96
RECEPTY NA GRILOVACÍ DESKU
Pizzaburger
100 g míchaného mletého masa, 1 stroužek
česneku a ½ cibule na drobné kostičky, 1 vejce,
2 PL strouhanky, 50 g goudy, 50 g vařené šunky,
2 ČL rajského protlaku, ½ ČL pizza koření,
příp. sůl a pepř (některé pizza koření již sůl a
pepř obsahuje), 1 hamburgrová houska, 2 listy
ledového salátu, 1 PL majonézy, 1 PL kečupu,
2 plátky rajčat, 2 plátky cibule
Mleté maso, česnek a kostičky cibule, vejce,
strouhanku ze žemlí, na drobné kostičky
nakrájenou goudu, na kostičky nakrájenou
šunku, rajčatový protlak a pizza koření vypracujte
v těsto. Vytvarujte dva ploché hamburgery.
Grilovací plochu tence potřete olejem, hamburg-
ery grilujte cca 6–8 minut, jednou otočte.
Housku jednou podélně nařízněte, na grilu po
obou stranách krátce toastujte. Potřete trochou
majonézy, omyjte listy salátu, osušte, položte
na majonézu, na to 1, hamburger. Potřete jej
kečupem, 2. hamburger položte na něj druhý
hamburger, na to rajčata a cibuli, navrch dejte
druhou část housky.
Řecké mleté maso
100 g jehněčí mleté maso, 1 stroužek
česneku, ½ cibule, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky,
10 vypeckovaných zelených oliv, sůl, pepř, 50 g
ovčího sýra
Mleté maso, jemně nasekaný česnek a cibule,
vejce, strouhanku ze žemlí, na drobné kostičky
nakrájené olivy, na kostičky nakrájený ovčí sýr,
sůl a pepř vypracujte v těsto. Grilovací desku
potřete tence olejem, vytvarujte 3 karbanátky a
po obou stranách grilujte po dobu 6–8 minut.
Podávejte s pitou a zelným salátem.
Špízy z cukety
1 malé cukety (cca 150 g), 1 lžíce rajského
protlaku, 1 lžička olivového oleje, 1 nasekaný
stroužek česneku, ½ lžičky oregana, sůl, pepř,
2 naolejované dřevěné špízy
Cuketu nakrájejte na univerzálním kráječi na
velmi tenké podélné plátky, z rajského protlaku,
oregana, soli a pepře vytvořte pastu. Pastou
potřete plátky cukety, srolujte a napíchněte na
špízy. Grilujte na tence olejem potřené grilovací
desce 6–8 minut.
Špízy z párků
2 vídeňské párky nebo kabanos, 100 g cherry
rajčat, trocha oleje, 2 dřevěné špízy potřené
olejem.
Párky nakrájejte na cca 4 cm dlouhé kousky,
krájejte příčně. Na špízy napichujte střídavě
párky a cherry rajčata, potřete olejem a pečte
6–8 minut.
Ostré špízy
200 g kuřecího masa, 3 lžíce sojové omáčky,
2 krát na šp. nože. pasty chilli, ½ lžičky
čerstvého, jemně nastrouhaného zázvoru, trocha
oleje, 3 dřevěné špízy
Kuřecí prsíčka krátce namrazte, univerzálním
kráječem nakrájejte na velmi tenké plátky (proti
vláknům masa), smíchejte sojovou omáčku s
chilli a zázvorem. Maso ve směsi marinujte
a postavte na 2–3 hod. do ledničky. Grilovací
desku a dřevěné špízy lehce potřete olejem.
Maso napichujte na špízy ve vlnkách, tzn. plátek
masa jednou složte a dvakrát propíchněte.
Za otáčení grilujte 10 min. Tip: Kuře můžete
nahradit vepřovou svíčkovou.
Garnátové špízy
4 garnáti, 4 šalotky, trocha kmínového oleje,
1 naolejovaný dřevěný špíz
Na špíz střídavě napichujte garnáty a šalotku,
potřete kmínovým olejem (nebo česnekovým
olejem) a grilujte 8–-10 min.
Špízy se slaninou a švestkami
4 plátky slaniny (bacon), 4 měkké sušené
švestky, 1 jablko, 4 šalotky, 2 naolejované
dřevěné špízy
Copyright UNOLD AG | www.unold.de