65
Pro přípravu sendvičů můžete použít všechny
druhy chleba – my doporučujeme toastový chléb.
Místo různých druhů chleba můžete použít také
listové těsto nebo kynuté těsto, které dostanete
koupit hluboce zmrazené.
Tato těsta vyválejte na tloušťku cca 3 mm a
vytvořte z nich čtverce o velikosti 13 cm.
Všechny strany chleba, které budou položeny na
toastovací desky, jemně potřete máslem nebo
margarínem.
Již s použitím mála surovin (např. zbytků jídla)
můžete jednoduše a rychle připravit chutné
pokrmy. Vhodné je maso, ryba, sýr, salám,
což v kombinaci s cibulí, rajčaty, nakládanými
okurkami, houbami a kořením vytvoří chutné
sendviče. Anebo jednou zkuste vytvořit chutné
pečivo z listového těsta a ovoce jako jablek,
banánů, ananasu v kombinaci s marmeládou
nebo čokoládou. Ale i jednoduché křehké těsto
z mouky, másla a margarínu naplněné masovou
směsí nebo zeleninou nabízí výborný pokrm.
Při plnění sendvičů prosím mějte na paměti, že
chléb musí být nakrájený na velikost desek a při
jeho obložení musí zůstat volný okraj o velikosti
cca 1 cm, protože v opačném případě by ze
sendvičů mohl vytékat sýr.
4 krajíčků toustového chleba, 2 plátky sýra (např. ba-
lené plátky), 2 plátky dušené šunky
Tento sendvič můžete obměnit tak, že podle chuti
přidáte nakládané okurky nebo ananas z plechovky.
Dva plátky toastového chleba natřené máslem
(natřenou stranou směrem dolů) obložte vždy 1
plátkem sýra, šunky a volitelně s ananasem nebo
okurkou.
Nakonec nahoru položte druhý plátek chleba
(potřenou stranou směrem nahoru) a vložte sendviče
do předehřátého sendvičovače. Přístroj uzavřete a
toastujte po dobu cca 2-3 minut.
4 krajíčky toustového chleba, 100 g sýru ricotta nebo
mascarpone, 1 vejce, Čatní (např. čatní z manga), sůl
a pepř
Sýr ricotta/mascarpone smíchejte s vejcem, solí a
pepřem. Na předehřáté pečící pláty položte dva plát-
ky máslem pomazaného chleba (pomazanou stra-
nou dolů). Lžící vytvořte do chleba malou prohlubeň.
Na chleba nalijte směs a podle chutě přidejte
čatní. Nakonec nahoru položte druhý plátek chleba
(potřenou stranou směrem nahoru) přístroj uzavřete
a toastujte po dobu cca 2-3 minut.
1 ČL oleje, 2 jarní cibulky, omyté a najemno nase-
kané, ½ malé mrkve, oloupané nastrouhané, 1 ČL
sojové omáčky, 150 g fazolových klíčků, okapaných
(plechovka), 50 g loupaných krabů, trochu omáčky
Smabal oelek, 4 krajíčky toustového chleba
trocha rozpuštěného másla na potření
Rozehřejte olej a cibuli krátce poduste, přidejte
mrkev, duste další 2 minuty, dokud lehce nezměkne.
Pak přidejte sojovou omáčku, fazolové klíčky a kraby
a nechte projít.
Odřízněte okraje toastového chleba a střídku vel-
mi tence vyválejte válečkem. Spodní stranu potřete
rozpuštěným máslem. Náplň rozdělte na plátek
rovnoměrně a srolujte. Na plát pokládejte vždy po jed-
né rolce, kryt uzavřete a toastujte 2-3 minuty.
15 g másla, 250 g oloupaných jablek bez jádřinců,
nakrájených na kostičky, 25 g sultánek, 1 PL cukru
½ ČL skořice, 3 PL vody, 1 ČL citronové šťávy,
250 g listového těsta (rozmraženého), rozpuštěné
máslo na potření
Máslo rozpusťte, přidejte jablka, sultánky, cukr,
skořici, vodu a citronovou šťávu a za občasného
míchání poduste, ale nerozvařte.
Listové těsto vyválejte na 3 mm plát a rozřežte na
13 cm čtverce.
Dva plátky těsta potřete máslem a položte n
předehřáté pláty sendvičovače. Na každý plátek těsta
dejte 1 polévkovou lžíci náplně a zakryjte máslem
potřeným plátkem těsta.
Přístroj uzavřete a toastujte po dobu cca 4 minut,
listové těsto má být dozlatova. Servírujte teplé.
175 g studeného hovězího masa, najemno naseka-
ného
75 g tučné vařené šunky, najemno nasekané
250 g listové těsto, 1 vejce, ušlehané , Sůl, čerstvě
namletý pepř
teplota.