88
•
důkladně propláchnout všechny celozrnné obiloviny (rýže, pohanka, proso,
atd.), až voda bude čistá;
• před přípravou vymazat nádobu multifunkčního hrnce máslem;
•
důsledně dodržovat poměry, odměřovat ingredience podle návodu z
kuchařky; snižovat nebo zvyšovat množství ingrediencí v důsledném
poměru;
•
pokud používáte plnotučné mléko, zřeďte ho s pitnou vodou vpoměru 1:1.
Vlastnosti mléka a obilovin, v závislosti na místě původu a výrobci, mohou být
různé, což může mít někdy vliv na výsledky vaření.
Program «STEW»
Doporučuje se pro dušení zeleniny, masa, drůbeže, darů moře. Předvolený čas
vaření vtomto programu trvá 60 minut. Také si můžete nastavit čas vaření ručně
vrozmezí od 20 minut až do 12 hodin spostupem nastavení 5 minut.
Program «BAKE»
Program se doporučue při upečení piškotů, nákypů, kvasnicových koláčů a
přípravu lístového těsta. Předvolený čas vaření vtomto programu trvá 50 minut.
Také si můžete nastavit čas vaření ručně vrozmezí od 20 minut až do 4 hodin
spostupem nastavení 10 minut.
Program «FRY»
Doporučuje se pro smažení masa, zeleniny, drůbeže, darů moře. Předvolený čas
vaření vtomto programu trvá 15 minut. Také si můžete nastavit čas vaření ručně
vrozmezí od 5 minut až do 1 hodiny spostupem nastavení 1 minuta. Funkce
zpátečného odpočítávání vtomto programu není k dispozici.
Program «YOGURT»
Pomocí tohoto programu si můžete doma samostatně připravit chutné a užitečné
jogurty. Předvolený čas vaření vtomto programu trvá 8 hodin. Také si můžete
nastavit čas vaření ručně vrozmezí od 30 minut až do 12 hodin spostupem
nastavení 30 minut. Funkce automatickéhoohřívání v tomto programu není k
dispozici.
Na přípravu jogurtů si můžete využít speciální soupravu skleniček na jogurty
REDMOND RAM-G1 (pořizuje se zvlášť).
III. DALŠÍ MOŽNOSTI
• Kynutí těsta
• Pečení chleba
• Příprava fondue
• Ohřívání dětského jídla
• Pasterizace tekutých potravin
• Sterilizace nádobí a produktů osobní hygieny
IV. DODATEČNÉ VYBAVENÍ
Dodatečné vybavení pro multifunkční hrnec si můžete pořídit zvlášť. Ohledně
otázek sortimentu, pořízení a kompatibility stímto modelem multifunkčnío
hrnce obraťte se naociálního dealera pro Vaši zemi.
RAM-CL1 — kleště určené na vhodné a bezpečné vytahování misky. Neklouzají
a neškrábou vnější povrch misky.
RHP-M01 — Šunkovar. Šunkovar je určen na přípravu šunky, rolád a jiných lahůdek
zmasa, drůbeže spřidáním různých koření a náplní.
RAM-G1 — souprava skleniček na jogurty (4 ks.) se speciálním označením na
víkách.
RB-A503 — miska snepřilnavým povrchem DAIKIN® (Japonsko), 5 litrů. Vyso-
cekvalitní nepřilnavý povrch umožňuje vaření spoužitím minima oleje a tuků
a zachovává přirozenou chuť potravin.
RB-C502 — miska skeramickým povrchem ANATO® (Korea), 5 litrů. Na rozdíl od
tradičních nepřilnavých povrchů je keramika odolnější proti mechanickému
poškození.
RB-S500 — miska znerezavé oceli, 5 litrů. Je vhodná na používaní vní mixéru.
