍ PRSA NA CITRONU A ROZMARÝNU SE
ŽAMPIONY
ísady pro 8 osob
Kuřecí prsa 4 ks
Čerstvé žampiony 500 g
Čerstvá petrželka, nasekaná 10 g
Česnek 1 stroužek
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 3 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
Šťáva z 1 citronu
íprava
1. ipravte silné plátky kuřecích prsíček a dejte je marinovat
do směsi rozmarýnu, soli, oleje, nasekaného česneku a
citronové šťávy.
2. Do mikrovlnné trouby dejte na 5 minut plného výkonu
žampiony s olejem, nasekaným česnekem a petrželkou, a
pak nechte vychladnout.
3. Osolte.
4. Rozložte houby na dno nádoby, položte na ně plátky
kuřecích prsíček a pokračujte ve vení.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 220 °C 350 W 10-12 minut
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
3 Střední 90 W 10-12 minut
Horký vzduch + MV
Předohřevna 220 °C
Turbogril + MV
MASO
84
KRÁLÍK NADÍVANÝ VEPŘOVÝM MASEM
ísady pro 8 osob
Vykostěný králík 1,2 kg
Vařená šunka na plátky 100 g
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 2 g
Fenyklová semínka, nasekaná 2 g
Čerstvá vepřová klobása 250 g
Česnek 2 stroužky
Vejce 1 ks
Petrželka, nasekaná 2 g
Parmezán, strouhaný 20 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
Suché bílé víno 150 g
íprava
Ochuťte králíka solí, pepřem, česnekem, nasekaným rozma-
rýnem a fenyklovými semínky a nechte marinovat na 1 hodi-
nu v oleji.
1. Smíchejte náplň klobásy s petrželkou, vejcem a
parmezánem.
2. Dovnitř králíka rozložte plátky vené šunky.
3. idejte směs z klobásy a pevně králíka zaviňte.
4. Zavažte ho slabým provázkem a potřete olivovým olejem.
5. Nezapomeňte po 20 minutách vaření přilít víno k ochucení
a vytvoření omáčky.
VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ S JABLKY A
ŠAFRÁNEM
ísady pro 8 osob
Vepřová panenka 1,2 kg
Špek na plátky 150 g
Tymián, nasekaný 2 g
Česnek 1 stroužek
Jablka Granny Smith 4 ks
Šafrán v prášku 2 sáčky
Extra panenský olivový olej 30 g
Máslo 30 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
Dezertní Vino santo 30 g
íprava
1. Nakrájejte vepřovou panenku na medailonky a ochuťte solí
a pepřem.
2. Zabalte je jeden po druhém do špeku, rozložte je
pravidelně do nádoby a polijte rozpuštěným máslem.
3. Ochuťte dílky jablek se šafránem, solí a olejem.
4. Povte je rychle s mikrovlnami na plný výkon po dobu 5
minut a dejte stranou.
5. Dejte péct medailonky, v polovině doby pečení k nim
idejte jablka a zalijte vínem santo.
6. Po dopečení ozdobte nasekaným tymiánem a podávejte.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 160 °C 90 W 18-20 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 160 °C 160 W 25-30 minut
Horký vzduch + MV
Předohřevna 200 °C
Horký vzduch + MV
Předohřevna 200 °C
RYBY
86
PLATÝS V BRAMBOROVÉ KRUS
ísady pro 4 osoby
Platýs 1,2 kg
Brambory s červenou slupkou 500 g
Česnek 1 stroužek
Petrželka, nasekaná 10 g
Vavřín 1 lístek
Čerstvý kopr 10 g
Sůl 10 g
Pepř 1 g
Extra panenský olej 30 g
Bílé víno 50 g
íprava
1. Odstraňte žábry, ploutve a vnitřnosti.
2. Ochuťte solí, pepřem, nasekaným vavřínem a koprem.
3. Potřete extra panenským olivovým olejem.
4. Vyložte pekáček kuchyňským papírem a rozložte na něj
rybu.
5. Omyjte dobře brambory, usušte je a nakrájejte na sla
kolečka; nedávejte je do vody.
6. Nakrájená bramborová kolečka rozložte po povrchu
platýse, jako by to byly rybí šupiny, ochuťte solí, pepřem a
olejem a dejte do trouby.
7. Ke konci pečení přilijte bílé víno a v případě potřeby i
trochu z vody, abyste si připravili omáčku.
MEDAILONKY Z ČERVENÉHO TUŇÁKA
S CUKETAMI, PÓRKEM A TŘEŠŇOVÝMI
RAÁTKY
ísady pro 8 osob
Medailonky z červeného tuňáka 1,2 kg
Zelené cukety nakrájené na půlměsíčky 500 g
Pórek na proužky o velikosti sirky 150 g
Třešňová rajčata na čtvrtky 150 g
Česnek 1 stroužek
Petrželka, nasekaná 10 g
Majoránka 1 g
Máta 2 lístky
Sůl 10 g
Pepř 1 g
Extra panenský olej 30 g
íprava:
1. Nakrájejte podélně cukety a vydlabte je zvláštní lžící.
2. Nakrájejte na plátky a překrojte je, abyste získali
půlměsíčky.
3. Nakrájejte pórek na "sirky" přidejte je k cuketě.
4. Ochuťte solí, pepřem, česnekem a olivovým olejem, dejte
vařit pomocí mikrovln na 6 minut s plným výkonem, a pak
nechte vychladnout.
5. Nyní ochuťte medailonky z tuňáka solí, pepřem a na jemno
nasekanými bylinkami a potřete olejem.
6. Na dno pekáčku vyloženého papírem na pečení rozložte
cukety s pórkem.
7. idejte rajčata nakrájená na čtvrtky a dobře promíchejte.
8. Na rajčata položte medailonky z tuňáka a vložte na
uvedenou dobu do trouby.
9. Pokud máte rádi syrovějšího tuňáka, zkraťte dobu pečení
na 2 minuty.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 200 °C 350 W 18-20 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 180 °C 90 W 10-12 minut
Klas.ohřev + MV
Předohřevna 220 °C
Klas.ohřev + MV
Předohřevna 200 °C
RYBY
87
PRAŽMA V SOLNÉ KRUS
ísady pro 8 osob
Pražma po 600 g, 3 ks
Sníh ze 6 bílků
Čerstvá petrželka, nasekaná 10 g
Česnek 1 stroužek
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 3 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Sůl až 2 kg
Mletý pepř 1 špetka
Pomerančová kůra, nasekaná 5 g
íprava
1. Pražmy vykuchejte a ochuťte je nasekanými bylinkami,
pomerančovou kůrou a olejem.
2. Nízkou a širokou nádobu vyložte papírem na pečení.
3. Do tuhého sněhu z bílků vmíchejte jemnou sůl, až
dosáhnete dobře tvarovatelné hmoty.
4. ipravenou bílkovou hmotu rozetřete na papír na pečení,
položte na ni pražmy, úplně je pokryjte zbývající solí, a pak
solnou krustu propíchejte na ozdobu špičkou nožem.
5. Dejte péct.
STEAK Z MEČOUNA V AROMATICKÉM
TĚSTÍČKU
ísady pro 8 osob
8 steaků mečouna po 200 g - 1,6 kg
Mléčné pečivo, nastrouhané 500 g
Čerstvý rozmarýn, nasekaný 5 g
Vavřín 2 lístky
Jarní cibulka 5 g
Čerstvá bazalka 2 lístky
Citronová kůra 1 g
Extra panenský olivový olej 20 g
Jemná sůl 12 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Ochuťte steaky z mečouna solí, pepřem a nasekanou
citronovou kůrou.
2. ipravte si aromatické těstíčko na obal smícháním
nastrouhaného pečiva, oleje a jemně nasekaných bylinek.