V. RADY PRO PŘÍPRAVU POKRMŮ
Kuchařské chyby a způsoby, jak je odstranit
Vtéto kapitole jsou uvedeny typické chyby při přípravě pokrmů v multifunkčních
hrncích, jejich možné příčiny a způsoby, jak je odstranit.
POKRM JE NEDOVAŘENÝ
Možné příčiny Způsoby řešení
Zapomněli jste zavřít víko přístroje nebo jej
nezavřeli řádně, proto teplota při vaření
nebyla dostatečně vysoká.
Během vaření neotevírejte víko přístroje, pokud
to není nezbytně nutné.
Víko musí při zavírání cvaknout. Ujistěte se, že
řádnému zavření víka přístroje nic nebrání a že
těsnicí guma na vnější části víka není zdefor-
movaná.
Nádoba a topný element nejsou řádně pro-
pojeny, proto teplota při vaření nebyla
dostatečně vysoká.
Nádoba musí být vplášti umístěna rovně a musí
pevně přiléhat dnem ktopnému kotouči.
Ujistěte se, že v pracovním prostoru
multifunkčního hrnce nejsou cizí předměty.
Topný kotouč udržujte čistý.
Nevhodná volba ingrediencí. Dané ingredi-
ence nejsou vhodné kúpravě vámi zvoleným
způsobem nebo programem.
Ingredience jsou nakrájeny na příliš velké
kousky nebo byly do přístroje vloženy v
nevhodných proporcích. Chybně jste zvo
-
lili (vypočítali) dobu přípravy.
Recept, který jste vybrali, není vhodný pro
přípravu vtomto multifunkčním hrnci.
Je vhodné používat ověřené (pro tento typ
přístroje přizpůsobené) recepty, na které se
můžete skutečně spolehnout.
Výběr ingrediencí, způsob jejich krájení, pro-
porce vkládání, volba programu a doby vaření
musí odpovídat zvolenému receptu.
Při vaření v páře: vnádobě je příliš málo
vody k tomu, aby byla zajištěna dostatečná
intenzita vývinu páry.
Vodu do nádoby nalijte v množství
doporučeném vreceptu. Vpřípadě pochybností
zkontrolujte hladinu vody během vaření.
Při smažení:
Do nádoby jste nalili příliš mnoho rostlin-
ného oleje.
Nadměrná vlhkost v nádobě.
Při běžném smažení stačí, aby dno nádoby bylo
pokryto tenkou vrstvou oleje.
Při smažení ve fritéze dodržujete pokyny uve-
dené vpříslušném receptu.
Víko multifunkčního hrnce při smažení neza-
vírejte, pokud to není uvedeno vreceptu. Po-
traviny zmrazené v syrovém stavu před
smažením rozmrazte a slijte znich vodu.
Při vaření: vyvařování šťávy při vaření po-
travin se zvýšenou kyselostí.
Některé potraviny vyžadují před úpravou
zvláštní ošetření: propláchnutí, pasírování atd.
Dodržujte pokyny uvedené ve zvoleném re
-
ceptu.
Při pečení
(těsto se
nepropeklo):
Těsto se při kynutí
přilepilo kvnitřní straně
víka a překrylo ventil pro
vypouštění páry.
Vkládejte do nádoby méně těsta.
Do nádoby jste vložili příliš
mnoho těsta.
Vytáhněte těsto znádoby, obraťte jej a umístěte
jej zpět do nádoby a pokrm dopečte. Při příštím
pečení vkládejte do nádoby méně těsta.
POKRM JE ROZVAŘENÝ
Zmýlili jste se při výběru typu potraviny nebo
při volbě (výpočtu) doby přípravy. Příliš malé
kousky ingrediencí.
Vařte podle prověřeného (pro tento typ pří-
stroje přizpůsobeného) receptu. Výběr ingre-
diencí, způsob jejich nakrájení, proporce
vkládání, volba programu a doby přípravy musí
odpovídat jeho doporučením.
Jídlo zůstalo po dokončení příliš dlouho v
autoohřívání.