3. Obalte v těstíčku řízky.
4. Rozložte je ve velké nádobě pyrex na papír na pečení.
5. Dejte péct.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
3 Střední 90 W 10-12 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 200 °C 350 W 10-12 minut
Gril + MV Horký vzduch + MV
Předohřevna 200 °C
RYBY
88
PEČENÝ MOŘSKÝ OKOUN S OLIVAMI, KAPARY
A ČERSTVÝMI RAATY
ísady pro 8 osob
Mořský okoun 600 g, 3 ks
Celé černé olivy 100 g
Čerstvá petrželka, nasekaná 10 g
Česnek 1 stroužek
Kapary 5 g
Čerstvá rajčata nakrájená na kostičky 300 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Mořské okouny vykuchejte a ochuťte olejem, solí, pepřem a
nasekanou petrželkou.
2. Nízkou a širokou nádobu vyložte papírem na pečení.
3. Rozložte do ní na kostičky nakrájená rajčata, olej,
nasekaný česnek, kapary a černé olivy.
4. Osolte a opepřete.
5. Na vytvořenou směs rozložte mořské okouny a dejte péct.
PSTRUH NA MANDLÍCH A MRKVI S PAŽITKOU
ísady pro 8 osob
Porce pstruha 8 ks
Mandle nakrájené na kolečka 50 g
Máslo 100 g
Čerstvá petrželka, nasekaná 10 g
Česnek 1 stroužek
Mrkve nakrájené na kolečka 400 g
Jarní cibulka 10 g
Jemná sůl 10 g
Mletý pepř 1 špetka
íprava
1. Pstruhy vykuchejte a vytáhněte opatrně z břicha páteř, aby
maso zůstalo na hlavě a ocasu.
2. Osolte, opepřete a posypte nasekanou petrželkou.
3. Dejte vit pod pokličkou s mrkvemi ochucenými pažitkou
na plný výkon mikrovln po dobu 6 minut.
4. Vyložte papírem na pečení nízkou, širokou nádobu, dejte do
ní mrkev a mandle s částí másla ve tvaru vloček.
5. V mikrovlnné troubě rozpusťte zbývající máslo a pomocí
mašlovačky jím pstruhy potřete.
6. Položte hodně rozevřené pstruhy na břicho a dejte péct.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
2 180 °C 160 W 15-18 minut
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovln Čas
2 Vysoká 160 W 13 minut
Horký vzduch + MV
Předohřevna 200 °C
Turbogril + MV
MOUČNÍKY
90
KOLÁČ Z RICOTTY S ČOKOLÁDOU
ísady pro 1 koláč
Žloutky 125 g
Cukr krupice 200 g
Kandované ovoce 75 g
Čerstvá ricotta 250 g
Hořké kakao v prášku 75 g
Skořice v prášku 1 špetka
Loupané mandle 100 g
Křehké těsto 300 g
Na křehké těsto:
Mouka 250 g
Máslo 150 g
Cukr krupice 100 g
Žloutky 2 ks
Sůl 1 špetka
íprava
Na křehké těsto:
1. Vypracujte těsto ze všech přísad a nechte odpočinout.
2. Formu s nízkým okrajem vyložte papírem a rozetřete na něj
těsto.
3. Ušlehejte žloutky s cukrem a do hladka do nich vmíchejte
ricottu.
4. idejte hořké kakao, skořici, kandované ovoce a dobře
promíchejte.
5. Nalijte těsto do koláčové formy, dobře uhlaďte povrch a
ozdobte mandlemi. Dejte péct.
HRUŠKOVÝ DORT S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
ísady pro 1 koláč
Máslo 400 g
Celá vejce 180 g
Cukr 180 g
Pšeničná mouka, hladká 150 g
Lískové oříšky, drť 50 g
Hrušky na kostičky 150 g
Kandované ovoce 30 g
Vanilkové droždí 5 g
Sůl 1 g
Citronová kůra, nasekaná 1 g
íprava
1. Ušlehejte dobře máslo a cukr, a pak postupně přidávejte
vejce.
2. idejte prosátou mouku s droždím.
3. Za stálého míchání ochuťte citronovou kůrou a osolte,
idejte drť z lískových oříšků a kandovaného ovoce.
4. Vypracované těsto nalijte do dortové formy a nakonec
idejte na kostičky nakrájené hrušky, a dobře uhlaďte.
5. Dejte do trouby.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 180 °C 90 W 20-25 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 180 °C 90 W 18-20 minut
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
MOUČNÍKY
91
MANDLOVÝ DORT
ísady pro 1 koláč
Celá vejce 390 g
Cukr krupice 450 g
Pšeničná mouka, hladká 125 g
Mandlová moučka 350 g
Mandle, lupínky 100 g
Meruňkový džem 150 g
Droždí 10 g
íprava
1. Ušlehejte dobře máslo a cukr, a pak postupně přidávejte
vejce.
2. Vmíchejte mouku a mandlovou moukou, které jste
dohromady proseli do droždí.
3. Vymažte dortovou formu a vysypte ji moukou, naplňte ji
těstem a vyhlaďte hezky povrch.
4. Posypejte ho lupínky mandlí a dejte péct.
5. Po upečení nechte rozpustit meruňkový džem při
maximálním výkonu mikrovln a pomoci mašlovačky jím
potřete celý povrch dortu.
JABLEČNÝ KOLÁČ SE SUŠENKAMI AMARETTI
A ŠVESTKOVÝM DŽEMEM
ísady pro 8 osob
Na křehké těsto:
Mouka 250 g
Máslo 150 g
Cukr krupice 100 g
Žloutky 2 ks
Sůl 1 špetka
Jablka 6 ks
Rozdrcené sušenky Amaretti 50 g
Švestkový džem 150 g
Moučkový cukr 30 g
íprava
Na křehké těsto:
1. Vypracujte těsto ze všech přísad a nechte odpočinout.
2. Formu s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení, dejte
do ní těsto, potřete ho švestkovým džemem a posypte
rozdrobenými sušenkami amaretti: oloupejte jablka a
vyjměte z nich jádra, nakrájejte je ve směru jádra na plátky
4 mm silné; plátky rozložte do formy v sousedných
kruzích.
3. Posypte koláč moučkovým cukrem a dejte péct do trouby.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 180 °C 90 W 20-25 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 160 °C 90 W 20-22 minut
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
MOUČNÍKY
92
PISTÁCIOVÝ DORT S KÁVOU
ísady pro 1 koláč
Máslo 400 g
Celá vejce 180 g
Cukr 180 g
Pšeničná mouka, hladká 150 g
Pistácie, nasekané 150 g
Rozpustná káva 25 g
Vanilkové droždí 5 g
Sůl 1 g
íprava
1. Ušlehejte dobře máslo a cukr, a pak postupně přidávejte
vejce.
2. idejte mouku prosátou s droždím.
3. Rozdělte těsto na polovinu, do první části přidejte
rozdrcené pistácie, do druhé vmíchejte rozpustnou kávu.
4. Do dortové formy dávejte střídavě vrstvu prvního a
druhého těsta.
5. Po dokončení povrch dortu dobře uhlaďte a dejte péct do
trouby.
MRKVOVÝ DORT S AKÁTOVÝM MEDEM
ísady pro 1 koláč
Mrkev, nastrouhaná 150 g
Celá vejce 180 g
Cukr 120 g
Akátový med 60 g
Pšeničná mouka, hladká 200 g
Piniové oříšky, pražené a drcené 50 g
Kukuřičný škrob 50 g
Máslo, rozpuštěné 50 g
Nízkotučný jogurt 125 g
Vanilkové droždí 10 g
Sůl 1 g
íprava
1. Ušlehejte dobře vejce s cukrem a medem.
2. idejte prosetou mouku a kukuřičný škrob, jemně je
vmíchejte.
3. idejte nastrouhanou mrkev, osušenou utěrkou.
4. idejte droždí, sůl, pražené a rozdrcené piniové oříšky a
nakonec jogurt.
5. Vložte do trouby a pečte po uvedenou dobu.
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 180 °C 90 W 20-22 minut
Úroveň Teplota Výkon mikrovln Čas
1 160 °C 90 W 25-28 minut
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
Trad.pečení + MV
Předohřevna 220 °C
1 / 1

v jiných jazycích