Dlouhé používání funkce autoohřívání není
žádoucí. Pokud je u vašeho typu
multifunkčního hrnce možnost dočasného
vypnutí této funkce, můžete ji využít.
POKRM PŘI VAŘENÍ VYKYPĚL
Při vaření mléčné kaše vykypí
mléko.
Kvalita a vlastnosti mléka mohou být různé podle místa a
podmínek jeho výroby. Doporučujeme používat pouze ultra-
pasterizované mléko sobsahem tuku do 2,5 %. Vpřípadě
nutnosti lze mléko mírně zředit pitnou vodou (podrobněji viz.
Ingredience nebyly před
vařením upraveny nebo byly
upraveny špatně (špatně
omyty apod.).
Nebyly dodrženy proporce
ingrediencí nebo byl vybrán
nesprávný typ potravin.
Vařte podle prověřeného (pro tento typ přístroje
přizpůsobeného) receptu. Výběr ingrediencí, způsob jejich
předběžné úpravy, proporce vkládání musí odpovídat jeho
doporučením.
Celozrnné kroupy, maso, ryby a mořské plody vždy důkladně
omývejte, dokud není voda čistá.
POKRM SE PŘIPALUJE
Nádoba byla po předchozím
vaření špatně umyta.
Antiadhezní povrch nádoby je
poškozen.
Před začátkem vaření se ujistěte, že nádoba je dobře
umytá a antiadhezní povrch není poškozen.
Celkový objem vložených
potravin je menší, než je
doporučeno vreceptu.
Vařte podle prověřeného (pro tento typ přístroje
přizpůsobeného) receptu.
Zvolili jste příliš dlouhou dobu
vaření.
Zkraťte dobu vaření nebo se držte pokynů uvedených
vreceptu, který je přizpůsoben pro tento typ přístroje.
Při smažení: zapomněli jste do
nádoby nalít olej; připravovaný
pokrm jste nemíchali nebo jste
ho pozdě obraceli.
Při běžném smažení nalijte do nádoby trochu rostlinného
oleje – tak, aby vtenké vrstvě pokrýval dno nádoby. Aby
byl pokrm rovnoměrně prosmažen, je nutné jej pravidelně
po určitém čase míchat nebo obracet.
Při dušení: vnádobě je málo te-
kutin.
Do nádoby dávejte více tekutin. Během vaření zbytečně
neotevírejte víko multifunkčního hrnce.
Při vaření: vnádobě je příliš málo
tekutin (nejsou dodrženy pro-
porce ingrediencí).
Dodržujte správný poměr tekutých a pevných ingrediencí.
Při pečení: Před vařením jste
nevymazali povrch nádoby tukem.
Před vložením těsta vymažte dno a stěny nádoby máslem
nebo rostlinným tukem (do nádoby tuk nelijte!).
POKRM ZTRATIL TVAR
Příliš často jste pokrm vnádobě míchali.
Při běžném smažení nemíchejte jídlo vnádobě
častěji než po 5–7 minutách.
Nastavili jste příliš dlouhou dobu přípravy.
Zkraťte dobu přípravy nebo dodržujete pokyny
receptu přizpůsobeného pro tento typ přístroje.
TĚSTO ZŮSTALO PO PEČENÍ VLHKÉ
Byly použity nevhodné ingredience
spříliš vysokým obsahem vody
(šťavnaté ovoce nebo zelenina,
mražené plody, smetana apod.).
Vybírejte ingredience podle příslušného receptu. Snažte
se nevybírat ingredience s příliš vysokým obsahem vody
nebo je používejte co nejméně.
Hotový pokrm jste nechali příliš
dlouho vmultifunkčním hrnci.
Snažte se upečený pokrm vytáhnout zmultifunkčního
hrnce ihned po upečení. Vpřípadě nutnosti můžete pokrm
vmultifunkčním hrnci krátkou dobu nechat při zapnutém
režimu autoohřívání.